CLIO czy FABIA czy YARIS
Zwiń
X
-
CLIO czy FABIA czy YARIS
Witam!!!
Z racji że Clio żony kończy już 12 latek i pasowałoby wymienić je na nowszy model więc na początku chciałbym zapytać na forum co sądzicie o następujących autach:
1) Clio III od roku 2005, silniczek 1,2 8V. Silnik i budę znam, proste jak budowa cepa. Do gazu toto się nie nadaje, ale pali też niewiele. Awaryjność w przypadku Clio II to pojęcie mi nieznane, III ponoć lekko słabsza - ale każde auto im młodsze tym gorzej wykonane.
2) Skoda Fabia 1,2 12V - tu o silniku i budzie wiem niewiele. Ponoć do gazu się nie nadaje. Silnik ma dotryski i jest niestabilny ze względu na 3 garową konstrukcję. Buda od 2005 roku mnie interesuje, zarówno w wersji I jak i II.
Proszę o opinię jeżeli ktoś ma takie auta gdzieś w rodzinie i wie jak się sprawują.
Ewentualnie proszę o propozycje innych "maluchów" z silnikiem benzynowym max 1,4 l. Rozważam też ibizke i yarisa.O1-->O3--> ?
-
-
2) Skoda Fabia 1.2 12V - obecnie mam natrzaskane ponad 150 tys. (w marcu idzie na sprzedaż), w AZQ z 2004r. przeskakiwał łańcuch rozrządu (za krótkie prowadnice), słyszałem również o problemach z wypalającymi się gniazdami zaworów (częściej dotyczyło to wersji 6V), silnik przyjemny w użytkowaniu po mieście (max. moment obr. przy 3 tys.), na trasie spalanie 5,5 litra, w mieście między 6,5, a 7,5 w zależności jaka noga. Dodatkowo ciekawy dźwięk silnika.
W Fabiach od 2005r. nie bałbym się tego silnika, ale jednak szukałbym czegoś z 1.4 16V 75KM - ciszej, trochę szybciej i lepszy do gazu.
U mnie obyło się bez żadnych awarii - rocznik 2004r. AZQ 1.2 12V 64KM.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabi_007Clio III od roku 2005, silniczek 1,2 8V
Ale z tych dwóch aut brałbym Fabię. Clio III to nie II-jka. Były i są z nim problemy i to spore. Fabia zapewnia dużo wieskzą bezawaryjność i o niebo lepszą jakość montażu. Minusem Fabii za to jest to, że aby kupić jako tako wyposażoną wersję trzeba się porządnie naszukać. W większosci Fabie oferowane są w bida wersjach które jak mają wspomaganie kierownicy i centralny to już dużo- wiem bo 1,5 roku temu też szukałem dla żony Fabii, ale koniec końców kupiliśmy Clio II ph III 1.2 16V.
W kazdym razie z tych dwóch aut Fabia będzie lepszym wyborem.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
czesc
mam w rodzinie fabie 1,4 16v ma prezejechane 6tys. z czego ostatni tysiąc zrobiłem ja. jestem pod dużym wrażeniem tego malucha. spaliło mi to w miesćie 7,1l/100km cichy i w miare sie zbiera na miasto super autko polecam
co do 1,4tdi
posiadałem polo 2000 rok z tym motorkiem jak sprzedawałem auto miało grubo ponad 100tys. km z silnikiem nie działo sie kompletnie nic. był to najbardziej oszczędni sylnika z jakim miałem doczynienia. Auto sprzedałem bo zaczynała się sypać skrzynia. Części cholernie drogie (kompletne sprzegło w aso 3200zł)
Najwiekszy minus tego motorka (ja się poprostu przyzwyczajiłem) to chałas, są trzy cylindry i dość głośno chodzi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wolfmkw 1.4 TDI się nie pchaj, mają złą opinię
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Fakt, dźwiek silnika jest mocno oryginalny, osiągi takie sobie, spalanie wcale nie takie niskie, ale auta jeżdzą i się nie psują...
Komentarz
-
-
a ja z kolegami pozwolę się nie zgodzić :P pomykałem skoda kombi 1.2 12V 64KM i autko moim zdaniem dawało radękultura pracy silnika faktycznie specyficzna...taki pomieszany benzyno-diesel :diabelski_usmiech Co do spalania.....w mieście no troszkę łykał, ale już w trasie n ie było tak źle :wink: 4 osoby zapakowany tył, klima 6.1l-wynik chyba zadowalający
Tylko demonem prędkości i elastyczności to to nie było, ale do zwykłej jazdy jak najbardziej spoko
Prędkość max jakąosiągnąłem to 168km/h wg licznika :wink: na oponkach R15, 195/50 8) Duży pozytywny sentyment :wink:
Komentarz
-
-
Suzuki Swift 1.3 ewentualnie Toyota Yaris. Ale Swift fajniejszy. Ładna karoseria i bardzo ładne wnętrze. Mało pali i żwawy silnik. Zawias zapewnia rewelacyjne prowadzenie. Bezawaryjny. Poglądowy przykład Suzuki http://otomoto.pl/suzuki-swift-C22572027.htmlMoja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zależy jak się rozkłada jazda żony.
Jeśli w większości jazda po mieście to 1.2 będzie w sam raz.
Jeśli miasto i trasy to 1.4 16V 75KM będzie spełniał swoje zadanie, pod względem mocy jak i zagazowania.
Wart uwagi jest wspomniany też wcześniej 1.9SDI wół roboczy nie do zarżnięcia[scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]
Komentarz
-
-
Po zrobieniu małego rekonesansu w okolicy już wiem że będzie problem z zakupem porządnego auta:
1) 4 clijacze: 2 "elki" - odpadają na starcie, 2 sprowadzane - jedno bite tyłem, drugie sfatygowane jakby miało z 200 kkm mimo licznikowych 56kkm
2) Suzi Swift - żonie nie podoba się środek. Mi zresztą też, ale taki urok japońców. Najdroższe auto z oglądanych, ładnie pomyka po mieście, takie trochę "gokartowate"
3) Fabia 1,2 12V - silnik w porównaniu do Clijowego 1,2 8V to padaczka - jednak czuć brak tego jednego gara. Będę rozglądał się za 1,4l tylko dalej nie wiem czy to nie ten olejożerny pastuch z golfa i czy łatwo go gazować.
4) Jazz jest w rodzinie, właścicielka chwali auto. Będzie przedmiotem poszukiwania.
Najbardziej widzi mi się Fabka, bo już mamy Octavię i jakoś podchodzi mi niemiecka myśl techniczna w czeskim opakowaniu. Problemem jest brak dobrych silników.O1-->O3--> ?
Komentarz
-
Komentarz