Płatny wjazd do centrum miast - no zaczyna sie.....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • emil_w
    Drive
    • 2010
    • 45

Zamieszczone przez rafiki
    nie będzie mnie :wink:
    Rafał spox, aż tak się po tym nie odfruwa :diabelski_usmiech
    Wiem, Ty też musisz jechać "zdilować" swój "towar".
  • Alonzo_
    RS
    • 2009
    • 2460
    • Hyundai

Kraków chce wyjść z inicjatywą zmiany przepisów, która pozwoli polskim miastom pobierać opłatę za wjazd samochodów do c…

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Nie potrafią sobie poradzić z niską emisją bo mieszkańcy palą węglem/śmieciami to łatwiej przetrzepać portfele kierowców. :twisted:
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8038
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez bzyq_74
        Nie potrafią sobie poradzić z niską emisją bo mieszkańcy palą węglem/śmieciami to łatwiej przetrzepać portfele kierowców. :twisted:
        Chcą dopłacać do wymiany pieców węglowych na gazowe i potrzebują kasy w Krakowie. Drogi dziurawe i też nie ma skąd kasy wykrzesać na naprawę dróg.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• zepter00
          RS
          • 2008
          • 2304

Niech sobie zmniejszą pensje, zlikwidują premie, trzynastki i olbrzymią ilość radnych.
          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Andja
            Rider
            • 2006
            • 596

Zamieszczone przez zepter00
            Niech sobie zmniejszą pensje, zlikwidują premie, trzynastki i olbrzymią ilość radnych.
            najlepiej jak by za darmo pracowali ;-)

Komentarz

• zepter00
              RS
              • 2008
              • 2304

Pracujesz w urzędzie? :wink:
              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Andja
                Rider
                • 2006
                • 596

nie

Komentarz

• parasite
                  L&K
                  • 2011
                  • 1368

Zamieszczone przez Andja
                  najlepiej jak by za darmo pracowali
                  Najlepiej jakby ich było o połowę mniej :wink:
                  AGR 112KM, 232Nm
                  Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• sew1981
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10986
                    • Fiat

powaliło na łeb ich...." Podobne rozwiązania już obowiązują m.in. w Londynie, Mediolanie, a także w Sztokholmie." zapomnieli dodać, że pensje są "ciut" większe tam.
                    A głupi nasz naród na wszystko i tak się zgodzi....niedługo za tlen sobie karzą płacić....

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8038
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

sew1981, Problemem Krakowa jest brak obwodnic od strony północnej, i przez to cały tranzyt ładuje się przez miasto. W centrum i tak nie ma gdzie parkować, a za darmo to możesz zapomnieć w centrum. Wszędzie masz strefy płatne. Pytanie jest tylko takie, czy jak wprowadzą płatny wjazd do centrum to znikną strefy parkowania, czy będziemy płacić za to że wjeżdżamy i dodatkowo za to że też chcemy zaparkować. Jeżeli nie to znaczy ,że posuniecie czysto mające przynieść kasę miastu, a na pewno takie jest temu przesłanie.

Komentarz

• no_fear
                        Rider
                        • 2010
                        • 504
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez AdamB
                        ...Pytanie jest tylko takie, czy jak wprowadzą płatny wjazd do centrum to znikną strefy parkowania, czy będziemy płacić za to że wjeżdżamy i dodatkowo za to że też chcemy zaparkować. Jeżeli nie to znaczy ,że posuniecie czysto mające przynieść kasę miastu, a na pewno takie jest temu przesłanie.
                        oczywiste, że nie znikną strefy parkowania 8)

i trochę $ wpadnie miastu i ruch się w centrum ograniczy znacznie - no same korzyści :wink:
                        www.SPAmobile.pl

Komentarz

• kmink
                          L&K
                          • 2007
                          • 1360
                          • Superb III (3V3)

Oczywiście pod przykrywka ekologii znowu maja genialny pomysł na skubanie kierowców...
                          Na przeciwników tego typu rozwiązania jest stary ale jary argument...średniowiecze no bo na "zachodzie" to norma i wszyscy się na takie coś godzą...

Ok, niech zrobią strefy jak np. w DE ale nie płatny wjazd do miasta! Czy ci debile nie widza różnicy? Jednorazowy zakup naklejki za 5euro a winieta na wjazd?
                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8038
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kmink, tu masz rację, że naklejkę kupujesz z 5 euro do czasu zmiany tablic rejestracyjnych, a tu będzie opłata pewnie dość spora, bo pojawiają się kwoty rzędu 10zł, tylko chyba jeszcze nie wiadomo czy to jednorazowy wjazd czy okresowy. Znając pazerność naszych samorządowców będzie kosztować tyle dzienny wjazd. Zresztą, do centrum Krakowa wjeżdżają w zasadzie tylko Ci którzy naprawdę muszą ponieważ opłaty za parkowanie w strefach są dość wysokie i osoby dojeżdżające do pracy na 8h z poza Krakowa dojeżdżają komunikacją zbiorową.

Komentarz

• trooper
                              Rider
                              • 2011
                              • 525
                              • Octavia III combi (5E5)
                              • CJSB 1.8 TSI 180 KM

A ja się wyłamię i moim zdaniem w Krakowie to jest potrzebne. Oczywiście wiadomo że największym problemem są w tym momencie piece na paliwa stałe, ale samochody też dokładają Swoje, szczególnie w zakresie emisji NOx. W Krakowie się nie da normalnie mieszkać, a jak nic się nie zmieni to moje pokolenie powymiera w wieku 50 lat na choroby płuc.

Z własnej obserwacji widzę, że oprócz kwestii związanych z ochroną środowiska (co przy obecnym smogu powinno się przekształcić bardziej ochroną zdrowia ludzi) ogromnym problemem jest brak miejsca w Krakowie. Jest to cholernie ciasne miasto (jeśli chodzi o centrum), i rozładowanie tego ruchu powinno być również priorytetem.

Trzecia kwestia, Kraków jest bardzo dobrze skomunikowany. Jeśli chodzi o komunikację miejską czasowo wychodzi to samo (jeśli chodzi o dojazd), a odchodzi czas szukania miejsca parkingowego. Ja wiem że auto to jest wygoda, wsiadasz, jedziesz, masz wszystko w d...., ale czy na pewno w ogólnym rozrachunku jesteś na tym do przodu?
                              Moja Balbina

Komentarz

• kmink
                                L&K
                                • 2007
                                • 1360
                                • Superb III (3V3)

trooper pls :wink:
                                nie kumasz że ekologia to tylko przysłona dymna...niech zakażą całkowicie wjazdu do centrum...to będzie wtedy ekologia...

najpierw obwodnice, drogi szybkiego ruchu, nowoczesna komunikacja zbiorowa, parkingi pod miastem...i niech zamkną centrum...wtedy to będzie ekologia a nie łupienie kierowców...
                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8038
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

trooper, gdybym mieszkał w Krakowie i dojeżdżał w mieście do pracy to nawet nie podszedłbym do auta. Niestety dojeżdżam zza Miechowa ( w zasadzie we dwóch dojeżdżamy jednym autem na zmianę) i ze względów czasowych dojeżdżamy autami, jeżeli bym mógł dojechać komunikacją zbiorową w 1 godzinę lub 1:20 to bez wahania bym się przerzucił. Niestety dojazd do miejsca w którym pracuje pociągiem, potem autobusem, potem 20min na piechotę robi się czasowo nieakceptowalny. Na szczęście są to rogatki miasta.

Komentarz

• trooper
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 525
                                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez kmink
                                    nie kumasz że ekologia to tylko przysłona dymna...niech zakażą całkowicie wjazdu do centrum...to będzie wtedy ekologia...
                                    ekologia - może tak, i całkiem się z Tobą zgodzę że to zasłona dymna, ale ochrona środowiska nie - tutaj możemy dyskutować

podtrzymując swoją tezę odnośnie Krakowa, z raportów GIOŚ wyczytałem niedawno że największe zanieczyszczenie powietrza jest właśnie w Krakowie)

AdamB, Ty dojeżdżasz z Miechowa i mówisz że jakbyś mógł to z chęcią byś się przerzucił na komunikację, gorzej jest z mieszkańcami, którzy mimo iż mają możliwość to z niej nie korzystają. W inny sposób jak przymknięcie centrum nie zmusisz ich do korzystania z MPK (nie - nie pracuję w MPK, nie mam żadnych powiązań - uprzedzam pytania.

kmink, ostatnio powstał parking przy pętli na Ruczaju (okolice A4), i mimo iż jest bardzo dobrze skomunikowany z centrum, tramwaje śmigają aż miło - ciągle świeci pustkami.

Wszyscy piszą o łupaniu i łupaniu, czemu nikt nie pomyśli o sobie i tym cholernym smogu ? (tylko wydaje mi się, że niestety władze nie myślą moim tokiem rozumowania, i tu powstaje paradoks
                                    Moja Balbina

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8038
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

trooper,masz rację, inaczej nie zmusisz mieszkańców do korzystania z MPK i ja to rozumiem Te wszystkie działania jednak powinny mieć umiarkowany wpływ na nasze portfele. W pracy dojeżdża jeden kolega z ulicy Siewnej do naszego biura koło salonu Subaru. Nasze teksty typu, że stoisz dłużej z wyjazdu z osiedla niż jedziesz autobusem do pracy zmotywowały go to przesiadki na MPK i kupno miesięcznego biletu. Teraz na zamianę jeździ autobusem i rowerem. Jeśli wypromuje się modę na jazdę MPK, zachęci się ludzi jazdy MPK, to ludzie sami się przesiądą. Podnoszenie cen biletów temu chyba nie służy.

Komentarz

• trooper
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 525
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

AdamB, sam widzisz na przykładzie kolegi z pracy, a jeśli chodzi o podwyżki cen biletów, to zauważ że w górę idą jednorazówki, 20 minutowe, godzinne, a nie okresowe (przynajmniej ja tego nie zauważyłem u siebie, nie wiem jak z "całymi".
                                        A jeśli chodzi o rower... Ja z pod Tesco na Kapelance jadę autobahnem. Kolega z końca Bobrzyńskiego zap..dala na kolarce. Przed zajęciami jeszcze zdąży kupić i zjeść bułę, zanim ja się dowlekę na al. Mickiewicza:P
                                        Moja Balbina

Komentarz

• Zorr
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2110

to jest najlepszy pomysł:
                                          "Inny pomysł to wprowadzenie winiet na wjazd do miasta dla kierowców spoza Krakowa" tylko jakiś idiota to mógł wymyślić. Podejrzewam, iż takie rozporządzenie byłoby niezgodne z prawem Polskim, dalej inne miasta prawdopodobnie odpowiedziałby tym samym (najlepiej jakby wszystkie gminy w koło Krakowa, z których sporo osób pracuje w Krakowie, zrobiły to samo dla rdzennych Krakowian)
                                          jeszcze dalej mam wrażenie, iż mogłoby to obniżyć dochód z turystyki o więcej niż przychód z winietek.
                                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8038
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zorr, ten pomysł jest tak głupi, że nawet nie chce mi się go komentować.

Komentarz

• aneczka26
                                              Classic
                                              • 2013
                                              • 2

Ilość rakotwórczego benzo(a)pirenu, którą przyjmuje rocznie krakowianin odpowiada wypaleniu 3300 papierosów. Dla porównania mieszkaniec Berlina przyjmuje dawkę równoważną 200 papierosom, a Londynu 35 - donoszą inicjatorzy akcji "Krakowski Alarm Smogowy". Młode matki, które postanowiły powiedzieć STOP trującemu smogowi, zgromadziły już tysiące zwolenników. Ulicami Krakowa przeszli protestujący mieszkańcy w maseczkach antypyłowych.

Proponuję poczytać! Rower i komunikacja miejska też istnieje!
                                              Każda najlepsza lokata bankowa pozwoli w minimalnym stopniu zarobić.

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8038
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez aneczka26
                                                Rozumiem, że sama jeździsz rowerem do pracy??

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Zamieszczone przez aneczka26
                                                  oczywiście,
                                                  komunikację miejską wybieram jak jadę się napić tzn tfu "na męskie ploty"
                                                  a rowerem jak jadę z rodziną po bezdrożach i parkach...
                                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...