Zbiórka przepracowanego oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamwo
    Rider
    • 2011
    • 359

Zamieszczone przez Lashlo
    (jestem geodetą, więc wiesz, tyczki, statywy-duży bagażnik to podstawa)
    to nie wiem czy rapid będzie dobry. lepiej OIII
    RS Stage 2 335/450
  • blind_walker
    RS
    • 2010
    • 4533
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Witam, u Kuzyna w szkole organizują zbiórkę przepracowanego oleju silnikowego.
    Więcej informacji w ulotce poniżej.
    mkII 20VT (600h worked)
    Roooooomster

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Ja pierdziele. Może jeszcze po szkołach zaczną zbierać przepracowany papier toaletowy??

Niech się małolatowi w tornistrze otworzy butla olejem po dieslu i kaplica

Komentarz

• blind_walker
        RS
        • 2010
        • 4533
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
        Może jeszcze po szkołach zaczną zbierać przepracowany papier toaletowy??
        Papier toaletowy wyrzucisz do muszli klozetowej i spuścisz wodą, oleju silnikowego raczej nie, bo raz ubrudzisz porcelanę, a dwa jest to nieekologiczne i po to są organizowane takie akcje.
        mkII 20VT (600h worked)
        Roooooomster

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Moze lepiej niech sie przyniesie tam, niz wyleje pod krzak przy bloku :diabelski_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez blind_walker
            Może jeszcze po szkołach zaczną zbierać przepracowany papier toaletowy??
            Papier toaletowy wyrzucisz do muszli klozetowej i spuścisz wodą, oleju silnikowego raczej nie...
            Serio?

[ Dodano: Sro 13 Mar, 13 13:30 ]
            Jakby mi dziecko powiedziało : tata, jak będziesz wymieniać olej to go przynieś do domu, bo u nas w szkole...." to bym wytłumaczył mu na czym ta "ekologia polega".

Komentarz

• blind_walker
              RS
              • 2010
              • 4533
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jakby mi dziecko powiedziało : tata, jak będziesz wymieniać olej to go przynieś do domu, bo u nas w szkole...." to bym wytłumaczył mu na czym ta "ekologia polega".
              Ciekaw jestem jakbyś mu to wytłumaczył :?: Osobiście, gdybym miał dziecko, u którego w szkole jest prowadzona taka akcja, to zawiózłbym to co mam, wcześniej pytając znajomych, czy coś doleją do puli. Nie mam jeszcze swoich dzieci, wiec zawiozę sam to co mam, czyli ok 20l.
              mkII 20VT (600h worked)
              Roooooomster

Komentarz

• kazik4x4
                RS
                • 2008
                • 2728

Zamieszczone przez blind_walker
                Ciekaw jestem jakbyś mu to wytłumaczył :?: Osobiście, gdybym miał dziecko, u którego w szkole jest prowadzona taka akcja, to zawiózłbym to co mam, wcześniej pytając znajomych, czy coś doleją do puli. Nie mam jeszcze swoich dzieci, wiec zawiozę sam to co mam, czyli ok 20l.
                Jak będziesz rodzicem, to będziesz wiedzieć jak i co wytłumaczyć.

Komentarz

• aniol
                  RS
                  • 2012
                  • 5228
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mam dwoje dzieci 13 i 17 lat. Kilka razy w tygodniu je odwoże, podwoże zależy jak im pasuje.Zbierali już makulaturę,stare baterie,korki z butelek i ubrania dla biednych dzieci.Nie widziałem żadnego problemu.Jak trzeba będzie to i olej się zawiezie bo dla mnie to nie problem.A przykład idzie z góry jak mawiają. Skąd się biorą tony śmieci w lasach i rowach? Bo ciężko ruszyć cztery litery i mózgownice i posortować,oddać niektóre odpady gdzie trzeba.Z olejem jest łatwiej,bo można go wylać i nikt nie zauważy. :czacha
                  http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                  Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• robertobadzio
                    Rider
                    • 2008
                    • 746

ja pitole,ktos o cos poprosi a tu zaraz wywody...
                    chcesz pomozesz,dasz,nie chcesz-nie zawracaj gitary :!:
                    http://www.optykrudaslaska.pl/

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez aniol
                      Zbierali już makulaturę,stare baterie,korki z butelek i ubrania dla biednych dzieci.Nie widziałem żadnego problemu
                      z tym to nie ma problemu. Ale wiadomo jakie są dzieci - zamiast olej dostarczyc do szkoły......mogą po drodze takie banieczki wykiprować do rzeki itp.
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• damian1975
                        RS
                        • 2012
                        • 4107
                        • Superb III (3V3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, jak czytam twoje posty to jesteś normalnie tak mądry jak telewizor o 19.30 na TVP1 :lol: :twisted:

TAXI 2153 KATOWICE CHYBIE

Komentarz

• aniol
                          RS
                          • 2012
                          • 5228
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                          Zamieszczone przez aniol
                          Zbierali już makulaturę,stare baterie,korki z butelek i ubrania dla biednych dzieci.Nie widziałem żadnego problemu
                          z tym to nie ma problemu. Ale wiadomo jakie są dzieci - zamiast olej dostarczyc do szkoły......mogą po drodze takie banieczki wykiprować do rzeki itp.
                          Miałem na myśli jak ja bym ten olej zawiózł osobiście bo jak wiadomo dzieci mają różne pomysły. :szeroki_usmiech
                          http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                          Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• zepter00
                            RS
                            • 2008
                            • 2304

Zamieszczone przez damian1975
                            kazik4x4, jak czytam twoje posty to jesteś normalnie tak mądry jak telewizor o 19.30 na TVP1 :lol: :twisted:
                            :haha:
                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• kazik4x4
                              RS
                              • 2008
                              • 2728

Panowie, generalnie naskoczyliście na mnie, że ja nieekologiczny jestem, przemądrzały i tak dalej.
                              Ale na zdrowy rozsądek akcja - tu zaznaczam dla mnie - jest bez sensu.

Bo co ma wspólnego z ekologią zanoszenie oleju po wymianie do szkoły na zbiórkę??
                              Jedziesz na wymianę oleju, pół biedy kiedy wjeżdżasz na podnośnik/kanał i zlewają do pojemnika zbiorczego/wysysarki bo prosisz gościa żeby ci to zlał do bańki. Facet zrobi oczy, popatrzy dziwnie, trochę się zdziwi że mu dodatkową robotę fundujesz, ale da ci upragniony olej w bańce - wprawdzie wytartej szmatką, ale prawdopodobnie uwalanej olejem którą z małą fatygą/obrzydzeniem musicie wziąć w dłoń.
                              Inaczej sprawa ma się z wysysarką. Już widzę nieco bardziej kosmiczne spojrzenie człowieka, który wam wysysa olej, a prosicie go, żeby wam przelał to do bańki...
                              No trzeba bańkę zanieść do domu, może zawieźć dzieciaka z nią do szkoły... nie raz skończy się tym, że ta bańka w końcu wyląduje w śmietniku pod domem.

Panowie, niektórzy z Was pewnie wzięli pod uwagę tylko to, że sprzeciwiam się jakże szlachetnej idei ekologii.
                              Za ekologią jestem jak najbardziej, ale jestem przeciwny brakowi logiki.
                              Makulatura, stare ubrania, baterie, puszki, zakrętki - ok, to bierzemy z domu i zanosimy.
                              Ale panowie, wyciąganie oleju z bańki wysysarki, targanie go do domu i dawanie go dzieciakowi, żeby trafił po miesiącu ten olej tam, gdzie mógł być już 3 tygodnie temu, to zakrawa na debilizm roku.
                              Niejednemu dzieciakowi butelka się otworzy, rozwali, ubranie poplami, zaleje szkolny korytarz i "mundry" dyrektor ocknie się, że to ma niewiele wspólnego z ekologią.
                              Mało kto, może jeden na 200 sam zmienia olej w domu, a takie wyciąganie oleju ze zlewek kojarzy mi się z wyciąganiem "gadżetów" ze śmietnika. Może niedługo będzie plakat, zachęcający żeby dzieciaki przeszły się po osiedlowych hasiokach i wytargały stamtąd co się da??
                              Panowie, trochę logiki. Co można to mozna. Olej po frytkach to rozumiem, ale silnikowy???

Zużytych klocków hamulcowych na złom nie potrzebują?

P.S. Może to chodzi o olej jadalny, posmażalniczy, a my się tu tak pałujemy bo kolega założyciel wątku napisał "oleju silnikowego"?? A na plakacie, jak dobrze widzę, nie ma ani słowa o oleju silnikowym?

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

kazik4x4, Ty to zawsze jesteś taki cały na nie i na nie, no :!: :lol:
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Jark7
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 777

Cel i idea słuszne, ale dlaczego ten zamysł kojarzy mi się z wyważaniem otwartych drzwi ...
                                  Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                  Jark7
                                  było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

A moze chodzi tylko o to, zeby taki olej ktory dziadek trzyma od pokolen w butelkach jeszcze z CPNu mozna bylo tak przy okazji zutylizowac legalnie. O nic wiecej.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

Zamieszczone przez Jark7
                                      Cel i idea słuszne, ale dlaczego ten zamysł kojarzy mi się z wyważaniem otwartych drzwi ...
                                      Dokładnie mam takie samo wrażenie!

Komentarz

• McGan
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 3573
                                        • Superb III (3V3)

Rany, ale marudzicie o.O
                                        Dostajecie możliwość zutylizować olej ZA DARMO, zamiast wlewać do kanału, albo w krzaki, albo na trawnik, albo... ( :lol: ), to zamiast z tego po prostu skorzystać, to nieee...

Dodatkowo dzieciaki mają motywację, żeby zrobić coś dla środowiska (podkreślam: środowiska, nie komercyjnej ekologii!) i może takie zachowania zostaną im na przyszłość w głowach chociażby dzięki takiej akcji.

kazik4x4,
                                        Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                                        Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• Jark7
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 777

McGan, twoje autko chyba trochę szybsze od Ciebie :diabelski_usmiech
                                          Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
                                          Jark7
                                          było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• maxpaynemm
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1764
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sam chętnie bym oddał do utylizacji ze 20l zalega mi to w garażu w bańkach a do kanalizacji przecież nie wyleję :|

kazik4x4, napewno jest i racja w tym co mowisz, ale nie każdy wymienia u mechanika, niektórzy zlewają w garażu i wtedy jest problem.

Może ktos wie gdzie na mazowszu mozna oddać stary olej?? Dodam że sąsiadów i znajomych z piecami olejowymi nie posiadam
                                            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• terefere62
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 42

Oddaj na jakąś stację benzynową lub warsztat czasem przyjmują (za opłatą). :wink: Tu masz artykuł jak chcesz sobie poczytać: http://wybierz-olej.pl/2013/zuzyty-o...o-z-nim-robic/
                                              Octavia I 1.6 75KM 98r.

Komentarz

• negrowaty
                                                Classic
                                                • 2015
                                                • 23

mam trochę na zbyciu, ale ciut daleko

Komentarz

Pracuję...