Jaki nowy laptop 17" ? (a może 15"?)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum szukałem po tematach ale nie znalazłem nic konkretnego....
    octavie kupilem pół roku temu przejechałem nią jakieś 11tys km i słychać było jakieś dziwne dźwięki podjechałem do mechanika i niby łożysko oporowe i powiedział żeby wymienić cale sprzęgło po zdjęciu skrzyni okazało się ze dwumasa tez do wymiany już wszystko poskładane nic nie chuczało nie trzaskało ale pojawił sie nowy problem biegi ciężko wchodziły a najbardziej wsteczny jak szybko wrzucam to autko zazgrzytało i tak jak by podskoczyło(tak jakbym sprzęgła nie wcisnął do końca) szybko telefon do mechanika wymieniliśmy wysprzęglik ale żadnej różnicy nie było regulacja biegów pomogła bo biegi lżej wchodziły ale problem ze wstecznym zostal ;/ a teraz znowu mam problem z wrzuceniem 1, 3 i 5 jak wrzucam 3 i 5 to wchodzą one tak jak by na dwa razy nie wiem co jeszcze wymienić żeby to działało jak w szwajcarskim zegarku mechanikowi tez sie pomysły skończyły ;/ wiec pytam tu...
    z góry dzieki za pomoc
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Stoję przed dylematem zakupu nowego laptopa.

Warunki:
    - matryca min. 17"
    - karta graficzna z własną pamięcią (żaden Intel HD)
    - pamięć RAM min. 4GB (wiadomo - im więcej tym lepiej)
    - dysk twardy min. 500GM (tu również im więcej tym lepiej )
    - standardowa gwarancja dla firm na 2 lata (wiem, że część producentów dla firm daje tylko 1 rok)
    - cena: nie więcej niż 2500zł brutto

Przeglądając Allegro znalazłem 4 sprzęty spełniające moje wymagania:

Samsung:

Toshiba:

Lenovo:

HP:

Czy któryś z nich jest wart zakupu?
    Jak wypadają nowe procesory AMD w pracy w nowych laptopach? Obecny mój komputer jest na AMD Turion X2 i przez ponad 2 lata nie było z nim żadnych kłopotów.

Osobiście do tej pory używałem sprzętu firmy Asus, ale w podanej przeze mnie kwocie nie znalazłem żadnego komputera.
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• trooper
      Rider
      • 2011
      • 525
      • Octavia III combi (5E5)
      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Może nie o podzespołach, ale o wykonaniu
      Ideapady z tych serii wykonane są dobrze, ale dość miękko, czasem wydaje się że wręcz niebezpiecznie miękko. Mi bardzo nie podobają się zawiasy przy matrycy, lubią popuszczać przy bardziej energicznym poderwaniu (mam 14stkę z serii Y, a mimo iż seria wyższa niż ta którą pokazałeś to jest taka kicha). Gdyby te Lenova miały obudowy jak np z Della Vostro, to byłyby idealne

O reszcie się nie wypowiem bo nie miałem w rękach.
      Moja Balbina

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Polecam tego:

Co prawda 49 PLN,- droższy, ale (moim zdaniem) bije na głowę tamte cztery jakością wykonania i trwałością.

Tutaj Sony Vaio jest w dobrej cenie:

Wysokiej klasy poleasingowe komputery, laptopy i urządzenia peryferyjne. Szeroki wybór, konkurencyjna cena i błyskawiczne wsparcie Klienta. Sprawdź naszą ofertę.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

A zmniejszając wymagania do 15" można coś wybrać z poniższych podanych przeze mnie komputerów?

Acer V3 V3-571G i5-3210M 4GB 500GB GT640M USB3.0

Lenovo IdeaPad Z580A 15,6 8GB 500GB GT630M USB 3.0

Lenovo IdeaPad G585A E2 15,6 8GB 500GB HD6470M W7

Lenovo Z570 I3 15.6 [6GB] 500GB GF630

SONY VAIO SVE1511H1E i3-2370M 4GB

DELL Inspiron 15R 5520 i5-3210 4GB 500G HD7670 SWT

ASUS X53 K53 i5 4GB 750GB GT630-2GB USB3.0 BT ALU

ASUS R500DR A6-4400M 8GB 500G HD7520G BT4.0 USB3.0

Komentarz

• mac_aaron
            Elegance
            • 2012
            • 984
            • Octavia III (5E3)
            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

forum pcformat

tu jest co miesiąc aktualizowany wątek pomagający zakupić laptopa.

Komentarz

• ernestowski
              Ambiente
              • 2012
              • 228

Zamieszczone przez klekocix
              Warunki:
              - matryca min. 17"

(1)

(2)

(3)

- standardowa gwarancja dla firm na 2 lata (wiem, że część producentów dla firm daje tylko 1 rok)

(4)

(5)
              (1) Zależy do czego potrzebny ten laptop. Świetnie się sprawdzają 14 ze stacjami dokującymi np Dell, Lenovo.
              (2) Sprawdź sobie jaką wydajność oferują niektóre niezintegrowane karty graficzne. Często nie są one dużo lepsze od Intela http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.1174.0.html. Teraz zresztą są laptopy z zintegrowanym Intelem i niezintegrowanym np nVidia czy AMD. Plusem zintegrowanej karty jest dłuższa praca na baterii oraz cichsze chłodzenie. Przełaczane karty dodatkowo oferują większą wydajność, ale czy to potrzebne do biura?
              (3) Zwróć uwagę żeby dysk był 7200obr/min, jest spora różnica w wydajności, nawet przy pracy biurowej. Można też szukać dysków hybrydowych, tj połączenie SSD i HDD.
              (4) Kieruj się w stronę serii biznesowych: Dell, Lenovo, HP, Toshiba one często mają wydłużoną gwarancję do trzech lat, a w dodatku często NBD. Poza tym postępowanie gwarantów bywa różne.
              (5) I to jest gro sprawy. Powyższe marki można dostać w tej cenie na allegro, tzw leżaki magazynowe, powystawowe, czy wyprzedaż końcówek magazynowych. Niestety często mają klawiatury UK. Co prawda nowe klawiatury US to ok 150zł, ale z reguły ich przełożenie jest bajecznie proste. Można też użyć nalepek.

Przejedź się do jakiegoś MM lub Saturna i pomacaj sobie laptopa, klawiaturę. Zwróć uwagę na odciski palców na laptopie klawiaturze, na łatwość porysowania czy ścierania się lakieru, na stabilność klapy. Czasami bywam na różnych spotkaniach biznesowych i powiem, że śmiesznie/niepoważnie wygląda biznesmen/prawnik z tanim/badziewnym zniszczonym laptopem. Ostatnio jest moda na tablety i telefony Apple, iPhone 4 jest świetny jako dyktafon

Moim typem są laptopy Dell Latitude 6420 + stacja dokująca, zewnętrzna klawiatura i monitor. Ostatnio kupiłem dla rodziny dwa takie laptopy. Sam co prawda mam Lenovo T61, jego plusem jest ciche chłodzenie, ale pod względem serwisu to jest porażka.

Komentarz

• beaviso
                Elegance
                • 2010
                • 767
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W cenie do 3000 zł brutto nie kupisz laptopa "biznesowego", a typowo domowy. Pewnie ze szkodą dla trwałości, ale zwykle z korzyścią dla multimedialnego wyposażenia.

Dokładnie taki sam Lenovo G780 poradziłem mojej szwagierce, która poszukiwała wydajnego, raczej stacjonarnego laptopa do prac obejmujących m.in. projektowanie. Zapłaciła 3150 zł brutto za procesor Intel i5, 12GB RAM, dodatkową grafikę NVidia. Ekran ma toto 17 cali i nawet sporo się na nim mieści przy normalnej wielkości czcionce (a nie mikroskopijnej). Coś za coś - te 17 cali powoduje, że maszyna jest straszną krową. Osobiście wybrałbym 12, góra 13 cali, czyli optymalną mobilność, a na biurko dodatkowe LCD 22-23", ale taki zestaw wychodzi co najmniej 2 razy drożej... Natomiast laptop 15" to wg mnie nijaki wybór.

M.
                666 4U

Komentarz

• klekocix
                  Rider
                  • 2010
                  • 479
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez beaviso
                  W cenie do 3000 zł brutto nie kupisz laptopa "biznesowego", a typowo domowy. Pewnie ze szkodą dla trwałości, ale zwykle z korzyścią dla multimedialnego wyposażenia.
                  Może źle się wyraziłem do czego ten laptop jest mi potrzebny

Obecnie mam Asus'a z matrycą 17", na procku Turion X2, 4GB ram, grafika Radeon HD4650 512mb i dyskiem 500GB.

Sprzęt w porządku, bezawaryjny ale ma już 2,5 roku i pomyślałem nad wymianą jego na coś innego. Tym bardziej, że w szafie leży mi drugi, nie potrzebny laptop Asus G1 (kiedyś "wypas") z prockiem C2D, 2GB ram, grafiką GeForce GO 7700 512mb, matryca 15.4", HDD 160GB itp.

Sprzedając obydwa starczy mi mniej - więcej pieniędzy (z niewielką dokładką) na fabrycznie nowy laptop (którego i tak wrzucę sobie w koszta firmowe).

Do oglądania filmów czy innych zadań multimedialnych mam już podłączony pod TV komputer Asus Barebone (Dual Core, 4GB ram, 250HDD, GeForce 410 1GB itp). Można na nim i pograć w nieco starsze tytuły jak GTA SA na full detalach czy Battlefield Bad Company 2 w nieco okrojonej grafice.

Do wypadów na miasto z komputerem posiadam też (chwilowo popsutego ) Asus EeePC 901 (Atom 1.6, 2GB ram, dysk SSD 4+8GB)

Jeśli chodzi o laptop to potrzebuję sprzętu typowo na stół, gdzie mógłbym go postawić, wystawić fakturę, zagrać w jakąś nowszą gierkę czy poprzeglądać internet a po wszystkim odstawić go na szafę.
                  Zależy mi na oddzielnej karcie graficznej z własną pamięcią. Ideałem byłby komputer 15"/17" z procesorem i5, dyskiem 750GB, klawiaturą numeryczną, silną kartą wifi i to tyle.

Czy wymagam za wiele?

Komentarz

• kapi
                    L&K
                    • 2009
                    • 1174
                    • Fabia combi

mój typ:

seria EliteBook ma 3 lata gwarancji dla firm. ( przynajmniej taki napis widziałem w Satu**ie - sklepie z elektroniką)
                    oznaczenie "p" - sprzęt słabszy - słaba matryca, słabsza grafika.
                    oznaczenie "w" - mocna matryca - nawet 1920 x 1080 na 15" .

:szeroki_usmiech , co prawda komponenty można pozmieniać : dysk, ram, bez utraty gwarancji, a naprawa gwarancyjna może zostać wykonana przez Ciebie - wymiana komponentów na dostarczone przez serwis.
                    Jest to ciekawe rozwiązanie, ale serwisant na infolinii i tak się upewnia czy podołasz.
                    ja miałem złamany kabel od zasilacza i .... dostałem nowy zasilacz
                    OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• klekocix
                      Rider
                      • 2010
                      • 479
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Wizualnie bardzo ładny, technicznie też nie ma niczego do zarzucenia.

Ciekawe jest tylko to, że dają 6GB ram a do tego Win7 Pro PL 32bit

Komentarz

• SS
                        RS
                        • 2010
                        • 16209
                        • Superb III (3V3)

Ja miałem przygodę z HP. Kupiłem w 2008r DV9890ew 17" i takie tam (na tamten czas był to dobry zestaw). Później okazało się, że miały wadliwe karty graficzne (przegrzewały się). Model wysoki, o części ciężko(płyta) albo cena powala, serwis w callcenter nie mówi po Polsku (jakaś chyba hinduska). Porażka. Wyleczyłem się z HP. Zanim kupisz poszukaj na forach czy czasem znowu nie wypuścili wadliwej serii.
                        A z tym Win7 32-bit, to tak jak pisze klekocix, nie obsłuży więcej niż 2MB. Zastrzeż, że chcesz z 64-bit, bo ja o tym zapomniałem i później musiałem się "upomnieć" w komputroniku.
                        Pisał Sebastian

Komentarz

• Siemion
                          Drive
                          • 2008
                          • 63
                          • Volkswagen

Re: Jaki nowy laptop 17" ? (a może 15"?)

Stoję przed dylematem zakupu nowego laptopa.

Warunki:
                          - matryca min. 17"

Przeglądając Allegro znalazłem 4 sprzęty spełniające moje wymagania:

Samsung:

Toshiba:

Lenovo:

HP:

Czy któryś z nich jest wart zakupu?
                          Jak wypadają nowe procesory AMD w pracy w nowych laptopach? Obecny mój komputer jest na AMD Turion X2 i przez ponad 2 lata nie było z nim żadnych kłopotów.

Osobiście do tej pory używałem sprzętu firmy Asus, ale w podanej przeze mnie kwocie nie znalazłem żadnego komputera.
                          W moim rankingu producentów

1. HP
                          2.Toshiba
                          3.Lenovo
                          .
                          .
                          .
                          999. Samsung

Siemion
                          "Doświadczenie przychodzi z wiekiem, szkoda tylko, że czasami jest to wieko od trumny..."

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Koledzy, tez sie przymierzam do zakupy po weekendzie, a co myslicie o tych dwoch modelach:

czym sie rozni procesor 2 a 3 generacji???

te modele mozna kupic tez taniej w innych sklepach bez systemu windows.
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Nexus6
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4847
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez marlej108
                              czym sie rozni procesor 2 a 3 generacji???
                              poborem prądu i zintegrowana grafika

IMO druga opcja lepsza:
                              - nowszy (lepszy) proc;
                              - wiekszy dysk;
                              - dodatkowa grafika nVidii (dla mnie to nawet dwa plusy za to) :diabelski_usmiech
                              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Eidos71
                                RS
                                • 2011
                                • 2050
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

marlej108 - procesory 3 generacji (Ivy Bridge) różnią się kilkoma "rzeczami" od procesorów 2 generacji (Sandy Bridge). Procki 3 generacji są wydajniejsze od swoich odpowiedników 2 generacji, są mniej energożerne, mają mniejszą powierzchnię rdzenia, gdyż wykonane są w 22-nm procesie litograficznym (procki 2 generacji wykonane są w 32-nanometrowym procesie litograficznym).
                                A z tych dwóch modeli wziąłbym.... Hmmm... :roll: Chyba ten pierwszy... :wink: Albo drugi... :-) Generalnie niewiele je od siebie różni, jeżeli chodzi o wydajność pracy. Oba mają grafikę x 2, oba mają podobnie taktowane procki, jeden ma większy dysk, drugi więcej RAM, pamięć Cache też jest w nich różna... Nie wiem, którego bym wziął :diabelski_usmiech
                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                MOJA FURKA

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

@Nexus6, Eidos71

dziex :-)

ps. sumie dalej nie wiem co wziac :-)))) kusi ta 3 generacja... tyle ze pamieci mniej.
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• klekocix
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 479
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez marlej108
                                    @Nexus6, Eidos71

dziex :-)

ps. sumie dalej nie wiem co wziac :-)))) kusi ta 3 generacja... tyle ze pamieci mniej.
                                    Jeden ma mniej dysku, drugi mniej pamięci...

Na pewno łatwiej (i taniej) dołożyć ram'u niż zmieniać dysk twardy (+ instalacja systemu ew. kopia danych). Sam bym wybrał ten z nowszym prockiem i większym dyskiem (i nie ukrywam, że to mój faworyt do zakupu).

Komentarz

• Eidos71
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2050
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Na pewno łatwiej (i taniej) dołożyć ram'u niż zmieniać dysk twardy (+ instalacja systemu ew. kopia danych). Sam bym wybrał ten z nowszym prockiem i większym dyskiem (i nie ukrywam, że to mój faworyt do zakupu).
                                      Niekoniecznie opcja dołożenia RAM-u bywa tańsza od powiększenia pojemności dysku... Jeżeli wolne są sloty do montażu kości RAM - to ok. Ale jeżeli w notebooku producent wykorzystał wszystkie sloty pod RAM, to dołożenie RAM-u jest równoznaczne z zakupem kości o większej pojemności i wymianie ich w miejsce tych fabrycznych. W takim przypadku trzeba kombinować, co zrobić z tymi fabrycznymi kośćmi RAM... A dysku twardego nie trzeba wcale zmieniać - wystarczy dokupić dysk zewnętrzny i traktować go jako "magazyn-archiwum" do przechowywania filmów, zdjęć, muzy itp. Wtedy nawet 320 GB dysk wewnętrzny notebooka będzie w zupełności wystarczający. A taki dysk zewnętrzny można traktować jako archiwum dla innych komputerów :diabelski_usmiech
                                      MOJA FURKA

Komentarz

• irekk
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1093
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• Andrzej.P
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 1516
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zawsze też można wybrać lapa, który ma 2 kieszenie na dyski. W robocie szef ma takiego. Od razu dokupił SSD i na tym mu walnąłem system i śmiga jak ta lala.
                                          Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                          FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• irekk
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1093
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• trooper
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 525
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Andrzej.P
                                              Zawsze też można wybrać lapa, który ma 2 kieszenie na dyski. W robocie szef ma takiego. Od razu dokupił SSD i na tym mu walnąłem system i śmiga jak ta lala.
                                              Ja miałem fabryczne SSD i się napociłem jak pieron przy instalacji systemu na nim, Lenovo tak porobiło, że instalator nie bardzo go chciał widzieć, i były problemy. Niestety dysk który miałem fabrycznie jest dość wolny, odczuwa się wzrost prędkości systemu, ale bez fajerwerek. Jak brać to nie oszczędzać i tylko szybki :twisted:
                                              Moja Balbina

Komentarz

• ziutsane
                                                RS
                                                • 2007
                                                • 2376

Zdecydowanie polecam HP Elitebook'a
                                                Mam takiego i na prawde fajny laptop. Bardzo wytrzymały i jakosc wykonania na prawde niezla. Jedyny problem, ktory mialem, to gdzies nie stykala tasiemka matrycy i mialem czarny ekran. Pan z helpdesku naprawil mi to w 30 min
                                                Radio: C90r+XDP210EQ
                                                Kable:Opt,Skyline,50 mm
                                                Wzm:XES M1+FP 1.800
                                                Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez trooper
                                                  Zamieszczone przez Andrzej.P
                                                  Ja miałem fabryczne SSD i się napociłem jak pieron przy instalacji systemu na nim, Lenovo tak porobiło, że instalator nie bardzo go chciał widzieć, i były problemy. Niestety dysk który miałem fabrycznie jest dość wolny, odczuwa się wzrost prędkości systemu, ale bez fajerwerek. Jak brać to nie oszczędzać i tylko szybki :twisted:
                                                  U mnie (szefa ) z kolei bez problemu z instalką W7Pro na SSD. Za to jaja były z kolejnością dysku i zatoką - SSD był widziany tylko w drugiej zatoce (obsługiwana przez inny kontroler). W biosie trzeba było zamienić kolejność bootowania i gitara. Sprzęt to Samsung NP-RF711-S04PL.
                                                  Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                                  FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

Pracuję...