AGD - gdzie, co, dlaczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Jabar1975, ja kupiłem mojej babie taka pralko suszarkę:

10kg załadunku, ładujesz raz i spokój, mam ją kilka lat i nie miała żadnej awarii, jest to pralka wolno stojąca i solidnie wykonana.
    Jedyny minus to ma spore rozmiary i trzeba mieć na nią miejsce po za tym same superlatywy :wink:
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Jabar1975 Od roku używam TAKIEJ pralki LG. 8kg jest jak dla nas ( 2+2 ) akurat ( szczególnie, że suszarkę mam 7 kg ), ale są dostępne takie 11kg a widzę, że Samsung ma nawet 12kg. Największa zaleta to głośność ( a właściwie "cichość" :diabelski_usmiech ) pracy dzięki temu, że napęd jest bezpaskowy a silnik bezszczotkowy. Najgłośniejszą czynnością jaką wykonuje pralka jest szum wpływającej do zbiornika wody. Przy praniu słyszysz tylko "klapanie" mokrego prania przewracającego się w bębnie ( zero odgłosów silnika ), a przy wirowaniu słychać tylko delikatny świst podobny do pracy silnika np. dysku twardego. Inne bajery pewnie są takie jak w modelach innych firm ( opóźnione rozpoczęcie prania, pranie parą, ważenie prania itp ) ale nie wiem czy inne firmy stosują też taki napęd ( Samsung na pewno tak ). Z nietypowych bajerów ( o którym doczytałem dopiero po zakupie :P ) pralka ma wbudowany "modem" i w razie problemów, możesz przy pomocy softu zainstalowanego w telefonie wysłać całą informacją diagnostyczną dotyczącą ewentualnej usterki prosto do serwisu :szeroki_usmiech ...

A co do suszarki to zdecydowałeś się na jakiś konkretny typ ( wywiewowa czy kondensacyjna )?
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Jabar1975
        RS
        • 2006
        • 3331

suszarka tylko kondensacyjna - wybor innych jest znikomy na rynku - teraz rozwazamy AEG z pompa ciepla - mimo ze wczesniej takowego rozwiazania nie bralismy pod uwage - tyle ze jest duza bo ma 9kg co nas przekonuje.
        Wchodzi tez w gre Bosch z jakimis programami parowymi (drugi model "od gory").
        Jak padnie na AEG to juz pralka ma jakies odswiezanie para - wiec powinno wystarczyc.

Pralko-suszarka odpada - bo jak cos jest do wszystkiego to jest do dupy - tak jak np. sportowa Octavia albo Impreza :diabelski_usmiech
        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• bobasek
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 326

Zamieszczone przez Jabar1975
          stanęlo na zmywarce, piekraniku i lodówce Siemensa, plycie Boscha, zamrazarce Liebherra
          a mikrofalówa?
          5,5l/100

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Jabar1975, a dużą masz "pralnię"? Bo konwencjonalna suszarka kondensacyjna całkiem solidnie nagrzewa pomieszczenie. Potrzebna jest bardzo dobra wentylacja ( im chłodniejsze powietrze zasysa tym lepiej i szybciej suszy ). U mnie w ok. 15 metrowym garażu potrafi podnieść temp. o dobre 6-7 stopni, nie wyobrażam sobie takiego urządzenia w małej 5 m2 łazience.

Komentarz

• zwolin
              Rider
              • 2010
              • 656

Zamieszczone przez kowal 2002
              ale nie wiem czy inne firmy stosują też taki napęd
              LG chyba ma. Direct drive, czy jakoś tak
              Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
              O II Tour Combi 1.6
              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

zwolin, LG to wiem, bo mam .

Komentarz

• zwolin
                  Rider
                  • 2010
                  • 656

kowal 2002, muszę zacząć wolniej czytać i kupuję coś na wzrok. Dałbym sobie dużo uciąć, że pisałeś o Samsungu. ops:
                  Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                  O II Tour Combi 1.6
                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• casuper
                    Rider
                    • 2011
                    • 335
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Jak pralka to BOSCHA u nas kiwa już 5 lat codziennie jedzie pranie
                    (wolne ma tylko w niedziele).
                    Lodówka i zamrażalka WHIRPOOLA śmieszne pieniądze zapłaciliśmy bo w lodóce były drzwi porysowane i dostaliśmy rabat chyba 40 % a drzwi były zamówione już w sklepie NEW.
                    Piekarnik i indukcja ARISTON ...a i okap TEKA
                    Tylko czy te nowe graty tych firm to to samo co pare lat temu........
                    szczerze wątpie...
                    Była O1 Laurin & Klement +
                    President Johnny II ASC / Sirio Silver Mag 90

Komentarz

• slawoj78
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 102
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pralka BOSCH - pomyślałem że w autach jest kupę elektroniki tej firmy i wytrzymuje to lata , to pralka też wytrzyma - na razie teoria się sprawdza. MIELE najlepsze ale cena X 2 lub 3 - nie ma sensu.
                      Zmywarka - to samo BOSCH.
                      Płyta indukcyjna i piekarnik TEKA - po wnikliwej analizie wpisów na forach - jakość BOSCHA i SIMENSA a cena wiele niższa.
                      Lodówka to był przypadek ; HOOVER, cena baaaaardzo promocyjna a lodówka to szafa side by side z kostkarką innymi bajerami. Po roku miała usterkę ale została usunięta na gwarancji (5-ci letniej).
                      Był: Nissan Almera, 2001 rok
                      VW Passat, 1999 rok
                      BMW 318 iT, 2000 rok
                      Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• mac_aaron
                        Elegance
                        • 2012
                        • 984
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

U mnie w mieszkaniu (niedługo stuknie 2 lata i odpukać nic się jeszcze nie zepsuło):
                        Pralka AEG-Electrolux Lavamat 72850A
                        Okap AEG-Electrolux DK 9690M
                        Indukcja Electrolux EHD 60124P
                        Piekarnik Electrolux EOB 64201X
                        Zmywarka Electrolux ESL 65070R
                        W planach suszarka bębnowa do prania AEG do kompletu.
                        Wszystko ze średniej półki cenowej.
                        Okap ciągnie lepiej niż bułgarska dziwka :diabelski_usmiech
                        Indukcja to mój ulubiony sprzęt - nigdy nie wrócę do gazówki albo zwykłej płyty, a że dużo gotuję, to wiem co mówię. Trzy pola w zupełności wystarczą, raczej nie gotuje się w czterech garnkach na raz, a zresztą ciężko upchnąć cztery na płycie.
                        Piekarnik się uwalił przypalenizną i nie da się domyć, być może konkurencja robi lepsze.
                        Pralka jest całkiem OK, ma wszystkie potrzebne programy, mocno wiruje i jest BARDZO cicha.
                        Ale znając życie to za parę miesięcy po końcu gwarancji zaczną się problemy :twisted:
                        Albo wydajesz 2-3x więcej i kupujesz MIELE i działa do końca świata, albo wydajesz mniej, ale ze świadomością, że jak pier...lnie to raczej nowy sprzęt niż naprawa.
                        Wiem na pewno, że następny odkurzacz jaki kupię to będzie MIELE właśnie - jedyny, który naprawdę filtruje wyrzucane powietrze. Wszelkie inne to pic na wodę. Na Youtube pełno filmików o skuteczności odkurzaczy.

Komentarz

• Jabar1975
                          RS
                          • 2006
                          • 3331

Zamieszczone przez bobasek
                          a mikrofalówa?
                          nie używamy takich wynalazków.
                          Zamieszczone przez kowal 2002
                          Jabar1975, a dużą masz "pralnię"? Bo konwencjonalna suszarka kondensacyjna całkiem solidnie nagrzewa pomieszczenie. Potrzebna jest bardzo dobra wentylacja ( im chłodniejsze powietrze zasysa tym lepiej i szybciej suszy ). U mnie w ok. 15 metrowym garażu potrafi podnieść temp. o dobre 6-7 stopni, nie wyobrażam sobie takiego urządzenia w małej 5 m2 łazience.
                          Pralnia nie jest jakaś ogromna - ma jakies 14m2 i funkcjonuje tez jako kotlowania (z pompa ciepla), jest nawiew i wyciag z rekuperatora w narożnikach pomieszczenia.

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Jabar1975, to powinno wystarczyć. Ja zanim kupiłem suszarkę to też myślałem, żeby postawić ją na pralce, ale stwierdziłem, że najpierw, na próbę, postawię w garażu a dopiero jak przygotuje miejsce to wyląduje na pralce. Po kilku pierwszych suszeniach pomysł upchania tego w malutkim pomieszczeniu upadł i prowizorka zmieniła się w stan faktyczny...

Komentarz

• Jabar1975
                              RS
                              • 2006
                              • 3331

No dobra - slynne niepsujace sie AEG zaczelo dzialac (chodzi o suszarke).
                              Po zakupie (20 listopad) dnia 27grudnia przyszedl czas na pierwsze uzycie (tuz po przeprowadzce do nowego lokum)
                              - nie zadzialala - znaczy swiatelko w srodku sie superancko pali - i to tyle z funkcjonalnosci jakie oferowal najwyzszy mozliwy model suszarki AEG
                              - dzien 10 styczen - przyjezdza serwis - cos grzebia, majstruja i sprzecicho udaje sie uruchomic, nim pan serwisant minal granice Nadarzyna urzadzenie powiedzialo ze ma w dupie robote.
                              - dzien 14 stycznia - jak twierdza (przez telefon) teraz juz wiedza co moze byc i czesc zamowiona - a jako ze urzadzenie Made in Poland to czesc idzie z Niemiec, gdzie dostarczana jest z Wloch, a tam trafia pewnie z peryferii Szanghaju
                              - dzien 4 luty - czesc jest szczesliwy Pan serwisant wymienia i... nie dziala - ni chu ja
                              - dzien 20 luty - ponoc wydedukowali wspolnie z inzynierami firmy AEG co moze byc - znaczy wiedza co zamowic
                              - dzien 18 marzec - czesc jest i urzadzenie zaczelo dzialac...

Podsumowujac - ladnie wyglada i jak juz zaczela dzialac to jest git
                              fakt produkuje troche ciepla ale rekuperator akurat z tego miejsca zasysa wiec na zime jak znalazl.

Komentarz

• krissos
                                Elegance
                                • 2011
                                • 840
                                • Honda
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Co do AEG to mam pralkę Lavamat już chyba ponad 9 lat pierwsze problemy miałem ok 2 lata temu Okazało się że szczotki się wytarły zostały wymienione i problem ustąpił Obecnie coś się z nią dzieje, ale jeszcze nie wiemy co :twisted: Na razie pierze. Pralka od 7 lat chodzi prawie codziennie (dziecko) Wtedy jak ją kupowałem to lepsza (w sklepie) była tylko z MELE.
                                Co do kuchni mam sprzęt Ariston (Płytę, piekarnik, okap), zmywarka AEG kupiona sporo później. Sprzętu Ariston osobiście bym już nie kupił i nie polecam. Przerost formy nad treścią (za drogi do jakości). :diabelski_usmiech Za to AEG mogę polecić ( nie wiem jak teraz bo kupowałem dość dawno, a technologia się zmieniła) i czy też tak długo bez awaryjnie wytrzyma trudno powiedzieć. Sam nie wiem czy za nie długo nie będę musiał się rozglądać za nową pralką.
                                Co prawda pralka Polar co była kupiona jak byłem mały (stałem z babcią w kolejce po nią) i działa do tej pory, chyba już ponad 30lat :lol: Tego już żaden producent nie przebije.
                                Z drugiej strony przez taki sprzęt gospodarka upadłą bo ludzie nie musieli zmieniać bo sprzed był nie do zajechania
                                "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
                                ----------------------------------------------------

!!! MOJE RECENZJE PRODUKTÓW !!!

Komentarz

Pracuję...