kadilak, pozrówka jak tam temat oklejania słupków :?:
Taras...?!
Zwiń
X
-
Gość
Taras...?!
Co prawda do konca remontu jeszcze duuuzo wody w rzece uplynie, ale jako ze konczymy podlewac fundamenty, a z poglebionych i nowych piwnic kupa ziemi jest to zaczynam pomalu usypywac warstwy pod taras przy okazji rownajac spadek wokol domu. Nastawilem sie na typowo ziemny, narazie w temacie troche zielony jestem, ale wiem ze mozna zrobic bez zadnych murowan (filary + plyta), a nie chce sie pchac jeszcze bardziej w stal i beton bo i tak czeka mnie jeszcze plyta na chalpie.
Wiec generalnie na co zwrocic uwage?
Narazie poszla warstwa (ok 50 cm) ziemi z wykopu no i gruz w tym jest, niech sobie to siada i raczej bede sukcesywnie usypywal, choc wiem ze nie obejdzie sie bez ubijania mechanicznego. Wiem ze trzeba by brzegi oblozyc jakimis wiekszymi kamieniami i to tez tak warstwami przykopywac na zmiane. Nie chce wylewac na to betonu bo wiem ze sama plyta nie zda egzaminu trzeba by filary wiec pojde raczej w jakis kamien posadzkowy czy cos w tym stylu na gore, a boki moze jakies skalniaki, a moze poprostu trawnik (bedzie wspolgral z ogrodem).
Kto robil i ma taki taras, czego nie pominac teraz by pozniej nie poprawiac, jakie macie doswiadczenia z tego typu tarasem?
-
I sama płytę mógłbyś dać ale musiał by być dobrze zagęszczony grunt pod nią. A o to zawsze ciężko, nawet jak się weźmie "fachowców" to najczęściej jakość zagęszczenia jest nie zadowalająca. Ostatnią warstwę czy to pod płytą czy to pod kamienie powinieneś zrobić z piasku - najlepiej jakieś 20-30cm. Oczywiście też powinien być zagęszczony. Ja chyba bym tez szedł w jakieś kamienie, nawet jak będzie źle zagęszczona podbudowa to jak któryś kamień trochę siądzie lub się przekrzywi to nie rzuca się tak w oczy jak płyta na złej podbudowie, która popęka. To jest tak samo jak z drogami - jak źle wykonana podbudowa to i dywanik z tytanu nie da rady.
A ciekawi mnie inny temat. Skoro dopytujesz się o ten taras to sądze projektu przebudowy nie masz. Piszesz, ze pogłębiłeś piwnicę. A jak to się ma do fundamentów? Chodzi mi o poziom posadowienia fundamentów a poziom wykopu.
Komentarz
-
-
Wiem, że to co napiszę to w twoim przypadku "wybieganie w przyszłość", ale może warto od razu zdecydować, bo to też może wpływać na samą podbudowę i późniejsze wykończenie tarasu.
Na tarasy, schody itp polecam z własnego doświadczenia 8) deski z kompozytu ( ja kupowałem w TECHNOMAC , ale są dostępne też w innych miejscach ). Jak masz choć trochę smykałki do "robót ręcznych", to bez żadnego problemu wszystko zrobisz sam. Zaleta w stosunku do zwykłego drewna jest taka, że kładziesz i zapominasz ( żadnego woskowania, malowania, olejowania itp ). Jest to bardzo przyjemne w dotyku ( w sensie chodzenia na boso ), nawet jak jest chłodno na zewnątrz, to jak chodzisz np. w skarpetkach to nie czuć zimna jak od posadzki. Po deszczu bardzo szybko wysycha a w zimie bardzo łatwo się odśnieża ( śnieg/lód nie przymarza do tego ).
Deski kładzie się na legarach ( mogą być alu lub z tego samego kompozytu co deska ) więc tak naprawdę nie musisz "utwardzać" całej powierzchni tarasu a jedynie zrobić np. wylewki betonowe pod legary, lub dać co kilkadziesiąt cm betonowe bloczki jako łoże dla legarów. W sumie nie musisz nawet wypełniać spodu ziemią, pod deskami może być pusta przestrzeń.
Ja po przejściu z płytek ceramicznych na kompozyt jestem MEGA zadowolony.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Gość
Yarwa, plany mam i w planach jest betonowy ze skladem drzewa pod spodem, ale czesciowo zmieniam plany, kierownik budowy podpbija co trzeba itd. z planami to jedna wielka wtopa sie zrobila, a nie chce zaczynac wszystkiego od poczatku bo i tak ciagnelo sie to blisko 2 lata, duzo by tu mowic.
Oczywiscie najpierw poglebilem fundamenty, robilismy to krok po kroku. Fundamenty stare sa z kamienia gr. na 60 cm, ale byly dosc plytkie jak i piwnice. Wiec robilem to etapami, najpierw od srodka po kawalku i do polowy grubosci sciany podlewalem oczywiscie wszedzie szly belki zbrojeniowe, potem poglebilem piwnice i porobilem wylewki. Pozniej od zewnatrz odkopywalem po kawalku i dolewalem brakujacy fyndament z lawa (zbrojenie) izolowalem itd. Zaleta taka ze teraz dom stoi na solidnych szerokich lawach i fundamenty sa grube. Wiec jesli masz na mysli ze poglebialem piwnice bez fundamentow to oczywiscie ze nie.
Co do tarasu to wlasnie sama plyta popeka jak piszesz, a nie chce sie pchac w wieksza robote, wiec raczej cos z kamienia albo temu podobne.
kowal 2002, tego rozwiazania nie znam musze sprawdzic, ale piszesz o wylewce pod legary, taka wylewka na zle zageszczonym gruncie chocby zbrojona i tak popeka co wtedy?! Jak pisalem chce wlasnie uniknac wylewek bo dla mnie wylewka lub raczej wtedy to plyta jedynie na filarach by nie pracowala z podsypana ziemia. Nie potrzebuje dodatkowe skladziku dlatego raczej chce pelny nasyp bez podpiwniczenia.
[ Dodano: Wto 28 Sie, 12 15:22 ]
Zamieszczone przez andrzej111no ale cena 200zł za m2 miażdży.
Komentarz
-
Gość
oczywiscie ze wypozycze i bede ubijal no i jak pisalem sypie etapami wiec ziemia tez ma czas by sie ulezec, ale jak rowniez pisalem nie chce isc w wylewki.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27kowal 2002, tego rozwiazania nie znam musze sprawdzic, ale piszesz o wylewce pod legary, taka wylewka na zle zageszczonym gruncie chocby zbrojona i tak popeka co wtedy?! Jak pisalem chce wlasnie uniknac wylewek bo dla mnie wylewka lub raczej wtedy to plyta jedynie na filarach by nie pracowala z podsypana ziemia. Nie potrzebuje dodatkowe skladziku dlatego raczej chce pelny nasyp bez podpiwniczenia.
PozdrawiamAdam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez b707Zamieszczone przez Golas27kowal 2002, tego rozwiazania nie znam musze sprawdzic, ale piszesz o wylewce pod legary, taka wylewka na zle zageszczonym gruncie chocby zbrojona i tak popeka co wtedy?! Jak pisalem chce wlasnie uniknac wylewek bo dla mnie wylewka lub raczej wtedy to plyta jedynie na filarach by nie pracowala z podsypana ziemia. Nie potrzebuje dodatkowe skladziku dlatego raczej chce pelny nasyp bez podpiwniczenia.
Pozdrawiam
dokladnie tak zrobilem, z drobna roznica, ze mam modrew syberyjski, a nie kompozyt.
Raz do roku w ramach rozrywki pokrywam olejem i jest calkiem spoko.Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kbjanekrozumiem ze pod ten taras i pod fundamenty to byly robione badanie gruntu?
bo jak nie to ciekawi mnie czy kierownik budowy to podbije,
jesli tak to dupa nie budowlaniec
Komentarz
-
-
Gość
panowie ja pytalem o porade a wy mi tu drazycie tematy urzedowo prawne, co Wy nadzor budowlany, nie o tym temat.
Komentarz
-
Można sobie także bruk dębowy zapodać dobrze zrobiony zakonserwowany wytrzyma lata..
Albo konstrukcje drewnianą i na podłogę klejonkę dębową zrobioną w deskę barlinecką.
Też będzie cycuś!!!Była O1 Laurin & Klement +
President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90
-
-
Zamieszczone przez Golas27panowie ja pytalem o porade a wy mi tu drazycie tematy urzedowo prawne, co Wy nadzor budowlany, nie o tym temat.
Kwoli wyjaśnienia, jesli chodzi o przepisy to jesli miałes robiony projekt przed czerwcem 2012 i uzyskałeś pozwolenie na przebudowę przed czerwcem to nie ma obowiazku robienia jakichkolwiek badań gruntowych. Jesli projekt jest składany do Urzedu po tej dacie to jest już taki obowiazek również w przypadku domków jednorodzinnych.
PS. nie pracuje w nadzorze
Komentarz
-
-
Re: Taras...?!
ja mam duzy ok 70m2
miałem zalewac betonem i płytke klinkier na to ale wybili mi z głowy i dobrze - cały mam w koste bruk jakies 0,5m nad ziemia i schody z palisady i wyszło cacy - polecam kostke - jak bede miał chwile podesle fotoOctavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
2 v-ce Mistrz Polski FWD TURBO PROFI 2015 1/4Mili
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez Yarwajesli miałes robiony projekt przed czerwcem 2012
arturo_freestyl, 70 m2?! na takiej powierzchni ludzie zyja :diabelski_usmiech ja bede mial taras wyzej bo jest spadek terenu i tak w najwyzszym punkcie bedzie mial ok 120 cm.
Kostke masz polozona tak jak sie to robi normalnie na chodnikach lub podjazdach?! Ile czasu juz to masz, nic sie nie dzieje? Mozesz wyslac fotke.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27Zamieszczone przez Yarwajesli miałes robiony projekt przed czerwcem 2012
arturo_freestyl, 70 m2?! na takiej powierzchni ludzie zyja :diabelski_usmiech ja bede mial taras wyzej bo jest spadek terenu i tak w najwyzszym punkcie bedzie mial ok 120 cm.
Kostke masz polozona tak jak sie to robi normalnie na chodnikach lub podjazdach?! Ile czasu juz to masz, nic sie nie dzieje? Mozesz wyslac fotke.
Octavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
Komentarz
-
-
Gość
arturo_freestyl, fajnie ze zamiesciles fotki od momentu budowy, czy ta wierzchnia warstwa usypana na gruzie to tylko piasek czy z jakas pospola. U Ciebie obrzeza wykonczone ja planuje raczej naturalny nasyp jedynie z "czyms" po czym mozna chodzic.
Nie widze dokladnie, ale czy izolowales folia kubelkowa czy mazidlo jakies, ale mazidlo idzie przeciez bezposrednio na fundament pod XPSa wiec raczej folia.
PS. to napewno jest 70m2?
Dzieki za fotki, jak jeszcze cos mi sie skojarzy to bede pytal.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Golas27arturo_freestyl, fajnie ze zamiesciles fotki od momentu budowy, czy ta wierzchnia warstwa usypana na gruzie to tylko piasek czy z jakas pospola. U Ciebie obrzeza wykonczone ja planuje raczej naturalny nasyp jedynie z "czyms" po czym mozna chodzic.
Nie widze dokladnie, ale czy izolowales folia kubelkowa czy mazidlo jakies, ale mazidlo idzie przeciez bezposrednio na fundament pod XPSa wiec raczej folia.
PS. to napewno jest 70m2?
Dzieki za fotki, jak jeszcze cos mi sie skojarzy to bede pytal.
długosc ok 10m tam gdzie kwadrat jest 5,5m wysuniecie juz jest 55m2 a jest jeszcze to zakole +schody
fundament docieplony xps siatka klej i dysperbit i chyba folia i starczyOctavia FWD 370KM/460Nm + NX
ET 14,607 - Bemowo 2011
ET 13,482 - Ryki 2012
ET 13,014 - Ełk 2013
ET 12,939 - Ryki 2015
0-200km/h - 13,2s
Komentarz
-
Komentarz