DVB-T pytania laika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

DVB-T pytania laika

Zamieszczone przez piotrek_gdy
    gratulacje

kristofer55, to teraz przejedź się z Sesikiem i zapragniesz więcej :diabelski_usmiech
    Nie no bez przesady, na razie pojeżdżę tym co mam :P, może kiedyś będę dłubać dalej :P
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

DVB-T pytania laika

Jako że pokłóciłem się ze swoją kablówką, a okazało się, że na inną nie mam co liczyć - zastanawiam się poważnie nad zakupem i podłączeniem naziemnej telewizji cyfrowej w moim domu.

Mam 2 telewizory, jeden LCD a drugi plazma, chciałbym na obydwu mieć te same kanały. Zapewne jednak nie posiadają one tunera MPEG-4. (LCD na pewno nie ma, co do plazmy nie jestem w 100% pewien).

Chciałbym się dowiedzieć czy to ma sens działać i jaki sprzęt warto kupić, abym nie musiał po roku go wymieniać i nie musiał słuchać żony jakie to badziewie kupiłem :diabelski_usmiech

Mieszkam na Bemowie w rejonach Powstańców Śląskich - Radiowa - Żołnierzy Wyklętych.

Najbliższym dla mnie nadajnikiem jest ten na PKiN oraz Mariott'cie. Moje okna wychodzą na stronę południową więc jak najbardziej w dobrym kierunku (choć nie wiem, czy da sobie radę antena przez te wszystkie budynki w centrum. Antena miałaby być zainstalowana na wysokości 2-3 piętra na balkonie, przytwierdzona do jej metalowej balustrady. Nie mam możliwości wystawienia jej dalej ani na dachu.

Jak wygląda sama sprawa instalacji - czy antena jest czymś zasilana i czy muszę wyprowadzać prąd na balkon? Jak wygląda ilość przewodów wchodząca do mieszkania?

Jak wygląda samo rozgałęzienie tej TV na 2 telewizory? Czy muszę kupować 2 tunery? Czy muszą być 2 anteny lub 2 konwertery lub coś w tym stylu?

Prosiłbym o jak najdokładniejsze dane w tej sprawie - niestety nie jestem w nich biegły. Czy dam radę sam zamontować taką antenę, tuner i resztę u siebie w domu czy potrzebna będzie pomoc fachowca?

Mapa mojego zamieszkania i kierunku możliwego ustawienia anteny (czerwony stożek) oraz z prawej 2 nadajniku DVB-T na Mariott'cie i PKiN.

Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• obrus
      Elegance
      • 2011
      • 783
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niektórym telewizorom wystarczy zaaplikować kartę dekodującą na MPEG2 i działają z naszym DVB-T, jeżeli jednak nie da się, pozostaje zewnetrzny dekoder. Co do odbioru, spróbuj najpierw na jakiejśc pokojowej wystawiając ją za okno. Jeżeli będzie łapało, wystarczy antena bez wzmacniacza, kosztująca poniżej 100 zł. Poczytaj na forumwww.emitel.pl . Tam pomogą Ci dobrać sprzęt.

Komentarz

• gradek
        RS
        • 2010
        • 12911
        • Superb III (3V3)

klekocix nie musisz montować dwóch anten, by mieć sygnał na dwóch telewizorach.
        Do mieszkania wchodzi kabel koncentryk do rozgałęźnika, a potem z rozgałęźnika do telewizorów.

Nie wiem, czy potrzebny ci jest wzmacniacz do anteny. Na zdjęciu masz pokazaną antenę ze wzmacniaczem. Do jednego telewizora stosujesz normalną wtyczkę, natomiast do drugiego wtyczkę do wzmacniacza.
        Jak napisał przedmówca możesz zastosować zewnętrzny tuner DVB-T lub moduł MPEG-4 taki jak na zdjęciu poniżej jeśli masz takie wejście w TV.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
        Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
        Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• lukas_jg
          Rider
          • 2012
          • 600
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Heja, nie wiem czy temat dalej aktualny ale jeżeli tak to tutaj masz wszystko fajnie wytłumaczone: http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/anteny-dvb-t/

Pozdrawiam!
          Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• trooper
            Rider
            • 2011
            • 525
            • Octavia III combi (5E5)
            • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Trzeba uważać na moduły mpeg 4 w kartach, jak na 2gim zdjęciu gradka, niektóre nie obsługują HD.
            Moja Balbina

Komentarz

• adamusiek
              L&K
              • 2009
              • 1123

Zamieszczone przez gradek
              Do jednego telewizora stosujesz normalną wtyczkę, natomiast do drugiego wtyczkę do wzmacniacza.
              sygnał po wzmacniaczy wpinasz w rozgałęźnik i dopiero wychodzisz na TV :wink:

Komentarz

Pracuję...