Czy jest na forum serwisant telewizorów lcd/led

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • masch1
    Classic
    • 2009
    • 37

delano powitać w szeregach k
  • mecholl
    L&K
    • 2008
    • 1006

Parę dni temu kupiłem samsunga ue46 d6545. Na górze ekranu od lewej strony do połowy pojawiło się jakieś dziwne podświetlenie. Mam pytanie czy tak powinno być czy to wada. Czy mogę wymienić telewizor na nowy lub inny na tej podstawie ? Dodaję zdjęcia poglądowe
    Załączone pliki
    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

mecholl, jeśli chodzi o te białe kreski na górze to kiedyś ( nie wiem jak jest teraz ) w obrazie były kodowane znaczniki ( np. znaczniki czasu/klatek - wtedy te białe kreseczki poruszały się wraz z upływem czasu ). Teoretycznie znaczniki te dodawane były jakby w ramce obrazu, która normalnie znajduje się jakby poza wyświetlaną częścią obrazu ( w starych telewizorach kineskopowych szerokość/wysokość obrazu była ustawiana tak aby obraz "wychodził" delikatnie poza obszar kineskopu ). W telewizorach cyfrowych ta opcja nazywa się chyba Overscan czy jakoś tak. Masz tak na wszystkich źródłach ( np. tuner cyfrowy podłączony po HDMI ) czy tylko np. z anteny naziemnej?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mecholl
        L&K
        • 2008
        • 1006

kowal 2002, jeśli chodzi o źródło to kabel HDMI i tuner cyfry+ PACE PVR. Chyba tylko występuje na ustawieniu " dopasowanie do ekranu " czy jakoś tak. jak zmienię na 16/9 czy szerokie powiększenie to nie widać. Czy to może być argument do wymiany ?

Komentarz

• maymer
          Elegance
          • 2010
          • 839

A to nie przez stacje telewizyjne? Chociaż nie wiem czy one w jakikolwiek sposób mogą na to wpływać. Ale dokładnie takie same paski zauważyłem ostatnio na jakimś kilkuletnim kineskopowym Philipsie prawie nowym Philipsie LCD i 5 dniowym Sony także telewizory w dużym rozstrzale wiekowym i na każdym te paski były.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

mecholl, to jest wtedy gdy oglądasz rozciągnięty program 4:3 na całym ekranie w opcji SD. Takie zjawisko jest często na TVP1 SD na "N" przy podłączeniu dekodera przez HDMI i opcja ustawiona 1080i.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez mecholl
              Czy to może być argument do wymiany ?
              chyba raczej na pewno nie :!:
              Na moim Philipsie (kablówka cyfrowa UPC, dekoder podłączony HDMI z LCD) na niektórych programach jest tak samo. To nie jest wada twojego telewizora.
              np http://www.google.pl/#sclient=psy-ab...5&pf=p&pdl=500
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• mecholl
                L&K
                • 2008
                • 1006

Zamieszczone przez AdamB
                mecholl, to jest wtedy gdy oglądasz rozciągnięty program 4:3 na całym ekranie w opcji SD. Takie zjawisko jest często na TVP1 SD na "N" przy podłączeniu dekodera przez HDMI i opcja ustawiona 1080i.
                faktycznie na wszystkich HD jest OK.

Dzięki wszystkim za pomoc. Czyli raczej nie mam co liczyć na wymianę choć spróbuję. Tutejsze podejście do wymian w sklepach jest dosyć luźne więc może dadzą się namówić na wyminę na samsunga d7000 choć do obecnego telewizora nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń.

Komentarz

Pracuję...