OS Windows 8 - wrażenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czto
    Rider
    • 2010
    • 546
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Szczerze, to trochę przeraża mnie ten win8. Boje się dwóch rzeczy:
    - problemy z ogarnięciem nowego interfejsu,
    - problemy z instalacją starych programów.
    Najbardziej przeraża mnie przyswojenie nowego interfejsu. Nie wiem na ile jest intuicyjny i jak się w nim połapie.
    Z drugiej strony jak ogarnałem Symbian w nokii e72, to i może z win8 też jakoś poleci!
    Możecie jeszcze podpowiedzieć jakie wersje win7 lub win8 kupić. Profesional, 32, 64 bit? Nie jestem dobry w te klocki, dlatego być może lamerskie pytania.
    2004 Renault Thalia 1.4 RT,
    2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
    2009 Renault Clio MTV 1.4
    2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
    2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• luzik
      Classic
      • 2011
      • 10

Ad1. Ogarnięcie nowego interfejsu naprawdę nie jest trudne IMO jest on bardoz intuicyjny, a przecież tak naprawdę możesz cały czas spędzać na klasycznym pulpicie Nie ma co się bać

Ad2. No to już zależy jak bardzo stare te programy masz... Kompatybilności z programami pod Viste/7 być nei powinno, troche inna sprawa, jeśli korzystasz z programów pod WinXP, które nie miały aktualizacji pod nowe systemy. JEst szansa, że bedą działały, istnieje ryzyko, że nie pójdą.. Na windows 7 w wersji Pro, można było doinstalować tzw. XP Mode - to taka wbudowana maszyna wirtualna, która pozwalała w Win7 uruchamiać stare programy. Użytkownik mógłby być nawet nie świadomy, że coś takiego jest, używałby jak normalny system.

Także jeśli chodzi o Ad2, to wszystko zależy od programów.

Co do tego, którą wersję kupić, to też zależy od potrzeb - większości wersja Home (lud dla Win8 poprostu Win8) wystarcza większości. W przypadku Win7, wersję Pro warto, jeśli chce się korzystać z wspomnianego XP Mode (tylko dla tej wersji systemu było licencjonowanie)

Co do 32/64 bit, to zależy jakie bebechy masz w komputerze - tu bez opisu nic nie poradze, nie mniej jeśli sprzet wpsiera systemy 64bit, to IMO lepiej zaopatrzyć się już w system 64bit.

Komentarz

• hubert78
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1576

Wg mojej skromnej opinii ogólnie jest OK, ale przyznam się że przez pół nocy szukałem klawisza STRAT ops: .
        Natomiast duży problem miałem z obsługą urządzeń peryferyjnych bo sterowniki nie grały (miesiąc temu to był naprawdę dramat, mam kilka mało popularnych urządzeń poligraficznych i musiałem się dużo napocić żeby hulało) ale to taka specyfika branży, po miesiącu udało się wszystko zgrać.
        Dla spokoju trzeba by poczekać do nowego roku wtedy nie będzie problemów z corelowaniem większości urządzeń/programów/sterowników do Win 8

Komentarz

• djczas
          RS
          • 2005
          • 9612

Ja po całodniowym teście moge polecić wam jak nie macie ekranów dotykowych w kompach do Win8 Logitech Wireless Rechargeable Touchpad obsługuje wszystkie gesty Windows 8 ciekawe jak sie bedzie sprawował dalej mam go na testy na 2 tygodnie i nie bardzo chce go oddawać :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...