Zmywarka Electrolux - problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • genia123
    Classic
    • 2011
    • 25

Zamieszczone przez Majowy
    Gdyby była możliwość odliczania VAT-u większość kupiłaby nowe auto zamiast ciągnąć szroty z zagranicy...
    no dla nas jest to oczywiste i logiczne ale te tępe dzidy na Wiejskiej nie rozumieją tego. Jak zawsze rządzi w Polsce krótkowzroczność. Zero długofalowego myślenia.

Odliczając pełen vat z samochodu o wartości 80 000 mamy minus 18,5 tyś oszczędności i znacznie więcej osób brało by nowe samochody, gospodarka by się rozwijała, emisja spalin znacznie spada (Komisja Europejska chce nas udupić za zbyt wysoką emisję spalin i co2)
    Ale co tam pomysleć. Ważne że jest się posłem i zarabia tyle że można co rok czy dwa kupować nowy samochód
  • czto
    Rider
    • 2010
    • 546
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam

Mam nadzieje, że znajdzie się jakiś fachowiec od AGD na naszym forum i pomoże
    Otóż mam problem ze zmywarką. Ostatnio coraz częściej po zakończeniu zmywania, naczynia są niedomyte, pokryte szarym osadem. Ustrojstwo jest min 1 x miesiąc czysczone jakimś takim specjalnym płynem. Filtr czyszczę regulanie, sprawdzam drożność kolektorów ... i dupa :evil:
    Sprzęt dawno po gwarancji. Moje doświadczenia z panami z ASO raczej do dobrych nie należą. Teraz też mam przeczucie, że przyjedzie "gostek", pogmera, stwierdzi, że wszystko jest ok. K..., prawie jak w ASO Skoda
    Może miał ktoś z was podobne problemy i jest w stanie coś doradzić :lol:

Dzięki
    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
    2009 Renault Clio MTV 1.4
    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

podobną sytuację miałem w Bosch-u stosując tabletki do zmywarek i używając krótkiego programu 30 min. i 45 stopni (bo taki jest wystarczający). Tabletki są dobre na dłuższe mycie.
      Po przejściu na sól, płyn do mycia i nabłyszczacz (wszystko oddzielnie) naczynia są ładnie umyte i błyszczące.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

endryu powiedz mi ten płyn aplikujesz bezpośrednio na naczynia czy jak. Mam ten sam problem co kolega, nawet nie wiedziałem że jest opcja płynu do zmywarki :idea:
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W mojej zmywarce jest wbudowany pojemnik na sól w dnie zmywarki. Na wewnętrznej stronie drzwi jest natomiast wbudowany pojemniczek na nabłyszczacz, który odpowiednio dozuje go zmywarka i jest pojemniczek na płyn-żel do mycia, który każdorazowo wlewa się do mycia. Ale to wszystko na pewno jest opisane w instrukcji. Ja stosuję nabłyszczacz i żel do mycia f-my Somat, sól Finish-calgonit.

I nie jest to reklama.

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zmniejsz sobie w opcjach twardość wody - wtedy będzie mniej soli i powinno być lepiej.
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

I tak jak pisze shado, trzeba ustawić zmywarkę na właściwą twardość wody
              W moim przypadku zmieniłem stosowanie tabletek (które dobrze się sprawdzają w długich cyklach mycia) na oddzielne składniki, które bardzo dobrze sprawdzają się w krótkim myciu. Zmywarka dobiera sobie odpowiednie ilości soli i nabłyszczacza. A żel do mycia w/g wskazań instrukcji

Komentarz

• PAOLO ESCO
                RS
                • 2009
                • 6626
                • Volkswagen
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez endryu
                Po przejściu na sól, płyn do mycia i nabłyszczacz (wszystko oddzielnie) naczynia są ładnie umyte i błyszczące
                +1.

Ja używam Somat Gel do zmywarek - żadnych tabletek. Tak samo z praniem - bez proszków tylko żele.
                Załączone pliki
                PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• dudek_t
                  L&K
                  • 2008
                  • 1421

Ja z kolei od 5-6 lat nie użyłem ani razu niczego innego niż tabletki. Ale mam starą zmywarkę gdzie najkrótszy cykl ma ponad godzinę :lol:
                  czto, jeśli chodzi o osady doszukiwałbym się problemu z solą. Może oprócz tabletek sypiesz jeszcze sól do zbiornika?? Natomiast jeśli coś jest niedomyte... może po prostu program za krótki/zimny?

Komentarz

• obrus
                    Elegance
                    • 2011
                    • 783
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam od kilkunastu lat zmywarkę sterowaną mechanicznym programatorem. Jakiekolwiek osady najczęściej związane są z brakiem soli w zasobniku. Sam nie korzystam z tabletek 3w1 czy też 6w1 gdyż nie wierzę w cuda, że zastąpią one nabłyszczacz i sól. Pamiętajcie, że sól służy do regenracji wkładu żywicznego, który to odkamienia wodę. Od dość dawna używam tabletek Glosima z biedronki (100 sztuk za 29,90, a czasem w promocji 19.90) i na prawdę super myją. Jedyna wada, ale to raczej tyczy się wszystkich tabletek, że na krótkim programie potrafią się nie rozpuścić całkowicie.

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

To i ja się wypowiem, używam tabletek, ale one są do jakiejś twardości wody, do tego sól i nabłyszczacz zgodnie z tablą w instrukcji, ale niestety szklanki mają biały osad. Niektóre z IKEI nadają się do kosza, bo nie są przejrzyste tylko mleczne, nie uśmiecha mi się co roku wymieniać szklanek. Jakieś pomysły?

Komentarz

• endryu
                        RS
                        • 2006
                        • 3773
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez natash
                        ale niestety szklanki mają biały osad
                        bardzo, bardzo trudny do usunięcia :!:
                        Jakieś pomysły
                        stosowanie szkła odpowiedniego do stosowania w zmywarkach :!:
                        Też to przerabiałem na szklankach-kubkach z uchem z grubościennego szkła (takie jak te brązowe z Luminarc-u)

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

O wlasnie te brazowe tez juz w koszu, a na nich tez bylo ze moznw uzywac w zmywarce, to jakie jest odpowiednie?

Komentarz

• pleban
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 580

jeśli używasz szklanek, które przedtem szorowałeś ostrą gąbką to osad jest jak cholera (pozbyłem się niemal wszystkich)
                            była O1 1,6 102 KM
                            była O1 1,9 TDI 90 KM
                            była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                            był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                            jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Tylko myte w zmywarce.

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3773
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

używam tabletek, ale one są do jakiejś twardości wody, do tego sól i nabłyszczacz zgodnie z tablą w instrukcji
                                To może zrezygnuj z tabletek i zastosuj żel do mycia wraz z solą i nabłyszczaczem. I sprawdź twardość wody u Ciebie w wodociągach i ustawienie zmywarki na tą twardość.

Komentarz

• natash
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2599

Jedyne co zostało to zamiana tabletek na żel.

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14885
                                    • Octavia IV (NX3)

A co jak kombinowałem z dozowaniem soli i nabłyszczacza (używam proszku , soli i nabłyszczacza, a nie tabletek) a też pojawia się osad? czy faktycznie trzeba zmniejszyć dozowanie soli (miękka woda),bo czytałem że jak jest osad, to trzeba odwrotnie?

A co może być jak z pojemnika na proszek, nieraz nie wszytsko wypłukuje - zostaje część proszku.

Mam też Elektroluxa.
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• obrus
                                      Elegance
                                      • 2011
                                      • 783
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ruwado
                                      A co może być jak z pojemnika na proszek, nieraz nie wszytsko wypłukuje - zostaje część proszku.
                                      Inaczej układaj naczynia w okolicy zasobnika - pozwól wodzie dotrzeć do proszku, albo puszczaj dłuższy program.

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14885
                                        • Octavia IV (NX3)

obrus, ale naczynia układam zawsze tak samo, program też zawsze ten sam, a na początku tak się nie działo. Zaczęło jakoś po roku.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• hsurim
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 788
                                          • Kia
                                          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Jak wsuwasz górny kosz, to tam jest uszczelka (oring) na króćcu wodnym (na plecach zmywarki, wewnątrz) wchodzącym w ten kosz i ona może być uszkodzona i masz przez to słabe ciśnienie wody w 'wiatraczkach' i tym samym nie domywa naczyń.
                                          Ja u siebie okręciłem ten króciec taśmą izolacyjną do takiej średnicy, aby było szczelnie - i tak już ma ze 2-3 lata :P
                                          Może też być uszkodzona pompa, lub 'przytyka' coś wodę - np. źle działający elektrozawór.
                                          Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• czto
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 546
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki wszystkim za pomoc i cenne wskazówki.
                                            Okazało się, że jednak trzeba wrócić do początku ... osobna sól, nabłyszczacz i wszystko pięknie, ładnie umyte
                                            2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                            2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                            2009 Renault Clio MTV 1.4
                                            2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                            2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14885
                                              • Octavia IV (NX3)

No niestety znowu mam problem ze zmywakiem.
                                              Model Electrolux ESL 46010 - zabudowa.

Po jednym z myć zobaczyłem mała kałużę z przodu, z lewej strony drzwi - patrząc tak jak stoję przodem do zmywarki. Ciekło drzwiami - tam z lewej strony jest taka gąbka. jak ja namacałem, była cała mokra. Co ciekawe nie ciekło podczas zmywania, tylko po zakończeniu programu. Zdemontowałem cokolik pod meblami, wytarłem podłogę - woda była tylko z przodu drzwi - po zmywarką (głębiej wody nie było). Wysuszyłem tę gąbkę. Myślałem, że może przez przypadek drzwi były niedokładnie zamknięte. Zrobiłem 2 zmywania i było sucho. Po 3 zmywaniu znowu zobaczyłem wodę w tym samym miejscu - lewa strona pod drzwiczkami. Pod całą zmywarka sucho. I znowu podczas mycia jak kontrolowałem było sucho. po wyłączeniu zmywania po kilku minutach pojawiła się woda i znowu ta sama gąbka mokra jak cholera.

Pomocy - czy to może byc tylko uszczelka drzwi, czy coś gorszego?
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• hsurim
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 788
                                                • Kia
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Miałem podobny przypadek, tyle że w innym modelu.
                                                Looknij na zaczep zamka ('ucho' w kształcie litery U) bo może wystarczy tylko go nieco dogiąć, aby szczelniej zamykało drzwi.

Ale jeśli to nie pomoże, to musisz dokładnie obejrzeć, czy jednak uszczelka jest cała.
                                                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• macluke
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 875

płyny, sól i nabłyszczacz to jedno.
                                                  Proponuję jednak zacząć od ręcznego wyczyszczenia zmywarki, to znaczy:
                                                  - wyjęcie i wyczyszczenie filtra i elementów do których sięgniesz, dostęp powinien być na dole zmywarki;
                                                  - wyjęcie i wyczyszczenie tych obracających się elememetów pod koszami, z których leci woda.

Czyszczenie płynami co miesiąc nie wystarczy. Miałem też kiedyś taki problem i okazało sie, że jest sporo brudu w dyszach i filtrze. Po wyczyszczeniu - zaczęło działać lepiej.

Komentarz

Pracuję...