no dzieki pstrykacz, też w tę stronę patrzyłem, , myślałem tylko , że jak w podobnej cenie ten jeden, a tamte dwa, to moze tamte, ale chyba jednak pierwszy wybór najlepszy.... zawsze przeciez moge dokupić jakiś dłuższy choćby używany jak sie naucze robić ładnie zdjęcia.....nie ma chyba żadnych przeciwskazań przed kupowaniem uzywanego obiektywu, co ? zwłaszcza dłuzszego, który zazwyczaj jest uzywany jako dodatkowy...?
przypomniał mi sie wic :
ojciec kupił małemu na urodziny gitare...
- a gdzie struny ? - pyta malec....
- jak sie nauczysz grać, to dostaniesz w przyszłym roku - ze spokojem odpowiada stary...
APS-C, bo z tego co rozumiem to taki jest 600D, może będzie, ale ja amator jestem, a i tak szerzej niż obiektyw 50mm, taki próbowałem i wąsko było, ten myślę będzie ok.
Coś innego radzisz, Sigma czytałem że nie współpracuje za dobrze, Tamrona nic znaleźć nie mogę.
natash, w tej cenie nowe firmowe Canona to ciężko,
ale przemyślałbym dwie opcje:
1) Lampa zewn. aby doświetlić od sufitu itp...
2) albo coś jak Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di-II Asp (tutaj test http://www.optyczne.pl/30.1-Test_obi...st%C4%99p.html
jest też nowsza wersja stabilizowana: Tamron AF SP 17-50 f/2.8 XR Di II VC Canon
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Dzięki za rady:
1. Odpada, bo chcę niemowlakowi robić zdjęcia.
2. Wydaje mi się za ciemny.
Do dzieciaków najczęściej wybierany jest zestaw 35/1.8(2.0) + lampa i on się sprawdza, jest też jednym z najtańszych rozwiązań. Niemowlaka tylko przez jakiś czas nie możesz fotografować z lampą a potem lampa jest jak znalazł.
Cały problem w tym, iż później taki obiektyw 28mm czy 35mm traci na przydatności... tj. dziecko rośnie i już nie bardzo mieści się w kadrze a zdjęcia przechodzą z typu portretowych, sylwetki na zdjęcie tego co dziecko robi, czym się zajmuje a to wymaga czegoś szerszego.
A co powiesz na temat Sigma 28 mm f/1.8 EX DG Aspherical Macro
nie lepiej Canon EF 28mm f/1.8 USM będzie OK do fotografowania małego dziecka (nie pomieszczeń).
PS Piszę na bazie własnych doświadczeń gdyż mam 35/1.8 + lampa + obiektyw spacerówkę 16-80 f/3.5-4.5 ZA Vario Sonnar T i w chwili obecnej to głównie tym zoomem robię w domu zdjęcia (i żonka też)
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Chyba się zdecyduje na tego Canon EF 28mm f/1.8 USM, odżałuje te parę złotych, bo jest dosyć szeroki i raczej uda się nim dłużej dziecku zrobić zdjęcia
Nie wiem jak ten ale żona ma w przedszkolu służbowego SX 100 też na baterie AA które nie zjada ale wręcz zżera w zastraszającym tempie i nie mówię o zużyciu przez lampę błyskową :!: No chyba że jakiś trefny egzemplarz jej się trafił :P
Generalnie zauważyłem że starsze Canony po pewnym czasie strasznie żrą akumulatory, nie ważne jak i czym naładowane, robią z nich masakrę, eaglemirek, może i Twojego też to dotyczy
Mierzyłem to na wszystkie możliwe sposoby, i do niczego mądrego nie doszedłem:[
Komentarz