1,4TSI miażdży

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario34
    Ambiente
    • 2007
    • 151

1,4TSI miażdży

Coke, sprzedajesz lanosa , i czym się będzie teraz ścigał?
    Musisz kupić coś o podobnej masie i mocy bo będziesz baty dostawał uchar
    Bo w sumie objechałeś takie fury , że większość niedałaby rady
    mario
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Zamieszczone przez piociel
    k naprawdę to możemy się tylko domyślać co jest dobre dla silnika a co nie i pogadać o tym przy piwie
    Zdecydowanie nieprawda. Najlepsza jest dla silnika praca na 2/3 prędkości obrotowej a najgorszy jest PSJ .....

Komentarz

• krzysiek83wpr
      Rider
      • 2010
      • 362

Zamieszczone przez winni77
      Elastyczność: Poza miastem tylko 6. Nie rozumiem, jazdy na 5 poza miastem, skoro normalnie jeździ na 6 już od 70 km/h. W sumie jest na tyle elastyczny że ja 5 prawie w ogóle nie używam.
      No ale przy wyprzedzaniu za wiele nie powojujesz na tej szóstce, więcej powiem, nawet często 5tka nie wystarcza.

Jak wyprzedzasz z głową, mając rozsądne miejsce do tego to: OII 1.4 TSI zbiera się lepiej na 6tce przy prędkoświach na trasie niż 70% samochodów na drodze redukujących przy tym samym manewrze na 4. Czyli bardzo dobrze.

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 14:28 ]
      łyn chłodniczy: Po 5kkm dolewka 0,5L (niby normalne). Od tamtego momentu bez zmian.
      Dolałem w zeszłym roku w zimie (może ze 100-200ml), ale tylko dlatego, że producent przyżydził (było na minimum). Od tego czas nie ubyło nawet mililitra (na oko ).
      Każdemu bierze płyn chłodniczy, tylko jednemu więcej innym mniej.

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 16:07 ]
      Zamieszczone przez loyd
      k naprawdę to możemy się tylko domyślać co jest dobre dla silnika a co nie i pogadać o tym przy piwie
      Zdecydowanie nieprawda. Najlepsza jest dla silnika praca na 2/3 prędkości obrotowej a najgorszy jest PSJ .....
      Jesteś konstruktorem tego silnika ? : ]

Z głową, moi drodzy z głową. I będzie dobrze ; p

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
        Jesteś konstruktorem tego silnika ? : ]
        Pisałem już, że rozmawiałem z osobą która jest konstruktorem silników i tak mi powiedziała.

Najlepiej podobno silnik rozkręcić do 2/3 prędkości obrotowej i co jakiś czas zmieniać olej. Taka praca jest optymalna i zapewnia najdłuższą żywotność.

To, że PSJ jest najgorszy wie już chyba każdy ....

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 16:37 ]
        Oczywiście takie warunki są nieosiągalne w typowej eksploatacji auta.

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Zamieszczone przez loyd
          Najgorsza jest jazda bez przerwy na 100% - silnik mozna wykonczyc o wiele szybciej niz zamulic go kapeluszowa jazda

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez t271828
            Najgorsza jest jazda bez przerwy na 100%
            No ok. - nie mówimy o ekstremach ....

Wiadomo, że mogę zapiąć 1 i jechać na 8 krpm przez 2 h - ciekawe co zostanie z silnika.

Komentarz

• piociel
              Rider
              • 2010
              • 526
              • Volkswagen

No ale przy wyprzedzaniu za wiele nie powojujesz na tej szóstce, więcej powiem, nawet często 5tka nie wystarcza.
              Jasne że nie. Chodziło mi o bieg przejazdowy. Normalnie do wyprzedzania to 4.

Pisałem już, że rozmawiałem z osobą która jest konstruktorem silników i tak mi powiedziała.

Najlepiej podobno silnik rozkręcić do 2/3 prędkości obrotowej i co jakiś czas zmieniać olej. Taka praca jest optymalna i zapewnia najdłuższą żywotność.

O ile dłuższą? Każdy z nas zmienia olej. Czyli według twoich obliczeń powinienem jechać na "trójce" przy prędkości 90 km/h, bo wtedy osiągnę 2/3 prędkości obrotowej czyli około 4000 obr/min? To znaczy, że większość ludzi nie miała do tej pory pojęcia o jeździe samochodem, a mimo to osiągamy po 300kkm na silniku.

Co to jest PSJ?

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 17:12 ]
              Zamieszczone przez loyd

Wiadomo, że mogę zapiąć 1 i jechać na 8 krpm przez 2 h - ciekawe co zostanie z silnika.
              2 h nie pojeździsz. Kiedyś w "Top Gear" próbowali zdaje się, że wykończyć Hondę Civic jadąc cały czas na maksa na jedynce. Po około 2 minutach silnik się skończył
              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
              Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Co to jest PSJ?
                http://www.miejski.pl/slowo-PSJ.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• loyd
                  RS
                  • 2010
                  • 2342

O ile dłuższą? Każdy z nas zmienia olej. Czyli według twoich obliczeń powinienem jechać na "trójce" przy prędkości 90 km/h, bo wtedy osiągnę 2/3 prędkości obrotowej czyli około 4000 obr/min? To znaczy, że większość ludzi nie miała do tej pory pojęcia o jeździe samochodem, a mimo to osiągamy po 300kkm na silniku.

Co to jest PSJ?

[ Dodano: Sro 22 Gru, 10 17:12 ]
                  Zamieszczone przez loyd

2 h nie pojeździsz. Kiedyś w "Top Gear" próbowali zdaje się, że wykończyć Hondę Civic jadąc cały czas na maksa na jedynce. Po około 2 minutach silnik się skończył
                  Ja pierdzielę - gość mówił o warunkach idealnych - niemożliwych do osiągnięcia w jeździe miejskiej. Po prostu - silnik spalinowy jest tak skonstruowany, że najlepiej pracuje jak się go rozpędzi do 2/3 prędkości obrotowej i prędkość tą utrzymuje.

Sądzisz, że dlaczego silniki spalinowe w lokomotywach, statkach, itp. pracują tak długo a czas ich pracy liczy się w godzinach ?

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Co to jest PSJ?
                    Pizdowaty Styl Jazdy
                    i to co przez to rozumiemy na OCP jest dokładną odwrotnością "definicji" którą podał winni77,
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Mach700
                      Classic
                      • 2010
                      • 21

Jeżdzę 1,4 Tsi od roku. We wrześniu zamówiłem już 1,8 w połączeniu z dsg w wersji L&K. 1,4 tsi to niestety muł. Dużo przyjemniej jeździło się fabią 1,9 Tdi. Może właśnie przez to po przesiadce na 1,4 stwierdziłem, że to auto nie chce jechać. kolega siędzący z boku na pierwszej jeździe zasugerował, bym trochę wcisnął gaz - a ja już miałem wciśnięty do podłogi To nie tylko moje odczucie. 1,4 Tsi to za mały silniczek to takiego auta. Taka szlifierka, trzeba go kręcić od 3 do 5 k obr/min a i tak nic to nie daje.

Komentarz

• Psycho Dad
                        Rider
                        • 2009
                        • 629

E tam "trojka" jest niezastąpiona ... z 80-90 km
                        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Mach700,
                          :lol:
                          no niestety 1.4TSI to muł, no bo czego można oczekiwać o prawie 140KM i 230 Nm - nie zawiele, co z tego, że od wspomnianej fabii o 2 sek szybsza do setki - niestety to nie jedzie
                          :szeroki_usmiech

ps. zmień silnik na CDAA ;-)
                          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

co ma 140/230 ? 1.4 ? podnieśli w nich moc ? nie wiedziałem.. :?
                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                              co ma 140/230 ? 1.4 ? podnieśli w nich moc ? nie wiedziałem.. :?
                              mówimy o wynikach z hamowni, a nie te brednie z katalogów
                              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

czyli jak ,w każdym jak leci jest wyższa moc itd ?
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

no patrząc czy to na 1.2 czy 1.4 czy 1.8 czy 2.0 TSI to wszystkie wychodziły dużo lepiej niż fabryka dała
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

hmmm..to ja jakąś zepsutą 1.4 jeździłem ostatnio chyba.. :?
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• sdss
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 353
                                      • Seat

Jac_ek, Jak miał dobrego chipsa

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• skaypik
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 51

Zamieszczone przez leszekmw
                                        hmmm..to ja jakąś zepsutą 1.4 jeździłem ostatnio chyba.. :?

Chyba musiała być zepsuta , bo większość ludzi pzy 3000 obr. już zmienia bieg :roll:

Komentarz

• krzysiek83wpr
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 362

Zamieszczone przez Mach700
                                          Jeżdzę 1,4 Tsi od roku. We wrześniu zamówiłem już 1,8 w połączeniu z dsg w wersji L&K. 1,4 tsi to niestety muł. Dużo przyjemniej jeździło się fabią 1,9 Tdi. Może właśnie przez to po przesiadce na 1,4 stwierdziłem, że to auto nie chce jechać. kolega siędzący z boku na pierwszej jeździe zasugerował, bym trochę wcisnął gaz - a ja już miałem wciśnięty do podłogi To nie tylko moje odczucie. 1,4 Tsi to za mały silniczek to takiego auta. Taka szlifierka, trzeba go kręcić od 3 do 5 k obr/min a i tak nic to nie daje.
                                          Jak dla CIebie 1.4tsi to muł a Fabia 1.9tdi to szybki wóz, to niestety do setki Fabia jest sporo wolniejsza, coś chyba nie tak z wyczuciem ; p. Chyba pierwsza opinnia jaką czytam o tym silniku jako o mule ale oki :]

Ktoś tam napisał, ze przy 2tys/obrotów/min to delikatnie z gazem, żeby silnikowi nie zaszkodziło... ee tam, od 2tys to ja Cisne jak trzeba i idzie jak burza :szeroki_usmiech

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dla CIebie 1.4tsi to muł a Fabia 1.9tdi to szybki wóz, to niestety do setki Fabia jest sporo wolniejsza
                                            nie zapominaj ze nie tylko TSI mają gift od fabryki :szeroki_usmiech , dodatkowo z Pawłem (Szkoda) robiliśmy testy na przyspieszenie od 0-100 dla O2 z seryjnym 1,9 TDI i wyszło 10 z hakiem a nie prawie 12 jak podaje producent tym bardziej lżejsza fabka może ten wynik jeszcze polepszyć, charakterystyka TDI też jest inna niż TSI i daje zupełnie inne odczucia z jazdy, subiektywne ale na + dla TDI za jego 'wybuch" niutków w granicach 1800rpm ,dodatkowo Jac_ek, porobił testy przyspieszenia swojego TSI i jakoś to nie powalało na kolana a wręcz bym powiedział, że było bliżej do 1,9 TDI niż do 2,0 TDI, więc jak najbardziej rozumiem tą opinię szczególnie w zestawieniu fabka TDI vs O2 1,4 TSI.
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Mach700
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 21

krzysiek83wpr i Jac_ek - liczby niestety nie kłamią Fabia II 1,9 TDi ma w katalogu 240Nm a 1,4 Tsi tylko 200. Obydwa silniki mają gifty, jak zaznaczył Loru, a przy tym fabia jest lżejszym wozem, więc sprawa jest oczywista. Ja jeździłem rok taką fabią II 1,9 Tdi (auto nowe - wyjechałem nią z salonu) i przesiadłem się bezpośrednio na octavię 1,4 Tsi (także nowe i także wyjechałem nią z salonu, mam więc bezpośrednie porównanie i przełożenie z obydwu aut. pozdrawiam

ps. Jac_ek dzięki - już poprawiłem

Komentarz

• rlapinski
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 138

Kolega Ciebie podpuszczał a Ty łyknąłeś jak młody pelikan
                                                A tak serio to wszystko zależy od punktu odniesienia - oczywiste jest, że 1.8TSI i 2.0TDI są mocniejsze. 1.9TDI szczególnie w lżejszej fabce też daje radę - czy jest szybsze to nie wiem i szczerze to jakoś się tym nie jaram - na pewno ma inną charakterystykę i odczucia z jazdy są inne. Co do tej szlifierki to zdecydowanie przesadziłeś - zakres 3 do 5 tys obrotów podczas dynamicznych manewrów jest zupełnie normalny dla silnika benzynowego, a 1.4TSI jest wystarczająco elastyczny aby można było sprawnie i równo przyspieszać np. na 4 biegu od 70 do 150km/h bez dotykania lewarka.
                                                Moim zdaniem ten silnik jest jakimś tam kompromisem pomiędzy zadowalającymi osiągami a akceptowalnym spalaniem, a jak już raz pisałem - jeśli ktoś spodziewa się rakiety, to może się zawieść.

Komentarz

• xtremesystems
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2254
                                                  • Hyundai

krzysiek83wpr i Jac_ek - liczby niestety nie kłamią Fabia II 1,9 TDi ma w katalogu 240Nm a 1,4 Tsi tylko 200. Obydwa silniki mają gifty, jak zaznaczył Loru, a przy tym fabia jest lżejszym wozem, więc sprawa jest oczywista. Ja jeździłem rok taką fabią II 1,9 Tdi (auto nowe - wyjechałem nią z salonu) i przesiadłem się bezpośrednio na octavię 1,4 Tsi (także nowe i także wyjechałem nią z salonu, mam więc bezpośrednie porównanie i przełożenie z obydwu aut. pozdrawiam

ps. Jac_ek dzięki - już poprawiłem
                                                  i ktore auto ma lepszego kopa. fabka z 1.9 tdi czy octa z 1.4 tsi?

Komentarz

Pracuję...