Audiobooki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wow
    Ambiente
    • 2011
    • 227

Audiobooki

Zamieszczone przez koleś
    jeśli masz w manetce osobne, żółte kabelki w pinie 5 i 10 to ten z pinu 5 utnij tuż przy blaszce i przylutuj do pinu 10
    ... dokładnie to zrobił ordynator krzynol, w swojej klinice jak odpalałem tempomat.
    wow wr............
  • Rok z Bagien
    L&K
    • 2010
    • 1172

Audiobooki

Tak mnie naszło.
    Specjalnie takiego tematu w off topie nie ma.

Jakich (jeśli) audiobooków słuchacie na długich trasach ?
    Macie jakieś ulubione, godne polecenia ?

Ja, patrząc po stopce - nie dziwota - wręcz maniakalnie i bezkrytycznie uskuteczniam Sapka.
    Nie wiem, czy wiecie, ale min. tzw. trylogia husycka jest wydawana na CD MP3 w postaci słuchowisk teatralnych. To nie proste czytanie tekstu książki, to przedstawienie z ponad 100 aktorami. :bajer :zlosnik1:

Jest Lesław Żurek, Krzysztof Gosztyła, Henryk Talar, Artur Barciś, Krzysztof Wakuliński, Anna Dereszowska, Kazimierz Kaczor i wielu, wielu innych.
    Na razie wyszedł Narrenturm, pierwsza część.

Przed Świętami BN ma być druga część, Boży Bojownicy.

Gorąco polecam, na długie, nudne i żmudne pokonywanie kilometrów.

Komentarz

• spc
      Elegance
      • 2012
      • 825
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Trafiłeś w temat, który mnie interesuje. Jeśli chodzi o książki, to zaczytuję się w każdej wolnej chwili, szczególnie w fantasy (Sapek na 1 miejscu) i kryminałach. Nie próbowałem natomiast słuchać. Chciałem zapytać, jak się to sprawdza w trakcie jazdy - czy nie rozprasza? Jak czytam, to praktycznie odcinam się od świata 8)
      No i pytanie - skąd bierzesz audiobooki?
      Piter
      tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
      KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Rok z Bagien
        L&K
        • 2010
        • 1172

Słucha się świetnie.
        Trochę rozprasza, ale jak masz set kilometrów do przejechania i znasz trasę, to bez znaczenia.

Tu (Narrenturm) masz wręcz wyśmienite interpretacje postaci, dokonane przez super aktorów, intonacja, tembr głosu, chwilami efekty specjalne, chóralne śpiewy ze średniowiecza, szczęk zbroi i żelaza, rżenie koni etc..

Do tego specyficzne poczucie humoru ASa i genialnie prowadzona narracja.

Ja kupuję audiobooki.

pzdr

Komentarz

• Voit
          Elegance
          • 2010
          • 816

Audiobook nie rozprasza, pod warunkiem że jedziesz gdzieś dalej.
          W mieście i na krótkich odcinkach - nie słucham.
          Zdecydowanie polecam Przygody dobrego wojaka Szwejka w wykonaniu Jerzego Sthura.
          Można zdechnąć ze śmiechu.

Wszystko zależy od osoby, która czyta.
          Nie polecam powieści Marka Krajewskiego czytanych przez Autora.
          Polecam wszystko co czyta Piotr Fronczewski.

Audiobooki to zdecydowanie dobry pomysł na podróż z dzieckiem.

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Zainteresowaliście mnie tym tematem wrzucajcie co ciekawego słuchaliście, chyba tego spróbuje. Dotychczas korzystałem z nauki angielskiego i niemieckiego.

Komentarz

• bishop
              L&K
              • 2012
              • 1430

Zamieszczone przez Rok z Bagien
              Trochę rozprasza, ale jak masz set kilometrów do przejechania i znasz trasę, to bez znaczenia.
              Zamieszczone przez Voit
              :Bojesie:

Możecie to jakoś wyjaśnić ?

Komentarz

• elemenateur
                Elegance
                • 2007
                • 803

dzikie serce, tęsknoty męskiej duszy - polecam, rewelacyjnie się słucha!

Komentarz

• aro_40
                  RS
                  • 2007
                  • 1529
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja jednak preferuje wersję papierową. Kilkukrotnie próbowałem słuchać audiobooków, ale albo słucham albo prowadzę autko. Nie da się, moim zdaniem, docenić uroku książki, jeśli nie skoncentrujesz się na niej, a nie zrobisz tego prowadząc autko po naszych polskich drogach
                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Flacha
                    Rider
                    • 2011
                    • 315
                    • Superb II combi (3V5)

Zamieszczone przez aro_40
                    ja jednak preferuje wersję papierową. Kilkukrotnie próbowałem słuchać audiobooków, ale albo słucham albo prowadzę autko. Nie da się, moim zdaniem, docenić uroku książki, jeśli nie skoncentrujesz się na niej, a nie zrobisz tego prowadząc autko po naszych polskich drogach
                    Jak najbardziej popieram. Nie ma to jak zapach nowej książki i dotyk tych kartek . Uwielbiam to... do tego lubie książki kolekcjonować. Jeśli coś mi się podoba to potrafię to przeczytać kilka razy. Zawsze wracam do dobrych książek. A czytam głownie fantasy:
                    Stephean Lawhead, Steven Erikson, David Eddings, Sapkowski, George R. R. Martin i jeszcze paru innych.
                    Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• Rok z Bagien
                      L&K
                      • 2010
                      • 1172

Zamieszczone przez aro_40
                      ja jednak preferuje wersję papierową.
                      Mam nadzieję, że nie kiedy kierujesz ? :wink: :nono 1

bishop,

No jak nie znasz drogi i musisz się koncentrować (gdzieś w mieście lub na bardziej skomplikowanych rozjazdach autostradowych), to audiobook trochę przeszkadza. Ja zauważyłem, że umykają mi wtedy sceny, fragmenty słuchowiska. Dlatego albo je wyciszam albo na moment wyłączam.

Zamieszczone przez Flacha
                      Nie ma to jak zapach nowej książki i dotyk tych kartek
                      Zgadzam się.
                      Słuchanie audiobooków to dla mnie substytut dobrej zabawy i zajęcie w nudnych trasach, kiedy prowadzę lub np. myję samochód.
                      Audiobook nie stanowi zamiennika książki.

A tak naprawdę słucham z reguły to, co wcześniej czytałem.

Ale Narrenturm to .... sami zobaczcie.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

I egzorcyzmy w klasztorze benedyktynów (z brata Deodata duch uleciał Szarlej z Rejnevanem czynią egzorcyzmy), H. Talar daje z siebie wszystko, L. Żurek stanowi kontrapunkt, a budzący się z odrętwienia Samson (genialna postać) i brat Dedat dopełniają obrazu. To tylko 9 min., warto posłuchać.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Komentarz

• Voit
                        Elegance
                        • 2010
                        • 816

Zamieszczone przez bishop
                        Zamieszczone przez Voit
                        :Bojesie:

Możecie to jakoś wyjaśnić ?
                        Nie wyobrażam sobie słuchania audiobooka w ruchu miejskim.
                        Po prostu zbyt wiele się dzieje na raz.
                        ...Ale w trasie? Jak najbardziej.
                        Przed jakims skomplikowanym zjazdem z autostrady klikam pauzę w radiu i słucham nawigacji.

Komentarz

• bishop
                          L&K
                          • 2012
                          • 1430

No jak nie znasz drogi i musisz się koncentrować (gdzieś w mieście lub na bardziej skomplikowanych rozjazdach autostradowych), to audiobook trochę przeszkadza. Ja zauważyłem, że umykają mi wtedy sceny, fragmenty słuchowiska. Dlatego albo je wyciszam albo na moment wyłączam.
                          Ale mnie nie chodzi o błędy w nawigacji , sie pomylisz to nadłożysz drogi i tyle, ale o błedy w ruchu drogowym. pochłoniety lekturą ,prawie oderwany o rzeczywistości , opóźnione reakcje ,niezauważanie szczegółów , znaków :roll: , coś jak rozmawianie przez komórkę , niby jedziesz w dobrym kierunku , ale to że nie zrobisz wypadku to szczęście i zasługa ,że inni na drodze myślą za ciebie.

Komentarz

• spc
                            Elegance
                            • 2012
                            • 825
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja się właśnie tego rozpraszania uwagi obawiam. Jak słucham np. audycji "Powtórka z rozrywki" w radiowej Trójce (skecze, kabarety itd.), to dużo mi umyka, bo koncentruję się na drodze. A skecze te, mimo że są dość krótkie, nie to co audiobooki... Również dłuższe audycje i pogadanki w pewnym momencie mi "uciekają". Wiadomości wyłapuję spokojnie, bo są krótkie informacje. Trasy robię różne, z reguły ok. 2,5 godziny na dojazd ode mnie na Śląsk, krótkie przejazdy na miejscu i ok. 2,5 godziny na powrót. W ciągu dnia - do 500km. Podczas powrotu jestem już na tyle styrany, że nie wiem nic nawet z tych wiadomości. Niemniej jednak, spróbuję, ale obawiam się, że w moim przypadku niewiele z tego wyjdzie.
                            Piter
                            tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                            KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

, ale o błedy w ruchu drogowym. pochłoniety lekturą ,prawie oderwany o rzeczywistości , opóźnione reakcje ,niezauważanie szczegółów , znaków :roll: , coś jak rozmawianie przez komórkę , niby jedziesz w dobrym kierunku , ale to że nie zrobisz wypadku to szczęście i zasługa ,że inni na drodze myślą za ciebie.
                              Rozumiem, że jak lecą polskie piosenki z głośników, to też wyłączasz ?
                              Bo nie bardzo wiem, czym to się różni.

Myślę, że przesadzasz, bo Twoje uwagi mogą też dotyczyć ożywionej dyskusji jaką możesz wieść z pasażerem. I to bez telefonu.

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

Myślę, że przesadzasz, bo Twoje uwagi mogą też dotyczyć ożywionej dyskusji jaką możesz wieść z pasażerem. I to bez telefonu.
                                Tyż tak uważam. Dopóki nie ma wprawy w prowadzeniu, proponuję nawet radia nie włączać. Jeśli jazda po mieście niepewna - więcej ćwiczyć. Później i przy odrobinie wprawy - rozmowa, słuchanie, etc. nie mają prawa przeszkadzać. "Nieświadoma kompetencja" to się w języku szkoleniowców nazywa...

Audiobooki są super w dłuższe trasy. W mieście o tyle kicha, że często wsiadasz/wysiadasz, a to przeszkadza w słuchaniu książki - ciężko tak brutalnie wyłączyć w połowie rozdziału
                                Ostatni miesiąc w mieście pasjami oglądam kątem oka i słucham kabaretów z dvd - nieskomplikowane, krótkie skecze, bajka. W szczególności w konkurencji z polityką ekshumacyjną z ostatnich dni

Rok, skorzystam z trylogii w postaci słuchowiska, bardzo lubię Sapkowskiego i całość mam "zaliczoną". BTW, podpis masz naprawdę udany :kciukgora

I mam wniosek racjonalizatorski - temat fajny, mam nadzieję, że się utrzyma i rozwinie - możecie wklejać linki do sklepów, albo przynajmniej pełne tytuły pozwalające zidentyfikować nagranie, które polecacie ?

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

Radio , to takie pitolenie za uchem , trochę muzyki, jakieś info , reklamy , to jest mało wązne tło , poprostu brzęczy jak tłusta mucha , ...ale wsłuchiwnie się w interesujacą treść , która zajmuje część wyobraźni , opóźnia i upośledza reakcje to....
                                  Wasz wybór , obym nie spotkał na drodze takiego fanatyka, a w kronikach policyjnych nie wpisywano " z niewiadomych przyczyn ,kierujacy nie .... x ofiar w zadarzeniu"

Ja słucham tylko rodzimego folkloru, a dokładnie wiejska gwara połączona z rzeką wylgaryzmów ...CB :|

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

opóźnia i upośledza reakcje to....
                                    Wasz wybór , obym nie spotkał na drodze takiego fanatyka, a w kronikach policyjnych nie wpisywano " z niewiadomych przyczyn ,kierujacy nie .... x ofiar w zadarzeniu"
                                    Ewidentnie dzieli nas galaktyka, nie tylko wyobraźni, ale i doświadczeń.
                                    Ja na ten przykład nie chciałbym spotkać na drodze fanatyka mocnych trunków, śpiącego tirowca, laski jadącej na 3 napompowanych kołach malującej usta i odrabiającej z dzieckiem siedzącym na tylnym siedzeniu lekcji z matematyki lub karmiącej jogurtem bobasa na fotelu obok, biznesmena z phone przy uchu zapierdalającego 180 km/h w terenie zabudowanym etc.

Jest milion gorszych i bardziej niebezpiecznych rzeczy na drodze, które spotykamy i jakoś żyjemy.

Wyluzuj chłopie.

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Radio , to takie pitolenie za uchem , trochę muzyki, jakieś info , reklamy , to jest mało wązne tło , poprostu brzęczy jak tłusta mucha
                                      To pitolenie w zetce dziś rano u Olejnikowej tak mi ciśnienie podniosło, że wszystko przez czerwoną mgłę widziałem i miałem ochotę przejechać kogokolwiek, byle z tamtej opcji politycznej :evil:

Więc - nie uogólniaj. Ogólnie jestem zen i tafla qlfa jeziora o poranku. Powiedz wprost, że chodzi Ci o papkę odmóżdżającą, nieważne skąd będzie nadawana - teściowa przez fona, dziamgająca kobita na fotelu obok, radio z przerostem reklam nad treścią...
                                      Po prostu tło. Niektórzy mają bardziej podzielną uwagę od Ciebie i wszystko w temacie. Skończ moralitety...

Komentarz

• pleban
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 580

ostatnio słuchane - 11939, Major, 1944 - Marcin Ciszewski - rewelka
                                        Drugi to Janusz Zajdel - facet pisał tyle lat temu, a tak otwarty umysł i aktualne również dzisiaj książki, że nie do uwierzenia, polecam z czystym sumieniem
                                        była O1 1,6 102 KM
                                        była O1 1,9 TDI 90 KM
                                        była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                                        był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                        jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• dato
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1431

Pleban, wysil się, podaj pełne tytuły, albo linki na leniucha plz

Komentarz

• Voit
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 816

Audiobooki wypożyczam z biblioteki publicznej.
                                            Niektóre filie mają całkiem spore zasoby tzw. książek mówionych, nagrywanych od dziesięcioleci na potrzeby osób niewidomych.
                                            Książki są czytane przez znanych aktorów.
                                            Wśród tytułów znajdziesz bardzo dużo klasyki literatury, powieści sensacyjnych, lektur szkolnych i bajek dla dzieci.
                                            Jakość przeważnie jest słabsza, a aranżacja nie przypomina nawet trylogii Sapkowskiego (miałem przyjemnośc przesłuchać tylko Narrenturm), ale przeważnie słucha się tego dość przyjemnie.

Obecnie nie wyobrażam sobie jechać gdzieś dalej bez audiobooka.
                                            Z dzieckiem to już kompletna abstrakcja.
                                            ...Dobry audiobook i z dzieckiem zajedziesz na koniec Europy zanim sobie przypomni o marudzeniu.

[ Dodano: Sro 26 Wrz, 12 22:04 ]
                                            dato
                                            - 1939
                                            - Major
                                            - 1944
                                            ...To pełne tytuły powieści Marcina Ciszewskiego.
                                            Janusza Zajdla możesz brać w ciemno, wszystko co znajdziesz.
                                            :wink:

Komentarz

• Tippo
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1349
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ja, patrząc po stopce - nie dziwota - wręcz maniakalnie i bezkrytycznie uskuteczniam Sapka.
                                              Jestem za, ale nie wyobrazam sobie jechac autem i sluchac, gdy probowali ozywic mnicha, bo lalem ze smiechu jak to czytalem :P

Nie wiem, czy wiecie, ale min. tzw. trylogia husycka jest wydawana na CD MP3 w postaci słuchowisk teatralnych. To nie proste czytanie tekstu książki, to przedstawienie z ponad 100 aktorami.

Racja , min Dereszowska, slyszalem fragment w radiu.

Komentarz

• dato
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1431

Zamieszczone przez Tippo
                                                dato
                                                - 1939
                                                - Major
                                                - 1944
                                                Danke

Komentarz

• Thundi
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1157

Zamieszczone przez Voit
                                                  - 1939
                                                  - Major
                                                  - 1944
                                                  A nie prawda książki mają tytuł:
                                                  - www.1939.com.pl
                                                  - www.1942.waw.pl
                                                  - Major
                                                  - Mróz
                                                  - www.ru2012.pl

W tytule jest cały adres (który oczywiście jest związany z książką).
                                                  A książki rewelacyjne.

Z audiobooków polecam Sapkowskiego (tu oprócz teraz robionych książek trylogii Narrenturmu w wersji fabularnej są opowiadania Wiedźmina, pozostałe niestety lektor) "Grę o tron" (w wersji fabularnej), "Władca Pierścieni" niestety lektor. No i dobrze zrobione są opowieści Harrego Pottera ale to raczej dla dzieci (te czytane przez Fronczewskiego, Siemianowski znacznie gorszy)
                                                  O ortografie dba FF.
                                                  Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                  http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                  Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

Pracuję...