Czy wiecie może, czy deweloper musi w nowo budowanym bloku zainstalować antenę zbiorczą dla mieszkańców?
Są ku temu jakieś przepisy?
Gdzie nie spotkam się z osobą mieszkającą w nowym bloku - w każdym z nich jest antena zbiorcza.
U mnie niestety nie ma czegoś takiego - jest tylko instalacja położona pod telewizję kablową z UPC (tylko ta sieć jest w moim bloku czyli monopol).
Niedługo kończy się rękojmia na budynek i może warto byłoby wyegzekwować montaż tej anteny?
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Przepisy mówią że budynek musi być przygotowany do odbierania przez mieszkańców takiej ilości kanałów (lub większej) jaka jest dostępna w danym miejscu w eterze. Interesowałem się sprawą - nawet przy wsparciu mojej spółdzielni bo tzw pakiet socjalny nie dawał jednego kanałów który był w eterze a UPC dawał za to jakiś śmieciasty kablowy - kontaktowałem nawet z UKE. Obowiązek jest tak skonstruowany że można go zrealizować właśnie przez umowę z operatorem kablowym i instalacją pod kablówkę.
Inna sprawa że zarządca w zasadzie nie ma prawa ograniczać dostępu innych operatorów kablowych do budynku. W zasadzie bo gdy istnieją poważne przeszkody techniczne - to jednak może.
Wspólnota, czy spółdzielnia ?
Bo jeśli wspólnota to warto zrobić zebranie i uchwałę o zainstalowaniu anteny zbiorczej. Skoro jest instalacja do mieszkań to koszty wspólne znikome. Zarządza zarządca od dewelopera, czy wybrany przez Mieszkańców ?
Pamiętaj, że wspólnota oznacza głosy mieszkańców, zwykle "głosują" m.kw., ale nie jesteś "ubezwłasnowolnionym" członkiem spółdzielni, wbrew pozorom dużo możesz. U siebie doprowadziłem do zbiorczej anteny DTV + radio + SAT + możliwość podłączenia "wspólnotowego" netu i skończył się monopol UPC.
Wspólnota, czy spółdzielnia ?
Bo jeśli wspólnota to warto zrobić zebranie i uchwałę o zainstalowaniu anteny zbiorczej. Skoro jest instalacja do mieszkań to koszty wspólne znikome. Zarządza zarządca od dewelopera, czy wybrany przez Mieszkańców ?
Pamiętaj, że wspólnota oznacza głosy mieszkańców, zwykle "głosują" m.kw., ale nie jesteś "ubezwłasnowolnionym" członkiem spółdzielni, wbrew pozorom dużo możesz. U siebie doprowadziłem do zbiorczej anteny DTV + radio + SAT + możliwość podłączenia "wspólnotowego" netu i skończył się monopol UPC.
U mnie jest wspólnota mieszkaniowa, niestety zarządca wybrany jest przez dewelopera (i mam wrażenie, że działa na szkodę mieszkańców ).
A co do samego udostępniania sygnałem w gniazdkach podstawowych programów to znalazłem coś takiego:
Jest tu wyraźna informacja, że operator musi udostępnić mi pakiet podstawowych kanałów TV bezpłatnie. A w takim przypadku nie potrzeba mi nawet anteny do naziemnej tv cyfrowej, dostęp do kilku podstawowych kanałów powinienem mieć zagwarantowany.
Czy się mylę?
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz