Zamieszczone przez Przemol1982
Hipoteka na bank, spłata kredytu - procedury?
Zwiń
X
-
Hipoteka na bank, spłata kredytu - procedury?
Tagi: Brak
-
-
No nie gniewaj się tylko - wypełniasz ten kwit i wysyłasz, a jak chcesz taniej i szybko to jedź do właściwego sądu ze wszystkimi papierami. Przy odrobinie szczęścia Referendarz Ci pomoże, a na 100% znajdziesz ogłoszenia lokalnych papug i tam Ci tanio pomogą od ręki, wypełnicie i się wrócisz złożyć.
Tera lepiej ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Koledzy, pomóżcie mi "wypełnić" druk KW-WPIS - co i w które rubryki muszę wpisać, żeby usunąć bank z hipoteki po spłaceniu kredytu.
[ Dodano: Pią 13 Wrz, 13 15:06 ]
Zamieszczone przez loydWeź z banku zgodę na wykreślenie hipoteki (a nie zaświadczenie o spłacie kredytu) idź z tym do jakiejś kancelarii radcy prawnego i zrobią Ci to na miejscu za 50 pln.
Włosy też sobie sam opierd...sz ?
Komentarz
-
-
Bank musi wydać zaświadczenie o spłacie kredytu - to jest raczej tylko dla Ciebie albo dla ewentualnego kupca i dodatkowo powinien wydać zgodę na wykreślenie hipoteki z księgi wieczystej(Sąd uznaje tylko ten "papier")...akurat niedawno kupowałem budę na raty na której dodatkowo wisiała hipoteka
Wpis hipoteki do księgi - 200zł, skreślenie hipoteki - 100zł....chyba że pomyliłem kwoty...bo załatwiałem i jedno i drugie :wink:Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Zamieszczone przez datoNo takie odniosłem wrażenie, żeś się nabzdyczył
A'propos: jakie są koszty opłaty skarbowej (znaczków skarbowych) związanych z tym wypisem?
Agamek - ogarnij się...
...każdy z nas co jakiś czas styczność z urzędami ma. Ja może większą i częściej, dlatego Twoje pytania (serio) odbieram jako bredzenie i nawet jak się nabijam to i tak nie chciałbym żebyś trafił na "cfaniaka" co Cię naciągnie... Ale w KW bywam 3-4x do roku i jeśli chcesz wiedzieć jaki jest stan aktualny to wyguglaj wydział, zadzwoń, zapytaj !
Nosz qfa... Chopie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoNo wnoszę po tym, że odbieram Cię ogólnie jako zdrowego na umyśle chłopa, zadającego tu na siłę pytania jak autystyczny egzemplarz, któremu musi świat pomagać bez przeproszenia doope podetrzeć... Nosz qrna zadzwoń i się zapytaj o koszt znaczków... :roll:
Agamek - ogarnij się...
Dato, zajebioza!!!!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12dato, dziękuję za Twoją chęć pomocy.
I naprawdę - idąc za Twoją radą: od poniedziałku (tak jak wczoraj) będę "wisiał" na telefonie do Sądu mając nadzieję, że ktoś w końcu podniesie słuchawkę i chociażby naprowadzi mnie na to co i gdzie mam wpisać i ile za to zapłacić
Dzięki, naprawdę...
Albo weź 2 stówy w kieszeń i jedź po prostu sprawę załatwić...
Edit: Coraz więcej informacji znajdziesz na stronach wydziałów i BIP'ach. Musisz się uzbroić w cierpliwość i szukać dokładnie, bo logiką te strony nie grzeszą, ale przynajmniej w KRS'ach jestem w stanie znaleźć praktycznie wszystkie potrzebne dane w całej Polsce.
No i na taką pomoc jak oczekujesz przy wypełnianiu to raczej telefonicznie bym nie liczył...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmMnie wpis kosztował 200 wiec myślę że wypis podobnie... :roll:
zmiana wpisu 150
wykreślenie 100
chyba się nie zmieniło ostatnio
[ Dodano: Czw 19 Wrz, 13 16:23 ]
Agamek12, wejdź na stronę Sądu -0 tam są opłaty i konto. Robisz przelew z domu i dołączasz kwit opłaty. Nie musisz latać za znaczkami sądowymi na miejscu. Do tego musisz wypełnić druk i dołączyć zaświadczenie z banku nie tylko o spłacie kredytu, ale zgodę na wykreślenie hipoteki.
O to jest tak
Wyciąg z ustawy z dnia 28 lipca 2005 roku o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dz.U.10.90.594
Rozdział 3
Sprawy z zakresu prawa o księgach wieczystych
ART.42 . 1. Opłatę stałą w kwocie 200 złotych pobiera się od wniosku o wpis w księdze wieczystej własności, użytkowania wieczystego lub ograniczonego prawa rzeczowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
ART.42 . 2. Jeżeli wniosek dotyczy wpisu udziału w prawie, pobiera się część opłaty stałej proporcjonalną do wysokości udziału, nie mniej jednak niż 100 złotych.
ART.42 . 3 Od wniosku o wpis w księdze wieczystej własności, użytkowania wieczystego lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu na podstawie dziedziczenia, zapisu lub działu spadku albo zniesienia współwłasności pobiera sie jedną opłatę w wysokości 150 złotych niezależnie od liczby udziałów w tych prawach.
ART.43 . Opłatę stałą w kwocie 150 złotych pobiera się od wniosku o wpis:
własności, użytkowania wieczystego, spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu nabytego w wyniku podziału majątku wspólnego po ustaleniu wspólności majątkowej między małżonkami;
własności nieruchomośći rolnej o powierzchni do 5 ha;
praw osobistych i roszczeń;
zmiany treści ograniczony praw rzeczowych.
ART.44.1. Opłatę stałą w kwocie 60 złotych pobiera się od wniosku o:
założenie księgi wieczystej;
połączenie nieruchomości w jednej księdze wieczystej, która jest już prowadzona, niezależnie od liczby łączonych nieruchomości;
odłączenie nieruchomości lub jej części;
sprostowanie działu I-O;
wpis ostrzeżenia o niezgodności stanu prawnego ujawnionego w księdze wieczystej z rzeczywistym stanem prawnym;
dokonanie innych wpisów, poza określonymi w art. 42 i 43.
Jeżeli założenie księgi wieczystej następuje w związku z odłączeniem nieruchomości lub jej części z istniejącej księgi wieczystej, pobiera się tylko jedną opłatę stałą określoną w ust. 1.
ART.45.1 Opłatę stałą określoną w art. 44 ust 1 pkt 1-3 pobiera się niezależnie od opłaty za dokonanie wpisu własności, użytkowania wieczystego lub spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
ART.45.2 Opłate stałą określoną w art. 42 i 43 pobiera się odrębnie od wniosku o wpis każdego prawa, choćby wpis dwu lub więcej praw miał być dokonany na tej samej podstawie prawnej.
ART.45.3 Od wniosku o wpis hipoteki łącznej lub służebności pobiera sie jedna opłatę stałą, choćby wniosek ten obejmował więcej niż jedną księgę wieczystą
ART.46. Od wniosku o wykreślenie wpisu pobiera się połowę opłaty należnej od wniosku o wpis.
ART.7. Wydatki związane z drukiem księgi wieczystej i teczki akt tej księgi nie obciążają stron.
ART.48. Od wniosku o założenie do zbioru dokumentów pobiera sie opłatę stałą, przewidzianą dla wniosku o wpis do księgi wieczystej.
tu masz wzór - po kolei rozpisane pola co wypełnić przy wykreśleniu hipoteki
pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz