Jarmark

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kundziajnik
    Ambiente
    • 2012
    • 108

Jarmark

Dodatkowo kolesia spuszcza na drzewo jak ten chce numer przesylki, a mowi ze ma mu doslac reszte kasy, bo w liscie nie jest zaznaczone ze ma byc za pobraniem i takie tam. Gosciowi poradzilem, zeby sie wstrzymal do polowy nastepnego tygodnia, a potem na policje i tyle.

500zl na zaliczke do wysylki :lol: Wiecej jak 50zl bym nie dal, bo przesylka palety wychodzi w granicach max 150zl

Dalej mamy gro naiwnych.

Ostatnio gosc mi opowiadal jak kupowal kilka aut. Znalazl Opla, sprzedaje jakies niby ASO. Gatka szmatka, zaliczke wplacil za kilka dni przyszly papiery do auta dopelnil reszte papierow, wplacil kase i auto dostal. Potem tak samo kupil jeszcze jedno auto innej marki. Trzecie bylo jakies Mitsu. Taka sama gatka, no to wplacil zaliczke i czeka. Minal tydzien, dwa... telefony gluche, zapadli sie pod ziemie. Okazalo sie ze na jedno auto wzieli zaliczke od ponad 100 osob, a firma zalozona byla owszem, miala wszystkie papiery, prowadzona byla przez dwa lata, ale obroty jakies znikome, az w koncu postanowili dopelnic formalnosci i wywinac troche ludzi.

A potem sie dziwia, ze ludzie z pistoletami chca biegac po ulicy
  • natash
    RS
    • 2011
    • 2599

Jarmark

Słuchajcie chciałbym zorganizować jarmark z produktami regionalnymi, czy ktoś może pomóc i napisać, czy potrzebuje jakieś pozwolenia itd. itp. Sprawa wygląda tak, wynajmuje dużą powierzchnie, potem pod wynajmuję wystawcą. Jak to ma się prawnie i formalnie może ktoś wie czy potrzeba coś z Sanepidu. Druga sprawa, jak jestem na etacie, ale chciałbym to rozegrać w 100% legalnie, co musiałbym zrobić? Każda wskazówka mile widziana . Oczywiście próbowałem się czegoś dowiedzieć w UM lub Sanepidzie, ale tam to nie można się niczego dowiedzieć...

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

natash, a gdzie to będzie?bo lubię dobre sery i kiełbachę

Komentarz

• kbjanek
        Rider
        • 2009
        • 381

jako organizator będziesz podlegal pod ustawe o imprezach masowych,
        jak zywnosc to sanepid, jak hala to straz pozarna,
        rozumiem ze jak plac to zajecie pasa ruchu/krawędzi jezdnii,
        ubezpieczenie od nw, itd. itp.,
        zacznij od pogadania z wlascicielem obiektu i zobacz na co już ma pozwolenia

Komentarz

• natash
          RS
          • 2011
          • 2599

Kuj-pom, ale produkty tylko pierwsza klasa .

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

Zamieszczone przez kbjanek
            jako organizator będziesz podlegal pod ustawe o imprezach masowych,
            e no bez przesady

Ustawa o bezpieczeństwie imprez masowych:

Art. 3.
            Ilekroć w ustawie jest mowa o:
            1) imprezie masowej – należy przez to rozumieć imprezę masową artystyczno-rozrywkową, masową imprezę sportową, w tym mecz piłki nożnej, o któ-rych mowa w pkt 2–4, z wyjątkiem imprez:
            Ale to chyba podpada pod działalność gospodarczą...jutro się spróbuje dowiedzieć.

Komentarz

• aro_40
              RS
              • 2007
              • 1529
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

natash skontaktuj sie z urzędem miasta gdzie będziesz chciał to organizować - oni ci powiedzą wszystko.
              I zadzwoń do Ministerstwa Rolnictwa, tam jest departament wyrobów regionlanych - może dadzą jakieś wsparcie
              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

natash, a to masz ciśnienie żeby samemu zrobić?
                Bo jest kilka firm które organizują takie rzeczy.

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Zamieszczone przez westwi78
                  natash, a to masz ciśnienie żeby samemu zrobić?
                  Bo jest kilka firm które organizują takie rzeczy.
                  Mały Jarmark to mały zysk , dlatego myślę żeby samemu .

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

natash, a no to jasne tylko trza dobrze przemyśleć bo punktów do zmoki jest dużo

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

zmoki?

Komentarz

• no_fear
                        Rider
                        • 2010
                        • 504
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez natash
                        zmoki?
                        tłumacząc na język bardziej zrozumiały myślę, iż autor miał na myśli - że istnieje wiele aspektów organizacji takiego przedsięwzięcia na które należy zwrócić uwagę aby nie zostać zaskoczonym :wink:
                        www.SPAmobile.pl

Komentarz

• słoń
                          Elegance
                          • 2010
                          • 777

Zamieszczone przez no_fear
                          zmoki?
                          tłumacząc na język bardziej zrozumiały myślę, iż autor miał na myśli - że istnieje wiele aspektów organizacji takiego przedsięwzięcia na które należy zwrócić uwagę aby nie zostać zaskoczonym :wink:
                          czyli WTOPY :lol:

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

natash, ten temat to ruletka.
                            Zależy od pogody, wystarczy że będzie słaba danego dnia i już dupa, ludzie w domu zostaną mimo, że impreza będzie w hali.
                            Poza tym wydatki" wynajęcia hali, ochrony, reklama, obsługa itp - na wejście kilka tysięcy, sprzedających musisz musisz mieć conajmniej kilkudziesięciu, żeby Ci się wpływy zrównoważyły z wydatkami, bilety max po 5zl dorośli i 3 zl dzieci, bo jak nie to nie przyjdą.
                            Według mnie impreza raczej niedochodowa.

Takie produkty najczęściej się pojawiają przy okazji dni miasta, gminy, festynów itp, gdzie wystawiający wie, że na bank będzie sporo ludzi, którzy i tak przyjdą bo jest muzyka, piwo i wstęp za darmo.
                            Wiec wystawcy wolą festyny i gminne potańcówki, niż imprezę zamkniętą w hali, gdzie za wstęp będzie trzeba zapłacić i zwiedzajacych będzie 200 a nie kilka tysięcy.

Natash, widzę, że Ciebie bardzo w stronę gastronomii ciągnie! Z fajnych gastronomicznych pomysłów, takich jarmarkowych to kiedyś widziałem w weekend majowy na Jurze przyczepę zrobioną z zewnątrz na starą chałupę, przykrytą strzechą (zdejmowaną na czas jazdy), przed przyczepką wystawione koło od wozu, chruściany płotek, przy płotku żywa koza itp...
                            Z przyczepy na czas festynu/jarmarku na kółkach po specjalnym stelaży wyjeżdżał piec w którym na zewnątrz piekli podpłomyki, buły i inne gadżety, w środku baby w średniowiecznych zapaskach robiły bliny, kluski lane, kulebiaki z kapustą itp.
                            kolejka co nie miara.
                            Za rok ich spotkałem w Spale, i znów koleja na kilkanaście minut stania.
                            O tym czy to się opłaca czy nie, świadczy fakt, że do przyczepy był podpięty max 3-4 letni Land Cruiser, a busem z zapleczem towarowym był nie starszy od land crusiera VW LT/Crafter.
                            Buda z pomysłem, w dobrym stylu, żarcie na prawdę bardzo smaczne.
                            Jedyny minus - sezon trwa od kwietnia do października, zima z małymi wyjątkami w domu.
                            I ciągle w drodze, jak cygan z taborem - dla niektórych sprawa nie do przełknięcia.

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

A bawię się troszkę w kuchni .

Jarmark, myślę o nim w kategorii dorobienia na paliwo pareset złotych w miesiącu. Gastronomia w Polsce to bardzo ciężki biznes, bo prawie nikt nie wychodzi na miast, sam się na tym złapie nieraz, że ostatni raz na mieście z rodziną byłem w poprzednim miesiącu. Na zachodzie jest trochę inna kultura wychodzenia i tam się je 2-3 raz w tygodniu.

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

Jarmark, myślę o nim w kategorii dorobienia na paliwo pareset złotych w miesiącu. Gastronomia w Polsce to bardzo ciężki biznes, bo prawie nikt nie wychodzi na miast, sam się na tym złapie nieraz, że ostatni raz na mieście z rodziną byłem w poprzednim miesiącu. Na zachodzie jest trochę inna kultura wychodzenia i tam się je 2-3 raz w tygodniu.
                                Ja na twoim miejscu kilkaset złotych wolałbym dorobić w branży IT która nie jest Ci obca przecież. Od trywialnego pogotowia kom, przez strony internetowe dla firm, przez nieco bardziej zaawansowane sieciowanie firm i aplikacje robocze dla nich.

Nie szukasz podstawowego zarobku tylko dorobienia, więc to będzie najlepsze, bo w tym siedzisz i będziesz to robić niejako przy okazji.
                                Na głosy typu "no ale jest już tych firm sporo" odpowiadam: i każdy żyje

Ja na przykład szukam teraz kogoś kto na podstawie moich założeń przeniesie mi na archi-cada i auto-cada moją koncepcję którą sobie powoli klaruję.
                                Poza tym idealnie by było, kto potrafiłby to skatalogować i stworzyć szablon folderu z ofertą handlową, szablon w oparciu o który grafik zrobi co trzeba.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Kwestia jak ma sprecyzowana umowe o prace z obecnym pracodawca IT :wink:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Kwestia jak ma sprecyzowana umowe o prace z obecnym pracodawca IT :wink:
                                    W sumie racja, ale nie podejrzewam, że ma zakaz siadania do kompa

Komentarz

• kapi
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1174
                                      • Fabia combi

natash, u nas takie "jarmarki" są organizowane w CH Plaza oraz CH Forum, sa tam produkty przeważnie regionalne niedostępne w żadnej sieci handlowej ( piwa, miody, sery, pieczywo) , ale te "wielkoseryjne" też się trafiają.
                                      może zapytać / pogadać z zarządcą jakiegoś Centrum w Twojej okolicy jak to wygląda ? no i część problemów odpada z "imprezami masowymi"
                                      OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

kazik4x4 - co potrzebujesz w Cadzie, bo żona nim biegle włada . Tylko firma IT ma 2 problemy, pracodawca który zabrania zakładania takiej działalności, także jedynie na lewo albo po pozwoleniu od strony pracodawcy, a jakby to przeskoczyć lub pracodawca by się zgodził, to zdobycie jakiejś firmy jest problemem, bo każdy kogoś już ma oraz to że pogotowie musi działać 24h, a jak jest się w pracy 8-10h to ciężko to ogarnąć, szczególnie, że wizyta w firmie pewnie miałaby się odbywać w godzinach mojej obecności w pracy .

Kapi - jak możesz podpytaj z ciekawości

Komentarz

• kapi
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1174
                                          • Fabia combi

Kapi - jak możesz podpytaj z ciekawości
                                          kurcze, nie mogę do nich trafić w godzinach pracy ....
                                          może wykonanie telefonu do nich nieco rozjaśni.
                                          OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• Yarwa
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 915
                                            • BMW

Ja na przykład szukam teraz kogoś kto na podstawie moich założeń przeniesie mi na archi-cada i auto-cada moją koncepcję którą sobie powoli klaruję.
                                            w kwestii cada mogę ci pomóc, a jesli chodzi o komplet archicad i cad to jakbyś byl zainteresowany tez mozna by bylo cos zoorganizowac

Komentarz

Pracuję...