Czy jest na forum architekt budowlany ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rah-v
    Classic
    • 2008
    • 8

koleś, akurat na początku w O1 felgi nie miały nazw (przynajmniej wg ETKI). To jest felga od wersji SLX lub SPORT i ma numer 1U0 601 025.
  • margaj1
    Ambiente
    • 2007
    • 100

Czy jest na forum jakiś architekt budowlany ?

Komentarz

• Yarwa
      Elegance
      • 2010
      • 915
      • BMW

napisz co dokładniej potrzebujesz, bo napewno jest tu kilku architektów, a być może na pytanie jakie masz jest w stanie ci odpowiedzieć instalator lub konstruktor.

Komentarz

• margaj1
        Ambiente
        • 2007
        • 100

W kilku znajomych chcemy wybudowac na dzialce o wmiarach trapezy , szerokosc 5 i 9 metrow a dlugosc od 28 do 31 . Ile mozna byloby wybudowac na tej dzialce garazy ? Potrzebujemy projektu do tej inwestycji ? Chcilabym wszystko wiedziec ogolnie bo jestem laikiem w tych sprawach .

Komentarz

• SS
          RS
          • 2010
          • 16209
          • Superb III (3V3)

Najpierw dowiedz się czy w ogóle możesz coś budować na tej działce. Jeśli jest miejscowy plan zagospodarowania terenu to będzie wiadomo od razu. Jeśli nie to właściciel powinien wystąpić do Urzędu o warunki zabudowy. W drugim przypadku też się dowiesz co można budowa, tylko sporo później
          Pisał Sebastian

Komentarz

• tomikt
            Rider
            • 2007
            • 391

na tak zadane pytanie nikt ci nie odpowie - bez rysunku
            ech...
            TomikT

Komentarz

• margaj1
              Ambiente
              • 2007
              • 100

Wiem ze nikt mi nie odpowie bez rysunku . Ale tez nie ma odzewu wiec chyba nie architekta na forum .

Komentarz

• Yarwa
                Elegance
                • 2010
                • 915
                • BMW

na to pytanie tak jak wyżej zasugerowałem powinien być w stanie ci odpowiedzieć każdy kto ma uprawneinia w branży budowlanej: architekt, konstruktor instalator. Tak więc nei tylko architekt. Tak jak ci wyzej napisał SS, sprawdź w Urzędzie czy jest miejscowy plan. Jak tak to sprawa prosta. Tam bedziesz miał napisane czy wogóle możesz wybudować te garaże, a jak możesz to jak mają wyglądać, jakie mogą miec wymiary. Możesz dać tu szkic działki z wymiarami, a najlepiej skan mapy jeśli masz. To można spróbowac wrysować obrysy garazy, ale bez info o miejscowym planie i co jest pobudowane wokół granicy działki to trochę wróżenie z fusów. Przykładowo jak masz garaż już wybudowany na sąsiedniej działce i jego jedna ściana na granicy działek to ty swój garaż możesz teoretycznie też tak wybudować, przy tej granicy. ale jeśli ten garaż sąsiada jest wybudowany dalej od granicy to musisz swój wybudowac 3 lub 4m od granicy.
                Jest kilka zmiennych i uwarunkowań na które trzeba popatrzyć, a które rzutują wprost na ilość tych garazy które chcesz wybudowac na danej działce.
                Reasumując, sprawdź czy jest plan, jak tak to daj tu linka do niego oraz skan mapy i ktos ci tu wtedy może podpowiedzieć co tam możesz wybudować.
                Jak nie ma planu to daj chociaż skan mapy - w takim przypadku występujesz o warunki zabudowy (i tu się długo czeka 4-6miesięcy na decyzję ze strony urzędu).

Komentarz

• SS
                  RS
                  • 2010
                  • 16209
                  • Superb III (3V3)

margaj1, jak pisałem wcześniej. Najpierw dowiedz się czy możesz i co. Prześlij mi na PW jakiś skan mapy albo szkic żeby wiedział jak wyglądają te działki to zobaczę co tam da się zmieścić. Tylko zaznacz dojazd do działki.
                  Wg mnie będzie potrzebny projekt bo to się kwalifikuje na pozwolenia na budowę. Powinno to wyglądać tak:
                  1. występujesz o warunki zabudowy (chyba że jest miejscowy plan zagospodarowania, wtedy dostajesz go)-określa co i jak możesz wybudować,
                  2. potrzebna będzie mapa do celów projektowych-niezbędną do zrobienia pkt.3,
                  3. zgodnie z pkt. 2 opracowywane są projekty (plan zagospodarowania terenu, architektura, konstrukcja, instalacje, elektryka)-to chyba jest jasne, inaczej nie przyjmą projektu w urzędzie,
                  4. składasz to wszystko do wydziału architektury i czekasz bo mają 65 dni na wydanie decyzji,
                  5. po wydaniu decyzji kupujesz dziennik budowy-niezbędny do prowadzenia prac budowanych,
                  6. zgłaszasz go do nadzoru budowlanego-oni określają kiedy możesz zacząć budowę,
                  7. budujesz,
                  8. zawiadamiasz o zakończeniu inwestycji i chęci użytkowania.
                  To tak ogólnie i w skrócie. W zależności co dostaniesz w decyzji sprawy mogą się trochę różnić. Mam nadziej, że może teraz wyjaśniłem.
                  Przepraszam, nie odświeżyłem monitora i umknęła mi odpowiedź powyżej ops:
                  Pisał Sebastian

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Yarva i SS wszystko ładnie opisali.
                    Primo - warunku zabudowy i jak dostaniesz odpowiedź to będzie wiadomo co dalej.
                    Tu masz poglądowy plan przestrzenny Krakowa i może Twoja działka jest w czerwonym polu.
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• kbjanek
                      Rider
                      • 2009
                      • 381

margaj1,
                      chlopaki napisali Ci jak wyglada sciezka administracyjna,
                      oczywiscie jeszcze musisz sie zwrocic do gestorow sieci o wydanie warunkow podlaczenia, bo chyba elektryka to mus, a gaz (ogrzewanie) i wode (co by rece umyc) to jak kto chce czyli ile ma kase,
                      co do wymiarow garazu to Inwestor musi wiedziec jaki chce czy ma byc na 1 auto szeroki czy na 2 auta, z kanalem itd itp.
                      Powiem Ci tak jak jest sie laikiem to albo sie drepcze sciezki samemu i meczy albo sie zleca firmie projektowej i ma sie z glowy a to kosztuje.
                      U mnie cena bez VAT to:
                      mapa okolo 600,
                      projekty instalacji kazda okolo 600,
                      konstruktor wezmie zaleznie od parametrow jakie chcecie miec mysle ze max do 2 tysi
                      w miastach doszedl obowiazek odprowadzenia wod deszczowych z dachow, wiec czy chcesz czy nie musisz sie podlaczyc do kanalizacji deszczowej jesli taka jest w ulicy.
                      Papierologia bedzie trwala okolo roku - ale sie nie zniechecaj taki kraj.

Komentarz

• SS
                        RS
                        • 2010
                        • 16209
                        • Superb III (3V3)

kbjanek, jeszcze, w zależności od urzędu mogą dojść badania geotechniczne. Ale jak urząd się nie czepia to może obędzie się bez :wink:
                        Pisał Sebastian

Komentarz

• bzyq_74
                          RS
                          • 2008
                          • 3467
                          • Volkswagen
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

SS, badania geotechniczne na bank będą.
                          Ode mnie np chcieli w Sosnowcu badań na posadowienie gazociągu na głębokości 1 m , a tu masz fundamenty i ogólnie większe oddziaływanie na grunt.
                          Za takie badanie trzeba liczyć 1,5-2 tys. netto

margaj1 musisz liczyć za wszytko od strony formalnej - mapa, projekty, badania, uzgodnienia, warunki gestorów sieci, opłaty urzędowe (pozwolenie, ZUD) itp. ok. 10-12 tys.
                          MARCIN
                          Mój szkodnik

Komentarz

• Yarwa
                            Elegance
                            • 2010
                            • 915
                            • BMW

Zamieszczone przez SS
                            kbjanek, jeszcze, w zależności od urzędu mogą dojść badania geotechniczne. Ale jak urząd się nie czepia to może obędzie się bez :wink:
                            zgodnie z aktualnym rozporzadzeniem badania trzeba zrobić, a nie w zależności od "widzimisie" urzędnika. IMHO w końcu jakiś sensowny przepis.
                            Badania nei sa dla urzednika tylko dla inwestora, żeby jego projektant wiedział na czym posadawia obiekt, co ma odwzorowanie w konstrukcji.

Komentarz

• SS
                              RS
                              • 2010
                              • 16209
                              • Superb III (3V3)

Yarwa, rozporządzenie mówi o kategoriach i warunki posadowienia. W zależności od kwalifikacji "wiercić" trzeba albo nie. Już kilka razy miałem przypadek, że dokumentacja była bez badań geologicznych. Ale miałem też takie, że dla istniejących obiektów urzędnik chciał wiercenia
                              Z mojego doświadczenia wynika, że inwestorzy mają głęboko w poważaniu projektantów jeśli sprawa opiera się o pieniądze. Jeśli sprawa dotyczy garaży jednopoziomowych w tradycyjnej konstrukcji to nie sądzę żeby znalazł się Inwestor skłonny wydać kilka tysięcy na badania (z całym szacunkiem dla margaj1 i innych chcących budować)

[ Dodano: Wto 09 Paź, 12 12:16 ]
                              bzyq_74, i się nie dziwię bo to ma strefę ochronną a do tego jest niebezpieczne ze względu na pracę gruntu. Dla garażu... zresztą nie róbmy sztucznego tłoku. Niech pytają Zainteresowani. Jak będę mógł to pomogę. A i w Częstochowie liczą około 100zł/mb wiercenia. To trzeba pomnożyć przez ilość i głębokość otworów.
                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Yarwa
                                Elegance
                                • 2010
                                • 915
                                • BMW

SS, ja wiem dobrze o czym mówi to rozporzadzenie. I właśnie po zmianach w kwietniu 2012 nawet dla I kat. geotechnicznej należy wykonać wiercenia (a do tej kat. zaliczył bym najprawdopodobniej te garaze). I jest min badań geotecznicznych jakie nalezy wykonać dla kazdej kat. geotechnicznej.
                                A propos "głebokiego poważania.." mam podobne doswiadczenia jak ty, ale po to zostało zmienione to rozporzadzenie żeby przynajmniej projektant miał paragraf w ręku nakazujący wykonać jakiekolwiek badania. Bo inwestor patrzy na pieniadze jak ma kilka stówek wydac na dzień dobry na badania ale nie patrzy na to, że po 1 jest to jakiś procent lub wręcz promil kosztów inwestycji, a po 2 nie patrzy na to, że już na etapie projektu można przewidzieć cos a nie później kombinowac i wymyślać niekiedyu nieekonomiczne rozwiązania żeby ratowac sytuację, jak chłopcy zaczną kopać i jednak jest gówno zamiast dobrych gruntów które się załozyło w projekcie.
                                A ceny badań wachaja się od 30zł do 200zł za 1mb, wiadomo w wiekszych miastach konkurencja i są różne ceny. Jak nie duże obiekty to nie ma potrzeby robienia km odwiertów i mozna tę sprawe naprawdę relatywnie małym kosztem załatwić, a przynajmniej człowiek wie na czym stoi - Inwestor, nie projektant, bo to inwestor suma sumarów za wszystko płaci.

Ludzie w Polsce jada na serwis sprawdzić auto przed zakupem za 300-600zł przy cenie auta np. 40tys zł, a szkoda im na chociaz dwa odwierty pod domek za te 600zł, przy cenie budowy 300tys. zł, nie licząc kosztu działki.

Komentarz

• SS
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 16209
                                  • Superb III (3V3)

Yarwa, bo w Polsce to ludzie się znają na budownictwie i medycynie, pewnie na kilku innych sprawach też. Sami #$# fachowcy :x Pozdrawiam
                                  Pisał Sebastian

Komentarz

• kbjanek
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 381

Yarwa,
                                    poprosze Cie o namiery do firmy ktora robi wiercenia w cenie 30 zl za metr,
                                    startuje w zp i cena ma dla mnie kolosalne znacznie,
                                    pozdrawiam

Komentarz

• Yarwa
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 915
                                      • BMW

kbjanek, poszło PW

Komentarz

• margaj1
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 100

Już mi ktoś pomógł więc dzięki za wszystkie rady .

Komentarz

• b707
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1272

Zamieszczone przez bzyq_74
                                          SS, badania geotechniczne na bank będą.
                                          Ode mnie np chcieli w Sosnowcu badań na posadowienie gazociągu na głębokości 1 m , a tu masz fundamenty i ogólnie większe oddziaływanie na grunt.
                                          Za takie badanie trzeba liczyć 1,5-2 tys. netto
                                          Ło boże... to w warszawie można za 900zł netto mieć trzy otwory. A nawet taniej.
                                          Adam

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8030
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Na forum jest kolega co robi takie rzeczy tzn. badania gruntu, zwie się Orzel720

Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...