ja w tym roku założyłem solary, 3 panele płaskie na dach i zbiornik 300l z 2 wezownicami, kredyt spłaciłem po 2,5 miesiącu jak przyszły pieniądze z dotacji. Miałem 45% dotacji + 15% zniżki na sprzęt od firmy przez którą to zakładałem. Koszt zamknął się w niecałych 8 tys. Przy 15 letniej gwarancji na panele nie ma problemu ze zwrotem inwestycji. Wrzesień i pażdziernik samo słońce grzało całe 300l do 65c.
Powietrzna pompa ciepła czy solary
Zwiń
X
-
Po przeliczeniu wszystkich kosztów wyszło mi, że najtaniej w użytkowaniu wyjdzie jednak gaz.
Zamontowałem pojemnościowy ogrzewacz ARISTON SGA 100FB
Podgrzewacz pracuje z 2 butlami 11kg. Na chwilę obecną wody ciepłej full o każdej porze. Czy ktoś posiada taki podgrzewacz? Jak się sprawuje i ile gazu zużywa?O1-->O3--> ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ArundillChodzi mi o Toshibe pompa powietrza-woda ze zbiornikiem 200 litrów na wodę.
1. jeśli mowa o PC do podgrzewania tylko ciepłej wody, to cały wątek o tym właśnie jest. Nazwa Toshiba niewiele tu zmienia. Większość producentów używa elementów do budowy swoich PC, które produkują inni (Copeland, legrand itd). Więc same urządzenie choć mogą się różnić wyglądem, sterownikiem i stopniem zaawansowania obsługi (programowania), to jednak są bliźniaczo do siebie podobne. I w budowie i w zasadzie działania
2. jeśli mowa o powietrznej PC do podgrzewania wody i centralnego ogrzewania, to temat jest dużo szerszy i bardziej skomplikowany. Podpowiem tylko, że jak mieszkasz nad morzem (może być i Skandynawia) to warto ją rozważyć.
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rok z Bagien2. jeśli mowa o powietrznej PC do podgrzewania wody i centralnego ogrzewania, to temat jest dużo szerszy i bardziej skomplikowany. Podpowiem tylko, że jak mieszkasz nad morzem (może być i Skandynawia) to warto ją rozważyć.
Komentarz
-
-
u mnie zostaly zalozone w ramach programu gminnego solary . mam 3 duze panele na scianie( dom <250m kw ). w cieple dni wszystko jest ok bo jak odkrece kran to mozna ze tej wody herbate parzyc . najgorzej jest przy zimnych dniach, wowczas znowu musze przeprosic sie z terma...dodam ze inwestycja byla dofinansowana przez eu 45%, gmine 25%a 30% my placilismy. ..sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
Komentarz