Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Ja z punktu widzenia pracodawcy uważam, że nikt nikogo nie przykręcił na wkręty do siebie, jak praca nie pasuje - proszę zmienić a nie narzekać, jak pracownik nie pasuje - też proszę zmienić.
    Ja miałem od 1999r kierowcę. 13 lat stażu to sporo jak na prywatną firmę. Od 3 lat zaczęło się psuć coś tam. A to wóz nie pasował, a to trasy nie takie (jazda "na gwizdek" czyli klient dzwoni, to się jedzie) ale jako że miał do pracy 200 metrów to na robotę czasami czekał w domu, a były zawsze 3-4 dni w miesiącu że nie jechał w ogóle, do godzin pracy nie mógł się czepić bo od 8-16 tylko.
    1580 netto podstawy - niezależnie czy w ogóle jest jakiś kurs czy nie + 50gr/km za przejechane w miesiącu więcej niż 3500km, a przejeżdżał średnio między 7000-8000tys. W miesiącu mógł zarobić na rękę ok. 3500zł.
    Non stop słyszałem, że:
    "tam to płacą 4500 podstawy", "u tego to na europie wyciągają po 8000" "u tamtego to chłopaki mają nie mniej niż 5 koła za tą samą robotę"
    samochód palił coraz więcej, ciągle było coś nie tak. Paliwo z początkowych 22l/100km wzrosło do 30l/100km

W końcu poprosił od dwa tygodnie wolnego - OK. Nie pytałem po co, potrzebny urlop to proszę. Potem zwolnienie i tak 3 miesiące się przebujał. W tym czasie zaczęły wychodzić różne wałki na wierzch.
    Innemu kierowcy wóz zaczął nagle palić normalnie, myjnia przestała kosztować 50zł tylko 30zł, pracownik ze stacji paliw do innego kierowcy z ironią rzucił "a co, tamtego już wyjebali za to lanie do baniek?", do tego klienci zaczęli dzwonić i pytać dlaczego ten kierowca a nie stary już jeździ i czy tamten jeszcze będzie przyjeżdżać??
    Doszło do tego w sumie kilkanaście mniejszych i większych grzechów.
    Ale jakby tego było mało, sąsiad tego kierowcy - taksówkarz, zaczął pytać nowego kierowcę "czy nie mają oszczędnosci" - wcześniej nawet się nie zająknął, bo u sąsiada zawsze było

Wrócił z urlopu, spotkaliśmy się, zaczął od jakichś pretensji że ludziom mówię że on już nie pracuje u mnie, to mu powiedziałem że nie pracuje - oczywista się spienił na maxa i sądem straszył, ale jak mu pokazałem kartkę z wypisanymi haczykami na niego to inny chłopak się zrobił.
    Jak podliczyłem to na samym paliwie jebał mnie miesięcznie na jakieś minimum 2500pln.

Panowie, zawsze będzie tak że pracownik zły, że szef zły. Ale zauważcie, że więcej ludzi narzeka na pracodawcę niż na pracownika.
    Czasami się pytam - to po co tam robisz skoro "takie grosze" jak mówisz zarabiasz, gdzie indziej dostaniesz więcej!

U mnie z całej tej sytuacji wynikło tyle, że pozbyłem się człowieka który nadużywał mojego zaufania. Dowiedziałem się, że inni też nie są świeci. Teraz pozostaje mi tylko bardziej pilnować pracowników, nie ufać tyle, kontrolować nieco więcej i po prostu pilnować swego.

Piramida do swojego pracownika widać ma jakiś żal, pewnie to był kluczowy pracownik lub jeden z podstawowych i stąd te posty, bo jakby to był jakiś "bolek" to by olał sprawę.

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

kazik4x4, Ja nie mam żalu do nikogo, nie lubie po prostu jak ktoś w chuja tnie ze mną lub z moimi klientami do tego naciąga firmę na dodatkowe koszta.

Szef zawsze będzie chujem czy na to zasługuje czy nie, więc jak tak jest to przynajmniej niech sobie na to zasłużę :wink:

P.S. Trzeba wyjebać czarną owce dla przykładu co by reszta nie podskakiwała...
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez piramida

+1

Komentarz

• ziutsane
          RS
          • 2007
          • 2376

Zamieszczone przez kazik4x4

+1
          +1
          Radio: C90r+XDP210EQ
          Kable:Opt,Skyline,50 mm
          Wzm:XES M1+FP 1.800
          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• adi747
            L&K
            • 2008
            • 1138

Ty pilnujesz swego tak jak i pracownicy pilnowali swego żeby mieli co jeść pomiędzy pracownikiem a pracodawcą prawie zawsze jest to że on czuje sie szefem a pod sobą ma robola co mnie niezmiernie wkurwia bo jakby nie pracownicy to nie miał byś tego co masz więc szacunek powinien być obustronny
            http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
            była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
            2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
            JEST
            megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
            octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
            octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez adi747
              szacunek powinien być obustronny
              dobrze piszesz tylko jest jedno ale, pracownik nie może czuć się że jet niezastąpiony :wink:

Jest jeszcze jedno, pracownika nie interesuje to że pracodawca musi zapewnić odpowiednie warunki pracy, ilość pracy co by pokryła wsystkie koszta itp, musi się ubiegać o zaległe płatności, płacić characz w postaci podatków, zusów itp a w przypadku problemów z płynnością finansową płynie na grubą kasę z której może się nie wygrzebać stąd niech pracownikom się nie wydaję że są the best bo przede wsystkim pracodawca musi zapewnić swoje interesy a pracownik jest tylko narzędziem a jak ktoś tego nie pojmuję to proponuję otworzyć własny biznes a za rok usiądziemy przy piwku i wymienimy spostrzeżenia :szeroki_usmiech

P.S. przerabiałem już nie jedną opcję, wynagrodzenia na %, nadgodziny, pensję stałe, umowy zlecenia, umowy o pracę, układy partnerskie, wchodzenie pracowniom do dupy i nic się tak nie sprawdziło jak bat, jak nie ma bata to nie ma roboty bo całe towarzystwo jest rozlazłe i mysli o pierdołach, teraz jest krótko, treściwie i nie ma probemów a robota jest wykonana tak jak należy :wink:

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

prawie zawsze jest to że on czuje sie szefem a pod sobą ma robola co mnie niezmiernie wkurwia bo jakby nie pracownicy to nie miał byś tego co masz więc
                No to bądź szefem Na dobry początek możesz nawet na to dostać 40kpln z PUP i dwa lata płacić symboliczny ZUS. O ile te dwa lata wytrzymasz na rynku z jak to nazwałeś "robolami" pod sobą.

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

T pomiędzy pracownikiem a pracodawcą prawie zawsze jest to że on czuje sie szefem a pod sobą ma robola co mnie niezmiernie wkurwia...y
                  musisz zatrudnić się w TuneFORCE u nas nie ma czegoś takiego...
                  ale po cześć masz racje, w wielu przypadkach jest tak że przed "panem prezesem,panem kierownikiem, panem dyrektorem" wszyscy kłaniają sie w pół...też mnie to wqrwia...ale ludzie sami tak uczą swoich pracodawców...bo za dużo lizodupów chodzi po tym świecie...
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Była szefowa gabinetu politycznego ministra rolnictwa Marka Sawickiego (PSL) Magdalena Kosel odeszła z funkcji wraz z ministrem. Otrzymała odprawę - ok. 30 tys. zł. Cztery dni później wróciła do pracy na to samo stanowisko. Odprawy nie może oddać. Ministerstwo twierdzi, że wszystko jest zgodne z prawem, a sama Kosel nie wiedziała, że po czterech dniach ?bezrobocia? wróci na stanowisko.

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

kmink, w skrócie można to ująć tak, pracodawca nie robi łaski że płaci a pracownik nie robi łachy że pracuję, wysokość wynagrodzenia to jest kwestia umowna, skoro pracownik godzi sie pracować za 2000zł to w czym problem? Jeżeli mu taka kwota odpowiada to ok, tym lepiej dla pracodawcy.

Też chciałbym aby klient płacił jak najwyższe kwoty za usługi no ale tak się nie da, klient zawsze może powiedzieć ide do konkurencji bo tam taniej i co, trzeba się targować bo inaczej nie będzie na wypłaty, żarcie i paliwko do octy :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 13 Sie, 12 21:33 ]
                      Zamieszczone przez natash
                      http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,12303910,30_tys__zl_odprawy_za_4_dni_bez_ pracy__Resort_rolnictwa_.html?lokale=bydgoszcz
                      pierdolone darmiozjady i złodzieje :!: :evil:

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Szacunek do wszystkich tych osób które mają swoje firmy, dają pracę. Ale zawsze się zastanawiałem:
                        - ceny produktów są niższe niż na zachodzie
                        - często produkty są produkowane na tamten rynek
                        - pracownicy zarabiają x4 mniej niż na zachodzie
                        - nie wiem czy podatki, zusy itd. itp są wyższe niż na zachodzie
                        - czy właściciel takiej manfaktury zarabia mniej czy więcej niż taki sam właściciel takiej samej manfaktury na zachodzie?

Komentarz

• Udesky
                          RS
                          • 2007
                          • 1692
                          • Octavia I (1U2)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

adi747 w tym przypadku piramida i kazik4x4 mają rację. Sam prowadziłem sezonową DG i widzę różnice między własną DG i etatem. Aby być przedsiębiorcą trzeba do tego mieć cierpliwość, chęci i dryg, etat tak na prawdę to mega wygoda. Kasa może mniejsza, ale idziesz na 8h wracasz i masz spokój. Przy DG 24h jesteś w robocie, nawet na urlopie. No ale coś za coś. Oczywiście zawsze są wyjątki.
                          Fakt, faktem, że rodzaj pracownika zależy od branży.
                          Zarówno w transporcie, budownictwie jak i meblarskiej podstawowi pracownicy nie są z reguły geniuszami i inteligentami. A tacy ludzie mają zupełnie inną mentalność i podejście do pracy. Najczęściej wyznają zasady, że oni tyrają na nieroba na górze i im się wszystko należy.
                          Zresztą wystarczy spojrzeć na oferty pracy dla takich, jednym z podstawowych wymogów jest brak nałogów, uczciwość i trzeźwość w pracy. :roll:
                          Im wyższe wymagania/wykształcenie tym większy szacunek pracownik <-> pracodawca.
                          Oczywiście od wszystkiego są wyjątki.
                          skoro pracownik godzi sie pracować za 2000zł to w czym problem? Jeżeli mu taka kwota odpowiada to ok, tym lepiej dla pracodawcy.
                          Czasem człowiek nie ma wyjścia, pracy jest mało, a pracować gdzieś trzeba.
                          W Polsce nie ma kryzysu.
                          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

[ Dodano: Pon 13 Sie, 12 22:05 ]
                            Co dwudziesty pracownik pracuje w szarej strefie. Dla połowy z nich jest to jedyna forma zarobkowania

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez natash
                              [ Dodano: Pon 13 Sie, 12 22:05 ]
                              http://www.rp.pl/artykul/924143.html?p=1
                              Powiedz to naszym politykom :wink:

Komentarz

• Wally
                                RS
                                • 2012
                                • 3790
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Udesky
                                Zresztą wystarczy spojrzeć na oferty pracy dla takich, jednym z podstawowych wymogów jest brak nałogów, uczciwość i trzeźwość w pracy. :roll:
                                w firmie budowlanej(od podstaw po wykończeniówkę) po entym zwolnieniu za promile znajomy wprowadził premię za trzeźwość :szeroki_usmiech
                                od 2 lat nikogo nie zwolnił :szeroki_usmiech
                                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez Wally

w firmie budowlanej(od podstaw po wykończeniówkę) po entym zwolnieniu za promile znajomy wprowadził premię za trzeźwość :szeroki_usmiech
                                  od 2 lat nikogo nie zwolnił :szeroki_usmiech
                                  Patologia i bezsens - płacić extra za coś, co jest zasranym obowiązkiem pracownika. Wyjebać pijaka na pysk, a nie dawać sobie pozwolić żeby jego alkoholizm rządził tobą i twoimi pieniędzmi.
                                  Może jeszcze premie za punktualne przyjście do pracy, za należyte wykonanie obowiązków, za sprzątnięcie po sobie itp...

Komentarz

• Wally
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 3790
                                    • Volkswagen

Patologia i bezsens - płacić extra za coś, co jest zasranym obowiązkiem pracownika. Wyjebać pijaka na pysk, a nie dawać sobie pozwolić żeby jego alkoholizm rządził tobą i twoimi pieniędzmi.
                                    jak masz kary za nie dokończone w terminie prace a nie masz kim tego zrobić to niestety jest to jedynym wyjściem - i jak na razie skutecznym...

ale zgadzam się z Tobą w pełni... nie powinno tak być
                                    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• adi747
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1138

o ile z Piramidą jest oczym pogadać o tyle z kazikiem chyba nie bardzo bo ma właśnie podejście jak większość nie pasuje ci spierdalaj to twój zasrany obowiązek itp szacunek masz po ch... ale chyba do samego siebie
                                      JEST
                                      octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

o ile z Piramidą jest oczym pogadać o tyle z kazikiem chyba nie bardzo bo ma właśnie podejście jak większość nie pasuje ci spierdalaj to twój zasrany obowiązek itp szacunek masz po ch... ale chyba do samego siebie
                                        Kolego Adi, pracodawcą to ja byłem jeszcze w chwili, kiedy Ty nawet do zerówki nie chodziłeś, więc jak będziesz mieć połowę tego doświadczenia z ludźmi co ja, to będziemy mogli porozmawiać i podyskutować.

Ja nie traktuję siebie jako pana i władcy i pracownika jak pomiota.
                                        Jak się umawiamy na dane warunki pracy, dane pieniądze to znaczy, że ani ja nie przystawiłem noża do gardła pracownikowi ani on mi. Skoro obaj zaakceptowaliśmy to znaczy, że obu nam pasuje.
                                        Moim zasranym obowiązkiem jest mu zapewnić pracę w takim wymiarze jaki się umawialiśmy, zapewnić mu warunki tej pracy techniczne i socjalne oraz ponad wszystko zapłacić mu w terminie pensję.
                                        A obowiązkiem pracownika jest wykonać to, o co się umawialiśmy.

O ile w ciągu lat bycia pracodawcą spotykałem na swojej drodze "pracowników" którzy nawet na miano parobka nie zasługują, o tyle mam też od kilku lat takich, których bym każdemu życzył.

Pracownika chroni prawo, pracodawcy już nie koniecznienie. Np: jak ja chcę kogoś zwolnić, to mu muszę zapłacić odprawę itp, itd. A jak ktoś chce rzucić pracę, to może to zrobić z dnia na dzień bez konsekwencji tego, że np. nie został ukończony kontrakt.

Komentarz

• adi747
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1138

tak wynikało z twoich wypowiedzi więc tak napisałem a to że jesteś ode mnie starszy nie znaczy że nie moge mieć swojego zdania :szeroki_usmiech doświadczenia z ludzmi raczej nie będe miał bo nie będe pracodawcą a miejsc pracy też troche zwiedziłem
                                          JEST
                                          octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• margaj1
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 100

Każda ze stron czy to pracownik , czy pracodawca przeważnie zawsze będzie mieć odmienne zdania na temat pracy , jej wykonywania itp. Każdy z nas też jest człowiekiem i popełnia błędy . Więc i pracodawcy i pracownicy nie jesteśmy święci . Znam przykłady złego traktowania pracownika przez pracodawce i na odwrót . Więc szkoda się denerwować i wypominać jedni drugim .

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Pracownika chroni prawo, pracodawcy już nie koniecznienie. Np: jak ja chcę kogoś zwolnić, to mu muszę zapłacić odprawę itp, itd. A jak ktoś chce rzucić pracę, to może to zrobić z dnia na dzień bez konsekwencji tego, że np. nie został ukończony kontrakt.
                                              Ochłoń z tą odprawą.

Płacisz co najwyżej za okres wypowiedzenia .... (chyba, że wchodzisz w ustawę o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracownikówa - ale wtedy masz już całkiej sporą firmę i na pewno starczy Ci na tego furaka dziennie pomimo odprawy).

Komentarz

• kazik4x4
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2728

Zamieszczone przez loyd

Ochłoń z tą odprawą.

Płacisz co najwyżej za okres wypowiedzenia ....

Jak zwał, tak zwał. Widać nie jestem tak doskonale obeznany w prawie pracowniczym i jego terminologii jak ty. Może dlatego, że żaden pracownik mnie nigdy po sądach nie ciągał.
                                                A ty ochłoń z tym obsesyjnym próbowaniem wytknięcia mi pomyłek, bo już raz dałeś dupy bystrzaku

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Ci 4x4 mają coś podobny styl bycia :roll:

Komentarz

• loyd
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2342

Zamieszczone przez loyd

Ochłoń z tą odprawą.

Płacisz co najwyżej za okres wypowiedzenia ....

Jak zwał, tak zwał. Widać nie jestem tak doskonale obeznany w prawie pracowniczym i jego terminologii jak ty. Może dlatego, że żaden pracownik mnie nigdy po sądach nie ciągał.
                                                    A ty ochłoń z tym obsesyjnym próbowaniem wytknięcia mi pomyłek, bo już raz dałeś dupy bystrzaku
                                                    Ja Ci nie próbuję nic wytykać - tylko strasznie mnie denerwują nasi polscy "pseudobiznesmeni".

Każdy bez wyjątków narzeka na wydajność pracy (a nie wie co to jest), na odprawy (a ich nie płaci), na skomplikowane prawo (a jak pytam który przepis jest skomplikowany to nie wie), na przewlekłość spraw w sądach (a jak pytam ile ma spraw w sądach to mówi, że żdanej) itp.

Po prostu to daje nam obraz naszych "byznesmenów" i ich białoskarpetkowej mentalności. Niech się nie dziwią zatem, że pracownicy ich mają w większości w poważaniu i próbują dymać na każdym kroku (to nie jest personalnie do Ciebie).

Komentarz

Pracuję...