ja wlasnie tydzien temu wywoskowalem swoja NIUNIE turtle wax-em wczoraj bylem na myjni bezdotykowej oplukalem ja wysuszylem swoja metoda i jest niezle a dzis juz padal deszcz wiec nie widac mycia hahaha
mam pytanie, może mi pomożecie może nie.
zastanawiam sienad ogrzewaniem swojego nowego domku jakie źródło zastosować.
odpada na pewno gaz i olej opałowy.
moje pytanie jest następujące:
W jaki sposób ogrzewacie swoje domki ?
Prad jest drogi, z weglem nawet w nowoczesnych systemach spalania troche syfu jest. Drzewo, trzeba miec plac zeby go skladowac, bo drzewo dobrze sie pali jak lezy juz ze 2-3 lata.
no to problem z tym ze jesli nie masz gazu ziemnego (a domyslam sie ze nie - bo wtedy nie byloby tego pytania) to P-B wypada drogo, olej opalowy rowniez, o elektryce zapomnij bo to kosmos cenowy.
jesli masz na to kase to zrob kominek z DGP i pompe ciepla - chyba ze nie chcesz wydawac kasy i masz w d.... ekologie i zapachy wokol domu - to wtedy wungiel abo jaki inny ekogroszek.
Generalnie DGP pozwoli Ci miec najtansze ogrzewanie (poza tymi "ekologicznymi") ale wymagajace duzej systematycznosci, sumiennosci i praktycznie niewielkie mozliwosci regulacji (zawsze dom bedzie niedogrzany albo przegrzany) - rob pompe ciepla - urzadzenia sa coraz tansze a kto wie czy za pare lat nie bedzie jakichs ulg na taki rodzaj ogrzewania (na obnizki akcyzy liczyc raczej nie mozna )
juz wykanczasz chalupe?
ja w tym roku zaczynam budowe i mam nadzieje ze za rok jak bede chcial robic wszystkie instalacje pompy jeszcze tansze beda - na razie w stosunku do ziemnego gazu zwraca sie instalacja po 10 latach a w stosunku do opalu i propan-butanu juz po 6.
gazu nie ma, a xco do prądu słyszałem o piecach anodowowych, ponoć wychodzi tanio, natomiast co do pomp to na dzień dzisiejszy wołaja sobie jak na mój domek 60 tysiecy
w dupie mam 60 tysiecy wydac, wole chyba w takiej sytuacji ekogorszek i olał zagadnienie, nie dam tyle bo nie mam po prostu, a na EKO wyjdzie około 25 tysiecy.
Sigma_74, można zrobic system kombinowany ciepła woda z paneli solarnych a ogrzewanie np węgiel a to co bedzie nadmiar z paneli to pószczasz w grzejniki panel potrafi nawet zagotować wode
Sigma_74 a gaz z butli ???? kolega sobie teraz załozył i jest zadowolony. Wychodzi go co prawda ok 400 zł na miech , ale ma spoko a pozatym często go nie ma w domu więc nie martwi sie że cos mu zamarznie.
Jabar1975, nie dobry panel utrzymuje temp wody około 60 stopni i tu jest pewne ale bo te tanie panele są o 4 litery rozbić mnie za komplet 4 paneli viessmana krzykneli 25k są to panele
[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 20:55 ]
są to panele próżniowo rurowe i potrafią w lecie podczas pełni zagrzać wode w nocy a wzimie ośągają temp wody około 60 stopni kilku znajomych ma to u siebie i sobie chwalą
Wychodzi go co prawda ok 400 zł na miech , ale ma spoko a pozatym często go nie ma w domu więc nie martwi sie że cos mu zamarznie.
to albo kumpel jest morsem albo bardzo czesto go nie ma w domu ewentualnie zalozyc tez taki gaz i sie chwalic
Sigma_74, duzy dom? Jak ta pompa ciepla?
[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 21:01 ]
Zamieszczone przez djczas
są to panele próżniowo rurowe i potrafią w lecie podczas pełni zagrzać wode w nocy a wzimie ośągają temp wody około 60 stopni kilku znajomych ma to u siebie i sobie chwalą
fajna sprawa do ogrzewania cwu - ale do co niestety nie bo uklad najslabiej dziala wtedy gdy jest najbardziej potrzebne dobrze sie sprawdza w pensjonatach hotelach itd - gdzie np. w miesiacach letnich jest b.duze zuzycie wody i szkoda bezalowac za prad czy gaz,
w ukladach typu gaz, olej opalowy, pompa ciepla i prad - jest cos takiego jak regulator pogodowy ktory robi wiekszosc regulacji za nas i dba o to by byl komfort zycia zachowany. Przy paliwach stalych niestety dochodzi watpliwa przyjemnosc wybierania popiolu, dokladania do pieca (czy do podajnika), koniecznosc magazynowania paliwa itd.
dom ma 160 m2
w paru firmach sie pytałem.
koszty były zblizone.
uprzedze pytanie działka też ma troszkę 1353 m2.
poza tym rozwazam włąsnie jak napisał DJCZAS, ale nie solary prózniowe, bo troszke czytałem i to nie sprawdza sieu nas za bardzo i do tego EKO.
pompy wołają troszke za dużo dokłądnie za komplet z instalacją ich 35 tysięcy zł
+do tego hydraulika+ prąd który zużywaja.
w sumie jest tak że na EKO to sie raz na jakiś czas podkłada i luzik ...
a gazu czemu nie - > bo wychodzi kurwewsko drogo. a poza ty mgazu u mnie nie ma.
Jabar1975, jak znajde to ci zaraz podam
http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/ppr-pl_vitosol.pdf/$FILE/ppr-pl_vitosol.pdf
mnie proponowali system vitosol 300
[ Dodano: Wto 02 Sty, 07 21:27 ]
mmnie jeszcze zaproponowano bo mam duży dach pod blachą zamontować rurki miedziane w których będzie woda bedzie odbironik ciepła z pod blachy
gaz z butli jest strasznie drogi, olej opalowy tez. Zeby tym ogrzewac, to najlepiej byc synem krola nafty.
pompa ciepla - no niby fajne, ale nadal drogie. Pamietaj, ze dochodzi jeszcze cena energii jaka zuzywa pompa.
solary - wysoka cena zakupu. Jezeli chodzi o produkty np Viessmann'a, to wbrew pozorom sa one dosyc sprawne w naszym klimacie. Ale ta cena zakupu..
W tej chwili bardzo popularne sa kotly z podajnikami, na tzw groszek. Jest to cos posredniego pomiedzy tradycyjnym kotlem uniwersalnym, a kotlem na gaz/olej. takie krotkie zarysowanie tematu:
1. Bedzie sie troche brudzic, niestety to jest wegiel, wiec bedzie popiol. Ale nie jest tak zle. Warto zwrocic uwage, ze wegiel kupuje sie workowany po 15-25kg (choc oczywiscie mozna luzem). Zasyp podajnika trzeba robic co pare dni, a jak cieplej, to i ponad tydzien spokojnie wytrzyma
2. Sterowanie - sa sterowniki pogodowe, a wiec dostosowujace sie do zmiennych warunkow atmosferycznych - tak jak w przypadku kotla olej/gaz. wtedy tylko trzeba dbac o zasyp.
3. Koszty - niestety wegiel sporo drozeje z sezonu na sezon, ale na pewno bedzie to sporo taniej niz olej/gaz.
4. Wbrew pozorom, taki kociol trzeba umiec zamontowac i poprawnie zaprogramowac (jezeli z pogodowka).
w sumie na pensionat 8 pokoji plus restauracja i kilka pomieszczeń krzykneli mi za mega wypas wszystkie dostępne systemy aby ogrzewać najtaniej zawołali 400 tys zł razem z klimatyzacją
3. Koszty - niestety wegiel sporo drozeje z sezonu na sezon, ale na pewno bedzie to sporo taniej niz olej/gaz.
Drzewo w mojej okolicy za ostatnie 4-5 lat, bo tyle mamy kominek poszlo w gore o okolo 70%, a sa tacy co mowia, ze nawet ponad 100% i bedzie szlo w gore. Juz myslalem czy nie warto kupic jedna duza wanne drzewa gdzies w glab kraju, bo z transportem nawet to nie wyjdzie az tak drogo.
djczas, Te 400tys bedzie sie zwracac pewnie ze 20 lat, czy warto :roll: Jaki wyszedl roczny koszt utrzymania samego ogrzewania w przeliczeniu na 1m2 :?:
sama pompa ciepła to kanał - dość ciekawie zachowuje się w niskich temp otoczenia znaczy sie ma bardzo wówczas małą sprawność (tym samym temp w górnym wymienniku jest niższa)- no chyba że zima jest taka jak w tym roku to starczy...
co innego układy kombinowane pompa/gaz...
ale - czy warto wydawać tyle kasy?
wg mnie nie...
gaz +zbiornik z Gaspolu/ olej + zbiornik - ceny podobne - napewno bardzo wygodne ale nie najtańsze...
piec na ekogroszek - w sumie jest niezły i w miarę cywilizowany jeśli chodzi o czystość, zasobnik wystarcza na kilka dni (są piece 2 funkcyjne więc cwu tez poleci) no i cena przekonuje...
trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie ile chcesz przeznaczyć rocznie na wydatki jeśli zaakceptujesz 4000zł(Q+cwu) to decydowałbym się na piec gazowy + zbiornik... ewentualnie OO bo wtedy zbiorniki możesz zakopać... - uzupełnianie raz w roku...
pozdrawiam
Komentarz