Hipoteka na bank, spłata kredytu - procedury?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Zamieszczone przez Przemol1982
    witam
    moja o2 jest z 2011 ...
    IMO nie ma sensu ładować się w instalacje dotryskowe mając do wyboru droższą, ale bez porównania lepszą instalację Vialle. Jak napisał Maicroft, lepiej dorzucić te 3 - 3,5 tys do LPDi, bo później jeżdżąc tylko na LPG bez udziału PB tą dopłatę odzyskasz.
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Załóżmy, że spłacę kredyt hipoteczny. Co bank musi mi dać (jaki dokument), żebym usunął ich z księgi wieczystej? Ile czasu będzie trwało "wyczyszczenie" hipoteki?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Agamek12, bank musi ci wydać zaświadczenie o spłacie kredytu i że możesz wykreślić go z hipoteki a trwa to około 14 dni

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Koledzy, pomóżcie mi "wypełnić" druk KW-WPIS - co i w które rubryki muszę wpisać, żeby usunąć bank z hipoteki po spłaceniu kredytu.
        Adam... Używam:

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

Eh te inżyniery
          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

westwi78, youtube mam zablokowane, więc nie wiem co mi podlinkowałeś... Ech...
            Adam... Używam:

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Weź z banku zgodę na wykreślenie hipoteki (a nie zaświadczenie o spłacie kredytu) idź z tym do jakiejś kancelarii radcy prawnego i zrobią Ci to na miejscu za 50 pln.

Włosy też sobie sam opierd...sz ?

PS - u mnie klient z taką sprawą byłby obsłużony za free

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

loyd, a co z sądem? Czy taka kancelaria może to z nim załatwić w moim imieniu?
                Adam... Używam:

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Nie, qfa, dostajesz kwit do złożenia, albo Ci wyślą. Przeca żaden Papug nie pojedzie gadać w Twoim imieniu za pindziesiąt z kwitami
                  Agamek, ogarnij się...

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Zamieszczone przez dato
                    Nie, qfa, dostajesz kwit do złożenia, albo Ci wyślą. Przeca żaden Papug nie pojedzie gadać w Twoim imieniu za pindziesiąt z kwitami
                    Agamek, ogarnij się...
                    Dziękuję za tą poradę...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• dato
                      L&K
                      • 2012
                      • 1431

No nie gniewaj się tylko - wypełniasz ten kwit i wysyłasz, a jak chcesz taniej i szybko to jedź do właściwego sądu ze wszystkimi papierami. Przy odrobinie szczęścia Referendarz Ci pomoże, a na 100% znajdziesz ogłoszenia lokalnych papug i tam Ci tanio pomogą od ręki, wypełnicie i się wrócisz złożyć.
                      Tera lepiej ?

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9935
                        • Ford

dato, ale czy ja się powinienem gniewać?
                        Adam... Używam:

Komentarz

• dato
                          L&K
                          • 2012
                          • 1431

No takie odniosłem wrażenie, żeś się nabzdyczył

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez Agamek12
                            Koledzy, pomóżcie mi "wypełnić" druk KW-WPIS - co i w które rubryki muszę wpisać, żeby usunąć bank z hipoteki po spłaceniu kredytu.
                            Agamek tam każda rubryka ma opis do czego służy, więc to jest rzecz ultra prosta.

[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 15:06 ]
                            Zamieszczone przez loyd
                            Weź z banku zgodę na wykreślenie hipoteki (a nie zaświadczenie o spłacie kredytu) idź z tym do jakiejś kancelarii radcy prawnego i zrobią Ci to na miejscu za 50 pln.

Włosy też sobie sam opierd...sz ?
                            Jakby każdy z czymś takim latał do jakiegokolwiek prawnika...

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

Zamieszczone przez dato
                              A po czym wnosisz?

A'propos: jakie są koszty opłaty skarbowej (znaczków skarbowych) związanych z tym wypisem?
                              Adam... Używam:

Komentarz

• maxpaynemm
                                RS
                                • 2008
                                • 1764
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mnie wpis kosztował 200 wiec myślę że wypis podobnie... :roll:
                                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Bank musi wydać zaświadczenie o spłacie kredytu - to jest raczej tylko dla Ciebie albo dla ewentualnego kupca i dodatkowo powinien wydać zgodę na wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej(Sąd uznaje tylko ten "papier")...akurat niedawno kupowałem budę na raty na której dodatkowo wisiała hipoteka

Wpis hipoteki do księgi - 200zł, skreślenie hipoteki - 100zł....chyba że pomyliłem kwoty...bo załatwiałem i jedno i drugie :wink:
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• dato
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1431

Zamieszczone przez dato
                                    A po czym wnosisz?
                                    A'propos: jakie są koszty opłaty skarbowej (znaczków skarbowych) związanych z tym wypisem?
                                    No wnoszę po tym, że odbieram Cię ogólnie jako zdrowego na umyśle chłopa, zadającego tu na siłę pytania jak autystyczny egzemplarz, któremu musi świat pomagać bez przeproszenia doope podetrzeć... Nosz qrna zadzwoń i się zapytaj o koszt znaczków... :roll:
                                    Agamek - ogarnij się...

...każdy z nas co jakiś czas styczność z urzędami ma. Ja może większą i częściej, dlatego Twoje pytania (serio) odbieram jako bredzenie i nawet jak się nabijam to i tak nie chciałbym żebyś trafił na "cfaniaka" co Cię naciągnie... Ale w KW bywam 3-4x do roku i jeśli chcesz wiedzieć jaki jest stan aktualny to wyguglaj wydział, zadzwoń, zapytaj !
                                    Nosz qfa... Chopie...

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

dato, dziękuję za Twoją chęć pomocy.
                                      I naprawdę - idąc za Twoją radą: od poniedziałku (tak jak wczoraj) będę "wisiał" na telefonie do Sądu mając nadzieję, że ktoś w końcu podniesie słuchawkę i chociażby naprowadzi mnie na to co i gdzie mam wpisać i ile za to zapłacić
                                      Dzięki, naprawdę...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez dato
                                        No wnoszę po tym, że odbieram Cię ogólnie jako zdrowego na umyśle chłopa, zadającego tu na siłę pytania jak autystyczny egzemplarz, któremu musi świat pomagać bez przeproszenia doope podetrzeć... Nosz qrna zadzwoń i się zapytaj o koszt znaczków... :roll:
                                        Agamek - ogarnij się...

Dato, zajebioza!!!!

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Znam fora, na których takie pytanie było by uznane za prowokacje

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

dato, dziękuję za Twoją chęć pomocy.
                                            I naprawdę - idąc za Twoją radą: od poniedziałku (tak jak wczoraj) będę "wisiał" na telefonie do Sądu mając nadzieję, że ktoś w końcu podniesie słuchawkę i chociażby naprowadzi mnie na to co i gdzie mam wpisać i ile za to zapłacić
                                            Dzięki, naprawdę...
                                            Agamek, we wszystkich sądach tak jest, że z dodzwonieniem są jaja. Wal z samego rana, zanim Krystyna nie zdąży herbatki zrobić i słuchawki na blat odłożyć
                                            Albo weź 2 stówy w kieszeń i jedź po prostu sprawę załatwić...

Edit: Coraz więcej informacji znajdziesz na stronach wydziałów i BIP'ach. Musisz się uzbroić w cierpliwość i szukać dokładnie, bo logiką te strony nie grzeszą, ale przynajmniej w KRS'ach jestem w stanie znaleźć praktycznie wszystkie potrzebne dane w całej Polsce.
                                            No i na taką pomoc jak oczekujesz przy wypełnianiu to raczej telefonicznie bym nie liczył...

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14885
                                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                              Mnie wpis kosztował 200 wiec myślę że wypis podobnie... :roll:
                                              wpis 200
                                              zmiana wpisu 150
                                              wykreślenie 100

chyba się nie zmieniło ostatnio

[ Dodano: Czw 19 Wrz, 13 16:23 ]
                                              Agamek12, wejdź na stronę Sądu -0 tam są opłaty i konto. Robisz przelew z domu i dołączasz kwit opłaty. Nie musisz latać za znaczkami sądowymi na miejscu. Do tego musisz wypełnić druk i dołączyć zaświadczenie z banku nie tylko o spłacie kredytu, ale zgodę na wykreślenie hipoteki.

O to jest tak
                                              Wyciąg z ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U.10.90.594

Rozdział 3

Sprawy z zakresu prawa o księgach wieczystych

ART.42 . 1. Opłatę stałą w kwocie 200 złotych pobiera się od wniosku o wpis w księdze wieczystej własności, użytkowania wieczystego lub ograniczonego prawa rzeczowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

ART.42 . 2. Jeżeli wniosek dotyczy wpisu udziału w prawie, pobiera się część opłaty stałej proporcjonalną do wysokości udziału, nie mniej jednak niż 100 złotych.

ART.42 . 3 Od wniosku o wpis w księdze wieczystej własności, użytkowania wieczystego lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu na podstawie dziedziczenia, zapisu lub działu spadku albo zniesienia współwłasności pobiera sie jedną opłatę w wysokości 150 złotych niezależnie od liczby udziałów w tych prawach.

ART.43 . Opłatę stałą w kwocie 150 złotych pobiera się od wniosku o wpis:

własności, użytkowania wieczystego, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu nabytego w wyniku podziału majątku wspólnego po ustaleniu wspólności majątkowej między małżonkami;

własności nieruchomośći rolnej o powierzchni do 5 ha;

praw osobistych i roszczeń;

zmiany treści ograniczony praw rzeczowych.

ART.44.1. Opłatę stałą w kwocie 60 złotych pobiera się od wniosku o:

założenie księgi wieczystej;
                                              połączenie nieruchomości w jednej księdze wieczystej, która jest już prowadzona, niezależnie od liczby łączonych nieruchomości;
                                              odłączenie nieruchomości lub jej części;
                                              sprostowanie działu I-O;
                                              wpis ostrzeżenia o niezgodności stanu prawnego ujawnionego w księdze wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym;
                                              dokonanie innych wpisów, poza określonymi w art. 42 i 43.

Jeżeli założenie księgi wieczystej następuje w związku z odłączeniem nieruchomości lub jej części z istniejącej księgi wieczystej, pobiera się tylko jedną opłatę stałą określoną w ust. 1.

ART.45.1 Opłatę stałą określoną w art. 44 ust 1 pkt 1-3 pobiera się niezależnie od opłaty za dokonanie wpisu własności, użytkowania wieczystego lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.

ART.45.2 Opłate stałą określoną w art. 42 i 43 pobiera się odrębnie od wniosku o wpis każdego prawa, choćby wpis dwu lub więcej praw miał być dokonany na tej samej podstawie prawnej.

ART.45.3 Od wniosku o wpis hipoteki łącznej lub służebności pobiera sie jedna opłatę stałą, choćby wniosek ten obejmował więcej niż jedną księgę wieczystą

ART.46. Od wniosku o wykreślenie wpisu pobiera się połowę opłaty należnej od wniosku o wpis.

ART.7. Wydatki związane z drukiem księgi wieczystej i teczki akt tej księgi nie obciążają stron.

ART.48. Od wniosku o założenie do zbioru dokumentów pobiera sie opłatę stałą, przewidzianą dla wniosku o wpis do księgi wieczystej.

tu masz wzór - po kolei rozpisane pola co wypełnić przy wykreśleniu hipoteki

pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

ruwado, dzięki.
                                                Adam... Używam: