czym palicie w domu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• czym palicie w domu

ja wlasnie tydzien temu wywoskowalem swoja NIUNIE turtle wax-em wczoraj bylem na myjni bezdotykowej oplukalem ja wysuszylem swoja metoda i jest niezle a dzis juz padal deszcz wiec nie widac mycia hahaha

czym palicie w domu

mam pytanie, może mi pomożecie może nie.
    zastanawiam sienad ogrzewaniem swojego nowego domku jakie źródło zastosować.
    odpada na pewno gaz i olej opałowy.
    moje pytanie jest następujące:
    W jaki sposób ogrzewacie swoje domki ?

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

drzewo bukowe wungiel prąd

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Sigma_74, Czemu gaz odpada??

Prad jest drogi, z weglem nawet w nowoczesnych systemach spalania troche syfu jest. Drzewo, trzeba miec plac zeby go skladowac, bo drzewo dobrze sie pali jak lezy juz ze 2-3 lata.
        Spritmonitor.de

Komentarz

• axpol
          Ambiente
          S_OCP Member
          • 2006
          • 116

ekogroszek,pellet,piec z podajnikiem

Komentarz

• Jabar1975
            RS
            • 2006
            • 3331

no to problem z tym ze jesli nie masz gazu ziemnego (a domyslam sie ze nie - bo wtedy nie byloby tego pytania) to P-B wypada drogo, olej opalowy rowniez, o elektryce zapomnij bo to kosmos cenowy.
            jesli masz na to kase to zrob kominek z DGP i pompe ciepla - chyba ze nie chcesz wydawac kasy i masz w d.... ekologie i zapachy wokol domu - to wtedy wungiel abo jaki inny ekogroszek.
            Generalnie DGP pozwoli Ci miec najtansze ogrzewanie (poza tymi "ekologicznymi") ale wymagajace duzej systematycznosci, sumiennosci i praktycznie niewielkie mozliwosci regulacji (zawsze dom bedzie niedogrzany albo przegrzany) - rob pompe ciepla - urzadzenia sa coraz tansze a kto wie czy za pare lat nie bedzie jakichs ulg na taki rodzaj ogrzewania (na obnizki akcyzy liczyc raczej nie mozna )

juz wykanczasz chalupe?
            ja w tym roku zaczynam budowe i mam nadzieje ze za rok jak bede chcial robic wszystkie instalacje pompy jeszcze tansze beda - na razie w stosunku do ziemnego gazu zwraca sie instalacja po 10 latach a w stosunku do opalu i propan-butanu juz po 6.
            nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

gazu nie ma, a xco do prądu słyszałem o piecach anodowowych, ponoć wychodzi tanio, natomiast co do pomp to na dzień dzisiejszy wołaja sobie jak na mój domek 60 tysiecy
              w dupie mam 60 tysiecy wydac, wole chyba w takiej sytuacji ekogorszek i olał zagadnienie, nie dam tyle bo nie mam po prostu, a na EKO wyjdzie około 25 tysiecy.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

Sigma_74, można zrobic system kombinowany ciepła woda z paneli solarnych a ogrzewanie np węgiel a to co bedzie nadmiar z paneli to pószczasz w grzejniki panel potrafi nawet zagotować wode

Komentarz

• Mirosław Brożyń
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 147

Sigma_74 a gaz z butli ???? kolega sobie teraz załozył i jest zadowolony. Wychodzi go co prawda ok 400 zł na miech , ale ma spoko a pozatym często go nie ma w domu więc nie martwi sie że cos mu zamarznie.
                  KOLEJNY ZADOWOLONY Z SERWISU DOBRYGRZESWAWA

Komentarz

• Jabar1975
                    RS
                    • 2006
                    • 3331

Zamieszczone przez djczas
                    panel potrafi nawet zagotować wode
                    chyba w Grecji
                    ewentualnie raz w roku - i to akurat w momencie kiedy chcialbys miec w domu klime

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

Jabar1975, nie dobry panel utrzymuje temp wody około 60 stopni i tu jest pewne ale bo te tanie panele są o 4 litery rozbić mnie za komplet 4 paneli viessmana krzykneli 25k są to panele

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 20:55 ]
                      są to panele próżniowo rurowe i potrafią w lecie podczas pełni zagrzać wode w nocy a wzimie ośągają temp wody około 60 stopni kilku znajomych ma to u siebie i sobie chwalą

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Zamieszczone przez Mirosław Brożyń
                        Wychodzi go co prawda ok 400 zł na miech , ale ma spoko a pozatym często go nie ma w domu więc nie martwi sie że cos mu zamarznie.
                        to albo kumpel jest morsem albo bardzo czesto go nie ma w domu ewentualnie zalozyc tez taki gaz i sie chwalic

Sigma_74, duzy dom? Jak ta pompa ciepla?

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 21:01 ]
                        są to panele próżniowo rurowe i potrafią w lecie podczas pełni zagrzać wode w nocy a wzimie ośągają temp wody około 60 stopni kilku znajomych ma to u siebie i sobie chwalą
                        fajna sprawa do ogrzewania cwu - ale do co niestety nie bo uklad najslabiej dziala wtedy gdy jest najbardziej potrzebne dobrze sie sprawdza w pensjonatach hotelach itd - gdzie np. w miesiacach letnich jest b.duze zuzycie wody i szkoda bezalowac za prad czy gaz,
                        w ukladach typu gaz, olej opalowy, pompa ciepla i prad - jest cos takiego jak regulator pogodowy ktory robi wiekszosc regulacji za nas i dba o to by byl komfort zycia zachowany. Przy paliwach stalych niestety dochodzi watpliwa przyjemnosc wybierania popiolu, dokladania do pieca (czy do podajnika), koniecznosc magazynowania paliwa itd.

Komentarz

• djczas
                          RS
                          • 2005
                          • 9612

Jabar1975, ja własnie pisze pod kontem pensionatu

Komentarz

• Jabar1975
                            RS
                            • 2006
                            • 3331

jak mozesz to podaj mi typ tych urzadzen Viesmanna

Komentarz

Zamieszczone przez Jabar1975
                              duzy dom? Jak ta pompa ciepla?
                              dom ma 160 m2
                              w paru firmach sie pytałem.
                              koszty były zblizone.
                              uprzedze pytanie działka też ma troszkę 1353 m2.
                              poza tym rozwazam włąsnie jak napisał DJCZAS, ale nie solary prózniowe, bo troszke czytałem i to nie sprawdza sieu nas za bardzo i do tego EKO.
                              pompy wołają troszke za dużo dokłądnie za komplet z instalacją ich 35 tysięcy zł
                              +do tego hydraulika+ prąd który zużywaja.

w sumie jest tak że na EKO to sie raz na jakiś czas podkłada i luzik ...

a gazu czemu nie - > bo wychodzi kurwewsko drogo. a poza ty mgazu u mnie nie ma.

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Jabar1975, jak znajde to ci zaraz podam
                                http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/ppr-pl_vitosol.pdf/$FILE/ppr-pl_vitosol.pdf
                                mnie proponowali system vitosol 300

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 21:27 ]
                                mmnie jeszcze zaproponowano bo mam duży dach pod blachą zamontować rurki miedziane w których będzie woda bedzie odbironik ciepła z pod blachy

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

gaz z butli jest strasznie drogi, olej opalowy tez. Zeby tym ogrzewac, to najlepiej byc synem krola nafty.

pompa ciepla - no niby fajne, ale nadal drogie. Pamietaj, ze dochodzi jeszcze cena energii jaka zuzywa pompa.

solary - wysoka cena zakupu. Jezeli chodzi o produkty np Viessmann'a, to wbrew pozorom sa one dosyc sprawne w naszym klimacie. Ale ta cena zakupu..

W tej chwili bardzo popularne sa kotly z podajnikami, na tzw groszek. Jest to cos posredniego pomiedzy tradycyjnym kotlem uniwersalnym, a kotlem na gaz/olej. takie krotkie zarysowanie tematu:
                                  1. Bedzie sie troche brudzic, niestety to jest wegiel, wiec bedzie popiol. Ale nie jest tak zle. Warto zwrocic uwage, ze wegiel kupuje sie workowany po 15-25kg (choc oczywiscie mozna luzem). Zasyp podajnika trzeba robic co pare dni, a jak cieplej, to i ponad tydzien spokojnie wytrzyma
                                  2. Sterowanie - sa sterowniki pogodowe, a wiec dostosowujace sie do zmiennych warunkow atmosferycznych - tak jak w przypadku kotla olej/gaz. wtedy tylko trzeba dbac o zasyp.
                                  3. Koszty - niestety wegiel sporo drozeje z sezonu na sezon, ale na pewno bedzie to sporo taniej niz olej/gaz.
                                  4. Wbrew pozorom, taki kociol trzeba umiec zamontowac i poprawnie zaprogramowac (jezeli z pogodowka).

Godni uwagi producenci to np:

aha, warto rozeznac temat kotlow na groszek z zeliwnym korpusem - wtedy moze pracowac na nizszych temperaturach.

aha2, warto zainwestowac w duzy, dobry zasobnik cwu.
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Jabar1975
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3331

Zamieszczone przez tomek
                                    warto zainwestowac w duzy, dobry zasobnik cwu.
                                    i uklad cyrkulacji

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

Jabar1975, jeszcze mi coś mówili o systemie odzyku ciepłą

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 22:13 ]
                                      Sigma_74, a tak na poważnie to Mama pali niebieskie Marsy a Agnieszka niebieskie LM

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

jeszcze mi coś mówili o systemie odzyku ciepłą
                                        rekuperator, niby fajne, niby super oszczednosci ale cena zakupu

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

w sumie na pensionat 8 pokoji plus restauracja i kilka pomieszczeń krzykneli mi za mega wypas wszystkie dostępne systemy aby ogrzewać najtaniej zawołali 400 tys zł razem z klimatyzacją

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Zamieszczone przez tomek
                                            3. Koszty - niestety wegiel sporo drozeje z sezonu na sezon, ale na pewno bedzie to sporo taniej niz olej/gaz.
                                            Drzewo w mojej okolicy za ostatnie 4-5 lat, bo tyle mamy kominek poszlo w gore o okolo 70%, a sa tacy co mowia, ze nawet ponad 100% i bedzie szlo w gore. Juz myslalem czy nie warto kupic jedna duza wanne drzewa gdzies w glab kraju, bo z transportem nawet to nie wyjdzie az tak drogo.

djczas, Te 400tys bedzie sie zwracac pewnie ze 20 lat, czy warto :roll: Jaki wyszedl roczny koszt utrzymania samego ogrzewania w przeliczeniu na 1m2 :?:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

z wyliczeń wyszło że sroga zmia przy pełnym obłożeniu nie powinna wyjść wiecej niz 300 zł miesiecznie

[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 22:53 ]
                                              przy prawie 1000 m2 powierzchi do ogrzania

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1594
                                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez tomek
                                                W tej chwili bardzo popularne sa kotly z podajnikami, na tzw groszek.
                                                .Tomek,jeżeli masz o tym pojęcie to może pomożesz mi w wyborze pieca?Właśnie zastanawiam się nad piecem na ekogroszek,do tej pory paliłem drzewem
                                                NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                                BYŁA TEŻ CEGA
                                                A TERAZ JEST SUPERB CBBB
                                                MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• zefirstorm
                                                  Ambiente
                                                  • 2006
                                                  • 152

sama pompa ciepła to kanał - dość ciekawie zachowuje się w niskich temp otoczenia znaczy sie ma bardzo wówczas małą sprawność (tym samym temp w górnym wymienniku jest niższa)- no chyba że zima jest taka jak w tym roku to starczy...
                                                  co innego układy kombinowane pompa/gaz...
                                                  ale - czy warto wydawać tyle kasy?
                                                  wg mnie nie...
                                                  gaz +zbiornik z Gaspolu/ olej + zbiornik - ceny podobne - napewno bardzo wygodne ale nie najtańsze...
                                                  piec na ekogroszek - w sumie jest niezły i w miarę cywilizowany jeśli chodzi o czystość, zasobnik wystarcza na kilka dni (są piece 2 funkcyjne więc cwu tez poleci) no i cena przekonuje...
                                                  trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie ile chcesz przeznaczyć rocznie na wydatki jeśli zaakceptujesz 4000zł(Q+cwu) to decydowałbym się na piec gazowy + zbiornik... ewentualnie OO bo wtedy zbiorniki możesz zakopać... - uzupełnianie raz w roku...
                                                  pozdrawiam
                                                  ASV 147PS@307Nm

Komentarz

Pracuję...