Ogłoszono kryzys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
    kazik4x4, ale przecież (w sporym, ale jednak prawdziwym i prawdopodobnym uproszczeniu) kredyt zaciągany przez dewelopera jest spłacany niemal na bieżąco pieniędzmi przynoszonymi przez klientów. A bank nie daje też deweloperowi całej kasy na początku tylko wypłaca w transzach.
    Agamek, doskonale zdaję sobie sprawę z mechanizmów finansowania inwestycji deweloperskich przez banki, jest tak jak piszesz, ale to niczego nie zmienia, bo co za różnica dla zarobku jest przerzucić cudzych 20 baniek a swoich 20?
    Jak się ma kasę od banku to tym bardziej trzeba zarabiać, żeby jeszcze bank miał z czego żyć.
    Jak byś handlował powiedzmy telewizorami to jakie miałoby znaczenie, że kontener telewizorów kupiłeś za swoje czy bankowe pieniądze? Musisz sprzedać po możliwie najwyższej cenie i tyle.

Patrzysz z pozycji wykonawcy/inżyniera który wie co i ile kosztuje, więc zżymasz się na pewne sprawy

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Zamieszczone przez kazik4x4
      Jak byś handlował powiedzmy telewizorami to jakie miałoby znaczenie, że kontener telewizorów kupiłeś za swoje czy bankowe pieniądze? Musisz sprzedać po możliwie najwyższej cenie i tyle.
      Otóż to... I zastanawia mnie jak opłaca się deweloperowi trzymać przez długie miesiące (a nawet lata) mieszkanie za wystrzeloną w komos cenę zamiast sprzedać je z minimalnym zyskiem i obrócić kasą...
      Może faktycznie patrzę jak wykonawca (ekonomista ze mnie raczej słaby) - ale czy nie lepiej sprzedać coś taniej (ale z zyskiem) po to, żeby mieć na inną inwestycję?
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
        [
        Otóż to... I zastanawia mnie jak opłaca się deweloperowi trzymać przez długie miesiące (a nawet lata) mieszkanie za wystrzeloną w komos cenę zamiast sprzedać je z minimalnym zyskiem i obrócić kasą...
        Może faktycznie patrzę jak wykonawca (ekonomista ze mnie raczej słaby) - ale czy nie lepiej sprzedać coś taniej (ale z zyskiem) po to, żeby mieć na inną inwestycję?
        Czasami jak się opuści cenę, to jest ryzyko że mimo objęcia ceny tajemnicą transakcji, wiadomość o cenie gdzieś wypłynie i wtedy nici z drogiego sprzedania reszty lokali.
        A poza tym na dłuższą metę na nieruchomości nie traci się. To nie spożywka albo elektronika, że albo zgnije albo się starzeje z dnia na dzień.
        Poza tym teraz w kryzysie jest coraz mniej inwestycji i liczą na to, że z czasem będzie coraz mniejszy wybór na rynku a to może zadecydować o kupnie danego lokalu.
        t

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8162
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wiadomości, polityka - informacje z kraju i ze świata. Sport, motoryzacja, rozrywka, życie gwiazd plotki.
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

No a żeby szybciej wyjść z kryzysu, kolejne "ułatwienia" dla przedsiębiorców od partii miłości:

Są czasami takie chwile kiedy człowiek zaczyna się zastanawiać: czy oni tak na poważnie, czy może jednak jest tu jakiś...

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

westwi78, dramat, trace pocichu nadzieje na normalne życie w tym kraju bez przekretow i wyludzaniu pieniędzy, mam wrażenie że normalnie funkcjonowane firmy są tylko po to aby z nich doic i to na jazdym kroku...
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez piramida
                dramat, trace pocichu nadzieje
                ja ją straciłem głośno, już dawno temu.

Komentarz

• tomikt
                  Rider
                  • 2007
                  • 391

Agamek12,
                  to banki , dając kredyty szerokim strumieniem napsuły w głowach i klientom i deweloperom.
                  Pamiętam, jak tak z 10 lat temu chodziłem z ojcem po osiedlu i byl akurat domek do sprzedaży - 100.000 pln - pocmokaliśmy że drogo, minęło kilka lat i co - domki latają tam minimum po 500.000 , a jak jest za 400.000 to podejrzanie tani. A mieszkam w Katowicach - mieście które nie doświadczyło boomu cenowego w nieruchomosciach ....

Po prostu na rynku pojawiła sie masa pieniędzy z banków które mógł wziąć każdy i ceny nieruchomości się wywindowały.

A przecież ziemia u nas tez powinna być za grosze przy takiej skali nieuzytków ..
                  ech...
                  TomikT

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

Chociaż w czymś doganiamy zachód:
                    Polskie dzieci są coraz grubsze i mniej się ruszają. Przykute do komputera nie mają jak spalić batonów i słodkich napojów, którymi karmią je szkolne sklepiki. - Wskaźniki otyłości u dzieci, gdy wchodziliśmy do Unii, były poniżej 11 procent, czyli lepiej niż średnia europejska, teraz osiągnęły 18 procent, czyli dużo powyżej średniej - ostrzega Katarzyna Bosacka. Jak to zmienić i chronić zdrowie naszych dzieci?

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

natash,
                      przypominam , że na zachodzie grubi są biedni i niewykształceni...
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• piotrek_os
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 8162
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co jak co ale obecnemu rządowi udaje się dokuczac narodowi polskiemu :evil: Np szkoły jazdy juz zwalniaja instruktorów, bo po wprowadzeniu nowych przepisów chętnych brak. Niebawem Wordy będą musiały POzbyć się egzaminatorów, na rynku aut używanych też mniej bedzie schodziło aut "jako pierwszy samochód", opon, olejów też mniej się sprzeda....na wulkanizacje tez mniej osób podjedzie....na cpn też - wiec q..a mać jedna głupia decyzja a straty niesamowiecie wielkie! Przykład Wordu z Kielc - w zeszłym roku wymyslili jeszcze zmiane aut na yaryski - szkoły jazdy musiały się dostosować, a teraz dość, ze poniosły koszty zakupu aut to brak chętnych na kursy!

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

piotrek_os, Piotrek, dobrze piszesz. Ja już odnosiłem się do tego, że Donek z Vickiem nam pętlę radarową zarzucają na szyję. Mieli mieć 125mln miesięcznie, a mają jakieś 13% tego.
                          U mnie np. w firmie oszczędnosci na paliwie dochodzą do kilku tysięcy w miesiącu, bo radarów nawalone, kierowcy zamiast dostawczakami śmigać po 120km/h jeżdżą wolniej, paliwa idzie po 2-3 litry na setkę mniej, mandatów nie płacą.
                          Mieli łupić, a wyszło tak, że do kasy państwa wpływa sporo mniej kasy z tytułu podatku zawartego w paliwie.
                          Mieli dymać nas, dymani są oni

Komentarz

• Alonzo_
                            RS
                            • 2009
                            • 2460
                            • Hyundai

Zamieszczone przez kazik4x4
                            piotrek_os, Piotrek, dobrze piszesz. Ja już odnosiłem się do tego, że Donek z Vickiem nam pętlę radarową zarzucają na szyję. Mieli mieć 125mln miesięcznie, a mają jakieś 13% tego.
                            U mnie np. w firmie oszczędnosci na paliwie dochodzą do kilku tysięcy w miesiącu, bo radarów nawalone, kierowcy zamiast dostawczakami śmigać po 120km/h jeżdżą wolniej, paliwa idzie po 2-3 litry na setkę mniej, mandatów nie płacą.
                            Mieli łupić, a wyszło tak, że do kasy państwa wpływa sporo mniej kasy z tytułu podatku zawartego w paliwie.
                            Mieli dymać nas, dymani są oni
                            No to chociaż z tego wszystkiego coś Ci skapnie..te parę tysiaków/m-c. W czasie zaciskania pasa się liczy.
                            Czyli Tobie chłopaki z wiejskiej w tym chociaż "zrobił dobrze" :wink:

Wiecie co, pisałem to w temacie w/w kazika4x4.
                            Wg mnie to kryzys teraz się dopiero zaczyna, to co było dotychczas to była "gra wstępna" Oczywiście zależy z perspektywy jakiej branży się patrzy.

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

W temacie okołoradarowym: http://moto.onet.pl/1678345,1,pieprz...ul.html?node=2

Coraz bardziej oczywiste jest, jak mało wspólnego z bezpieczeństwem mają fotoradary.

Proszę Państwa, aby spowolnić ruch drogowy w strefach zagrożenia, wcale nie trzeba umieszczać tam radarów. Paleta rozwiązań innych, niż drakoński radarowy zamordyzm, jest bardzo bogata. Znaki pionowe, poziome, listwy poprzeczne na nawierzchni, liczniki czasu przy sygnalizatorach świetlnych...
                              Adam... Używam:
                              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

"Według mediów dwaj szefowie PL2012: prezes Marcin Herra i wiceprezes Andrzej Bogucki za przygotowania i pracę przy projekcie Euro 2012 zainkasowali po milion trzysta złotych premii" - tych kryzys nie dotyczy!

Komentarz

• rob555
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 748

Piotrek poczytaj komentarze...ludzie naprawde maja dosc !

- Po ponad milion trzysta tysięcy złotych premii zainkasowali dwaj szefowie rządowej spółki PL.2012 - podała Informacyjna Agencja Radiowa.

Pacjenci w szpitalach umieraja bo nie ma kasy na leczenie...jak widac kasa jest tylko nie dla nas.

Naprawde chyba bardziej zaklamanej ekipy rzadzacej nie bylo...
                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                  hybrydowe wtryski i turbiny
                                  programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                  www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Chyba kryzys w Polsce lekarzy nie dopadł. Po 10 minutach jestem wypraszany bo kolejny pacjent czeka mimo jeszcze kilku pytań na które nie otrzymałem odpowiedzi.10 min =120zł Po drugie jak można umawiać ludzi co 15 minut skoro 5 minut trwa otwarcie teczki z dokumentacją. Odnoszę wrażenie,że ma to na celu by pacjenta nie stracić po jednej wizycie tylko żeby przyszedł znów "coś" się dowiedzieć.

Zamieszczone przez rob555
                                    Naprawde chyba bardziej zaklamanej ekipy rzadzacej nie bylo...
                                    Mnie zastanawia co oni jeszcze muszą zrobić by ludzie otwarli oczy.Oni sobie premie rozdają ,ludziom bieda w oczy zagląda ale nadal twierdzą ,że PO jest ok.

Komentarz

• r2r
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4721
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Demotywatory to śmieszne, ironiczne i poważne plakaty - obrazki o życiu, miłości, dzieciństwie i dorastaniu, animowane gify, śmieszne i ciekawe filmy. Aktualności i przegląd internetu, cytaty.
                                      Artur

Komentarz

• rob555
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 748

Zamieszczone przez shok

Mnie zastanawia co oni jeszcze muszą zrobić by ludzie otwarli oczy.Oni sobie premie rozdają ,ludziom bieda w oczy zagląda ale nadal twierdzą ,że PO jest ok.
                                        Moga jeszcze wiele a to dzieki bardzo sprytnemu ruchowi jakim jest ustawienie glownej partii opozycyjnej z szefem Kaczynskim na czele.
                                        80% niezadowolonych z PO i tak bedzie glosowac byle tylko Kaczorowi glosu nie dac...
                                        Tak zwana zasada mniejszego zla.
                                        Po to tez wywindowano sztucznie niejakiego S.Tyminskiego by w wyborach prezydenckich z Wałesa mial sie mierzyc.
                                        Obywatele majac do wyboru typa kij wie skad z jakas teczka schizofrenika albo wybitnego poliglote Bolka wybrali cos co juz znali....

Puppet masters...coraz bardziej w to wierze.
                                        pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
                                        hybrydowe wtryski i turbiny
                                        programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
                                        www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez rob555
                                          80% niezadowolonych z PO i tak bedzie glosowac byle tylko Kaczorowi glosu nie dac...
                                          Tak zwana zasada mniejszego zla.
                                          W dwóch ostatnich wyborach głosowałem na PO. Pierwszy raz bo myślałem, że okażą się tak dobrzy jak o sobie mówili, drugi raz, kiedy uznałem, że faktycznie będą mniejszym złem.
                                          To "mniejsze zło" urosło do monstrualnych rozmiarów.
                                          Wolę prawdziwego wroga niż fałszywego przyjaciela.
                                          Dlatego z premedytacją teraz oddam głos za PIS.

Donald, głosowałem na ciebie od dwóch tur wyborów. Dziękuję Ci!
                                          Nie to, że konkretnie za coś Ci dziękuję. Ja po prostu już Ci dziękuję...

Komentarz

• Alonzo_
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2460
                                            • Hyundai

Ale co to za wybór?
                                            Zamordyzm i paranoje, urojone fobie i wszędobylscy wrogowie, izolacja i machanie szabelką vs kolejny zamordyzm i dobijanie obywateli ale nie tyle psychiczne co finansowe. Zresztą na populiźmie sie wybory wygrywa a jak są chude czasy i kasy brak to sie szuka wszedzie. Bądźmy realistami chyba mniej przerażająca jest wizja kogoś kto mówi, ze będzie trzeba zacisnąć pasa i że jest chudo niż opowiadanie że kazdemu zrobi dobrze i później próbowanie to robić bo to przy debecie na koncie tylko odsuwanie w czasie tragedii.
                                            Nie ma teraz nikogo kto by mnie przekonał że wato mu zaufać. Każdy obiecuje złote góry i pyszny socjal ale jak przyjdzie do wyciągania łap po nasze to kazdy pierwszy będzie chciał coś od nas, tych co sami cos tworzą. Problemy gospodarki są od wczoraj? Szara strefa, złodziejstwo, marnotrawstwo publicznej (czyli naszej ) kasy było od zawsze.
                                            W każdej ekipie znaleźli sie złodziej co sami z tego jeszcze garściami na bezczela grabią.
                                            Dlatego ja uważam, ze z wieloma podstawowymi "rakami" naszej gospodarki od lat nie robi sie nic albo ze wględu na czysta politykę albo dlatego że sie z tego czerpie korzyści na różnych płaszczyznach/też prywatnie.
                                            Niech "złotousty" Donek zreformuje kilka podstawowych problemów naszej gospodarki. Niech zaryzykuje 3-cią kadencję a moze sie zapisze na kartach historii i za ileś lat będziemy mówić, zę miał odwagę wziął to i to za mordę i po 20-30 latach będzie to sukcesem mimo sprzeciwu pewnych grup i niezadowolenie uprzywilejowanych obecnie (bez powodu) grup. Reformy często sa krytykowane i źle odbierane ale ludzie pewne rzeczy trzeba w tym kraju zmienić bo to zamiatanie pod dywan nie może trwać wiecznie. Jak nie teraz to w jakiś sposób później czkawką odczujemy ten brak odważnych ale mądrych decyzji. Całe PO problemy pod dywan a w TV co chwila szoł dla pospólstwa coby czymś mniej ważnym karmić i nie tłumaczyć sie z rzeczywistych problemów.
                                            Każdy coś obiecywał i potem guzik z tego.
                                            W pewnym momencie zbijanie kapitału politycznego bierze górę nad racjonalizmem i tym co sie obiecywało ludziom.
                                            Donek też obiecywał złote góry, obiecywał że np zrobi porządek z KRUS-em i inne cuda i co? I nic.
                                            Kogo teraz wybrać? Chorego psychicznie Jarka? Donka oszusta? Paliskręta czy Millera którzy nic nie zwojują bo nie osiągną większości z resztą prawicowego "establiszmentu"?
                                            Jaki wybór.
                                            Że tam w tym PIS-ie nikt jaj nie ma i nie potrafią odsunąć Jarka od władzy istworzyć poważna alternatywę dla Donka.

Hehe a znacie to:

Pialiskręt umówił sie z Biedroniem na spota w pewnym mieście. Dzwoni rano do niego:
                                            - Cześć, dojechałeś, gdzie jesteś? Już na Grodzkiej?
                                            - NIe. Dziś jestem w Kaliszu

:szeroki_usmiech

Komentarz

• shok
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2070
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                                              Kogo teraz wybrać? Chorego psychicznie Jarka?
                                              możesz napisać dlaczego tak uważasz?

Komentarz

• kmink
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1360
                                                • Superb III (3V3)

Jeśli oglądacie wiadomości to obejrzyjcie sobie po kolej różne serwisy informacyjne na różnych stacjach to zobaczycie jak różne informacje są przedstawiane w różny sposób, jak różnie sa interpretowane czy jak różnie wmawiane są nam bzdury...taki rekonesans może delikatnie Was uświadomi jak bardzo powtarzacie usłyszane słowa, fakty w które głęboko wierzycie a które z rzeczywistością często nie mają nic wspólnego.

Politycy w naszym kraju to jedne z największych SZUMOWIN jakie chodzą po ziemi. Myślą TYLKO i wyłącznie o sobie i o tym żeby się nachapać jak najwięcej, załatwić coś dla rodzinki i fuchę prezesa/dyrektora/kierownika dla siebie. Bezczelnie kłamią a ich arogancja zaczyna sięgać zenitu.

Zamiast zająć się problemami, które nas dręczą zajmują się tematami dzięki którym jest pełno bezsensownego szumu i które tylko wywołują falę kłótni i awantur(szczucie polaków na polaków)....geje, księża, aborcja, in-vitro ...tylko takie tematy ich interesują...jadą na naszych uczuciach, przekonaniach, wartościach jakie każdy z nas wyznaje...

Gospodarka, służba zdrowia, edukacja, bezpieczeństwo...to jest najważniejsze! Potem można się zająć jakimiś pobocznymi tematami, mniejszościami, rozliczeniem historii itd itd

Donek i spółka mieli 10lat, Euro 2012(cała masa inwestycji), możliwości korzystania z różnego rodzaju dotacji EU...i co? Stadiony 10 razy droższe niż na zachodzie, drogi po dwóch latach się sypią, służba zdrowia pada na pysk, armia pada na pysk, edukacja pada na pysk....generalnie wszystko pada na psyk...nie mamy swojego przemysłu, praktycznie w najważniejszych dziedzinach gospodarki nie robimy nic, bo wszystko zostało sprzedane....jesteście ciekawi przez kogo? to ruszcie 4y litery i poszukajcie informacji na temat prywatyzacji, na temat tego kto i jak je przeprowadzał....a najważniejsze czym teraz się zajmują te osoby i jakie stanowiska piastują ... oczywiście w ukrytej prawdzie się tego nie dowiecie... proponuje to zrobić zanim pójdziecie na następne wybory...

Bardzo bym chciał aby następne wybory wygrał PIS i to tak żeby mieli większość bez żadnej koalicji, wtedy by pokazali na co ich stać i może po 5latach znowu byśmy ich wybrali bo by sie okazało że oprócz tego co serwuje nam zakłamana telewizja jednak coś robią dzięki czemu my zwykli obywatele mamy lepiej a nie tylko myślą o Smoleńsku czy innych awanturach...

Widzę już następne wybory...wydaje mi się że to będzie mega sajgon... PIS tak dostanie po d..e w TV i tak po nich pojadą..... że pewnie ludzie to kupią i zagłosują na PO albo palimłota i dalej będzie ten sam syf jak nie większy...
                                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• natash
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2599

Mnie najbardziej martwi brak swojego przemysłu, wszystko upada, a wystarczyłaby nieraz drobna pomoc, żeby to z kopyta ruszyło i zalało UE.

Komentarz

Pracuję...