polisa OC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukash05
    Classic
    • 2012
    • 2

polisa OC

LUKI, przeniesione
  • przyszlyuser
    Classic
    • 2011
    • 28

polisa OC

Cześć

Czy mailowe poinformowanie ubezpieczyciela o zbyciu pojazdu jest wystarczające?
    mam w mailu zwrotnym napisane"Otrzymaliśmy od Pana informacje na temat kupna-sprzedaży. Dziękujemy"

Listem nie wysyłałem, bo byłem pewny, że to wystarczy.

Niedawno dostałem list, żeby zapłacić za automatycznie przedłużoną polisę, pojazdu, którego już nie mam

Mogą tak?

Przecież mail to powszechna forma komunikacji.

Komentarz

• georgg
      RS
      • 2013
      • 17103
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cytuję: "Zgodnie z zapisami ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 28.1 umowę ubezpieczenia OC powinno wypowiedzieć się na piśmie. Jednak niektóre zakłady ubezpieczeń idąc klientom na rękę przyjmują wypowiedzenia składane z wykorzystaniem faksu i poczty elektronicznej lub nawet telefonicznie. W przypadku wiadomości e-mail należy z reguły do niej dołączyć skan podpisanego formularza."
      Jeżeli tak zrobiłeś a Twoja firma ubezpieczeniowa dopuszcza wypowiedzenie OC e-mailem to zadzwoń do nich i reklamuj. Jeżeli się nie dogadasz to bedziesz musiał zapłacić.
      SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
      ​​​
      Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• przyszlyuser
        Classic
        • 2011
        • 28

Zamieszczone przez georgg
        Cytuję: "Zgodnie z zapisami ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych art. 28.1 umowę ubezpieczenia OC powinno wypowiedzieć się na piśmie.
        tylko że ja nie wypowiedziałem umowy OC. Ja zawiadomiłem ubezpieczyciela, że zbyłem pojazd - a on to przyjął do wiadomości.
        Wydaje mi się, że nowe OC powinno powędrować do nowego właściciela, a nie do mnie... bo co oni chcą mi ubezpieczyć, jak ja tego nie mam?

miał ktoś taką sytuacje?

Komentarz

• georgg
          RS
          • 2013
          • 17103
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez przyszlyuser
          tylko że ja nie wypowiedziałem umowy OC. Ja zawiadomiłem ubezpieczyciela, że zbyłem pojazd - a on to przyjął do wiadomości.
          I moim zdaniem dlatego firma przedłużyla Ci z automatu ubezpieczenie. Poczytaj artykuł z linka poniżej:
          Każdy właściciel samochodu zobligowany jest do posiadania ubezpieczenia OC. Polisę zazwyczaj kupuje się na rok. Zdarza się dość często, że
          SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
          ​​​
          Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• przyszlyuser
            Classic
            • 2011
            • 28

"Zgodnie z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z dnia 11 lutego 2012 roku poprzedni właściciel pojazdu ma obowiązek w ciągu 14 dni od daty zbycia samochodu poinformować zakład ubezpieczeń o tym fakcie. Powinien to zrobić w formie pisemnej, dostarczając kopię umowy kupna/sprzedaży samochodu."

No i tak zrobiłem, tylko, że mailem - ale to tez jest w moim rozumowaniu na piśmie, tym bardziej jak ktoś mi na tę wiadomość odpisuje...

Dobra - myślałem, że ktoś może miał taką sytuację.
            Zanim im zapłacę, napiszę albo zadzwonię do rzecznika ubezpieczonych. Zobaczymy co powie.

Dam znać
            dzięki

Komentarz

• avocado
              Ambiente
              • 2010
              • 182

daj znac bo ja tez zglosilem mailem zbycie pojazdu w Liberty Direct i odpisali tak:

"Szanowny Panie
              Dziękuję za przesłanie dokumentów potwierdzających zmianę właściciela auta. Jednocześnie informuję, że zarejestrowaliśmy zmianę."

Czy to wystarczy?

Komentarz

• tomy_2000
                Rider
                • 2011
                • 277
                • Octavia I combi (1U5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Moge sie podłączyć bo jak ostatnio robile oc to agent powiedział mi ze miałem szkodę ale ja niczego niemialem i niczego niezglaszalem co teraz zrobić gdzieś to zgłosić czy coś ?
                MEBLE KUCHENNE www.meblefox.pl
                laurenek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...9243&highlight

Komentarz

• dontak
                  Rider
                  • 2008
                  • 586
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja ostatnio jak wypowiadałem umowę po sprzedaży auta to musiałem wysłać emailem skan umowy kupna sprzedaży i skan wypełnionego odpowiedniego formularza. Następnego dnia dostałem potwierdzenia rozwiązania umów (OC AC NNW i szyba) każde osobnym mailem i na odpowiednim formularzu.
                  To że przyjęli do informacji nie jest jednoznaczne z rozwiązaniem umowy (takie jest moje zdanie).
                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

przyszlyuser, moim zdaniem, jesli odpowiedzieli na maila, to przyjeli do wiadomosci. Moze maja bajzel i jedni maja twoje oswiadczeni,e, a drudzy zajmuja sie kontynuacja polisy. Ja ostatnio tez zalatwialem sprawe w jednej z sieci kablowych w Warszawie - wyslalem maila a oni odpisali, ze to nie zalatwia sprawy i podali gdzie wyslac pismo. Jesli ktos potwierdza odbior z podziekowaniem i nie pisze ze to nie zalatwia sprawy, to znaczy ze to wystarcza.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• aro_40
                      RS
                      • 2007
                      • 1529
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

"Zgodnie z nowelizacją ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych z dnia 11 lutego 2012 roku poprzedni właściciel pojazdu ma obowiązek w ciągu 14 dni od daty zbycia samochodu poinformować zakład ubezpieczeń o tym fakcie. Powinien to zrobić w formie pisemnej, dostarczając kopię umowy kupna/sprzedaży samochodu."

No i tak zrobiłem, tylko, że mailem - ale to tez jest w moim rozumowaniu na piśmie, tym bardziej jak ktoś mi na tę wiadomość odpisuje...
                      sorka, ale to jest tylko Twoje rozumowanie i nie ma nic wspólnego z zapisami OWU które zaakceptowałeś kupując ubezpieczenie. Możesz sie z nimi wykłócać, pisać do rzecznika ubezpieczonych, ale jak mail nie jest dopuszczony jako forma wypowiedzenia, to ci nic nie pomoże

btw, ten mail zwrotny n ie był przypadkiem z automatu????
                      If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

A co to za firma ??
                        Spróbuj zadzwonić do nich z pytaniem czy mailowo możesz powiadomić ich o sprzedaży samochodu. Jeśli odpowiedzą pozytywnie poproś o dane konsultanta oraz zanotuj datę i godzinę rozmowy. Następnie wysmaruj im pismo że zgłosiłeś sprzedaż zgodnie z ich standardami i cześć.

Komentarz

• przyszlyuser
                          Classic
                          • 2011
                          • 28

Zamieszczone przez aro_40
                          btw, ten mail zwrotny n ie był przypadkiem z automatu????
                          Na bank nie był to automat. Mam imię nazwisko ich przedstawiciela, który napisał, ze przyjęli do wiadomości.

Czekam do końca tygodnia od odp. od tego rzecznika - jak nie będzie, to będę dzwonił.

BTW. zakładając, że będę musiał zapłacić. Czy możliwe jest wypowiedzenie OC od razu po zapłacie z prośbą o zwrot składki?

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Niestety, jeśli wymagana jest forma pisemna to interesuję Cię ten art kodeksu cywlinego:

Art. 78.

§1. Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli. Do zawarcia umowy wystarcza wymiana dokumentów obejmujących treść oświadczeń woli, z których każdy jest podpisany przez jedną ze stron lub dokumentów, z których każdy obejmuje treść oświadczenia woli jednej ze stron i jest przez nią podpisany.

§ 2. Oświadczenie woli złożone w postaci elektronicznej opatrzone bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu jest równoważne z oświadczeniem woli złożonym w formie pisemnej.
                            Więc jeśli elektronicznie, to tylko z podpisem kwalifikowanym.

Komentarz

• przyszlyuser
                              Classic
                              • 2011
                              • 28

czołem Wszyscy zainteresowani 8)

Nie mogłem się doczekac odpowiedzi via mail, więc dziś od 8 rano próbowałem się dodzwonić :diabelski_usmiech

udało się jakieś parę minut temu dostałem potwierdzenie, że nie muszę płacić żadnej składki. TU powinno się zwrócić do nowego właściciela.

Oświadczenie woli złożone via poczta elektroniczna jest jak najbardziej dopuszczalne - tym bardziej, że dostałem odpowiedź zwrotną od przedstawiciela TU.

Oczywiście Pan z Biura Rzecznika ubezpieczeniowych powoływał się na ustawy, paragrafy, etc. ale już mi to wypadło z głowy :twisted: mam obiecane - dostać info zwrotne na maila po długim weekendzie(czas oczekiwania na odp. jest ogólnie przyjęty na 3 tygodnie 8)) .

Jak dostanę, to tu zamieszczę!

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Oświadczenie woli złożone via poczta elektroniczna jest jak najbardziej dopuszczalne - tym bardziej, że dostałem odpowiedź zwrotną od przedstawiciela TU.
                                tak mi się wydawało. To good.

Tak jak pisałem - jeden dział sprzedaje polisy, drugi przyjmuje wypowiedzenia itp. Oni są niezależni. Nawet jak ja w tym roku przedłużyłem umowę OC/AC/NW w Avivie z konsultantem i zapłaciłem składkę, za kilka dni miałem telefon od gościa co zajmuje się pewnie tylko OC - w sprawie przedłużenia samego OC. Paranoja - nie sprawdził nawet, że już zawarłem nową polisę.
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Chłopaki ale do tematów związanych z ubezpieczeniami itp jest chyba osobny dział :P
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• przyszlyuser
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 28

ale my już prawie kończymy :P

Komentarz

• westwi78
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2940

Zamieszczone przez ruwado
                                      przyszlyuser napisał/a:
                                      tak mi się wydawało. To good.
                                      za bardzo bym się tym nie sugerował. Bo nie każde oświadczenie woli złożone taką formą jest dopuszczalne.

Komentarz

Pracuję...