Antena zbiorcza a deweloper

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Zamieszczone przez Pixon
    Rozumiem, że ten czujnik jest nad pedałem hamulca
    tak
    Zamieszczone przez Pixon
    żeby się do niego dostać to muszę rozebrać pod spodem deskę
    nie
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Czy wiecie może, czy deweloper musi w nowo budowanym bloku zainstalować antenę zbiorczą dla mieszkańców?

Są ku temu jakieś przepisy?

Gdzie nie spotkam się z osobą mieszkającą w nowym bloku - w każdym z nich jest antena zbiorcza.
    U mnie niestety nie ma czegoś takiego - jest tylko instalacja położona pod telewizję kablową z UPC (tylko ta sieć jest w moim bloku czyli monopol).

Niedługo kończy się rękojmia na budynek i może warto byłoby wyegzekwować montaż tej anteny?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• 4kwiatek
      Ambiente
      • 2008
      • 228

Hi..

Przepisy mówią że budynek musi być przygotowany do odbierania przez mieszkańców takiej ilości kanałów (lub większej) jaka jest dostępna w danym miejscu w eterze. Interesowałem się sprawą - nawet przy wsparciu mojej spółdzielni bo tzw pakiet socjalny nie dawał jednego kanałów który był w eterze a UPC dawał za to jakiś śmieciasty kablowy - kontaktowałem nawet z UKE. Obowiązek jest tak skonstruowany że można go zrealizować właśnie przez umowę z operatorem kablowym i instalacją pod kablówkę.

Inna sprawa że zarządca w zasadzie nie ma prawa ograniczać dostępu innych operatorów kablowych do budynku. W zasadzie bo gdy istnieją poważne przeszkody techniczne - to jednak może.

Pozdrawiam
      Kwiatek...

Komentarz

• dato
        L&K
        • 2012
        • 1431

Wspólnota, czy spółdzielnia ?
        Bo jeśli wspólnota to warto zrobić zebranie i uchwałę o zainstalowaniu anteny zbiorczej. Skoro jest instalacja do mieszkań to koszty wspólne znikome. Zarządza zarządca od dewelopera, czy wybrany przez Mieszkańców ?

Pamiętaj, że wspólnota oznacza głosy mieszkańców, zwykle "głosują" m.kw., ale nie jesteś "ubezwłasnowolnionym" członkiem spółdzielni, wbrew pozorom dużo możesz. U siebie doprowadziłem do zbiorczej anteny DTV + radio + SAT + możliwość podłączenia "wspólnotowego" netu i skończył się monopol UPC.

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dato
          Wspólnota, czy spółdzielnia ?
          Bo jeśli wspólnota to warto zrobić zebranie i uchwałę o zainstalowaniu anteny zbiorczej. Skoro jest instalacja do mieszkań to koszty wspólne znikome. Zarządza zarządca od dewelopera, czy wybrany przez Mieszkańców ?

Pamiętaj, że wspólnota oznacza głosy mieszkańców, zwykle "głosują" m.kw., ale nie jesteś "ubezwłasnowolnionym" członkiem spółdzielni, wbrew pozorom dużo możesz. U siebie doprowadziłem do zbiorczej anteny DTV + radio + SAT + możliwość podłączenia "wspólnotowego" netu i skończył się monopol UPC.

U mnie jest wspólnota mieszkaniowa, niestety zarządca wybrany jest przez dewelopera (i mam wrażenie, że działa na szkodę mieszkańców ).

A co do samego udostępniania sygnałem w gniazdkach podstawowych programów to znalazłem coś takiego:

Jest tu wyraźna informacja, że operator musi udostępnić mi pakiet podstawowych kanałów TV bezpłatnie. A w takim przypadku nie potrzeba mi nawet anteny do naziemnej tv cyfrowej, dostęp do kilku podstawowych kanałów powinienem mieć zagwarantowany.

Czy się mylę?
          Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

Pracuję...