CLIO czy FABIA czy YARIS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szerel
    Classic
    • 2012
    • 6

CLIO czy FABIA czy YARIS

Na moje to powinno być tak:

Na niebiesko "obszar poszukiwań" ludzi z OCP
  • kabi_007
    Rider
    • 2011
    • 412
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

CLIO czy FABIA czy YARIS

Witam!!!
    Z racji że Clio żony kończy już 12 latek i pasowałoby wymienić je na nowszy model więc na początku chciałbym zapytać na forum co sądzicie o następujących autach:
    1) Clio III od roku 2005, silniczek 1,2 8V. Silnik i budę znam, proste jak budowa cepa. Do gazu toto się nie nadaje, ale pali też niewiele. Awaryjność w przypadku Clio II to pojęcie mi nieznane, III ponoć lekko słabsza - ale każde auto im młodsze tym gorzej wykonane.
    2) Skoda Fabia 1,2 12V - tu o silniku i budzie wiem niewiele. Ponoć do gazu się nie nadaje. Silnik ma dotryski i jest niestabilny ze względu na 3 garową konstrukcję. Buda od 2005 roku mnie interesuje, zarówno w wersji I jak i II.
    Proszę o opinię jeżeli ktoś ma takie auta gdzieś w rodzinie i wie jak się sprawują.
    Ewentualnie proszę o propozycje innych "maluchów" z silnikiem benzynowym max 1,4 l. Rozważam też ibizke i yarisa.
    O1-->O3--> ?

Komentarz

• pskosz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 703

Jeśli Fabię to nie w tym silniku. Mamy takie 2 w pracy , to są smoki na paliwo.
      pozdrowienia

Komentarz

• wolfmk
        Drive
        • 2011
        • 67

2) Skoda Fabia 1.2 12V - obecnie mam natrzaskane ponad 150 tys. (w marcu idzie na sprzedaż), w AZQ z 2004r. przeskakiwał łańcuch rozrządu (za krótkie prowadnice), słyszałem również o problemach z wypalającymi się gniazdami zaworów (częściej dotyczyło to wersji 6V), silnik przyjemny w użytkowaniu po mieście (max. moment obr. przy 3 tys.), na trasie spalanie 5,5 litra, w mieście między 6,5, a 7,5 w zależności jaka noga. Dodatkowo ciekawy dźwięk silnika.
        W Fabiach od 2005r. nie bałbym się tego silnika, ale jednak szukałbym czegoś z 1.4 16V 75KM - ciszej, trochę szybciej i lepszy do gazu.
        U mnie obyło się bez żadnych awarii - rocznik 2004r. AZQ 1.2 12V 64KM.

Komentarz

• kabi_007
          Rider
          • 2011
          • 412
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeśli Fabię to nie w tym silniku. Mamy takie 2 w pracy , to są smoki na paliwo.
          a jakie polecacie silniki w fabii? 1,4 TDI?
          O1-->O3--> ?

Komentarz

• wolfmk
            Drive
            • 2011
            • 67

Polecam 1.9 SDI, 1.9 TDi, 1.4 16V 75KM - w 1.4 TDI się nie pchaj, mają złą opinię, to samo 2.0 i 1.4 16V 101KM.

Komentarz

• pskosz
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 703

No właśnie miałem to samo napisać :szeroki_usmiech
              pozdrowienia

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez kabi_007
                Clio III od roku 2005, silniczek 1,2 8V
                A był silnik 8V dostepny do Clio III ?? Bo mi sie wydaje że tu juz tylko był 1.2 16V (75 KM). Ale nawet jeśli był dostępny 1.2 8V to go nie polecam. Będzie palił ci stosunkowo dużo, a osiagi będą mizerne, bardzo mizerne, więc jeśli już to 1.2 16V.
                Ale z tych dwóch aut brałbym Fabię. Clio III to nie II-jka. Były i są z nim problemy i to spore. Fabia zapewnia dużo wieskzą bezawaryjność i o niebo lepszą jakość montażu. Minusem Fabii za to jest to, że aby kupić jako tako wyposażoną wersję trzeba się porządnie naszukać. W większosci Fabie oferowane są w bida wersjach które jak mają wspomaganie kierownicy i centralny to już dużo - wiem bo 1,5 roku temu też szukałem dla żony Fabii, ale koniec końców kupiliśmy Clio II ph III 1.2 16V.
                W kazdym razie z tych dwóch aut Fabia będzie lepszym wyborem.
                Czarny Elegance

Komentarz

• Dzida
                  RS
                  • 2006
                  • 2253

W najnowszym AŚ jest porównanie Polo, Grande Punto oraz Clio. Wbrew pozorom Clio nie jest takie złe, i wolałbym je dużo bardziej (mowa oczywiście o 1.2 16V 75 KM) od trzycylindrowej Fabii.

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez wolfmk
                    1.4 16V 75KM
                    Chyba najlepsza benzyna w Fabii I
                    Czarny Elegance

Komentarz

• RABIN
                      Rider
                      • 2009
                      • 450
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

czesc
                      mam w rodzinie fabie 1,4 16v ma prezejechane 6tys. z czego ostatni tysiąc zrobiłem ja. jestem pod dużym wrażeniem tego malucha. spaliło mi to w miesćie 7,1l/100km cichy i w miare sie zbiera na miasto super autko polecam

co do 1,4tdi
                      posiadałem polo 2000 rok z tym motorkiem jak sprzedawałem auto miało grubo ponad 100tys. km z silnikiem nie działo sie kompletnie nic. był to najbardziej oszczędni sylnika z jakim miałem doczynienia. Auto sprzedałem bo zaczynała się sypać skrzynia. Części cholernie drogie (kompletne sprzegło w aso 3200zł)

Najwiekszy minus tego motorka (ja się poprostu przyzwyczajiłem) to chałas, są trzy cylindry i dość głośno chodzi.

Komentarz

• kabi_007
                        Rider
                        • 2011
                        • 412
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki Panowie za porady. Temat powoli sie klaruje. Co do 1,4 na 16-tce, czy to nie jest ten osławiony olejożłop z golfa mk4? Jak idzie w nim lpg? Jakie auta możecie jeszcze polecić po 2005?
                        O1-->O3--> ?

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9943
                          • Ford

Zamieszczone przez wolfmk
                          w 1.4 TDI się nie pchaj, mają złą opinię
                          W mojej firmie najintensywniej użytkowane (w długich trasach) Fabie z tym silnikiem (70KM) mają nawet po 180.000-200.000km (po 3 latach!) i jakoś nie słyszałem, żeby komus coś złego się działo. Fakt, dźwiek silnika jest mocno oryginalny, osiągi takie sobie, spalanie wcale nie takie niskie, ale auta jeżdzą i się nie psują...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez Agamek12
                            Fakt, dźwiek silnika jest mocno oryginalny, osiągi takie sobie, spalanie wcale nie takie niskie, ale auta jeżdzą i się nie psują...
                            Bo to zwykłe 1.9 tylko że wykastrowane, więc nie ma się co dziać. Będzie jeździć i jeździć, dopóty ktoś nie zarżnie albo zapomni wymienić rozrząd.

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja żonie kupiłem Clio III 1.2 16v i sobie chwali. Na razie bezawaryjne. Przez ostatni rok jedynie jedna żarówka się spaliła. Co do wyglądu to tylko nie mówcie ,że Fabia jest ładniejsza bo padnę ze śmiechu. Ja drugi raz kupiłbym bez zastanowienia Clio III dla żony

Komentarz

• paweł2
                                L&K
                                • 2010
                                • 1405

Zamieszczone przez kabi_007
                                Jakie auta możecie jeszcze polecić po 2005?
                                Napewno Yaris i Jazz.
                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez paweł2
                                  Jazz.
                                  Ooo, i to byłby strzał w 10-tkę Jazz taki np. z 2006/07 roku to suuuuuuper autko. Totalnie bezawaryjne, super przemyślane, z ogromnym wnętrzem i dość ekonomiczne. Polecam w 100% !!
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2398
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

a ja z kolegami pozwolę się nie zgodzić :P pomykałem skoda kombi 1.2 12V 64KM i autko moim zdaniem dawało radę kultura pracy silnika faktycznie specyficzna...taki pomieszany benzyno-diesel :diabelski_usmiech Co do spalania.....w mieście no troszkę łykał, ale już w trasie n ie było tak źle :wink: 4 osoby zapakowany tył, klima 6.1l-wynik chyba zadowalający Tylko demonem prędkości i elastyczności to to nie było, ale do zwykłej jazdy jak najbardziej spoko

Prędkość max jakąosiągnąłem to 168km/h wg licznika :wink: na oponkach R15, 195/50 8) Duży pozytywny sentyment :wink:
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• zepter00
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2304

Suzuki Swift 1.3 ewentualnie Toyota Yaris. Ale Swift fajniejszy. Ładna karoseria i bardzo ładne wnętrze. Mało pali i żwawy silnik. Zawias zapewnia rewelacyjne prowadzenie. Bezawaryjny. Poglądowy przykład Suzuki http://otomoto.pl/suzuki-swift-C22572027.html
                                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• shok
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2070
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Suzuki fajna sprawa tylko są bardzo drogie. Nigdy nie kupiłbym auta od handlarza w Polsce!

Komentarz

• sebasuperb
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1318

Zależy jak się rozkłada jazda żony.
                                          Jeśli w większości jazda po mieście to 1.2 będzie w sam raz.
                                          Jeśli miasto i trasy to 1.4 16V 75KM będzie spełniał swoje zadanie, pod względem mocy jak i zagazowania.
                                          Wart uwagi jest wspomniany też wcześniej 1.9SDI wół roboczy nie do zarżnięcia
                                          [scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]

Komentarz

• kabi_007
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 412
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Po zrobieniu małego rekonesansu w okolicy już wiem że będzie problem z zakupem porządnego auta:
                                            1) 4 clijacze: 2 "elki" - odpadają na starcie, 2 sprowadzane - jedno bite tyłem, drugie sfatygowane jakby miało z 200 kkm mimo licznikowych 56kkm
                                            2) Suzi Swift - żonie nie podoba się środek. Mi zresztą też, ale taki urok japońców. Najdroższe auto z oglądanych, ładnie pomyka po mieście, takie trochę "gokartowate"
                                            3) Fabia 1,2 12V - silnik w porównaniu do Clijowego 1,2 8V to padaczka - jednak czuć brak tego jednego gara. Będę rozglądał się za 1,4l tylko dalej nie wiem czy to nie ten olejożerny pastuch z golfa i czy łatwo go gazować.
                                            4) Jazz jest w rodzinie, właścicielka chwali auto. Będzie przedmiotem poszukiwania.

Najbardziej widzi mi się Fabka, bo już mamy Octavię i jakoś podchodzi mi niemiecka myśl techniczna w czeskim opakowaniu. Problemem jest brak dobrych silników.
                                            O1-->O3--> ?

Komentarz

• TomekRs
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 1670

latwo to zagazowac, wez 1.4 , ja mialem MPI i poza 1 wtryskiem, ktory padl jeszze na gwarancji praktycznie nic zlego sie z autem nie dzialo

Komentarz

• Sev
                                                L&K
                                                • 2007
                                                • 1295

W F1 z benzynowych najrozsądniejszy to volkswagenowski 1,4 16V a jak do gazowania to skodowski 1,4MPI. Wiele tego jeździ na gazie i ludzie nie narzekają.

Albo swap na 1,8T :diabelski_usmiech
                                                6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                                Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9943
                                                  • Ford

A może GrandePunto? Chyba zbyt problemowe nie jest, a z pewnością ładne (choć to kwestia gustu) i pojemne...
                                                  Adam... Używam:
                                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...