Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8033
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piramida
    tomikt, rzeczywiście, poczta wymiata ostatnio :!:
    Od kilku miesięcy działa równie szybko jak kurier nawet ze zwykłymi przesyłkami. :szeroki_usmiech
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez AdamB
      tomikt, rzeczywiście, poczta wymiata ostatnio :!:
      Od kilku miesięcy działa równie szybko jak kurier nawet ze zwykłymi przesyłkami. :szeroki_usmiech
      To zależy bo czasami wysyłam fakturę priorytetem to tydzień idzie, natępnie tygdzień szukają faktury we firmie a następnie kolejny tydzień dochodzi przelew więc różnie to bywa z tymi terminami :lol:
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

piramida, to wysyłaj mailem

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez westwi78
          piramida, to wysyłaj mailem
          to nie takie proste, za szybko by doszła :szeroki_usmiech a kazda faktura musi swoje odleżeć :lol:

Odnosnie kryzysu:

I cytat Donka:

"Polska w 2022 r. będzie w gronie 20 najbogatszych krajów świata" - mówił dziś premier Donald Tusk

Czy on jest na tyle optymistą czy już takich debili robi się z ludzi?

Takie bzdury to można opowiadać emerytom i rencistom a nie młodym ludziom ad:
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Listonosz od paczek z PP moj numer ma juz w telefonie, zna dwie miejscowki gdzie moze mnie odszukac i nie marudzi jak niektorzy doreczyciele firm kurierskich :idea:

Co do paczkomatow inpost, to ja jestem jak najbardziej pozytywnie do nich, jak cos zamawiam przez allegro to czesto szukam, zeby tam sie dalo odebrac, raz taniej, dwa odbieram i przy okazji tankuje auto.

A sami listonosze inpostu, no coz, w wielu miejscach listonosze PP to tez nie sa mlodzi i sprytni zostawiajacy awizo bez dzwonienia do drzwi

piramida, http://www.envelo.pl/fehletter/app/o...meHletter.jspx

Wyslij tak, moze bedzie szybciej :lol:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
              A sami listonosze inpostu, no coz, w wielu miejscach listonosze PP to tez nie sa mlodzi i sprytni zostawiajacy awizo bez dzwonienia do drzwi
              Kiedyś słyszałem albo czytałem felieton na temat listonoszy którym się nie chce iść pod drzwi i sprawdzić, czy adresat jest - takiego listonosza który wsadza awizo na twoje nazwisko możesz spokojnie zabić - będziesz uniewinniony, bo przecież listonosz zaznaczył na odwrocie powód nie doręczenia - nie zastałem)))

Ci z inpostu i innych parapocztowych organizacji są ultra bezczelni - a mogę u pana zostawić przesyłkę do sąsiada??
              Ja zawsze odpowiadam, że oczywiście ale biorę 5zeta za doręczenie

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

90% tych kwitów śmiało by można wysyłać drogą elektroniczną...

Komentarz

• Jark7
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 777

"Polska w 2022 r. będzie w gronie 20 najbogatszych krajów świata" - mówił dziś premier Donald Tusk
                  tak się zaczyna najnowsza bajka na dobranoc dla dzieci poniżej 5 lat (starsze już czają że coś nie teges :diabelski_usmiech )
                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                  Jark7
                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• dato
                    L&K
                    • 2012
                    • 1431

I cytat Donka:
                    Czy on jest na tyle optymistą czy już takich debili robi się z ludzi?
                    Takie bzdury to można opowiadać emerytom i rencistom a nie młodym ludziom ad:
                    Przecież on sra na to, że ktoś go będzie chciał z tych słów w 2022 rozliczyć... Nawet jeśli dożyje...

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

Zamieszczone przez kazik4x4

Ci z inpostu i innych parapocztowych organizacji są ultra bezczelni - a mogę u pana zostawić przesyłkę do sąsiada??
                      Ja zawsze odpowiadam, że oczywiście ale biorę 5zeta za doręczenie
                      Takich ludzie Polsce trzeba .

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Odgrzeję...

Pytanie do doświadczonych przełożonych, dyrektorów, właścicieli firm, itp. przyznających podwyżki.

Czy jak pisze do Was pracownik wniosek o podwyżkę to wolicie jak wniosek jest króciutki, zwięzły, jednostronicowy,
                        czy
                        wolicie jak pracownik napisze 2-stronnicowy szczegółowy elaborat w pokazaniem swoich zalet i powodów, dla których tej podwyżki należy udzielić?

Ja napisałem 1,5-stronnicowy elaborat tak siebie wychwalający, że dałbym sobie podwyżkę "z miejsca" - ale czy dyrektorowi będzie się chciało to czytać?
                        Adam... Używam:
                        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• greg505
                          L&K
                          • 2013
                          • 1239

Agamek12, niewiem w jakiej firmie/branzy pracujesz, ale z formalnym "wnioskiem o podwyzke" skladanym przez pracownika pierwszy raz sie spotykam
                          Nie macie ocen rocznych?

Tego typu negocjacje prowadzi sie osobiscie, a nie na pismie, ale byc moze w twojej firmie wlasnie w taki sposob sie to odbywa.
                          Black magic

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Zamieszczone przez greg505
                            Agamek12, niewiem w jakiej firmie/branzy pracujesz, ale z formalnym "wnioskiem o podwyzke" skladanym przez pracownika pierwszy raz sie spotykam
                            Nie macie ocen rocznych?

Tego typu negocjacje prowadzi sie osobiscie, a nie na pismie, ale byc moze w twojej firmie wlasnie w taki sposob sie to odbywa.
                            Mamy system ocen rocznych. ISO tego wymaga. Ale przy podwyżkach to się nie sprawdza, bo niepoproszony o to dyrektor (mimo, że zazwyczaj każdy ma na danym stanowisku ocenę wyższa od wymaganej) sam nie wychodzi z inicjatywą.
                            Zazwyczaj prosiłem o podwyżkę osobiście, ale ostatnio nie mam czasu na osobiste kontakty z dyrektorem (pracuję w delegacji 300km od siedziby firmy) i zasugerowano mi w związku z tym podanie na piśmie.

Bez zbędnego rozwijania tematu... Lepiej długie podanie z porządnym uzasadnieniem, czy krótkie, ogólnikowe...?
                            Adam... Używam:

Komentarz

• greg505
                              L&K
                              • 2013
                              • 1239

Porzadne z uzasadnieniem, kluczowym argumentem moze byc porownanie twojego wynagrodzenia vs rynkowa stawka (o ile jest nizsze).

"Dyrektor nie wychodzi sam z inicjatywa", byc moze tak jest w twoim przypadku, nie twierdze ze nie, ale z mojej perspektywy wyglada to troche inaczej. Na podwyzki mam okreslony budzet, jeden dostanie 5% podwyzki, a inny 20%. Ten ktory dostal tylko 5% moze myslec podobnie, a prawda jest taka ze budzet trzeba rozdysponowac tak aby utrzymac wartosciowe osoby, aby dociagac do srednich rynkowych, lub utrzymywac poziom wynagrodzenia powyzej tego poziomu.

Taka rada ode mnie sprawdza sie to w branzy IT, ale zakladam, ze nie tylko, jezeli liczysz na duza podwyzke (40-60%) to taka opcje daje ci tylko zmiana firmy. Zostajac w obecnej do takiego poziomu dojdziesz dopiero po kilku latach.
                              Black magic

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Porzadne z uzasadnieniem, kluczowym argumentem moze byc porownanie twojego wynagrodzenia vs rynkowa stawka (o ile jest nizsze).
                                Z pewną dozą optymizmu zakładam, że to nie jest najlepszy argument

"Dyrektor nie wychodzi sam z inicjatywa", byc moze tak jest w twoim przypadku
                                No nie... Dyrektor niestety sam z siebie nie daje podwyżek... Trzeba sobie wywalczyć.
                                Adam... Używam:

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

"Dyrektor nie wychodzi sam z inicjatywa", byc moze tak jest w twoim przypadku, nie twierdze ze nie, ale z mojej perspektywy wyglada to troche inaczej. Na podwyzki mam okreslony budzet, jeden dostanie 5% podwyzki, a inny 20%. Ten ktory dostal tylko 5% moze myslec podobnie, a prawda jest taka ze budzet trzeba rozdysponowac tak aby utrzymac wartosciowe osoby, aby dociagac do srednich rynkowych, lub utrzymywac poziom wynagrodzenia powyzej tego poziomu.

Taka rada ode mnie sprawdza sie to w branzy IT, ale zakladam, ze nie tylko, jezeli liczysz na duza podwyzke (40-60%) to taka opcje daje ci tylko zmiana firmy. Zostajac w obecnej do takiego poziomu dojdziesz dopiero po kilku latach.
                                  Dokładnie tak działa branża IT, można nawet dostać w ten sposób 250% podwyżki .

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Bez przesady... Ja chcę wystąpić o 15-20%...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• greg505
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1239

Zamieszczone przez natash

250% to chyba na poczatku kariery
                                      Black magic

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Chyba wiele branż tak działa.
                                        Moja (rolna) podobnie.
                                        Ale jak to zazwyczaj w handlu. Podstawy są jakie są (często niskie) a główna kasa z premii liczonej od sprzedaży, której niestety wyrobienie często nie zależy tylko od pracownika i nie raz mimo szczerych chęci i własnych możliwości nie da się wyrobić.
                                        Jak w każdej branży każdy jak już parę lat posiedzi wie na jakim jest poziomie jego wynagrodzenie i wie czy może sobie poprawić o kilkadziesiąt % zmianą firmy czy już jest się na takim pułapie, że nie warto skakać a lepiej próbować te 5-15% u siebie wyrwać.
                                        Agamek12 Twoje pytanie jest bez konkretnej odpowiedzi z naszej strony bo Ty najlepiej powinieneś wiedzieć co lubi "czytać" Twój szef. :wink:
                                        Powodzenia.

Komentarz

• t_kucyk
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 147
                                          • Volkswagen

Popieram w calej rozciaglosci.
                                          Czekanie na istotna podwyzke to stracony czas.

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

Zamieszczone przez t_kucyk
                                            Popieram w calej rozciaglosci.
                                            Czekanie na istotna podwyzke to stracony czas.
                                            Bez przesady... 20% to dobra podwyżka...
                                            Po 10 latach pracy w jednej firmie na większe podwyżki można liczyć tylko wtedy, gdy przeskakuje się o co najmniej 2-3 stanowiska...
                                            Adam... Używam:

Komentarz

• natash
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2599

W IT 20% to podwyżka w momencie złożenia wypowiedzenia.

Komentarz

• Alonzo_
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2460
                                                • Hyundai

Agamek12 ale wiem czego nie będzie lubił czytać/oglądać Twój szef :diabelski_usmiech
                                                Zainwestuj, niech ktoś mu zrobi jakieś fajne foty z imprezki jednej drugiej, podstaw mu do "sesji" nawet panienkę fajną i nie będziesz musiał się zbytnio rozpisywać, a % podwyżki sam ustalisz
                                                Taki żarcik :wink:

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9943
                                                  • Ford

Pozazdrościć...
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

Składasz wypowiedzenie co kwartał i po roku masz 80% więcej. Jakież to proste!

Komentarz

Pracuję...