Kolektory słoneczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez eroberto1
    W tej chwili solary są na topie, bo ekologia jest modna ale z ekonomicznego punktu widzenia nie stanowią one żadnej oszczędności
    i tyle w temacie
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Arti23
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 892
      • Superb II combi (3T5)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dzięki za cenne opinie w temacie już wiem na czym stoję. oczywiście tematu nie zamykam. może jeszcze ktoś będzie miał coś cennego do dodania
      Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

Zamieszczone przez eroberto1
        W tej chwili solary są na topie, bo ekologia jest modna ale z ekonomicznego punktu widzenia nie stanowią one żadnej oszczędności
        Problem jest w tym, że solary mają sens tylko przy odpowiednich instalacjach co. Przy starej instalacji to kwiatek do kożucha.

Zresztą rozwala mnie pisanie o nie ekonomiczności solarów, a polecanie pomp ciepła... równie dobrze można by polecać stolarkę pasywną.
        Adam

Komentarz

• hubert78
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1576

P
          Zamieszczone przez Arti23
          hubert78, gaz i kominek (niestety bez płaszcza wodnego i rozprowadzenia kanałami nawiewu). dom był budowany w latach 90 z tego co było akurat dostępne, aale został ocieplony i wymieniona cała stolarka okienna, do wymiany jest też posadzka w salonie bo niestety są kafle a chcę drewno bo jest dużo cieplejsze a w salonie jest czujnik sterowania piecem

sorry za OT, djczas poproszę o jakiś suuuuper przepis na kaczkę bo żonie obiecałem daj w podpisie jakiś aktywny link do bloga
          Arti napisze jutro bo dzis juz mam ERROR ;-)

[ Dodano: Pią 16 Mar, 12 23:22 ]
          Zamieszczone przez djczas
          A ja sie lekko uśmiałem czytając te wywody oczywiście nic sie nie opłaca jak miałem policzone solary Vissmana (czy jak sie to pisze)
          Prózniowo-rurowe ale co tam nie opłaca sie to wam powiem jak sie nie opłaca
          Znjaomy ma dom 350 m2 6 solralów próżniowo rurowych w lecie i w zimie nadmiar wpuszcza w basen więc jak ktoś sie zastanawia na solarami z biedronki to mu współczuje. Przejdźcie sie po porządnym sprzedawcy C.O a nie po biedronce
          tyle w temacie i widze że autorytetem jest mój ulubieniec
          No tak ale wiekszosc z nas nie ma basenu i co za tym idzie nie ma gdzie oddac ciepla i sie solar pi..dol..i bo nie ma gdzie ciepla oddac. z solarem bez basenu to jest ogulnie podobnie jak by autem non stop na malym obiegu wodu jezdzic z zablokowanym termostatem,

OGOLNIE ÷ ort

Komentarz

• kmink
            L&K
            • 2007
            • 1360
            • Superb III (3V3)

Moi teściowie sobie założyli solary, które częściowo sfinansowała im UE :lol: Jak można przeczytać w prospektach dokłada 40% :lol:

W realu wygląda to tak:
            1. nie dostaniesz żadnego dofinansowania, jeśli będziesz chciał kupić solary za gotówkę
            2. kredyt można wsiąść tylko w jednym czy dwóch bankach :lol:

czyli generalnie jeden wielki wał...po odliczeniu wszystkich kosztów związanych z kredytem itd. okazuje się że realne dofinansowanie jest na poziomie ok 10%, resztę zgarnia pie$&%*& bank i zdzichu.

Praktycznie całe lato i połowę jesieni nie grzali w piecu bo mieli ciepłą wodę ogrzewana solarami, od początku są zadowoleni zobaczymy jak będzie dalej.

Powiem Wam tak, kupę kasy wydaje się na różne pierdoły, dlaczego nie wydać ich na solary - masz fajny gadżet, dodatkowo latem masz ciepła wodę za free.
            Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
            https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
            www.dpfserwis.pl

Komentarz

• krzynol
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 10960
              • Superb II combi (3T5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Arti23, tak samo mam i nie jest najdrożej

ja skłaniam się ku wiatrowi - mam dobre warunki wietrzne
              tylko dylemat - na co wykorzystam prąd?
              na grzanie zasobnika CWU? czy na gromadzenie prądu i jakiś tam bypass do domu

bardziej kalkuluje się grzanie, bo jest droższe. Z drugiej strony trzeba też porównać
              "wietrzne "miesiące z zapotrzebowaniem na ciepło? jesień zima wiosna - zawsze u mnie wieje

najlepszy jest wiatr wcale nie duży, tylko stały, a u mnie strasznie szarpie
              założmy w listopadzie wietrzny dzień, przy niedużym wiatraku 3kW zagrzeję baniak wody w 30 minut
              dalej wieje - zapalam żarówki żeby odebrać moc, ale tak naprawdę energia wiatrowa idzie w pizdu
              akumulatory (jak by były-strasznie drogi biznes) przeładuję, a domu w online nie zasilę - i znowu nadmiar mocy

i to mnie boli, bo koszt jest znaczny, a zyski mająbyć 50% min.
              a nie świecenie żarówek bez sensu

jest podobno u niektórych operatorów możliwość sprzedaży energii do sieci
              zakłada (i finansuje) się licznik dwustronny i jakoś tam nam odlicza kWh

ale to też nie jest adekwatne do inwestycji, bo jednak najdroższy jest gaz
              chybaby, żeby grzać się prądem

temat mam zgłębiony mocno

trochę chaotycznie to wyszło
              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
              poprzednie modele:
              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Arti23
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 892
                • Superb II combi (3T5)

kmink, nie jest tak całkiem za free bo pewnie za prąd więcej płacą

Komentarz

• krzynol
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 10960
                  • Superb II combi (3T5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Arti23, kiedyś będę u siostry na Wielgowie to Cię nawiedzę
                  Zobaczymy jak się czuje Adamowa O2
                  poprzednie modele:

Komentarz

• eggzman
                    Rider
                    • 2008
                    • 465
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BLR 2.0 FSI 150 KM

krzynol, Kiedyś czytałem o wytwarzaniu prądu na własny użytek to trzeba odsprzedać prąd do elektrowni, bo musisz zapłacić od tego wszystkie należne podatki :evil:
                    Kacper
                    Opel Combo C 1,6 8v
                    O2 Combi 2.0 FSI

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10960
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

teraz jest ustawa jakaś o eco, mały wytwórca prądu będzie mógł bez zezwleń i podatków produkować
                      poprzednie modele:

Komentarz

• Arti23
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 892
                        • Superb II combi (3T5)

krzynol, zapraszam bardzo, daj tylko znać z dwa dni wcześniej żebym sobie zarezerwował trochę czasu

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez kmink
                          W realu wygląda to tak:
                          1. nie dostaniesz żadnego dofinansowania, jeśli będziesz chciał kupić solary za gotówkę

czyli generalnie jeden wielki wał...po odliczeniu wszystkich kosztów związanych z kredytem itd. okazuje się że realne dofinansowanie jest na poziomie ok 10%, resztę zgarnia pie$&%*& bank i zdzichu.
                          No właśnie, dofinansowania :szeroki_usmiech
                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• pskosz
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 703

Arti23 zapytaj się kolegi ZipY bo ma w domu pompę cieplną, może powie co i jak
                            pozdrowienia

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

Zamieszczone przez b707
                              Zresztą rozwala mnie pisanie o nie ekonomiczności solarów, a polecanie pomp ciepła...
                              Hmm, ale uzasadnisz to jakoś ? :roll:

Po zwrocie Vatu moja pompa ciepła (powietrzna, tylko do ciepłej wody) kosztowała mnie realnie 4500 zł.
                              Dal trzyosobowej rodziny (2+1), w większości prysznice, dziecko przynajmniej raz kąpiel w duużej wannie, zużywam ok. 800 kWh na rok.

Średnia cena prądu (nawet mi się nie chce zainstalować programatora na tanią taryfę - miałem i wyrzuciłem) wyjdzie mi ok. 0,45 zł. Czyli rok 360 zł./rok (30 zł./m-ąc)

Ja jestem zadowolony.

pzdr

Komentarz

• TomekRs
                                RS
                                • 2011
                                • 1670

Zamieszczone przez kmink
                                Moi teściowie sobie założyli solary, które częściowo sfinansowała im UE :lol: Jak można przeczytać w prospektach dokłada 40% :lol:

W realu wygląda to tak:

Praktycznie całe lato i połowę jesieni nie grzali w piecu bo mieli ciepłą wodę ogrzewana solarami, od początku są zadowoleni zobaczymy jak będzie dalej.

Powiem Wam tak, kupę kasy wydaje się na różne pierdoły, dlaczego nie wydać ich na solary - masz fajny gadżet, dodatkowo latem masz ciepła wodę za free.
                                *wZiąĆ

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Zamieszczone przez natash
                                  Rozwiń temat, bo ja mam zwykłe halogeny, do tego transformatory takie 150-200W, ale w ramach oszczędności chciałbym przejść na LEDy.
                                  transformator i żarowki trzeba dobierać tak, żeby np. sumaryczna moc wszystkich żarowek/ledów zasilanych z danego trafo była zbliżona do mocy transformatora.
                                  Inaczej jak założysz żarówkę 20W i podepniesz trafo 200W to trafo i tak bedzie Ci żarło ok. 3/4 mocy czyli 150W
                                  4x4

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

Czyli dupa, niema sensu, żebym zamieniał teraz na LEDy... skoro trafo na suficie podwieszanym... :roll:

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Tak mnie naszło dziś na przemyślenia.
                                      1. Jakbym miał budowac dom to drewniany starą metodą lub w technologi pasywnej
                                      2. Jakbym miał budować pensjonat to także w technologi pasywnej a czemu a dlatego że koszty eksploatacji przy dobrze zrobionym projekcji i materiałach sa takie jak diesel kontra benzyna

Komentarz

• tomikt
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 391

4x4BKF,

TRAFO = transformator = obniżenie napięcia prądu ~zmiennego!
                                        a do ledów trzeba PROSTOWNIKA - zrobienie z prądu zmiennego prądu stałego =12V
                                        i faktyczne - strata prostownika będzie jakoś zależeć od jego obciążenia ale niech jakiś elektryk napisze jak.

proste a trudne...
                                        _________________________________________________
                                        a co do solarów:

olejcie wszystkie układy sklepowe, z glikolem, buforami, automatyką i pierdołami.
                                        moim zdaniem przyszłość mają prostsze układy - samoróbki
                                        Ile kosztów odpada jak założymy , ze będziemy grzać tylko CWU i tylko od początku maja do końca września?
                                        Potrzebny ci kolektor i baniak na ciepłą wodę (bez glikolu, buforów dwuwężownicowych itp). A kolektor możesz zrobić ze starego grzejnika płytowego.

djczas,

tak, moze i solary próżniowe są dobre - ale co z tego? są cholernie drogie. teoretyczne w domu możesz mieć stos paliwowy i dogrzewać nim basen w zimie - tylko finansowo się to tez nie opłaca...
                                        jak czytam ze miałeś mieć w domu solary i ogniwa fotowoltaiczne do napędzania pompy ciepła - to się nie mogło udać...

Iżeby nie było pisze to co sie dowiedziałem od Inżynierów i magr w tym temacie kształconych jak i doktorów z AGH gdy planowałem inwestycje dopytywałem sie wszędzie
                                        pogoń ich chłopie.

i pamietaj - jak koleś coś sprzedaje to jego tytuł inżyniera się samoistnie anuluje. po prostu traci niezależność i tyle ... jak przestanie sprzedawać - anulacja się cofa.
                                        ech...
                                        TomikT

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

tomikt, ja mam w ostatnich dniach średnią temperaturę mózgojadów 39 stopni i moge źle wyartykułować to co zacytowałeś miało sie odnosic do pensjonatu nie do domu

tomikt, co do samoróbki znajomy powkładał pod blaszany dach w swoim wrsztacie rury stalowe które sa napełnione woda juz nie raz mu sie zagotowała instalacja

Wiesz sprzedawcy swoje a ja mam znajomych kilku doktorów na AGH a oni mnie pokierowali do swoich znajomych jak sie rozpytałem to mnie łeb rozbolał bo każdy miał inną teorię i inaczej mnie przedstawiał jak to zrobić ale jedno mnie zdumiało przy nie wielkim koszcie i troche pomysłowości można ponoć z kolektorów zrobic ogrzewanie nadmuchowe do tego ogniwa fotowoltaniczne plus zestaw akumulatorów, awaryjnie pompa ciepła plus (nie pamiętam jak to sie nazywa ale jest cos takiego co odzyskuje ciepło z pomieszczenia) i tam kilka jeszcze pierdół i dom stawiasz na odludziu świeci sie w nocy jak choinka na świeta a w upały masz chłodzony basen i klime w domu a w zimie gorący basen i w domu tropiki

musze poszperać i jak odzyskam zdrowie wybrac sie do znajomego na AGH bo mieli gdzies taki projekt

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

djczas, można zrobić wszystko, kwestia zaprojektowania układu odpowiedniego. Konfiguracji jest od groma. Kolektory słoneczne mogą równie dobrze stanowić dolne źródło pompy ciepła w konfiguracji bezpośredniej lub pośredniej, można nadwyżkę wykorzystać do regeneracji magazynowanego ciepła w gruncie. Można robić wszystko, pytanie tylko kto za to zapłaci.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• 4x4BKF
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1279

Zamieszczone przez tomikt
                                              4x4BKF,

TRAFO = transformator = obniżenie napięcia prądu ~zmiennego!
                                              a do ledów trzeba PROSTOWNIKA - zrobienie z prądu zmiennego prądu stałego =12V
                                              i faktyczne - strata prostownika będzie jakoś zależeć od jego obciążenia ale niech jakiś elektryk napisze jak.

proste a trudne...
                                              tomikt, Czyli nie Bałtyk tylko Morze Bałtyckie Czyli i tak kazdy wie o co chodzi, ale ktoś musi wiedzę pokazać

Pisząc transformator/trafo miałem na myśli ogólnie rzecz ujmując urządzenie do zasilania ledów/halogenów czyli układ transformatorowo-prostowniczy jak już chcemy być tacy szczegółowi. Musi być tam transformator do obniżenia napięcia i jakiś drobny układ prostowniczy (pewnie jakaś dioda by się przydała, ale nie led ) do uzyskania napięcia stałego.

Generalnie rzecz ujmując w sklepach z art elektrycznymi jak zapytasz o prostownik do oświetlenia to mało kto od razu zatrybi o co biega, ale jak zapytasz o transformator do ledów to każdy wie o co chodzi.
                                              4x4

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

AdamB, ja wiem kto LOTTO :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech jak wygram to pier... taurony i inne pierdoły i buduje niezależny energetycznie dom pasywny i mam wszystko w

Komentarz

Pracuję...