Fotelik 15 - 36 kg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sanitar2
    Drive
    • 2010
    • 44

Fotelik 15 - 36 kg

Tak czy siak musisz wyciagnac fotel kierowcy.
    Zobaczysz uszkodzone mocowanie spręzyny.
    Wtedy rozwiercić i tylko zamontować w to miejsce śrube 6.
    Tyle w temacie.
    Robota łącznie z dostosowaniem i podpiłowaniem śruby ... 2h
  • Mr0czny
    Elegance
    • 2009
    • 948
    • Octavia III (5E3)
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Fotelik 15 - 36 kg

Witam

Mam zamira kupić nowy fotelik dla dziecka bo z obecnego Ramattiego już trochę wyrasta.

Czy ma ktoś z was okazje używać Maxi Cosi RodiFix lub Recaro Monza Nova Seatfix. Zdecydowany byłem raczej na Maxi Cosi ze względu na cenę ale po obejzeniu na żywo materiały w Recaro robią lepsze wrażenie.

Może sie ktoś wypowiedzieć w temacie

Komentarz

• no_fear
      Rider
      • 2010
      • 502
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Też powoli zbieram info bo czeka mnie podobny zakup :wink:

Takie coś znalazłem - może się przyda:
      www.SPAmobile.pl

Komentarz

• SS
        RS
        • 2010
        • 16209
        • Superb III (3V3)

Jestem po wizycie w lokalnym sklepie z fotelikami. Po zobaczeniu i rozmowie ze sprzedawcą stwierdziliśmy z żoną, że kupimy Recaro Monza Nova Seatfix. Najlepiej się syn w nim czuł, ilość i wielkość poduszek trzymających na boki też nie było bez znaczenia. W Maxi te poduchy nie trzymają tak mocno i nie opatulają ciała jak w Recaro.
        Zestawienie, które zamieścił no_fear, trochę mnie zdziwiło. Ale jak przeczytałem legendę to już wiem czemu nasz wybór ma tak słabą ocenę. Jest wyłożony (chyba) mięsistym welurem i pewnie dlatego ujęli mu punktów. Zresztą Recaro produkuje fotele do samochodów i to też jest dla nas argument.
        Pisał Sebastian

Komentarz

• Di
          Ambiente
          • 2011
          • 155

Mr0czny, rozważałeś fotelik firmy Cybex? Ja mam już drugi i nie zamienię na inny.

1. 4 punkty w testach
          2. bardzo wytrzymała tapicerka (od 2009 używany i materiał niczym nie różni się od nowego kupionego w sierpniu tego roku) Mamy jeszcze Maxi Cosi Pearl za kupę kasy i tapicerka już się mechaci jak stary sweter ale to był jedyny fotelik który ma isofix z fotelem do przodu 9-18kg.
          3. Cena - sierpień 2012 - Cybex Solution X2 Fix - 3 lata gwarancji - za 570zł
          4. Fotelik w porównaniu do innych jest wąski co sprawia, że piąta osoba może jeszcze usiąść po środku.

Maxi Cosi odrzuciliśmy od razu bo sprzedawca w Świecie Dziecka pokazał nam jak pięknie wychyla się bez użycia siły na boki :roll:, tapicerka była dodatkowym powodem. Recaro fajną ma tapicerkę ale nie wiem jak z użytkowaniem więc się nie wypowiadam.

To tylko moja sugestia ale w Recaro podnosi się tylko zagłówek natomiast w Cybexie cały system LSP czyli generalnie lepiej chroni nam okolice barku itd

Najlepiej i tak dziecko wsadzić do fotelika i zobaczyć w którym mu wygodnie i czy nie jest za płytki czy głęboki.

Moja O2
          www.doladowani.com
          Rodzinnie
          FFII 2.0 TDCi 167KM :twisted: _________ Leon C U P R A 2.0 240+++ :diabelski_usmiech

Komentarz

• Mr0czny
            Elegance
            • 2009
            • 948
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

uhm przeczytałem własnie parę innych stron i okazuje się ze na foteliki.info pomylili się w rankingu ADAC 2012 co do Monzy :/

Komentarz

• Di
              Ambiente
              • 2011
              • 155

Mr0czny, oj testy testami. Tak jak wspomniał kolega SS. Recaro produkuje fotele sportowe więc to również wyższa półka. Ja CYbexa z czystym sumieniem polecam.
              Moja O2
              www.doladowani.com
              Rodzinnie
              FFII 2.0 TDCi 167KM :twisted: _________ Leon C U P R A 2.0 240+++ :diabelski_usmiech

Komentarz

• SS
                RS
                • 2010
                • 16209
                • Superb III (3V3)

Di, dobrze piszesz. Nasz mały jak siadał do różnych to dopiero przy Recaro powiedział, że mu pasuje. Dodatkowo tam są jakieś głośniki w zagłówkach i liczę, po cichu, że coś mu włączę i da odpocząć moim uszom. Wreszcie skończy się "tato a dlaczego" :wink:
                Żona szukała informacji na fotelik.info (jakieś powiązanie strony z ADAC) i na tej podstawie wybraliśmy jak pisałem wcześniej. Ale skoro płacisz to kupujesz pod siebie. Jest dużo czynników do ogarnięcia w tym temacie. W przyszłym roku napiszę coś więcej bo będę już miał rozgryziony fotelik.
                A i jeszcze jedno teraz junior jeździ w Coneco Zenith. Jestem załamany obsługą tego fotelika. Ale to inna grupa wagowa i nie będę zaśmiecał tematu.
                Pisał Sebastian

Komentarz

• Jacomelli
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 501

Przekleję swoją wypowiedż z sąsiedneigo tematu. Może pomoże

Właśnie zakupiłem nowy fotelik dla małego. (15-36 kg) (poprzednio był Be Safe Izi Combi X3)

Zastanawiałem się nad recaro, a wziąłem Cybex Solution X2 Fix Isofix.

Fotelik ma dobre oceny- 4 (max)za bezpieczeństwo z systemem ochrony przy zderzeniach bocznych. Regulowaną pochyłość zagłówka. Fajne materiały i co dla mnie ważne ISOFIX.
                  Oczywiście fotelik rośnie z dzieckiem. Cześć barkowa unosi się wraz z zagłówkiem. W porównaniu z innymi fotelikami, po rozsunięciu górnej części (zagłówka), zachowuje większą sztywność. Tapicerka ponoć sprawuje się lepiej niż w recaro.
                  Wadą jest niestety jego szerokość (przez system ochrony bocznej). Ale coś za coś.
                  Mały już go polubił- w końcu jeździ przodem do kierunku jazdy :P

Kupowałem w Świecie Dziecka. Ale tu uwaga: warto zastosować pewien myk - W Świecie Dziecka fotelik kosztuje ok 700 PLN, ale można zrobić tak: zamówić w sklepie internetowym autofoteliki.pl i odebrać w świecie dziecka- zysk ok 100PLN :P . Autofoteliki to jakby sklep internetowy Świata dziecka.
                  Ja będąc w świecie dziecka na miejscu zadzwoniłem do autofotelików i wtedy sam sprzedawca powiedział, że sam zmieni cene w systemie na tą ze sklepu internetowego :diabelski_usmiech
                  http://www.autofoteliki.p...n-x2-fix-isofix
                  Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                  Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• trycja
                    Classic
                    • 2010
                    • 9

Podłączę się pod temat, bo widzę, że coś wiecie chyba więcej ode mnie Mieliście styczność z Jane Montecarlo R1 Isofix? W testach ADAC-u z 2012 roku ma 4 gwiazdki, czyli najwięcej (bo 5 chyba żaden fotelik nie dostał). Dla nas plus taki jest, że można do rozłożyć (raczej uchylić) do tyłu bez konieczności wyjmowania dziecka i wypinania fotela. Widzieliście na żywo? Macaliście? Powiecie coś od siebie?

Komentarz

• Di
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 155

Co do szerokości Cybex'a troche przeklamane :-). Ja dodatkowa poduche mam założona cały czas a w momencie kiedy jedzie z nami 5 osoba sciagam jednym ruchem poduche i juz :-).
                      Moja O2
                      www.doladowani.com
                      Rodzinnie

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Zamieszczone przez Di
                        Tak jak wspomniał kolega SS. Recaro produkuje fotele sportowe więc to również wyższa półka.
                        zaden argument - to ze ktos robi zajebisty samochod na Le Mans 24 - wcale nie znaczy ze robi dobre auto supersportowe na zwykle drogi (=>jakies francuskie gowno), Recaro akurat robi srednie foteliki dla dzieci - przyzwoite - ale nie najlepsze. Lepiej kupic np. Britaxa czy MaxiCosi. I taki z mocowaniem ISOFIX - samo mocowanie pasem bezpieczenstwa jest gowno warte (tyle co wspomniany francuski supersportowy samochod)
                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Jacomelli
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2008
                          • 501

Zamieszczone przez Di
                          Co do szerokości Cybex'a troche przeklamane :-). Ja dodatkowa poduche mam założona cały czas a w momencie kiedy jedzie z nami 5 osoba sciagam jednym ruchem poduche i juz :-).
                          A to nie wiedziałem, że te poduchy da się zdejmować :lol: jak to się robi?
                          Jak jest umocowany z poduchami to jest problem z rozkładaniem podłokietnika, a to główna skrytka na ludziki lego 8)

Zdjęcie wewnętrznej poduchy chyba nie wpłynie ujemnie na poziom bezpieczeństwa?
                          Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Di
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 155

Może uda mi się wyskoczyć z pracy na parking to podeślę fotkę. Tak poducha jest zdejmowana. Od strony drzwi obowiązkowo musi być bo chroni to od bocznego uderzenia a od środka ja mam ale zdejmuje jak trzeba. Jak mamy isofix to odchylenie jest niewielkie więc od środka nie trzeba. Ja mam dwa foteliki więc awaryjnie piąte miejsce jest.
                            Moja O2
                            www.doladowani.com
                            Rodzinnie

Komentarz

• SS
                              RS
                              • 2010
                              • 16209
                              • Superb III (3V3)

tak czytam i chyba jutro podjadę i zobaczę tego Cybex'a live :roll:
                              Różnica w cenie do Recaro jest zauważalna, a skoro jakość jest zbliżona to po co przepłacać :szeroki_usmiech
                              Jak zobaczę i przymierzę do juniora i kanapy to napiszę.
                              Pisał Sebastian

Komentarz

• Jacomelli
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 501

DI, własnie o to mi chodziło- od wewnątrz przy ISO fixie wydaje się zbędna.

SS - obejrzyj. Ja się przekonałem. Bardzo podobały mi się materiały w recaro, ale chyba te w cybexie będą trwalsze.
                                Zrób jeszcze test na sztywność zagłówka po jego wysunięciu. W recaro chodzi na boki 2 x bardziej niż w cybxie.
                                Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Di
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 155

I NA KOŃCU MOŻEMY PÓKI DZIECKO MAŁE USZTYWNIĆ NA AMEN FOTEL POPRZEZ ZAGŁÓWEK :P

Sory za bajzel :P Julka 5lat i Janek 10m-cy. Foty słabej jakości bo mam cały tył przyciemniony a w tel mam też słaby aparat a niby produkt appla :roll:

[ Dodano: Wto 23 Paź, 12 14:36 ]
                                  Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam. :wink: Okropna pogoda :roll:
                                  Moja O2
                                  www.doladowani.com
                                  Rodzinnie

Komentarz

• Jacomelli
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 501

Dzięki.
                                    Wygląda na to ze faktycznie można je zdejmować. Ktoś Ci to w sklepie pokazał czy niechcący Ci wyszło? :P
                                    Sprawdzę jeszcze wieczorkiem w instrukcji.

pozdr.
                                    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Di
                                      Ambiente
                                      • 2011
                                      • 155

Powiedział i przyszło w częściach wiec widziałam :-)
                                      Moja O2
                                      www.doladowani.com
                                      Rodzinnie

Komentarz

• SS
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 16209
                                        • Superb III (3V3)

Witam ponownie.
                                        W poniedziałek naszliśmy (bo z moim smykiem inaczej nie da się tego określić) lokalnego sprzedawcę fotelików. Oglądałem Cybexa, Recaro, a dodatkowo z polecenia sprzedawcy Concord Transformer Click i Jane Montecarlo R1 (Isofix). O dwóch ostatnich nic nie czytaliśmy więc tym bardziej oglądaliśmy. Po powrocie wujek Google. Koniec końców zostajemy przy Cybex. W rankingach jest na równi z Recaro, i można go pociągnąć do przodu żeby smyk miał lekko pochylone oparcie (nie wiem czy Recaro tak może). Pozostałe jakieś takie rozdygotane były i nie wiemy czy to egzemplarz czy TTM (w rankingach też są słabsze).
                                        Dziękuję Jacomelli i Di, za podpowiedź. Kilka stówek zostało w portfelu
                                        Pisał Sebastian

Komentarz

• Di
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 155

SS, Będziesz zadowolony! :wink:

Ps. Jeżeli pomoglismy kliknij co trzeba :P
                                          Moja O2
                                          www.doladowani.com
                                          Rodzinnie

Komentarz

• SS
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 16209
                                            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Di
                                            SS, Będziesz zadowolony! :wink:

Ps. Jeżeli pomoglismy kliknij co trzeba :P
                                            Nie ma sprawy tylko jak ops:
                                            Pisał Sebastian

Komentarz

• kabanos
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 4544
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

SS, w offtopicu nie ma tej opcji :wink:

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• SS
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 16209
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kabanos
                                                SS, w offtopicu nie ma tej opcji :wink:
                                                Tak właśnie myślałem.
                                                Tak się złożyło, że w piątek znaleźliśmy trochę czasu i podjechaliśmy po wspomnianego Cybexa. Wrażenia tylko na plus:
                                                - smyk wsiada sam i jak tylko poćwiczy będzie się sam zapinał (wreszcie),
                                                - fotelik po zamontowaniu bardzo stabilny (w końcu to isofix),
                                                - do kompletu są specjalne "prowadnice" odsłaniające mocowanie w siedzisku (nie trzeba się męczyć z przytrzymywaniem tapicerki przy montażu),
                                                - bardzo szczelnie przytrzymuje dziecko, a konstrukcja "dba" o położenie pasa w odpowiednim miejscu (odcinek lędźwiowy i brakowy),
                                                - montaż banalny.
                                                Sprzedawca odradzał przewożenie dziecka w pozycji "leżącej" - podobno testy są przeprowadzane na oparciu fotelika przylegającym do oparcia kanapy (i tylko w takim położeniu gwarantuje bezpieczeństwo). Dlatego pozostałą regulacja tylko zagłówka.
                                                Zobaczymy jak będzie dalej.
                                                Zrezygnowałem z montowania poduszek od strony podłokietnika bo byłaby kolizja.
                                                No i cena 607,99zł
                                                Dziękuję za wskazanie tego fotelika. Pozdrawiam.
                                                Pisał Sebastian

Komentarz

• lu5asz
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2006
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Hej.
                                                  Mam pytanko,jaki jest roznica w fotelikach...bo sa 9-18kg,9-25 i 9-30 pare.Najwygodniej byloby kupic ten ostatni ale dlaczego sa inne do wyboru? :idea:
                                                  Kondziu

OCP

Komentarz

Pracuję...