LUKI, przeniesione
polisa OC
Zwiń
X
-
polisa OC
Cześć
Czy mailowe poinformowanie ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu jest wystarczające?
mam w mailu zwrotnym napisane"Otrzymaliśmy od Pana informacje na temat kupna-sprzedaży. Dziękujemy"
Listem nie wysyłałem, bo byłem pewny, że to wystarczy.
Niedawno dostałem list, żeby zapłacić za automatycznie przedłużoną polisę, pojazdu, którego już nie mam
Mogą tak?
Przecież mail to powszechna forma komunikacji.
-
-
Cytuję: "Zgodnie z zapisami ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 28.1 umowę ubezpieczenia OC powinno wypowiedzieć się na piśmie. Jednak niektóre zakłady ubezpieczeń idąc klientom na rękę przyjmują wypowiedzenia składane z wykorzystaniem faksu i poczty elektronicznej lub nawet telefonicznie. W przypadku wiadomości e-mail należy z reguły do niej dołączyć skan podpisanego formularza."
Jeżeli tak zrobiłeś a Twoja firma ubezpieczeniowa dopuszcza wypowiedzenie OC e-mailem to zadzwoń do nich i reklamuj. Jeżeli się nie dogadasz to bedziesz musiał zapłacić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez georggCytuję: "Zgodnie z zapisami ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 28.1 umowę ubezpieczenia OC powinno wypowiedzieć się na piśmie.
Wydaje mi się, że nowe OC powinno powędrować do nowego właściciela, a nie do mnie... bo co oni chcą mi ubezpieczyć, jak ja tego nie mam?
miał ktoś taką sytuacje?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przyszlyusertylko że ja nie wypowiedziałem umowy OC. Ja zawiadomiłem ubezpieczyciela, że zbyłem pojazd - a on to przyjął do wiadomości.
Komentarz
-
-
"Zgodnie z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z dnia 11 lutego 2012 roku poprzedni właściciel pojazdu ma obowiązek w ciągu 14 dni od daty zbycia samochodu poinformować zakład ubezpieczeń o tym fakcie. Powinien to zrobić w formie pisemnej, dostarczając kopię umowy kupna/sprzedaży samochodu."
No i tak zrobiłem, tylko, że mailem - ale to tez jest w moim rozumowaniu na piśmie, tym bardziej jak ktoś mi na tę wiadomość odpisuje...
Dobra - myślałem, że ktoś może miał taką sytuację.
Zanim im zapłacę, napiszę albo zadzwonię do rzecznika ubezpieczonych. Zobaczymy co powie.
Dam znać
dzięki
Komentarz
-
-
Ja ostatnio jak wypowiadałem umowę po sprzedaży auta to musiałem wysłać emailem skan umowy kupna sprzedaży i skan wypełnionego odpowiedniego formularza. Następnego dnia dostałem potwierdzenia rozwiązania umów (OC AC NNW i szyba) każde osobnym mailem i na odpowiednim formularzu.
To że przyjęli do informacji nie jest jednoznaczne z rozwiązaniem umowy (takie jest moje zdanie).
Komentarz
-
-
przyszlyuser, moim zdaniem, jesli odpowiedzieli na maila, to przyjeli do wiadomosci. Moze maja bajzel i jedni maja twoje oswiadczeni,e, a drudzy zajmuja sie kontynuacja polisy. Ja ostatnio tez zalatwialem sprawe w jednej z sieci kablowych w Warszawie - wyslalem maila a oni odpisali, ze to nie zalatwia sprawy i podali gdzie wyslac pismo. Jesli ktos potwierdza odbior z podziekowaniem i nie pisze ze to nie zalatwia sprawy, to znaczy ze to wystarcza.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przyszlyuser"Zgodnie z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z dnia 11 lutego 2012 roku poprzedni właściciel pojazdu ma obowiązek w ciągu 14 dni od daty zbycia samochodu poinformować zakład ubezpieczeń o tym fakcie. Powinien to zrobić w formie pisemnej, dostarczając kopię umowy kupna/sprzedaży samochodu."
No i tak zrobiłem, tylko, że mailem - ale to tez jest w moim rozumowaniu na piśmie, tym bardziej jak ktoś mi na tę wiadomość odpisuje...
btw, ten mail zwrotny n ie był przypadkiem z automatu????If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40btw, ten mail zwrotny n ie był przypadkiem z automatu????
Czekam do końca tygodnia od odp. od tego rzecznika - jak nie będzie, to będę dzwonił.
BTW. zakładając, że będę musiał zapłacić. Czy możliwe jest wypowiedzenie OC od razu po zapłacie z prośbą o zwrot składki?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przyszlyuserNo i tak zrobiłem, tylko, że mailem - ale to tez jest w moim rozumowaniu na piśmie, tym bardziej jak ktoś mi na tę wiadomość odpisuje...
Art. 78.
§1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany.
§ 2. Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.
Komentarz
-
-
czołem Wszyscy zainteresowani 8)
Nie mogłem się doczekac odpowiedzi via mail, więc dziś od 8 rano próbowałem się dodzwonić :diabelski_usmiech
udało się jakieś parę minut temu dostałem potwierdzenie, że nie muszę płacić żadnej składki. TU powinno się zwrócić do nowego właściciela.
Oświadczenie woli złożone via poczta elektroniczna jest jak najbardziej dopuszczalne - tym bardziej, że dostałem odpowiedź zwrotną od przedstawiciela TU.
Oczywiście Pan z Biura Rzecznika ubezpieczeniowych powoływał się na ustawy, paragrafy, etc. ale już mi to wypadło z głowy :twisted: mam obiecane - dostać info zwrotne na maila po długim weekendzie(czas oczekiwania na odp. jest ogólnie przyjęty na 3 tygodnie 8)) .
Jak dostanę, to tu zamieszczę!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez przyszlyuserOświadczenie woli złożone via poczta elektroniczna jest jak najbardziej dopuszczalne - tym bardziej, że dostałem odpowiedź zwrotną od przedstawiciela TU.
Tak jak pisałem - jeden dział sprzedaje polisy, drugi przyjmuje wypowiedzenia itp. Oni są niezależni. Nawet jak ja w tym roku przedłużyłem umowę OC/AC/NW w Avivie z konsultantem i zapłaciłem składkę, za kilka dni miałem telefon od gościa co zajmuje się pewnie tylko OC - w sprawie przedłużenia samego OC. Paranoja - nie sprawdził nawet, że już zawarłem nową polisę.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Chłopaki ale do tematów związanych z ubezpieczeniami itp jest chyba osobny dział :PChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoprzyszlyuser napisał/a:
Oświadczenie woli złożone via poczta elektroniczna jest jak najbardziej dopuszczalne - tym bardziej, że dostałem odpowiedź zwrotną od przedstawiciela TU.
tak mi się wydawało. To good.
Komentarz
-
Komentarz