Pomoc w wyborze aparatu foto.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kris75
    Ambiente
    • 2010
    • 217

Zamieszczone przez lu5asz
    Nikon, Sony Pentax mają mnożnik 1,5 a Canon 1,6.
    l
    a tak dokładnie jednak w praktyce nie ma to znaczenia, ale będąc już dokładnym to trzeba by dopisać, że nie każdy model ma te przeliczniki, bo canon i nikon ma już od dawna modele z pełną klatką. No w każdym razie myślę, że autor tego postu ma jednak lustrzankę z tym "mniejszym" sercem i jakimś ciemniejszym zoomem, więc jak kupi ten system 4/3 to nieco się mu ta głębi zwiększy ale specjalnej różnicy nie będzie.
    P.S. czego nie mogę powiedzieć o znacznie wolniej ostrzącym autofocusie i niewygodnym podglądzie na ekraniku, ale do robienia jakościowo świetnych zdjęć z wycieczki jest jak najbardziej OK.
    lu5asz zrobiłem kiedyś porównanie 50mm dla matrycy w OLympusie i w canonie
    może na cos ci sie przyda http://blog-fotograficzny.blogspot.c...-42-bokeh.html

Komentarz

• conan
      Rider
      • 2011
      • 546

czy ktoś może potwierdzić że ten aparat jest dobry

Sonz NEX F3 plus obiektzw SEL E18mm 55mm

Cena 2100 plus torba na aparat gratis, warto ???

Ewentualnie proszę wskazać który lepszy

panasonic

Sony
      Moja skodzinka o2
      Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• pstryczek
        RS
        • 2009
        • 10797
        • Superb III (3V3)

Panasonikiem się nie bawiłem, natomiast Sony ma cholernie nieczytelne menu i żeby coś zmienić trzeba się sporo naklikać, nie polecam więc tego modelu :|
        Marek

Komentarz

• b707
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1272

Ja bym brał Panasonica. IMHO na rynku wreszcie zaczyna panować trend, który będzie wiatrem w żagle systemu 4/3.
          pzdr
          Adam

Komentarz

• CASKP
            Rider
            • 2005
            • 263

A ja bym nie brał Panasa. Maciupeńka matryca. 4/3 to taki sobie format. W Nexie masz APSC czyli w cholerę większą matrycę a co za tym idzie automatycznie wieksze pole manewru w fotografii.

APSC - to ta sama wielkość matrycy co np w D300 Nikonie, A77 Sony. Praktycznie rzecz biorąc wielkość matrycy taka sama jak w lustrzankach.

A propo menu. Jaki ono ma wpływ na fotografię ?
            [center:f683551993]>>- CAR AUDIO SYSTEM -<<
            ****** > www.audiocar.pl < ******
            Wyprzedaż Sprzętu Car Audio po cenach HURTOWYCH - Zainteresowani - Pytać ;]
            [/center:f683551993]

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

Kupiłem Lowepro topload zoom 50 AW za 67 zł , jedyne czego nie zauważyłem, to że ma 1 zew kieszeń, myślałem że ma 2

Komentarz

• lu5asz
                RS
                • 2011
                • 2006
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja dalej nie weim co wybrac,ale na szczescie mi sie nie spieszy.Podobno lada dzien ma sie pojawic Samsung EX2(nie wiem jaka ma matryce),ale pojde w kierunku matrycy APSC.Canon wypusci za kilka miesiecy serie EOS M,czyli kompakt z APSC z wymienna optyka(cena 2800ok.)-troche drogo;/ Z tego co pisza ma te sama matryce co lustro Canona 600D.
                Kondziu

OCP

Komentarz

• conan
                  Rider
                  • 2011
                  • 546

A te nikony D3000 czyli typowa lustrzanka jest dobra ? bo widziałem wczoraj w media w promocji za 1400zł.
                  Moja skodzinka o2

Komentarz

• pstryczek
                    RS
                    • 2009
                    • 10797
                    • Superb III (3V3)

Jak na początki fotografii to bardzo dobra. Nie ma co przesadzać, ten aparat ma więcej funkcji niż niejedna zaawansowana lustrzanka sprzed paru lat.
                    A wracając do menu, niestety ergonomia aparatu jest bardzo ważnym czynnikiem wyboru aparatu. Dlatego tego wspomnianego Nexa nie polecam.
                    Nie rozumiem tylko jakie to pole manewru jest przy większej matrycy :P
                    Marek

Komentarz

• conan
                      Rider
                      • 2011
                      • 546

już byłem zdecydowany na tego d3000 i zonk bo, bo niema opcji nagrywania filmów :cry: , w takim razie ta zabawka odpada.
                      Moja skodzinka o2

Komentarz

• pandzik
                        RS
                        • 2011
                        • 2254
                        • Seat

D3100 ładnie nagrywa.

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Czy są tu Canoniarze?

Magic Lantern co to jest, czy ktoś korzystał i czy warto to wgrywać, jakie plusy i minusy? Czy są inne oprogramowania alternatywne oprócz ML?

Komentarz

• lu5asz
                            RS
                            • 2011
                            • 2006
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Co sadzicie o tym modelu?
                            Kondziu

OCP

Komentarz

• obrus
                              Elegance
                              • 2011
                              • 783
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez lu5asz
                              Mam akurat NX5 ale co mogę dodać, to wszystkie obiektywy standardu NX są w super cenach, oczywiście w porównaniu do konkurencji. Są przejściówki, by stosować ine standardy, jednakże nic nie działa automatycznie. Dołączona tutaj lampka błyskowa ma słabą moc i wskazana jest większa.

Komentarz

• westwi78
                                RS
                                • 2008
                                • 2940

Jakby kto szukał taniego używanego megazooma to mam dwuletniego KODAK z981(zoon 26x, zdjęcia robi fajne, ale jeszcze lepsze da sie nim filmiki kręcić w HD za powiedzmy 350 do opchnięcia kupiłem lustrzankę (stary canon 400d z sigmą 18-200) i się bawię-efekty całkiem fajne jak za zestaw za 1300 pln

Co do 4/3 miałem PEN olympusa e-pl1 i..jakoś mi nie siadł...nie umiałem nim zrobić zadowalającego mnie zdjęcia

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Szukam obiektywu do Canon 600D.

Przeznaczenie:
                                  - zdjęcia w pomieszczeniach
                                  - zdjęcia dziecka
                                  - ma być jasny, bo pewnie zdjęcia będą również robione przy sztucznym oświetleniu
                                  - raczej stałoogniskowy ze względu na cenę

Czy ten obiektyw to dobry wybór Canon EF 28 mm f/2.8 czy w tych pieniądzach (ok.800 zł) można znaleźć coś lepszego?

Komentarz

• lu5asz
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2006
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

natash , fajny jest 50mm 1.8 ,niedrogi 300zl. ale glosny(moze przeszkadzac przy kreceniu filmow) lub 50mm 1.4,ten ma naped USM,wiec jest cichutki-koszt 800zl.
                                    Kondziu

OCP

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Chciałbym coś krótszego, żeby więcej obejmował, w okolicach 30 mm, możesz coś zaproponować? Nie zależy mi na firmie, może być coś nie Canona.

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

natash, 30 mozesz mieć "za krótką", 50 to dobry wybór, jak to mają być portrety dzieciaka.
                                        Sam szukam jakieś używki 50mm.

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

Próbowałem 50mm, wolałbym krótszy obiektyw bo mam niepełną klatkę i przeliczniki jest x1,6, czyli przy 30mm wychodzi właśnie ok 50mm . Jeżeli ktoś ma jakieś sprawdzone propozycję w zakresie 28-35mm to prosiłbym o informację.

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4829
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

a co polecacie z kompaktów z wymienna optyką?
                                            sa czasami oferty za ok 3 tys z 2 obiektywami tylko cieżko coś wybrać ale najbliżej mi do nex 5. jakies opinie ?
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• lu5asz
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2006
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

natash , wszystko zalezy od budzetu jakim dysponujesz,te ogniskowe o ktorych piszesz ,a raczej obiektywy z takimi ogniskowymi to koszt kolo 1800-nowka,Przykladowo Canon 28 f1.8USM lub Sigma http://allegro.pl/obiektyw-sigma-30m...06793.html.JAk chcesz fotografowac dziecko,ponadto w slabych warunkach oswietleniowych to bierz jak najjasniejszy obiektyw.
                                              Widze,ze zakupiles Canona 600D,jak Twoje odczucia?Przymierzam sie do tego modelu wlasnie.
                                              Kondziu

OCP

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

lu5asz - to moja pierwsza lustrzanka, także skok jest ogromny, preferuję raczej robienie zdjęć w trybie manualnym, dlatego na taki model się zdecydowałem, dodatkowo ma obracany ekran dlatego wziąłem go, a nie 550D, który jest identyczny oprócz ekranu. Obiektywu szukam do 800 zł, nie mam ciśnienia na cichy UMTS. Jak coś ciekawego znajdę to dam znać, chyba, że ktoś tutaj poratuje modelem. Jak byś był w Bydgoszczy to daj znać, mogę Ci zaprezentować aparat, ale z tego co widzę to najbliżej będziesz w Kwidzyniu.

Komentarz

• dylan80
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 625

chcę rozpocząć przygodę z lustrzanką...
                                                  ma to być moje pierwsze lustro, co do aparatu to już mam wybrany - NIKON D3100, tylko teraz mam problem jeśli chodzi o szkło do tego ...miałem się zamknąć w cenie do 2kzł, ale jak juz sie szarpnąć, to skłaniałem sie do obiektywu Nikkora 18-105 VR MM F/3.5-5.6... za komplet nowego sprzętu dałbym już coś koło 2250zł, czyli przekroczyłbym troche zamierzoną kwotę, ale to jakoś zniosę, żona także.....
                                                  ale tak mi koło głowy zaczęło latać, czy nie szarpnąć się na dwa szkła - Nikkor 18-55MM VR i do tego Sigma 50-200mm f/4-5.6 DC. no ale to już koszt ok.2350zł.
                                                  co polecanie dla mnie jak na początek zabawy z lustrzanką?
                                                  a może wziąść samo lustro z obiektywem 18-55MM VR, a po jakimś czasie powiedzmy po roku dokupić tąSigmę, albo Nikkora 55-200, czy może lepiej pozostać przy pierwszym wyborze Nikkora 18-105 VR?
                                                  zdjęcia robię amatorsko, nie mam zamiaru na tym nigdy zarabiać, chcę się nauczyć robić piękne zdjęcia , ale nie chce za dużo wydawać, bo nie wiem, czy nie bedzie tak że szarpne sie na zestaw z dwoma szkłami, a potem i tak tego nie wykorzystam od razu bo nie będe wiedział jak? a nauka trwa..
                                                  jeśli chodzi o aparat, to sprzęt ma być, nowy, nie chce używki, i model też raczej zostaje ten, co se ubzdurałem...
                                                  znawców i użyszkodników lustrzanek proszę o rade....

Komentarz

• ahmed799
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6910
                                                    • Ford

dylan80, jeżeli uparłeś się na nikona to nie będę namawiał Ciebie na coś innego. Obiektyw: tu masz duże pole do popisu. Ja np. mam do swojego aparatu canon 35-105 i 75-300 i powiem szczerze ten drugi robi o wiele lepsze fotki. Kupując szkła musisz się określić co chcesz fotografować i na jakie odległości, czy obiektyw ma być w miarę szybki, jak hałaśliwy. Teraz po moich przygodach z foceniem to kupiłbym może trochę droższy ale za to jeden obiektyw z ogniskową od 18 (np. 18-250), bo z czasem zmiana szkła w czasie robienia fotek męczy ale i też utrudnia uchwycenie dobrych momentów. Także najlepiej trzeba wszystko dobrać pod swoje potrzeby. I nie zapomnij, że najlepiej aparat albo obiektyw mieć ze stabilizacją obrazu.

филип
                                                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

Pracuję...