Wi-Fi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • banias
    Classic
    • 2014
    • 34

Wi-Fi

wszystko przed Tobą. Jak będziesz miał dzieciaki to pewnie nie jedne puzle z dzieckiem będziesz robił

[ Dodano: Nie 08 Gru, 13 12:08 ]
    Dobry wujek lub ciocia coś kupią a tatuś się z tym będzie męczył :diabelski_usmiech
  • dominik9420
    L&K
    • 2012
    • 1136

Wi-Fi

Witam.
    Może (pewnie na pewno) na forum jest jakiś informatyk :P
    Jako, że moja wiedza, na temat branży IT jest na poziomie dziecka raczkującego, chciałbym się poradzić.
    Otóż.
    Jako, że mieszkam w dużym domu, to i ciągnięcie kabli od internetu jest dość kiepskim rozwiązaniem.
    Sytuacja jest następująca: dom 2 piętrowy, Router (TP-Link TL-WR1043ND) znajduje się na 1.
    Nie w każdym miejscu w domu zasięg jest na poziomie wystarczającym, Tzn, że w najbardziej oddalonym rogu na parterze zasięgu jest 1kreska i potrafi zaniknąć.
    Anteny przy routerze to standardowe 5dBi
    I teraz pytanie, co mogę zrobić, żeby poprawić zasięg, czy zakup >>Takiej anteny<< poprawi sytuację, czy nie?
    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
    Pozdrawiam i Szerokości!
    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Andrzej.P
      RS
      • 2011
      • 1516
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rozumiem, że anteny już wymieniałeś, bo wg specyfikacji standardowo mają 3dBi http://www.tp-link.com.pl/products/d...-WR1043ND#spec

Może coś takiego: http://www.speckable.pl/index.php?ac...d=TL-ANT2408CL - zdecydowanie taniej.
      Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
      FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• dominik9420
        L&K
        • 2012
        • 1136

Andrzej.P, Wydaję mi się, że antena kierunkowa, byłe by lepsza niż dookólna :idea:
        Jako, że przy routerze mam 3 anteny, więc w miarę dobrum rozwiązaniem byłaby jedna antena kierunkowa i 2 8dBi zamiast 5dBi np takie jak podałeś

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 17:05 ]
        Zamieszczone przez Andrzej.P
        Rozumiem, że anteny już wymieniałeś
        Kurde... wydawało mi się, że są tam 5dbi...
        To w takim razie nie wymieniałem anten
        Pozdrawiam i Szerokości!
        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?

Komentarz

• wesol
          Rider
          • 2008
          • 689

Ale te anteny w routerze s aokej te w serii. Problem jest raczej w antenie w lapku. To dziala w dwie strony. i w lapku masz nadajnik i odpbiornik i w routerze masz nadajnik i odbiornik. Ma to samo u siebie- tez dom dwu pietrowy z piwnica i strychem i na dworze to juz sa zaniki, zwlaszcza na tarasie gdzi ejest idealnie po przekoatnej calego budynku i grube sciany nie pozwalaja na normalne kozystanie z neta.
          G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

Tylko, że sprawdzałem 4 lapki (acer,asus, samsung) i działa wszystko tak samo.
            Sygnał się poprawił potrafi nawet pokazać 2 kreski jak wystawiłem router na środek pokoju.
            wesol, skoro twierdzisz, że problem leży w lapku, to jedynym rozwiązaniem byłoby zakupienie karty sieciowej na USB i do tego antena umieszczona gdzieś przy suficie...
            Jednak wolę sprawdzić wymianę antenek przy routerze, gdzie po pierwsze są tańsze niż zestaw karta+antena a po drugie zamawiając przez alledrogo zawsze mam takie wyjście z sytuacji, że mam 10 dni na zwrot jeżeli sytuacja się nie poprawi.
            Tylko teraz:
            Antena nr2 VegaCom 12 dBi
            Antena nr1 TP-Link 8dBi

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 18:01 ]
            A jak sprawdzają się pseudo anteny na usb?
            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dominik9420, a czemu nie postawisz repeatera?
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• dominik9420
                L&K
                • 2012
                • 1136

Zamieszczone przez dominik9420
                moja wiedza, na temat branży IT jest na poziomie dziecka raczkującego
                piotrek_gdy, więc jeżeli byś mógł jaśniej/ jakiś link do takiego urządzenia :roll:
                Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dominik9420, :wink:

przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• obrus
                    Elegance
                    • 2011
                    • 783
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przerabiałem repeatery i lepiej coś z 2 radiami, np. http://www.ceneo.pl/4585616
                    Załączone pliki

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dominik9420, jaką masz prędkość od isp i na ile jest ustawione wifi :?: :idea:

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

abstinent, 6Mb/s
                        Jeżeli chodzi o Max TX Rate to jest na 150Mb/s
                        Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• abstinent
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4842
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

im mniejsza prędkość wifi to większy zasięg sieci
                          ja mam ustawione na 11 Mb/s
                          łapie mi ok 50m od domu :idea:
                          wcześniej był problem z zasięgiem bo też było ustawione sporo

Komentarz

• dominik9420
                            L&K
                            • 2012
                            • 1136

abstinent,
                            W moim przypadku to się nie sprawdza...
                            Czy ustawię 1Mb/s czy 150, czy 300 to i tak jeden czort i tak, zasięg nic się nie polepsza :evil:
                            Albo zostaje mi zmian antenek, albo wspomniany repeator
                            Wydaje mi się, że repeator będzie tu jedynym słusznym rozwiązaniem.
                            Ja też mogę osiąść pod gruszą i też mam zasięg, niestety w domu moc sygnału jest ograniczona, przez ściany, meble, itp
                            Wyczytałem, że instalacje elektryczna też ma wpływ na zasięg
                            Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• abstinent
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4842
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

coś tu jest nie tak :|
                              jaki tryb masz ustawiony :?:

Komentarz

• czernobyl
                                L&K
                                • 2008
                                • 1276
                                • Octavia III (5E3)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

rozumiem, że już podginałeś anteny - zawsze możesz jeszcze wykonać test którego cena=1 piwo. piwo wypijasz puszki nie wyrzucasz. z puszką robisz to: http://balamisuden.blogspot.com/2012...sing-only.html
                                skoro to wr1043nd to masz 3 anteny, więc spróbuj zrobić to z jedną z anten (tak, wiem, teoretycznie nie powinno się przy wifi N robić, ale to teoria :P ) i sprawdzić zasięg w owym kącie - przy dobrym skierowaniu powinno wzrosnąć i czy nie spadło w reszcie domu.
                                do testowania siły sygnału polecam inSSIDer - świetne narzędzie, bardzo przydało mi się kilkukrotnie do strojenia puszek po piwie

ew. repeater dla tej części mieszkania. skoro masz łącze 6mbps to niekoniecznie musisz od razu uderzać w coś z dwoma radiami, bo i tak prędkość Ci nie ucierpi - testuję w domu i przerzut informacji przez repeater na jednym radio-router-do providera uciąga ok 30mbps realnego transferu
                                np.zwykły tp-link wr740nd + gargoyle się też znakomicie nada. gargoyle - custom firmware dla routerów, ładne graficznie, przyjemne w obsłudze (nie jak gołe openWRT) i dobrze działające (w przeciwieństwie do DD-WRT, które tylko ładnie wygląda). więcej o tym tu: http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

Komentarz

• sparrov
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 378

dominik9420, jak masz 6 Mbps od isp to ustaw router w tryb b - zasieg sie zwiekszy. Nie patrz na kreski w laptopie bo to nie jest wyznacznik. Wogóle sie tym nie sugeruj. Znam przypadki, gdzie przy jednej smigało a na 3 zrywało. Sprawdzaj pingi i speed. Pingi sprawdzaj z ustawiony,i pakietami powiedzmy 1400.

Anteny ustaw pionowo - to wazne. Jak w b bedzie slabo to wstaw do lapa dookólne mocniejsze - kierunkowe bym odpuscil.

Ostatecznie wstaw reapetera po radiu, jak pisal piotrek_gdy, ale idealnym rozwiazaniem byloby pociagniecie kabla na dol i instalacja dodatkowego ap w roamingu - to samo ssid na innym kanale sieci.

Aha, zapomnialem o leczenoi kanalowym. Jak masz duzo siecci w sasiedztwie, sprawdz na jakich sa kanalach i ustaw jakis wolny.
                                  Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• kowal 2002
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 5161

dominik9420, a kanał pracy masz ustawiony ręcznie, czy router wybiera go automatycznie? Masz ustawiony region jako "Polska"?
                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• loru
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 4286
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dominik9420,
                                      zacznij od zainstalowana inSSIDer : http://www.metageek.net/products/inssider/ pochodź po chałupie, poprzestawiaj router, jak nic nie da to kup drugi AP do wifi, połącz je kabelkiem, rozstaw je po w 1/3 od brzegów domu i będzie śmigało, ustaw tylko taki sam ssid.
                                      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• sparrov
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 378

Ja polecam netstumblera

W konsoli pingi sprawdzaj tak:
                                        Dla windows-> start, uruchom, cmd, ping 192.168.1.1 - s 1400 -t

Co do ap, masz fajne rozwiazanie firmy ubnt, nazywa sie unifi i mozesz podwiesic to na suficie, albo powiesic na scianie.

Btw, nie masz w domu instalacji lan?

Komentarz

• dominik9420
                                          L&K
                                          • 2012
                                          • 1136

sparrov,
                                          Nie, Problem jest taki, że w miejscu w którym mieszkam jestem skazany na internet radiowy albo sieć komórkowa, wybrałem radiowy, Czekam na światłowody z TP podobno w tym roku mają się pojawić.

kowal 2002, Wybór kanału mam ustawiony na Automat.
                                          Tak, region Polska
                                          Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 378

Dobra radiówka nie jest zla . Sam mam firme, która swiadczy takie usługi i nie jedna tepsa, netia czy upc moga sie schowac o komorkach nie mowie, bo to nie internet, ktory można porownywac.

Odnośnie twojego tplinka, to w ustawieniach powinienes miec opcje ustawienia mocy dla radia. Sprawdz czy masz max.

Komentarz

• dominik9420
                                              L&K
                                              • 2012
                                              • 1136

Transmit Power: High
                                              Próbowałem różnych ustawień standardów (b/g/n) i dalej działa słabo, albo w ogóle.
                                              Racja, dobra radiówka nie jest zła, tylko, że jeszcze jak miałem 1mb/s to szczerze mówiąc działał lepiej w 2.4Ghz niż 6Mb/s w 5GHz bo ten potrafi nie raz spaść do 600-700kb/s a w obecnej chwili należy do do częstych sytuacji a Panowie technicy jak się zgłasza problem to twierdzą, że u nich jest nawet ponad 6mb/s i ch*j.
                                              No ale dobra, pomyślmy lepiej jak poprawić zasięga na parterze.
                                              Opcje mamy takie:
                                              1. Zmiana antenek w routerze na 8dBi
                                              2.Repeater
                                              3. Zrobić AP-ek na parterze. (do tej opcji najmniej bym się skłaniał, bo nie lubię kabli :wink: )
                                              Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

• sparrov
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 378

dominik9420, ale slaby transfer masz na radiu czy kablu, bomto roznica. Ja na 5GHz potrafie dac i 50 Mbps, ale jak ktos mi na routerze g sprawdza przez strop, to nie ma sie co dziwic, ze ma slabo

Ale nie o tym. Opcja pierwsza najtansza i moze byc skuteczna. Opcja druga, kesli anteny nie wypala, a trzecia jak repeater sie nie spisze, to podlaczysz go po kablu.

Komentarz

• dominik9420
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1136

Właśnie o dziwo na kablu :idea: nawet odłączałem router i zostawiałem sam Ap-ek z anteną

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 22:54 ]
                                                  TP-link
                                                  Edimax

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 22:56 ]
                                                  sparrov, Albo może coś zasugerujesz
                                                  Pozdrawiam i Szerokości!

Komentarz

Pracuję...