edo25, zastanów się czy jest sens pchać się w ASO. Jest tu na forum kilka przypadków opisanych i jedni idą w silniki/części z rynku wtórnego, inni wymieniają na 2,0. Ja uważam, że ASO z tą ceną przesadza i można to zrobić w dużo mniejszych pieniądzach. Ale to Twoja kasa, Twoja decyzja
Własny biznes
Zwiń
X
-
Własny biznes
Może kiedyś nadejdzie dzień, aby stanąć po złej stronie mocy czyli pracodawcy, chciałbym aby w tym temacie wypowiadali się ludzie, którzy mieli styczność z daną branżą czy to jako pracowni czy pracodawca/właściciel, myślę, że temat będzie się rozwijał oraz, że będzie pomocny
1. Salonik prasowy, jakie nakłady finansowe są potrzebne, aby to wyposażyć oraz czy lepiej robić to przez jakąś dużą sieć czy lepiej na własną rękę?
2. Kawiarnia, jakie nakłady finansowe, są potrzebne na wyposażenie i co najlepiej waszym zdaniem sprzedawać? Kawiarnia w pobliżu miejsca gdzie jest basen, siłownia, sauna itd. itp. dziennie tam będzie się pojawiać ok. 300-500 osób, część z nich to pacjenci szpitala i rehabilitacji?
-
-
natash,
pkt.1 Własny salonik jest ok ale pod jednym warunkiem połączenia go z kawiarenką, dobrze aby o tym miejscu było głośno, czyli zadbać aby ten salonik prasowy był kultowym miejscem. Wolny strzelec ma tą przewagę że może mieć tytuły niszowe nie dostępne np. we franczyzy. Koszty lokal, pracownik wyposażenie, nie masz za to kosztów franchyzy i działasz na własną ręke bez wsparcia frachyzodawcy,
W sieciowym masz ograniczone pole manewru ale masz za to rozpoznawalną markę na start ludzie wchodza znają markę, ale masz opłaty zależne od danej sieci (Relay,Inmedio,TopPress itp)
pkt.2 Kawiarnia tutaj tak samo możesz wejść w sieć i wtedy masz dostęp do sprzętu narzuconego przez sieć i wyglądu często dostajesz w ramach opłaty wstępnej. Jeśłi chcesz stworzyć własną markę to od producentów kawy możesz dostac np Express i zastawy to jest największy koszt. Lokal od 30m2 i tu tak smao trzeba dbać o jakośc i atmosferę to tak na szybko
W przypadku gastronomi czyli kawiarni musisz spełnić wymogi Sanitarne, jak chcesz alkohol koncesja są 3 typy. W Bydgoszczy jak dobrze pamiętam z tamtąd jesteś jest duża konkurencja od Sowy.
Aby zwiększyć ilośc klientów pamiętaj o kanale informacyjnym na FB,TT, G+ oraz PInterest oraz zaproponuj aby lokalni blogerzy kulinarni odwiedzili cię opisali itp. Z blogerami jest ciężko ale ludzie sugerują sie coraz bardziej w wyborze ich wpisami
Komentarz
-
-
natash, kup sobie "Pierwszy Milion" Forbesa, poza tym polecam http://franchising.pl/; http://mambiznes.pl/; http://www.przejdznaswoje.pl/ i inne strony...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Podłączę się.
jeżeli (hipotetycznie) zostałbym firmą i wystawiałbym zleceniodawcy fakturę na 10.500zł netto, to ile fizycznie zostawałoby mi w ręku (netto) po odliczeniu wszelkich podatków, ZUS-ów, itp.?
Są na forum księgowi to niech ci dokładnie to wyliczą bo moje obliczenia nie sa obliczeniami idealnymi :lol:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidaZamieszczone przez Agamek12Podłączę się.
jeżeli (hipotetycznie) zostałbym firmą i wystawiałbym zleceniodawcy fakturę na 10.500zł netto, to ile fizycznie zostawałoby mi w ręku (netto) po odliczeniu wszelkich podatków, ZUS-ów, itp.?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Zamieszczone przez piramidaZamieszczone przez Agamek12Podłączę się.
jeżeli (hipotetycznie) zostałbym firmą i wystawiałbym zleceniodawcy fakturę na 10.500zł netto, to ile fizycznie zostawałoby mi w ręku (netto) po odliczeniu wszelkich podatków, ZUS-ów, itp.?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Czyli przy fakturze 10,5kzł netto koszty (zus, podatki, ksiegowość) to około 2,5-3kzł... :?
Chyba że sporo rzeczy pójdzie w koszty to podatku mniej zapłacisz plus jak masz głowę na karku to ten podatek powinien wychodzić jak najmniejszy lub przez jakiś czas możesz jechać nawet na stracie...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
Agamek masz tak:
dochód netto minus wszystkie koszty (tu zusy, ale wciągnij auto na firmę - np bez amortyzowania go i wtedy wszelkie eksploatacyjne tematy tez odliczysz - paliwo /oleje /przeglądy /ubezpieczenia itp, także jak cokolwiek np do kompa, drukarki kupisz - nikt tego nie sprawdzi że to na priv poszło, też np rachunek za telefon w koszty)
i od tego płacisz podatek. Jak jesteś na skali to chyba 18% , jak na liniowym to 19%
Im więcej takich kwitów (kosztów) sobie skręcisz tym mniejszy podatek zapłacisz i więcej Ci zostanie.
Ale ZUS po 2 latach jak kolega napisał tysiak, mały - kiedyś 200 placiłem teraz nie wiem, księgowy (biuro rach) - nie wiem jak u Was, u nas za te parę kwitów na miesiąc 150/200 zeta (odliczasz czyli faktycznie mniej - powiedzmy 100/150)
To musiałaby być Fv?
Bo jeśli np rachunek bez Vat to może inaczej by się to dało załatwić, może ktoś podpowie, czy można np być na ryczałcie jakimś od kwoty z rachunków bez wtedy robienia kosztów i może to by się bardziej Ci opłacało.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Alonzo_, rozważam rozmowę ze swoim pracodawcą na temat takiego rozwiązania i chcę wiedzieć jak to finansowo wychodzi...
Z zewnętrznej firmy można z dnia na dzień zrezygnować bez konsekwencji i wtedy zostajesz bez niczego a jeszcze z kosztami na kolejne miesiące np zus (minus w kieszeni) a tak masz okres wypowiedzenia i przez jakiś czas coś kasy na czas szukania nowego zajęcia
Tobie niekoniecznie się to może wtedy opłacać.
Jesli Twój pracodawca nie robiłby problemów a np żeby dorobić sobie potrzebujesz faktury wystawiać to pracując załóż działalność, nie płacisz pełnego zusu tylko zdrowotne chyba 200 czy 300 zeta/m-c. I wtedy jesteś wygrany.
Chyba, że chcesz wyjąc kasę z jakiś funduszy na rozpoczęcie to nie możesz być na etacie..chyba
Przed decyzją popytaj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Alonzo_, wiem o potencjalnych problemach i stąd moje pytanie o to ile "zostaje" netto.
A z tego co piszecie widzę, że coś tam finansowo można zyskać, ale ryzyko dla tego "zysku" chyba jednak jest zbyt duże.
Jest rodzina, są dzieci, trzeba sie dobrze nad takimi krokami zastanowić, chyba że sie jest takim specem w swojej (rzadkiej i płatnej) dziedzinie że w ofertach pracy się przebiera jak w ulęgałkach...to stresu nie ma i tylko pozazdrościć.
Komentarz
-
-
odnosnie zmiany formy zatrudnienia na DG, to przez pierwsze 2 lata placisz mniejszy ZUS ok 400 pln potem 1000 z groszami ale...
jesli zalozenie DG ma zwiazek z tym ze "uciekasz" od pracodawcy z umowy o prace na samozatrudnienie to tego obnizonego mial nie bedziesz - w prawie jest klauzula, dokladnej jej tresci nie pamietam, ale zabrania tego typu praktyk.
odnosnie tego co zostanie w kieszeni jest tak jak mowi Piramida, z 10k zostaje ok 7-8k, plus oczywiscie zwrot VAT za byle gowno, "złotówke" od zarowki do samochodu albo "500" za nowego lapka
a bardziej szczegolowo wygflada to tak:
faktura 10500
====
zus obnizony 414,8517
podstawa podatku 10085,1483
19% podatek:
podatek 1916,178177
podatek nalezny (podatek - kwota wolna - zdrowotne): 1644,468102
zostaje w rece (netto - zus - podatek) 8440,680198
18% podatek:
podatek 1815,326694
podatek nalezny (podatek - kwota wolna - zdrowotne): 1543,616619
zostaje w rece (netto - zus - podatek) 8541,531681
====
zus normalny 1026,981
podstawa podatku 9473,019
19% podatek:
podatek 1799,87361
podatek nalezny (podatek - kwota wolna - zdrowotne): 1528,163535
zostaje w rece (netto - zus - podatek) 7944,855465
18% podatek:
podatek 1705,14342
podatek nalezny (podatek - kwota wolna - zdrowotne): 1433,433345
zostaje w rece (netto - zus - podatek) 8039,585655
Jak ktos chce moge podeslac odpowiedni XLS na to
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12Alonzo_, rozważam pewne rozwiązania i chcę wiedzieć jak to finansowo wychodzi...
Rozwiązujecie umowę za porozumieniem, lub ty składasz wypowiedzenie, potem podpisujecie umowę na świadczenie usług przez Ciebie, a za miesiąc dają Ci wypowiedzenie umowy o usługi i koniec balu.
Niższy zus nie dotyczy tych, którzy po rozwiązaniu umowy o pracę będą świadczyć usługi na rzecz tych, dla których pracowali w ciągu ostatnich 12 miesięcy.
[ Dodano: Sro 17 Kwi, 13 14:43 ]
yogi_at_pozen, wyliczenia słuszne, zakładając że kosztów nie ma. A firma może go zacząć wysyłać 5-6x w miesiącu na budowę na 2-3 dni, na drugi koniec Polski, każdy przejazd to kilka stów na paliwo, ze 2 stówki hotel, 100 żarcie i górka 8000 koła topnieje.
A w firmie to jeszcze diety i delegacje dostaje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4yogi_at_pozen, wyliczenia słuszne, zakładając że kosztów nie ma. A firma może go zacząć wysyłać 5-6x w miesiącu na budowę na 2-3 dni, na drugi koniec Polski, każdy przejazd to kilka stów na paliwo, ze 2 stówki hotel, 100 żarcie i górka 8000 koła topnieje.
A w firmie to jeszcze diety i delegacje dostaje
odnosnie wyjazdow sluzbowych - ja w kontrakcie mam ze wyjazdy (przelot/hotel) oplaca pracodawca + dorzuca diete wiec wszystko mozna dogadac na starcie i po prostu odpowiednio uwzglednic planowane koszty wyjazdow w koncowej FV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yogi_at_pozenodnosnie zmiany formy zatrudnienia na DG, to przez pierwsze 2 lata placisz mniejszy ZUS ok 400 pln potem 1000 z groszami ale...
jesli zalozenie DG ma zwiazek z tym ze "uciekasz" od pracodawcy z umowy o prace na samozatrudnienie to tego obnizonego mial nie bedziesz - w prawie jest klauzula, dokladnej jej tresci nie pamietam, ale zabrania tego typu praktyk.......
Komentarz
-
Komentarz