Lexus IS 220 & Audi A4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

Lexus IS 220 & Audi A4

frodziarz,

• kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Lexus IS 220 & Audi A4

Pierwsze pytanie o Lexusa:

Czy ktoś się orientuje czy Lexus IS jest zawieszeniowo/silnikowo zbieżny z Toyotą Avensis T27?
    Silnik podobnie jak w Toyocie 2,2d, czy skrzynie biegów też mogą być zamienie z Toyoty? Być może to samo zawieszenie - jak z kosztami serwisu?

Pytanie o A4 B8,

Czy automatyczne skrzynie Tiptronic to jakaś oddzielna konstrukcja Audi czy też inaczej nazwane DSG?
    O zawieszenia i silniki nie pytam, VAG jest VAG

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A Lexus nie ma napedu na tyl w ISie ?? Tak w benzynach mocnych chyba bylo ?? Ale ja nie znam sie na Lexach

Te 1.9 i 2.0 TDI na pewno maja DSG. 3.0TDI bedzie miec tiptronika. Chyba ze quattro to wtedy jest jakas skrzynia ogarniajaca taki moment.

Na lewarku jak jest napis DSG to mamy do czynienia z DSG, a jak brak to tiptronik. Jak w Skodzie
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

A no właśnie, może mieć na tył Nie pomyślałem o tym, byłem przekonany że FWD

i ma http://www.uzywane.lexus-polska.pl/p...erte/023657618

czyli odpada.

A z Audi jak w 2.0D są DSG to lux, sprawa sie że tak powiem upraszcza.

Komentarz

• Thundi
          L&K
          • 2005
          • 1157

Zamieszczone przez Maicroft
          Na lewarku jak jest napis DSG to mamy do czynienia z DSG, a jak brak to tiptronik. Jak w Skodzie
          W Audi na lewarku nie znajdziesz napisu DSG !
          Dlaczego? Odpowiedz jest prosta Audi stosuje nieco zmienioną skrzynię w niektórych modelach i dla rozróżnienia od koncernu VW u nich skrzynia ta nosi inne oznaczenie - S-Tronic.

Zamieszczone przez kazik4x4
          Czy automatyczne skrzynie Tiptronic to jakaś oddzielna konstrukcja Audi czy też inaczej nazwane DSG?
          Tiptronic to zwykła stara skrzynia automatyczna która dostała możliwość zmiany biegów lewarkiem lub łopatkami. Ona do niedawna była jedną z bardziej wytrzymałych (zresztą dalej tak jest bo skrzynia radzi sobie nawet z 1750Nm - DSG i S-Tronic polega) dlatego Audi do swoich aut nie montowało DSG (chyba że A3)

Zamieszczone przez kazik4x4
          A z Audi jak w 2.0D są DSG to lux, sprawa sie że tak powiem upraszcza.
          Tak w Audi A4 B8 występuje skrzynia S-Tronic tyle że uwaga bo występuje ona tylko z układem Quattro z napędem na przód jest montowana albo 6biegowy manual albo skrzynia Multitronic ! (czyli z oferty zostaje jedynie A4 B8 2.0TDI 177km Quattro S-Tronic no chyba że chcesz 3.0 lub benzyne)

Aha. Skrzynia Multitronic to skrzynia bezstopniowa!
          O ortografie dba FF.
          Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
          http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
          Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Rok z Bagien
            L&K
            • 2010
            • 1172

A może to:

Mnie przed zakupem powstrzymuje tylko kwestia spalania i kosztów serwisu.
            Ale tak.... to fura, że hej.

Będziesz miał 4x4 :wink:

pzdr

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

Thundi, dzięki za rozjaśnienie tematu, bo ciemny w tej kwestii byłem zupełnie. Widac wiesz coś na ten temat

Rok z Bagien, RX - brzydki, nie podoba mi się, spalanie dosyć duże, komfort jazdy jak w kazdym innym. Jeśli już bym miał kupować coś o tym spalaniu to bym wybrał LandCruisera - prawdziwa terenówka, która radzi sobie i w mieście i w polu. I wóz z charakterem

Potrzebuję po prostu kupić ładny, nie za duży samochodzik i się kryguję między A4 a Lexusem.

Komentarz

• Andja
                Rider
                • 2006
                • 596

Lexusu 2.2d mają jedną podstawową wadę. mianowicie te 177KM to tylko na papierze. kumplowi na hamowni wyskoczyło 155 :| . i z chipowaniem ciężka sprawa była, chyba że coś wymyślili. trzeba popytać.

ale trzeba przyznać, że wygląda zajebi****. sam za takim się rozglądałem ale trochę kasy brakło i jest RS

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

Każdy z w.w samochodów będzie miał filtr cząstek stałych.
                  W VAGu czujnik różnicy ciśnień kosztuje 250zł a w Lexusie 2500zł, podobnie jest z czujnikami temperatur spalin....do tego dochodzi 5y wtrysk w Lexsie...koszt ok 5tyś zł, a padają dosyć często....
                  Jeśli kupujesz nową furę z salonu to części będą Ci wymieniali za free, ale na rozrzedzanie oleju silnikowego ropa w Lexsusie nikt nic Ci nie poradzi...w VAGu ten problem jest duuuużo mniejszy.
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

Pracuję...