1,4TSI miażdży

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zbigniew147
    Rider
    • 2008
    • 482

badyl poniosło nas - to takie polskie przecież

Komentarz

• ary
      Rider
      • 2011
      • 634

Zamieszczone przez perfex
      To ja proszę o konkrety. Od których 160 konnych aut o takiej samej masie i z taką samą skrzynią biegów (dla ułatwienia manualną) 1.8 TSI tak dużo lepiej przyspiesza ?
      Chyba ciężko znaleść tak bardzo podobne auta. Zawsze jakieś różnice są.
      Mój przykład. Miałem Passata B4 VR6 syncro 2,9l (184KM, 245Nm), masa 1515kg, skrzynia 5 manual. Moje obecne auto jak w podpisie 160KM, 250Nm, masa 1530kg, skrzynia 6.
      Na tym samym odcinku testowym (nigdy nie mierzyłem długości ale jakieś 400m) ze startu zatrzymanego Passatem osiągałem jakieś 135km/h, Scoutem 140km/h.
      Codzienne subiektywne odczucia są takie, że do jakiś 100-120km/h Scout trochę szybszy (niewiele ale jednak) potem jakby równo.
      Naprawdę turbo daje radę w porównaniu do wolnossącej pojemności
      Zamieszczone przez BADYL
      Temat dotyczy 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji a nie kto ma rację i który samochód przyspiesza lepiej z takmim czy siakim silnikiem
      No właśnie, sorry za OT
      O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez zbigniew147
        o ile lżejszy jest civic od Cotavi
        ja wiem, z 70kg
        ale waga kierowcy (moja) w dwójnasób wyrówna szanse :lol:

Buda jest mała a octawia jest większa
        nie jest

ciężko obiektywnie porównać te auta
        na tej zasadzie to żadnych aut nie można porównać, ale nie rozumiem w takim razie dlaczego Octavia 1,4TSI tak wszystko miażdży, skoro się nie da tego porównac, bo jak można porównywac do niej 1,9TDI, silnik, który jest nie dość, że słabszy to jeszcze cięższy :?: :!:

w każdym razie sprawdzałem to z golfem (a golf jest lżejszy :idea: ) i dlatego wiem co mówię - civic go łyka, jak ktoś chce sprawdzic na octavii to się pewnie da zrobić.

(tak samo civic 1,8 łomocze serię BKD jakby ktoś pytał)

od dawien dawna mówię, że prawidłowe porównanie to 1,9TDI-1,6MPI
        2,0TDI (BKD)-1,4TSI, inne konfiguracje to znęcanie się nad słabszym i zwykła głupota bo co tu porównywać
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Tichy
          Rider
          • 2010
          • 544

Zamieszczone przez szkoda
          sklepię Cię civikiem 1,8 z momentem mniejszym i będziesz miał spokój
          Sklepiesz, bo moment mniejszy ale w większym przedziale obrotów stały. Te i-VTEC'i kręcą się jak wiertarki do 7-tys. rpm-ów

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez BADYL
            po kiego ta pyskówka? Temat dotyczy 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji a nie kto ma rację i który samochód przyspiesza lepiej z takmim czy siakim silnikiem Panowie powróćmy do sedna wątku
            mam wrażenie, że stwierdzenie, że 1,4TSI w Octavii wyprzedza wszystko i pali najmniej na świecie to jak najbardziej są wrażenia z eksploatacji więc chętnie wyprowadzę z błędu.
            chyba, że chcesz tu jakiś ołtarz zbudować, temu, skądinąd, naprawdę świetnemu silnikowi
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zbigniew147
              Rider
              • 2008
              • 482

szkoda widzisz kluczem w dyskusji jest łowo MIAŻDŻY
              jeździłem vectrą B 2.0 DTI, miałem Octavie 1 1.9TDI 110koni teraz mam 1.4 TSI.
              najlepiej mi się jeździ obecnym ale nie użyłbym stwierdzenia miażdży w odniesieniu do wspominanych przezemnie wcześniej aut.
              podejżewam że jak by wsadzić skrzynie 6 do 1.9 TDI 110/105 koni to było by to lepsze auto od naszej 1.4TSI. (tyle że też jest różnica w 35 czy 40Nm)
              Miazga mógłbym nazwąć porównanie CAXA do Clio 1 z motorem 1.4 (bo taki też ujeżdżałem) ale to dwie różne galaktyki.

Komentarz

• LUKI
                RS
                • 2005
                • 5776

a ja się pytam gdzie tu jest jakiś MODERATOR??????????????????????????????????
                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Tichy
                  Sklepiesz, bo moment mniejszy ale w większym przedziale obrotów stały. Te i-VTEC'i kręcą się jak wiertarki do 7-tys. rpm-ów
                  kręcą się wyżej.
                  ale to już naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi :szeroki_usmiech
                  jesteś w stanie porównać jakies samochody?
                  bo wychodzi na to, że octavią 1,4TSI można porównać tylko z octavią 1,4TSI i to w tym samym nadwoziu.
                  natomiast ja jestem zdania, że z powodzeniem można porównywac wszystkie samochody, które akurat ustawiły się na czerwonym świetle
                  jak rozumiem po tym jak dostajesz w dupsko wyciągasz świadectwo homologacji i zatykasz wszystkim usta tą większą masą :?:
                  niestety w realnym zyciu tak nie jest
                  temu przeszkadza moc, temu masa, tu opory powietrza, dzizasss...
                  niewielkie różnice w masie musimy pomijać bo inaczej w ogóle nie da się rozmawiać a opory powietrza do tych 100km/h są pomijalne.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 12 10:37 ]
                  Zamieszczone przez LUKI
                  a ja się pytam gdzie tu jest jakiś MODERATOR??????????????????????????????????
                  no co jest :?: :lol:
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ceed1
                    Rider
                    • 2012
                    • 461

Co roku wychodzi taki katalog Testy czy Porównania. Sa tam zebrane wszystkie dane testowe z wielu gazet. Tam właśnie można zobaczyc jak dany model z danym silnikiem przyspiesza i jaką ma elastyczność. Po tej lekturze wielu stwierdzi, że 1,4 TSI jest "fajny". Elastyczność Honda civic 1,8 IVb 60-100 9,3 sekundy a mój 7,9 ( dane testowe). Elastyczność 80-120 VIb civic 19 z gorszami mój 15,0. Przyspeszenie do 100 civic 10 z groszami a mój 9,6. Prędkość maksymalna civic wygrywa o 2km/h. Są to wszystko dane testowe. Pisałem z głowy. Jak by co mogę jutro dodać scan. Jak by się spinać i wytężać to może civic przy maksymalnym pałowaniu byłby troche lepszy. Ale na co dzień tak sie nie jeździ. W civicu ponizej 4-4,5 tyś nie ma życia.

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

szkoda, wiesz o co mi chodzi :!:

zrobił się mega burdel :!:
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

najlepiej mi się jeździ obecnym
                        no wcale się nie dziwię w tym zestawieniu, zresztą powiedzmy sobie jasno: silnikiem takim jak 1,4TSI jeździ się naprawdę prześwietnie, IMO jest to świetny kompromis między ceną-osiągami-spalaniem w tej chwili.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 12 10:40 ]
                        Zamieszczone przez LUKI
                        zrobił się mega burdel
                        spokojnie, wyczyszczę wieczorem jak zwykle, w ciągu dnia nie mam czasu, chyba, że zaraz się uda.
                        wszystko pod kontrolą.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Tichy
                          Rider
                          • 2010
                          • 544

Zamieszczone przez Tichy
                          kręcą się wyżej.
                          ale to już naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi :szeroki_usmiech
                          jesteś w stanie porównać jakies samochody?
                          bo wychodzi na to, że octavią 1,4TSI można porównać tylko z octavią 1,4TSI i to w tym samym nadwoziu.
                          natomiast ja jestem zdania, że z powodzeniem można porównywac wszystkie samochody, które akurat ustawiły się na czerwonym świetle
                          jak rozumiem po tym jak dostajesz w dupsko wyciągasz świadectwo homologacji i zatykasz wszystkim usta tą większą masą :?:
                          niestety w realnym zyciu tak nie jest
                          temu przeszkadza moc, temu masa, tu opory powietrza, dzizasss...
                          niewielkie różnice w masie musimy pomijać bo inaczej w ogóle nie da się rozmawiać a opory powietrza do tych 100km/h są pomijalne.:
                          Ale czy ja gdzieś mówię, że nie można porównywać? Oczywiście że można.

Jedynie stwierdziłem - i tego będę bronił - że nie można patrzeć przy tym porównaniu tylko na moc (co usiłujesz przeforsować), ale również (a wręcz przede wszystkim) na charakterystykę momentu w funkcji obrotów.

Dłuższy użyteczny zakres obrotów decyduje o przewadze 1.8i-VTEC nad 1.4TSI, pomimo mniejszego momentu obrotowego. Ale już 1.8 z Lancera, pomimo, że moc ma większą miałby problemy z 1.4 TSI...

Komentarz

• BADYL
                            RS
                            • 2011
                            • 2398
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez BADYL
                            po kiego ta pyskówka? Temat dotyczy 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji a nie kto ma rację i który samochód przyspiesza lepiej z takmim czy siakim silnikiem Panowie powróćmy do sedna wątku
                            mam wrażenie, że stwierdzenie, że 1,4TSI w Octavii wyprzedza wszystko i pali najmniej na świecie to jak najbardziej są wrażenia z eksploatacji więc chętnie wyprowadzę z błędu.
                            chyba, że chcesz tu jakiś ołtarz zbudować, temu, skądinąd, naprawdę świetnemu silnikowi
                            ojj...nie zwróciełm uwagi by ktoś napisał, że auto z silnikiem 1,4TSI jak to stwierdziłeś wyprzedza wszystko i pali najmniej na świecie jeżeli tak to proszę możesz zacytowac forumowicza, który się w ten sposób wyraził :roll:

Tylko nie wiem o co Ci chodzi z tym ołtarzem :?: :!: czy ja biorę udział w tej pyskówce :?: czy bronię, krytykuję lub wychwalam silnik 1.4 TSI :?: nic takiego nie zauważyłem więc grzecznie proszę byś pohamował swój język :evil: Trochę kultury kolego :evil:
                            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez BADYL
                              Trochę kultury kolego
                              te reklamy O2 z galerią sztuki naprawdę wiele szkód ( :idea: ) na tym forum uczyniły, wszyscy się silą na jakOMŚ kulturę i inteliGIĘCJĘ :lol:

po otwarciu wątku napiszesz mi, który z wyrazów użytych przeze mnie tak bardzo Cię ubódł :lol:

[ Dodano: Wto 28 Lut, 12 11:11 ]
                              Zamieszczone przez Tichy
                              Jedynie stwierdziłem - i tego będę bronił - że nie można patrzeć przy tym porównaniu tylko na moc (co usiłujesz przeforsować)...
                              wiesz co, MASZ RACJĘ :lol:
                              jak dla mnie EOT.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 12 11:12 ]
                              dla wszystkich zresztą też.
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

wyczyściłem te ostateczne mądrości od wypowiedzi (chyba nie do końca przemyślanej) marleja, aczkolwiek jak dla mnie w tym topiku jest dosłownie KILKA wypowiedzi odnoszących się stricte do tematu a 90% to spam, jak dla mnie do zamknięcia.

no ale może już od tej chwili tylko eksploatacja w co, prawdę mówiąc, nie wierzę.
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jac_ek
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1733

szkoda, masz tego Gtecha jeszcze do pożyczenia ? ;-)
                                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Jac_ek
                                    szkoda, masz tego Gtecha jeszcze do pożyczenia ? ;-)
                                    nie mam w tej chwili, ale na pewno niejeden krąży na forum
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

mi wtedy umknęło to porównanie, ale jak byście chcieli i ktoś ma użyczyć G-techa to możemy "pomierzyć" CAXA z DSG

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Niech no ktos nagra filmik jak to zwija gumy CAXA 0-160. Najlepiej z DSG7, to bede mial porowawczy filmik
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• ary
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 634

Maicroft, Tutaj masz do 150
                                          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

przecież ja już dawno nagrałem :szeroki_usmiech

edit:
                                            (...ciach...)

o widzę, że ary był szybszy 8)

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Widzialem, ale ten poczatek mi sie nie podoba, bo jakos film rusza jak wskazowka predkosciomierza juz ruszyla, a to wychodzi srednio 10 z kawalkiem do 100. To u mnie wychodzi porownywalnie, moze ciut gorzej. Na jakims filmiku widzialem wlasnie do tych 160 i tez okolice 30sekund.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

Maicroft, musisz uwieżyć na słowo, że zaczyna się dokładnie ;-), przecież gdybym chciał coś zmanipulować to i tak bym mógł przyśpieszyć film np o 5% i nikt by tego nie zauważył... jak ktoś z wawy ma G-techa to możemy pokombinować ;-), że tak powiem, wsadzić palec w ranę ;-)

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Maicroft, nie popadajmy w paranoję
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ary
                                                    Rider
                                                    • 2011
                                                    • 634

Zamieszczone przez Jac_ek
                                                    Maicroft, musisz uwieżyć na słowo, że zaczyna się dokładnie
                                                    Tu nie ma co wierzyć, wystarczy zapauzować i przesunąć na 0:00 a potem "play".
                                                    Idealnie wystartowane
                                                    O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

Pracuję...