AGD - gdzie, co, dlaczego

Zwiń
X
Zwiń
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel271182
    Drive
    • 2007
    • 62

Zamieszczone przez mikko1
    .........I tu zdziwienie, bo ani potrząsanie autem, ani nawet siedzenie w nim i machanie przed czujnikami nie wzbudza alarmu. Co najwyżej zaczynają mrugać kierunkowskazy, ale też nie za każdym razem.....
    Jeśli siedziałeś w samochodzie po uzbrojeniu alarmu i zaczęły mrugać kierunkowskazy w rezultacie Twojego machania to by oznaczało, że alarm działa tzn, że się wzbudził.

....... Przy naciśnięciu przycisku zamknięcia i otwarcia również nie słychać dźwięku, tylko zamrugają kierunki..
    To zależy od konfiguracji alarmu - coraz rzadziej spotyka się alarmy, które "pipkają" przy uzbrajaniu/rozbrajaniu. Najczęściej ten fakt sygnalizowany jest kierunkowskazami. Czasami, niektóre modele autoalarmów sygnalizują ten fakt dźwiękowo, ale nie syreną tylko dodatkowym buzerem ("brzęczykiem").

.......Pod maską mam taką małą beczułkę, w której jest mały zamek, który mogę przekręcić, jednak nic to nie daje.
    To najprawdopodobniej syrena wyposażona w zasilanie awaryjne a ten mały zamek, o którym piszesz to jej wyłącznik. Chodzi o to, żeby zabezpieczyć samochód w sytuacji gdyby ktoś całkowicie odciął zasilanie - wtedy alarm nie przydałby się do niczego. W takiej sytuacji zanik zasilania powinien uruchomić sygnał dźwiękowy syreny dzięki wbudowanemu w nią akumulatorkowi. Żeby syrena nie wyła gdy np.: padnie akumulator w samochodzie od tego jest ten zameczek w syrenie - żeby ją wyłączyć całkowicie :-)
    Podejrzewam, że padła Ci syrena. Spróbuj odłączyć klemę od akumulatora i zobacz czy zacznie "wyć". Jeśli nie to wtedy przekręć ten zameczek. Jak dalej będzie cicho to znaczy, że coś z nią jest nie tak albo z częścią elektroniki odpowiedzialną na jej zasilanie/sterowanie.

Sprawdź najpierw to czy sama będzie wyła.
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Skończylismy (prawie :szeroki_usmiech ) budowę właściwą naszego domu - teraz wchodzimy w fazę tego prawdziwego wydawania kasy :evil: czyli wykończeniówka i wyposażanie chałupy.
    Jednym z ważnych elementów będzie całe wyposażenie kuchni/pralni czyli:
    płyta indukcyjna, okap, piekranik (zwykły + parowy), zmywarka, chłodziarka, zamrażarka (obie do zabudowy i full size czyli 177cm wys), pralka i suszarka.
    Dużo tego więc stacjonarne sklepy raczej odpadają ze względu na ceny (parę stówek na każdym elemencie i już jest parę tysiaków).
    Stawiamy na sprzet Siemensa (może zestaw pralka/suszarka bedzie Boscha) generalnie z tego co widze po parametrach to obie firmy oferuja dokładnie to samo (nawet oznaczenia modelowe są bardzo podobne) - po prostu wybieralismy to co było tańsze - ewnetualnie bardziej pasowało designem do kuchni.
    Macie jakies doświadczenia w tej kwestii - trwałości, polecanych modeli, sprawdzonych i pewnych sklepów internetowych - może ktoś ma jakieś rabaty :diabelski_usmiech
    Koszt całego sprzętu to ponad 20 tyś więc jest o co powalczyć.
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• __atomek__
      RS
      • 2007
      • 3193
      • Superb III (3V3)

Jak mi się popruła pralka (na gwarancji) to zapytałem serwisanta, który ponoć obsługuje wielu producentów co nalezy kupić, co sie najmniej psuje, jaka marka?. odpowiedź była krótka i prosta. Powiedział, ze wszystko sie psuje na potęgę, a on jako serwisant nie patrzy na parametry, bo to jedno wielkie oszustwo tylko na to jak długą ma sprzęt gwarancję - i kupuje sprzęty z najdłuższą.
      Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• ary
        Rider
        • 2011
        • 634

AGD brałem stąd. Problemów nie było, więc może się przyda. Bosch i Siemens to to samo, różnią się tylko wyglądem panelu sterowania. Pralkę mam Siemensa (rok), a zmywarkę Boscha (2,5 roku). Narazie mnie nie zawiodły
        O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U nas w domu trochę sprzętu już się przewinęło
          Od dwóch lat cała kuchnia jest nowa
          Sprzęt z Boscha, lodówko zamrażarka, mikro, piekarnik, płyta el, mała płyta gazowa, zmywarka, robot i jeszcze coś tam chyba było
          Jak na razie problem był z piekarnikiem, ale to jakaś pierdoła była zrobili na miejscu
          Kupione w sklepie w B- B http://www.partner-agdrtv.pl/twoj_sklep/?s=206
          nigdzie nie dali takiej ceny

Komentarz

• dudek_t
            L&K
            • 2008
            • 1421

Jabar, jak to domu? Pod Warszawa? Tyle ciekawszych miejsc do życia znaleźliście i znów nasz pierdolnik?

Komentarz

• kbjanek
              Rider
              • 2009
              • 381

jesli chodzi o trwalosc, niezawodnosc i dlugość gwarancji to MIELE,
              tylko w Polsce kuleje sprzedaż urządzeń tej firmy ze względu na cenę,
              są przynajmniej 2x droższe niż porównywalne bosche, indesity, siemensy, beko,
              coz wszystko zalezy od kasy,
              ja zainwestowalem w mastercooki bo byly robione w polsce i tylko na niektorych czesciach z chin i odradzam, kupowalem topowe modele i sa psujogenne,
              teraz zmieniam na blomberg co jest topowa marka beko.

Komentarz

• Big Wojtek
                Rider
                • 2010
                • 440
                • Hyundai

Cztery lata temu miałem podobny dylemat. Spędziłem chyba ze 2 pełne doby siedząc na necie i wybierając, porównując. Bardzo pomocne okazało się forum elektroda.pl (nie wiem jak teraz)
                W sumie kupiłem sprzęty różnych firm i w róznych sklepach. Generalnie Siemens/Bosch to dobra opcja, ale za pewne rzeczy postanowiłem nie przepłacać.

Zmywarka - siemens. w sumie każdy polecał zdecydowanie siemens/bosch

Lodówka - elektrolux. Podobno tez OK.

Piekarnik -bosch- bo ładny :wink:

Płyta indukcyjna - mastercook. PODOBNO (nie sprawdzono) w Europie tylko 2 firmy robią płyty ceramiczne. Producenci dokładają tylko panel sterowania. Więc postanowiłem nie przepłacać

Okap- Gorenje.Made in Poland, więc najprawdopodobniej zrobiony przez ciarko Sanok. Stwierdziłem, ze okap to tylko wiatraczek w ładnym opakowaniu. Ma być ładny i tani.

Wszystkie sprzęty chodzą bezawaryjnie ponad 3 lata. choć jak będziesz miał pecha to spieprzy się wszystko. To jak z samochodami: dobre robili kiedyś :P

Komentarz

• Walt
                  L&K
                  • 2011
                  • 1065
                  • Seat

Ja po eksperymentach z lokalnym producentem (Amica) stwierdziłem że więcej nie będę wspierał rynku miejscowego kosztem swoich nerwów i kupiłem pralkę i zmywarkę Bosch i jestem bardzo zadowolony. Siemens to pewnie to samo, bo mają sprzęt bardzo zbliżony zarówno parametrami jak i designem. Ze sklepów internetowych polecam electro.pl, redcoon. Euro RTVAGD też miewa dobre ceny. Kiedyś odbierałem w salonie lodówkę kupioną w sklepie internetowym Euro i nie mogli się nadziwić że kupiłem taniej niż na sklepie mają :szeroki_usmiech
                  SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Garret
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1196
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Walt
                    Ja po eksperymentach z lokalnym producentem (Amica) stwierdziłem że więcej nie będę wspierał rynku miejscowego kosztem swoich nerwów
                    Bo obecna Amica nie ma nic wspolnego z produkcją w Polsce- "stara" Amica została sprzedana Samsungowi, a obecny asortyment sprzedawany pod ta marka to import z Chin :wink:
                    Garret

-----------
                    Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Hunter
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 1655

Jabar1975, polecam sklep neo24.pl Trochę sprzętu kupiłem u nich i wszytko O.K. Bardzo dobre ceny i często promocje z transportem za free. Np. pralkę kupiłem o 160 PLN taniej niż w sklepie stacjonarnym i do tego miałem transport za free. Podobnie jak z robotem i tv. Ze sklepów jeszcze morele.net.

Wydaje mi się, że dobór sprzętu AGD to indywidualna sprawa, bo poza wyglądem i super jakością często ważne są wymiary, żeby upchnąć wszystko jak należy. Jeżeli Wszystkie trzy czynniki się da połączyć to jest super, ale jeżeli nie to trzeba szukać kompromisu Przed kupnem pralki w grę wchodził Bosch, ale rozmiarowo spasował nam Whirlpool i też jest
                      ...nie ma to jak Octavia :drive:
                      >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Na razie stanęło na zmywarce Siemens - bo to to samo co Bosch - a obecna ma już 9lat i wszystko gra,
                        piekraniki - Siemens - bo ładne :P
                        płyta Siemens bo jako jedyna występuje w wersji 5palników i szerokości 80+cm (90-tka jest za duża)
                        okap Faber - bo to tylko wiatrak - za to ładnie opakowany - jak to włoszczyzna
                        Pralka i suszarka - Bosch bo nie mamy innego pomysłu na sensowny sprzęt - a jest taki zestaw o dwie stówki tańszy od identycznego S.
                        lodówka - pomysłu brak
                        zamrażarka -Liebherr - bo ponoć się znają na tym co robią (mają znajomi i są bardzo zadowoleni) - na dodatek ma sensowne parametry (może nie jest liderem pojemności czy energooszczednosci - ale parametry zamrazania i trzymania temp w sytuacji awarii miazdza wszystko inne na rynku)

Zreszta najwiekszy problem jest wlasnie z lodowka i zamrazarka - bo obie maja byc pelno wymiarowe i do zabudowy - a niewielu producentow ma chlodziarke - ktora jest tylko chlodziarka i zamrazarke ktora jest tylko zamrazarka. Zas zestawy side by side do zabudowy np. Siemensa porazila mnie cena bo za dwa elementy trzeba dac.... 25k.

wg mojej magicznej tabelki (a kto takiej nie mial ) neo24 wypada korzystnie dla czesci rzeczy , a reszta Mixmedia - zna ktoś to drugie?

Komentarz

• endryu
                          RS
                          • 2006
                          • 3777
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kupowałem w neo24.pl piekarnik i płytę gazową Elektrolux i w Mixmedia zmywarkę Bosch. Oba zakupy we Wrocławiu z odbiorem osobistym (bo tak chciałem). Sprawne zamówienie z szybkim odbiorem i w dobrych cenach
                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                          =================================================

Komentarz

• Andja
                            Rider
                            • 2006
                            • 596

kup to co ma najdłuższą gwarancję producenta, np: IKEA daje 5 lat na piekarniki, płyty, mikrofalówki, nie wiem jak z lodówkami. sprzęt z napisem IKEA a marka to Elektrolux lub Whirpool.

neo24.pl polecam za szybką i sprawną dostawę i ceny też mają niezłe

Komentarz

• Walt
                              L&K
                              • 2011
                              • 1065
                              • Seat

Zamieszczone przez Jabar1975
                              okap Faber - bo to tylko wiatrak
                              Tak nie do końca, przede wszystkim musi być cichy, żebyś nie musiał przy garach z ochraniaczami na uszy sterczeć
                              SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Jabar1975, zbierasz ceny i idziesz do Partner AGD lub do Mix Electronics i gadasz ze sprzedawcą gwarantuje ci że goście mają przy takich zakupach co zaoferować wniosą rozpakują podłączą

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:33 ]
                                Hunter, NEO24 jest powiązane kapitałowo z NEONET większość rzeczy biora z NEONET

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:34 ]
                                Jabar1975, wyslij także zapytanie do Morele.net z przykładowymi cenami też można po negocjować

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:35 ]
                                co do oakpu to ma nie wyglądac a działać czyli ma dobrze pochłaniać zapachy i tłuszcze pamiętaj o regularnym zbieraniu z okapu tłuszczu i ma mieć porządne dojście do środka aby go wyczyścić

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:39 ]
                                co do pralki polecam AEG MIele lub własnie Siemens Bosch ten ostatni czyli Siemens po 26 latach używania silnik odmówił posłuszeństwa dlatego jest teraz AEG w domu od 10 lat i nic sie z nim nie dzieje Suszarkę niestety osobno. Co do piekarników nie wiem na jakiej wysokósci ma być ale dobrze by było aby przy otwieraniu nie walnął cie parą w twarz więc lepsze są szuflady od drzwiczek płyta siemensa nie wiem nie wypowiadam sie miałem electroluxa lodówke mam Samsunga i działa od 10 lat ponad tak dwu skrzydłowa z kostkarką

Komentarz

• Hunter
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1655

Jabar1975, zadzwoń do działu handlowego neo24.pl i mixmedia.pl i zapytaj czy mogą zrobić jeszcze lepsze ceny. Powiedz ile chcesz wydać i może coś się jeszcze uda urwać z ceny. Dwa telefony to niewiele, a może akurat się ceny zmienią na lepsze :wink:

djczas nie wiedziałem o tym, że neo24 jest powiązane z neonet, bo ceny na to nie wskazują - różnice są nieraz spore. W sumie to mogą brać towar nawet od ciotki Klotki ważne żeby klienci byli zadowoleni :diabelski_usmiech
                                  ...nie ma to jak Octavia :drive:
                                  >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

jak coś dzwoń do mnie to powiem co i jak 531 342 194

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:42 ]
                                    Hunter, ten sam właściciel ale spółki rożne

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:44 ]
                                    Jabar1975, kiedyś miałem numer do kolesia z centrali Partner AGD i mi mówił że jak cos trzeba żebym dzwonił ale wsiąkł mi numer pamiętam że ma Krzysiek na imie

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:46 ]
                                    Ja Partnerze jak 10 lat temu wyposażałem mieszkanie w krakowie dostałem an pralkę Hoover 2,5 koła rabatu na lodówkę 4 koła rabatu piekarnik i płyta mnie dostałem po 500 zł rabatu wniesli podłączyli na zmywarke dostałem 600 zł rabatu w sumie zamiast zapłacic prawie 17 koła zapłaciłem niecałe 8 tys zł

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

Whirlpool odpada - bo z grubsza rzecz biorąc jest obecnie gówniany - znajomy się popsuła lodówka (półroczna) i piekranik (roczny). Na Wh. mogę mieć ceny internetowe -15% a i tak nie chce.
                                      Ikea... cena nie bierze się z kosmosu - to modele budżetowe robione dla nich - zawsze jest na czymś przyoszczędzone - oglądałem ostatnio i jakość już nie jest taka jak oryginał.
                                      Electrolux - mamy pralkę i jest super (lodówkę zresztą też) ale nie mają takich modeli jak chcemy - czyli chłodziarka z komorą Fresh (różnie to nazywają), nie mają zamrażarki do zabudowy i nie mają suszarki z takimi funkcjami jak ma Bosch/Siemens - a jako że oba urządzenia stać będą jedno na drugim to muszą być kompatybilne (specjalne łączniki),

że Miele jest git to wiem - ale jak się kończy dom to na hasło "dołóż jeszcze 20 tyś" automatycznie sie nóż w kieszeni otwiera....

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

Jabar1975, Samsung ma komore fresh i powiem tak u mnie np szczypiorek potrafił 2 tyg stać i woda ze szkalnki znikła a on sie trzymał

[ Dodano: Czw 13 Wrz, 12 21:56 ]
                                        Jabar1975, zrób tak jak napisałem i przyciśnij jakiego kierasa w markecie Mixa lub Avans-a

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

od przyszłego tygodnia robię objazdówkę

co do okapu - to ma działać jak pochłaniacz - więc nie będzie napierał na maksa przez cały czas - w domu jest pełna wentylacja z reku i całkowicie osobna nitka do wyciągu z wentylatorem wspomagającym - już na wylocie. Więc może wyciągać bez właczania okapu i halasowania jego wentylatorem. Zresztą przy 600m3/h ma 67dB więc nie jest źle - na pierwszym biegu (250m3/h) schodzi do 47dB. To wystarczająco cicho.

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pralka i suszarka - Bosch bo nie mamy innego pomysłu na sensowny sprzęt - a jest taki zestaw o dwie stówki tańszy od identycznego S.
                                            mam pralkę samsunga, ostatnio był u niej serwis niezależny od którego to usłyszałem iż to pancerna pralka a jedyny defekt to kawałek węża gumowego który się przeciera i raz na 4 lata trzeba go wymienić.

neo24 wypada korzystnie
                                            kupowałem kilka rzeczy u nich i zawsze było ok, do tego jak masz ochotę to mają magazyny w wawie gdzie można podjechać sprawdzić i odebrać osobiście.
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• sosna1
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 463
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BGU 1.6 MPI 102 KM

Mam 5 letnią lodówkę Electrolux i nie polecam(chyba,że masz znajomego blacharza i lakiernika)po tak krótkim okresie na dole drzwi odpada lakier i wyłazi ruda a producent nie udziela gwarancji na perforację blachy :diabelski_usmiech
                                              Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Jabar1975, poszukaj zmywarki która ma dodatkową szufladę na sztućce, mam siemensa która ma taka szufladę i to jest wygodne, piekarnik i mikrofale też mam siemensa, generalnie sprzęt chodzi już 4 lata i nic sie nie dzieje.
                                                Płyte indukcyjną mam Teki, okap cirako, lodówka wolnostojąca sharpa pralkę samsunga 10kg, nic z tych sprzętów sie nie zepsuło.

Tak jak pisze Staszek, dobrą sprawą jest komora fresh w której jest dokładnie temp. 0, szynka zakupiona w sklepie może leżeć nawet dwa tygodnie i nic sie nie dzieje.
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

kurna stanęlo na zmywarce, piekraniku i lodówce Siemensa, plycie Boscha, zamrazarce Liebherra i sie zacielismy przy pralce.
                                                  docelowo ma byc suszarka i pralka ustawione w slupku - na poczatku rozwazalismy Boscha i Siemensa, ale ostatnio wpadly nam w oko LG i Samsungi - nie wiem jak z tymi sprzetami w Polsce ale wszyscy (jak jeden mąż - a jest tego całe 6rodzin) mieszkających w US mają jedno bądź drugie i są mega zadowoleni. Jednak modele dostępne tam a tu nijak się mają parametrami (zwłaszcza wielkoscia - tam pojemność 10kg to w tych średnich) do tego co w Polsce - ponadto nie oferuja podobno (uslyszane w Saturnie i w niedlaidiotow) możliwosci ustawiania jednego na drugim - bo ponoc producent nie oferuje na Polske suszarek.
                                                  I teraz z jednej strony malzonka - mowiaca ze ma byc pralka duza i do tego ma byc suszarka - z drugiej Maks co mozna osiagnac w tych dostepnych to 8kg w Bosch/Siemens i 9kg w AEG - moze to drugie warto rozważyć - ponoć też niezłe? (bylo kiedys)...

zgłupieć można - lepiej było wybrać czy lepjej wydawac kase w Argentynie czy w Chile...

Komentarz

Pracuję...