Kolektory słoneczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • T/J
    Drive
    • 2006
    • 87

Kolektory słoneczne

w ogóle mają ciekawe te przyciski:

Bluetooth, odbieranie telefonu, otwieranie bagażnika...
  • Arti23
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2005
    • 892
    • Superb II combi (3T5)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Kolektory słoneczne

Witam wszystkich

Po wysłuchaniu dzisiejszych porannych wiadomości na RMF FM gdzie usłyszałem o planowanych od kwietnia podwyżkach gazu coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad kolektorami słonecznymi do domu. W związku z tym mam do Was pytanie. Czy warto ? Na jakie oszczędności mogę liczyć ? Jaki system zainstalować ? Jakiej firmy aby było trwałe, bezawaryjne a jednocześnie rujnujące dla budżetu domowego ?

Mój dom ma 220 m2 i mieszka w nim 5 osób. Jedną część dachu mam od strony południowej.

Bardzo proszę o opinie od osób które używają takich systemów. Jakie są wady i zalety. Zależy mi na obiektywnych opiniach. Ochów i achów na ten temat od sprzedawców już się nasłuchałem.

Pozdrawiam
    Artur
    Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

Przed remontem w zeszłym roku mieliśmy plan założyć solary.
      Przeliczyliśmy koszt wszystkich urządzeń który był szacowany dla domu o pow. 180m na ok. 25-27kpln (solary, urządzeniu buforowe, automatyka, montaż, +15% budżetu "na niespodzianki") i stwierdziliśmy że skórka za wyprawkę.
      A podobno skutecznie działanie paneli jest obliczone na jakieś 15 lat. Czyli wydając 25kpln to jakieś 1650zł/rok - czyli oszczędność pozorna, bo miesięcznie bez sezonu grzewczego za gaz płacimy ok. 150pln, a w największe mrozy ok. 600pln. Rocznie nie więcej niż 4500kpln więc zjechanie o 20-30% z wydatkami przy inwestycji tego kalibru jest raczej ekonomicznie nieuzasadnione.

Szeroko reklamowany przez FOŚ zwrot 45% kosztów tez nie jest pewny i łatwy do uzyskania.
      4x4

Komentarz

• pic2ek
        Rider
        • 2007
        • 624

Nawet po dopłatach gra nie warta świeczki. Pomyśl lepiej o pompie ciepła. Ciepła woda i klima w domu Podchodzisz i wyłączasz z kontaktu i jedziesz na tydzień z domu. A przy kolektorach już nie. A do pompy dopłaty też są tylko papierologi dużo.
        A 25 tys to w życiu bym nie dał za kolektory.
        Nie wiem jaki podgrzewacz ale teraz zamknąłbyś się w 15 tys zł ze wszystkim.

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Bez dotacji FOŚ lub samorządu nie ma co wchodzić w solary.
          Jesteś ze Szczecina więc na północy gorzej z nasłonecznieniem.
          Może w mały wiatrak uderzyć i produkować prąd :diabelski_usmiech
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
            Bez dotacji FOŚ lub samorządu nie ma co wchodzić w solary.
            Dotacja z FOŚ do/lub 45% to nie jest też jakoś specjalnie atrakcyjna. Aby ją dostać to musisz wziąć na nią kredyt w wyznaczonych bankach (prowizja + odsetki) potem składasz wniosek i jeżeli załapałeś się jeszcze na dany rok to ją dostaniesz i np. spłacisz wcześniej kredyt. Jeżeli nie to spłacasz kredyt do następnego roku. 45% dofinansowania jest tylko na kwotę wydaną na inwestycję, a nie na odsetki i koszty kredytu. Do tego jeszcze trzeba pamiętać że kwota dotacji stanowi przychód i trzeba ją wykazać w rozliczeniu rocznym w US.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• obrus
              Elegance
              • 2011
              • 783
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jako że brat mojego teścia robi od kilkunastu lat kolektory podążające za słońcem http://www.elfran.com.pl/ i często rozmawiam z nim na te tematy, powiem, co wiem:
              - W zależności od posiadanego systemu grzania wody - kolektory mogą się opłacać albo wcale nie (np. węgiel),
              - wszystkie kolektory ulegną z czasem awarii, nawet te płaskie i stopniowo tracą na wydajności. Zatem po kilku latach na pewno czekają jakieś wydatki.
              Sam kolektor to nie wszystko, bardzo ważna jest "biżuteria" czyli instalacja, bardzo dobry zbiornik itp.
              Na koniec powiem tak, że mój teść w lecie, jeżeli nie ma długotrwałego zachmurzenia, posiadając kolektor obrotowy i to z tych mniejszych, nie ma co robić z ciepłą wodą (rodzina trzyosobowa).
              Koszt kolektora obrotowego z wyposażeniem to kilkanaście tysięcy zł. Płaskie są tańsze.

Komentarz

• Arti23
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 892
                • Superb II combi (3T5)

czyli solary de facto odpadają, zastanowię się nad pompą ciepła tylko że rodzajów tych pomp jest od groma

Komentarz

• Rok z Bagien
                  L&K
                  • 2010
                  • 1172

Zamieszczone przez Arti23
                  czyli solary de facto odpadają, zastanowię się nad pompą ciepła tylko że rodzajów tych pomp jest od groma
                  Temat zgłębiałem na wiele sposobów, teraz bym zainstalował coś takiego:

Jednostka zewn., sterownik i zasobnik 200 l. z dwoma wężownicami.
                  Działa do -7C (poniżej tej temp. ładujesz zasobnik kotłem na gaz). A to oznacza, że 70-80% roku będziesz miał ciepłą wodę za 1/3 ceny prądu (latem nawet za 1/5).
                  Koszt instalacji masz w linku.

To Chinol, ale z gwarancją i serwisem na terenie RP. Zasobnik się nie zepsuje, ewentualne naprawy lub wymiany podzespołów typu sprężarka nie będą wysokie.
                  Masz spokój na b. wiele lat.

Ja mam inną powietrzną PC i jestem z niej niebywale zadowolony.
                  Jak coś to pytaj, pzdr

Komentarz

• aro_40
                    RS
                    • 2007
                    • 1529
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez 4x4BKF
                    Przeliczyliśmy koszt wszystkich urządzeń który był szacowany dla domu o pow. 180m na ok. 25-27kpln (solary, urządzeniu buforowe, automatyka, montaż, +15% budżetu "na niespodzianki") i stwierdziliśmy że skórka za wyprawkę.
                    a mi powiedzieli, że na 4 dorosłe osoby + 2 dzieci i porównywalna powierzchnia domu to wydatek rzędy 12-15 tys PLN
                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Tak czy siak solarów nie warto montować. Chyba, że na większą skalę.

Komentarz

• TomekRs
                        RS
                        • 2011
                        • 1670

na solary jest chyba dofinansowanie ciagle aktualne

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Też miałem zakładać solary ale odpuściłem temat, nie opłaca się, lepiej różnice na kasie wpakować w ocieplenie chaty :wink:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• phrix
                            L&K
                            • 2007
                            • 1000
                            • Audi
                            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nic nowego do tematu nie wniosę, solary w naszym kraju nie zarabiają. Nawet zakładając, że koszty energii pójdą w górę marna z tego inwestycja.

Może w mały wiatrak uderzyć i produkować prąd
                            Temat kalkulowałem z ciekawości i nie ma tak kolorowo jak to w Internecie opisują. Zakładając, że posiadam zaplecze aby to wszystko poskładać i uruchomić to koszty zwłaszcza magazynowania energii są zbyt duże. Pomijam fakt, że dla przeciętnego małego gospodarstwa uruchomienie turbiny wiatrowej stwarza masę problemów. Po przeliczeniu wytrzymałości/sprawności aku, wychodzi na to, że nie warto zaczynać zabawy.

Z rozwiązań które są moim zdaniem opłacalne i się zwracają to : rekuperacja ciepła, wprowadzenie oświetlenia LED, systemy oszczędzania wody.
                            Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• 4x4BKF
                              L&K
                              • 2010
                              • 1279

Zamieszczone przez phrix
                              wprowadzenie oświetlenia LED
                              Tylko ledy dobrze dobrane i wykonane.
                              Co z tego że mamy listwę ledową lub kilka żarówek ledowych i jest na nich napisane że czerpią 0,8W jak jakiś baran wsadzi do ich zalilania transformator nie 20W tylko 150 lub 200W
                              4x4

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

kArti23,
                                A jaki masz rodzaj ogrzewania w tej chwili.?

Komentarz

• phrix
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1000
                                  • Audi
                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

4x4BKF zgadza się, ja stosowałem LEDy zasilane bezpośrednio bez zewnętrznego trafo.

jest na nich napisane że czerpią 0,8W
                                  Ja wybrałem tylko te o dużej mocy minimalnie 4 W. Przy odpowiednim dobraniu liczby punktów i barwy takie źródło światła można spokojnie stosować w pokojach, korytarzach, kuchni czy garażu. Wiele osób zraziło się do Led-ów, ponieważ początkowe "żarówki" były słabe i kierunkowe. Wydatek na zakup nie jest mały ale po 1-2 latach zwraca się. Zakładając wytrzymałość 8-12 lat i utratę wydajności to i tak moim zdaniem jest to opłacalne.

Arti23 sorx za OT.
                                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Zamieszczone przez 4x4BKF
                                    Zamieszczone przez phrix
                                    wprowadzenie oświetlenia LED
                                    Tylko ledy dobrze dobrane i wykonane.
                                    Co z tego że mamy listwę ledową lub kilka żarówek ledowych i jest na nich napisane że czerpią 0,8W jak jakiś baran wsadzi do ich zalilania transformator nie 20W tylko 150 lub 200W
                                    Rozwiń temat, bo ja mam zwykłe halogeny, do tego transformatory takie 150-200W, ale w ramach oszczędności chciałbym przejść na LEDy.

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

A ja sie lekko uśmiałem czytając te wywody oczywiście nic sie nie opłaca jak miałem policzone solary Vissmana (czy jak sie to pisze)
                                      Prózniowo-rurowe ale co tam nie opłaca sie to wam powiem jak sie nie opłaca
                                      Znjaomy ma dom 350 m2 6 solralów próżniowo rurowych w lecie i w zimie nadmiar wpuszcza w basen więc jak ktoś sie zastanawia na solarami z biedronki to mu współczuje. Przejdźcie sie po porządnym sprzedawcy C.O a nie po biedronce
                                      tyle w temacie i widze że autorytetem jest mój ulubieniec

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

djczas, w domu jednorodzinnym za chuja sie nie opłaca, dom powiedzmy 200m2, koszt solarów powiedzmy 15kzł, kiedy to sie zwróci uwzglądniając koszt serwisowania i eksploatacji, ile lat wyrzymają takie solary? Nie mówię o wymianie płynów, prąd do obsługi pomp itp... :szeroki_usmiech

P.S. wolę wydawać powiedzmy 100zł czy 200zł/miesiąc za gaz niz sie pierdzielić z solarami :wink:
                                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

piramida, jak już pisałem zalęzy jakie solary rpóżniowych nie wymieniasz wody a grzeją nawet podczas pełni ksieżyca
                                          Jak byłem w liceum byłem w niemczech załatwiono nam wycieczke po laboratorium badawczym RWE Energie gdzie za pomoca szyb i okien w pomieszczeniu było prawie 70 stopni celcjusza przy pochmurnym niebie, druga rzecz to budynek był zasilany sam przez siebie a to były lata 90.
                                          Jak juz pisałem zwykłe szkalne kolektory jakie sie kupuje w marketach sa o kant d rozbić. Zanim zaczniemy brnąć w dalszą dyskusje i moja ulubiona koleżanka wejdzie jakim geniuszem jest a mnie dosięgnie 3 warn co na pewno w moich oczach na niego zasługuje, ale do tematu wracając

Mój pensjonat miał mieć 3 systemy grzewcze docelowo solary,pompa ciepła zailana ogniwami foto woltanicznymi oraz piec. Podkreślam do celowo. Jeśłi było by nie opłacalne to nikt by ich nie montował na razie widze wypowiedzi nie montowałem bo nie ma... Wiem może jestem upierdliwy i mam gorączkę może coś przegapiłem.

Co do wiatraka to też nie jest tak różowo najpierw musisz sprzedać energie operatorom a potem oni ci sprzedadzą ze swoją marżą takie państwo to sie da ominąć robić w domu intalacje na max 24 volty i prztwornice

Komentarz

• westwi78
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2940

Zamieszczone przez djczas
                                            Jeśłi było by nie opłacalne to nikt by ich nie montował na razie
                                            dużo ludzi to zamontowało jako gadżet, bo niby przy kosztach domu to nie tak wiele.
                                            Ale jak potem policzyli to żałowali

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

westwi78, ja już napisałem bo jak oglądam dachy domów to najwięcej jest tych najtańszych,
                                              Najbardziej mnie rozbraja wyliczenia kiedy sie zwróci jak mi napoczątku wyliczano koszta to wychodziło że zwróciło by się za 30 lat przy dobrych wiatrach
                                              dzisiejsze kalkulacje coś koło 10 lat ceny kolektorów spadły a koszty paliw grzewczych poszły w góre

Iżeby nie było pisze to co sie dowiedziałem od Inżynierów i magr w tym temacie kształconych jak i doktorów z AGH gdy planowałem inwestycje dopytywałem sie wszędzie obecnie
                                              Zimę w najwiekszę mrozy opękałem za pomoca 1,5 tony węgla i sądze drzewa podłej jakości mokrego ale ja mam do drewnianiy i robiony ze starą dobrą sztuka ciesielki a nie jak teraz maszynowo i co ciekawsze duzó mi ceipła ucieka przez dach bo dałem sie zrobic z wełną i blachą, ale to poprawie kiedyś
                                              A tak mam 3 piece węglowe Kaflowe i kominek

Komentarz

• Arti23
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 892
                                                • Superb II combi (3T5)

hubert78, gaz i kominek (niestety bez płaszcza wodnego i rozprowadzenia kanałami nawiewu). dom był budowany w latach 90 z tego co było akurat dostępne, aale został ocieplony i wymieniona cała stolarka okienna, do wymiany jest też posadzka w salonie bo niestety są kafle a chcę drewno bo jest dużo cieplejsze a w salonie jest czujnik sterowania piecem

sorry za OT, djczas poproszę o jakiś suuuuper przepis na kaczkę bo żonie obiecałem daj w podpisie jakiś aktywny link do bloga

Komentarz

• eroberto1
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 350

Zamieszczone przez djczas
                                                  Jak juz pisałem zwykłe szkalne kolektory jakie sie kupuje w marketach sa o kant d rozbić. Zanim zaczniemy brnąć w dalszą dyskusje i moja ulubiona koleżanka wejdzie jakim geniuszem jest a mnie dosięgnie 3 warn co na pewno w moich oczach na niego zasługuje, ale do tematu wracając
                                                  Ciężko się z Tobą nie zgodzić że w markecie sprzedaje się kiepskiej jakości produkty, osobiście nie pracuje w markecie i mam w ofercie solary i jako sprzedawca sam bym ich nie kupił bo jak już nie jedna osoba tu wspomniała są na tą chwilę nieopłacalne i nie mówie tu o "marketowych solarach". Swoją drogą skoro już jesteśmy przy marketowych to chętnie poznam konkretną markę solarów sprzedawanych w marketach bo szczerze mówiąc nie znam.

[ Dodano: Pią 16 Mar, 12 21:13 ]
                                                  W tej chwili solary są na topie, bo ekologia jest modna ale z ekonomicznego punktu widzenia nie stanowią one żadnej oszczędności
                                                  2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

Pracuję...