delano powitać w szeregach k
Czy jest na forum serwisant telewizorów lcd/led
Zwiń
X
-
Czy jest na forum serwisant telewizorów lcd/led
Parę dni temu kupiłem samsunga ue46 d6545. Na górze ekranu od lewej strony do połowy pojawiło się jakieś dziwne podświetlenie. Mam pytanie czy tak powinno być czy to wada. Czy mogę wymienić telewizor na nowy lub inny na tej podstawie ? Dodaję zdjęcia poglądowe
-
-
mecholl, jeśli chodzi o te białe kreski na górze to kiedyś ( nie wiem jak jest teraz ) w obrazie były kodowane znaczniki ( np. znaczniki czasu/klatek - wtedy te białe kreseczki poruszały się wraz z upływem czasu ). Teoretycznie znaczniki te dodawane były jakby w ramce obrazu, która normalnie znajduje się jakby poza wyświetlaną częścią obrazu ( w starych telewizorach kineskopowych szerokość/wysokość obrazu była ustawiana tak aby obraz "wychodził" delikatnie poza obszar kineskopu ). W telewizorach cyfrowych ta opcja nazywa się chyba Overscan czy jakoś tak. Masz tak na wszystkich źródłach ( np. tuner cyfrowy podłączony po HDMI ) czy tylko np. z anteny naziemnej?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
A to nie przez stacje telewizyjne? Chociaż nie wiem czy one w jakikolwiek sposób mogą na to wpływać. Ale dokładnie takie same paski zauważyłem ostatnio na jakimś kilkuletnim kineskopowym Philipsie prawie nowym Philipsie LCD i 5 dniowym Sony także telewizory w dużym rozstrzale wiekowym i na każdym te paski były.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mechollCzy to może być argument do wymiany ?
Na moim Philipsie (kablówka cyfrowa UPC, dekoder podłączony HDMI z LCD) na niektórych programach jest tak samo. To nie jest wada twojego telewizora.
np http://www.google.pl/#sclient=psy-ab...5&pf=p&pdl=500O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBmecholl, to jest wtedy gdy oglądasz rozciągnięty program 4:3 na całym ekranie w opcji SD. Takie zjawisko jest często na TVP1 SD na "N" przy podłączeniu dekodera przez HDMI i opcja ustawiona 1080i.
Dzięki wszystkim za pomoc. Czyli raczej nie mam co liczyć na wymianę choć spróbuję. Tutejsze podejście do wymian w sklepach jest dosyć luźne więc może dadzą się namówić na wyminę na samsunga d7000 choć do obecnego telewizora nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.
Komentarz
-
Komentarz