akcyza na W124

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maccoach
    Classic
    • 2012
    • 6

akcyza na W124

Zamieszczone przez BADYL
    rufus123, a ile Ci to zajęło?
    Jeśli pytasz o montaż siłownika to około 3-4 godziny wraz z wykonaniem dolnego mocowania.
  • obrus
    Elegance
    • 2011
    • 783
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

akcyza na W124

Witam. Kumpel upatrzył sobie w Niemczech Mercedesa W124 2,5 diesel z 1992 r. Pomijam fakt, że mu odradzam zakup (mam ogólną niechęć do niepewnych używek) a chodzi o akcyzę, która przez pojemność silnika jest większa. Jakaś urzędniczka w Urzędzie Celnym poinformowała go, że ma sobie ustalić wartość, ile kosztuje ten model za pomocą strony, np. otomoto. Problem w tym, że przedział cenowy jest od 3000-12000 zł w zależności od stanu. Jak faktycznie ustalić wartość auta, by UC przyjął ją bez gadania?

Komentarz

• Lelon
      Ambiente
      • 2008
      • 130

eurotax

Komentarz

za takie auto jak wystawi minimum to przejdzie, ale przeciez i tak liczy sie od tego co na umowie bedzie, a normalne jest zanizanie na nich cen. Jak sie z niemcem dogada i napisze mu okazyjna cene to zabuli niewiele. Jak rejestrowalem skode nie czepiali sie w UC...
        Pozatym nikt nie sprawdza stanu auta, a takie truchlo mozna kupic za bezcen wiec nie ma co walic klocka po gaciach.

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Może sam sobie spisać fikcyjną umowę z Niemcem z kosmosu i wpisać kwotę jaka mu pasuje, byleby to nie była kwota mega zaniżona.

Komentarz

• trooper
            Rider
            • 2011
            • 525
            • Octavia III combi (5E5)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez natash
            Może sam sobie spisać fikcyjną umowę z Niemcem z kosmosu i wpisać kwotę jaka mu pasuje, byleby to nie była kwota mega zaniżona.
            W przeciwnym wypadku (jak zbytnio zaniży) celnik weźmie cenę z eurotaxu i już w zależności od celnika/nastroju, "obniży" wartość maksymalnie (o ile dobrze pamiętam) ze względu na zużycie auta, lub nie obniży.

kolego obrus, w urzędzie celnym w Nowym Targu polecam ustawić się do kolejki do takiego Pana w średnim wieku, w okularach. Panią o "większych wymiarach" radzę unikać, problematyczna jest
            Moja Balbina

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tak, a w celnym urzednik otwiera otomoto wynajduje podobny egzemplarz i od takiej kwoty liczy akcyze. Najfajniejsza sprawa, to jak znajdzie dokladnie takie samo jak Twoje, czyli wlasnie Twoje na probnych numerach :diabelski_usmiech
              Spritmonitor.de

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

Nie mozna zanizyc chyba o wiecej niz 1/3. Czyli jak auto kosztuje 9tys zl to lepiej nie wpisac mniej niz 6tys zl bo moze nie przejsc i wylicza na podstawie eurotaxu.
                Ale mozesz wpisac na umowie, ze jest uszkodzony silnik i cena zamiast 9tys zl robisz 500 euro. Ogolnie jest sporo mozliwosci, zeby zanizyc cene.

Komentarz

• g4cek
                  Rider
                  • 2011
                  • 402

A ja wiem z ddoświadczenia że jak za mało wpiszesz to ci przekreśli to co napisałeś wyciągnie książkę i wpisze to co jest w ksiązce (być może to eurotaxu) i generalnie nie zakombinuesz przynajmniej w Warszawie. W 3 autach mi przekreślali raz wpisałem 2200 euro to mi skreślił i naisał 2400 co dało różnice z 15 zł. Kolega sprowadził 2 budynie po pół miliona nakręcone i powiedział dlaczego taka jest cena a urzednik powiedział że jak mu nie pasuje to niech weźmie rzeczoznawcę który wyceni pojazd albo podstawi auto na lawecie i oni wycenią bo mają na miejscu takiego kolesia, także jak masz zapłacić za rzeczoznawce albo chcesz zaoszczędzić pare zł to nie warto bynajmniej w warszawie albo i w mazowieckim bo chyba jest jeden urząd na województwo.

[ Dodano: Pon 12 Mar, 12 10:10 ]
                  a co lepsze to przy celnym urzędzie jest tłumacz i ekipa co składa dokumenty i bierze za to 100zł jak u nich to zrobisz to masz wszystko tego samego dnia i akcyze i tłumaczenia itp a jak robisz to sam to 3-4 dni czekasz aż ci wydadzą potwierdzenie zapłaty akcyzy, oczywiście w warszawie

Komentarz

Pracuję...