Witajcie
Kupiłem auto 15.02.2012, dostałem OC, wysłałem do firmy kwity na przepisanie, dzis dostałem 1004 zł do dopłaty za 4mce, bo ważne jest do 17.06.2012 :shock:
Jak myślicie co najlepiej zrobić, bo wypowiedzieć już nie zdąże :roll:
Napisać umowe darowizny np. na mame i potem ona spowrotem na mnie?
Chyba czynności te są zwolnione z podatku, co nie?
więc zrobie tak że napisze pismo-darowizne na członka rodziny w prostej linii- Mamę, ona zrobi sobie wypowiedzenie umowy tego dnia co dostanie darowiznę i zrobi ubezpieczenie na siebie- w innej firmie, ze swoimi pełnymi zniżkami, potem za miesiąc przepisze auto na mnie i ja już sobie wykupie nową polisę, a Mamie zwrócą za to co wykupiła i nie wykorzystała :szeroki_usmiech
Tylko zastanawiam się jak to będzie z urzędem komunikacji- troche nie halo wymieniać dwa dowody, bo to też koszta :roll:
Witajcie
Kupiłem auto 15.02.2012, dostałem OC, wysłałem do firmy kwity na przepisanie, dzis dostałem 1004 zł do dopłaty za 4mce, bo ważne jest do 17.06.2012 :shock:
Jak myślicie co najlepiej zrobić, bo wypowiedzieć już nie zdąże :roll:
Napisać umowe darowizny np. na mame i potem ona spowrotem na mnie?
Chyba czynności te są zwolnione z podatku, co nie?
Porozmawiać z rzecznikiem praw ubezpieczonych i się dowiesz,że ubezpieczyciel próbuje cię naciągnąć, a swoją drogą jakaś dziwnie duża ta różnica.
Chwilę temu słyszałem w radiu, że ubezpieczyciele strasznie naciągają- zaniżają wyceny, każą naprawiać na zamiennikach itd. Rzecznik praw będzie wysyłał grupowy pozew do sądu.
W świetle prawa firma Interrisk może mi zrobić rekalkulację. Umowa spisana z mamuśką, dziś wypowiedziałem umowę Interriskowi, babka co mi wyliczyła o niemal się nie zapieniła :szeroki_usmiech do tego powiedziałem jej że wysyłam do centrali zaświadczenie o moich zniżkach więc zapłacę 440 zł ze znizką 60 % czyli coś koło 200zł w sumie 800zł w kieszeni ale ile nerwów... Nie miałem czasu z nią dyskutować bo akurat w pracy dziś jestem, ale miałem ochotę jej powiedzieć do słuchu :evil: bo mają ciućmy dostęp do UFG i tam sobie mogą weryfikować moje zniżki, ale nie, trzeba dać im na piśmie (chociaż gdyby było trzeba dopłacać to pipy by napewno zajrzały do UFG ops: ). Jednym słowem trzeba pilnować się z nimi na każdym kroku :roll:
delanopl, czy prosiles i o to żeby ci przesłali polise czy sami to zrobili???
Dzwoń do nich i niech ci zrobia jeszcze raz rekalkulację z uwzglednieniem twoich zniżek (oczywiście o ile takie masz). Jeśli nie to jezeli już minelo 30 dni od daty zakupu to jedyne co mozesz zrobić to darwizna albo sprzedaż komuś w rodzinie o ile kwestia podatku bedzie dla Ciebie oplacalna.
Możesz też zrobić inaczej (bardziej ryzykowne) poprostu ubezpieczyć auto w innej firmie a im przedstawić polisę i poprosić grzecznie na pismie o anulowanie ich polisy. Niedawno zmieniły sie przepisy o ubezpieczeniach i ponoć tak mozna. Ale na 100% nie potwierdzę bo nie zbadałem organoleptycznie - a wiecie jak to jest w naszym kraju
Komentarz