nie mam gazu, i koszt napełnienia butli takiej około 3000 L jest spory.
czym palicie w domu
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez tomekA kupisz takiego viessmann'a czy innego buderus'a,nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
po raz kolejny odgrzewam kotleta
od ostatniego zdania w tym temacie minęło 3,5 roku - przez ten czas napewno wielu z szanownych forumowiczów zdążyło coś wybudować i uruchomić nie jedną instalację co+cwu wykorzystując zarówno tradycyjne jak i najnowocześniejsze rozwiązania
proszę podzielcie się doświadczeniami z budowy, uruchomienia i eksploatacji w/w instalacji - Wasze opinie są bezcenne w porównaniu z tym co mówią przedstawiciele handlowi i instalatorzy, zainteresowani tylko i wyłącznie własnym zyskiem a nie interesem inwestora
jak już wspominałem w innym topicu (z powodu braku gazu ziemnego) zdecydowałem się na zamotowanie w moim nowobudowanym domu kotła na ekogroszek z opcją spalania owsa i pellets, rozważam dołączenie kolektorów słonecznych, będę miał kominek z DGP i w przyszłości zamierzam zainstalować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, a jak mi siły/kasy starczy to może jeszcze wspomogę to wszystko gruntowym wymiennikiem ciepła na który przewidziałem miejsce na działce
proszę o konkretne przykłady uruchomionych działających/nie działajacych instalacji, i o opinie użytkowników z szczególnym naciskiem na błędy jakie popełnili na etapie budowy i rozruchu
z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc
pozdrawiam
b.5,5l/100
Komentarz
-
-
A mój znajomy pali wszystkim :!: .Włącznie ze śmieciami.I w dodatku jest z tego strasznie dumny i się z tym nie kryje. Kebaba, pizzy nie lubi (szkoda kasy)piwo właśnie wypił i już nie ma ochoty.Dom nowy odmalowany,płot kuty.Wszyscy w około zazdroszczą .Czy tak powinno wyglądać mieszkanie w domu?
Picia i jedzenia na stacji nie kupi bo drogo.W głowie mu się kręci ale nie przepłaci.
Czy tak wygląda życie w domu bo jak na niego patrze to wole mieszkać w bloku i żyć jak człowiek.
Mam nadzieje ,że nikogo nie uraziłem ale patrząc na tego elementa mam wrażenie ,że on żyje dla domu a nie dom dla niego.I jak mu mówię chłopie jak Cię nie stać na dom to kup mieszkanie i żyj jak człowiek... To się obraża :twisted:
Komentarz
-
-
no wiesz zyje sie dla marzen ktore mozna z czasem spełniac jego marzeniem był dom i teraz go ma a ze za wszytskie swoje zaskurniaki to jego problem wybrał taka drogemoim marzeniem była skodzinka i tez ja mam i pielegnuje ja i tankuje i nie oszczedzam na niej tylko raczej sobie odmuwie browarka bo i tak wieksza frajde zrobi mi przejazdzka niz złopanie piwa w domu
A tak w ogóle odbiegłem od tematu wiec aby nawiazac spowrotem to ja mam małe mieszkanko w kamienicy na I pietrze i ogrzewam weglem woda elektrycznie i kiedys sie zastanawiałem czy nie kupic piecow akumulacyjnych lecz ojciec mi wmawiał ogrzewanie weglowe najtansze i załozyłem weglowe koszt ok 6tys. pln tona wegla ok 650 mi na pokuj z kuchnia przez zime schodza 2 tony, kurzy sie na chacie strasznie po zimie to kurz na szafkach w kuchni mogłym szpachelka zdrapywacroboty przy tym co niemiara to drzewa narabac to wegla przyniesc popioł wyniesc itp. teraz juz za pozno ale jakbym mogł to bym załozył elektryczne teraz mozna sobie wszystko ustawic na iles tam taryf i wcale to jakos bardzo drogo nie jest
tzn moze niewiele drozsze od wegla ale zato bezproblemowe
Szukajacy Octavi I (juz nie, juz posiadajacy )
Po roku 2002
1.9TDI do 110KM
Komentarz
-
-
No niby tak ale on żyje poza granicami PL a rodzina w Polsce.I aby utrzymać dom musi pracować za granicą.Tak wiec marzeniem jest życie samemu za granicą wszystkiego sobie odmawiając .A w Polsce rodzina żyje na poziomie premium w nowym domu z kutym płotem.Nawet nie porucha bo to też kosztuje? Spoko marzenia o własnym domu...ale jakim kosztem.Tak właśnie żyją polscy biznesmeni pracujący za granicą.Sąsiad musi zazdrościć :shock:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBCzy ktoś posiada ogrzewanie gazowe w domu z butli w ogrodzie. Potrzebuję się dowiedzieć jakie jest realne zużycie gazu dla ogrzewania+gotowania+ciepła woda dla nowego domu dobrze ocieplonego.
Jednak z tego co slysze od roznych ludzi, to - nigdy wiecej!"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaJednak z tego co slysze od roznych ludzi, to - nigdy wiecej!Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBA handlowcy od piecy i tych butli potrafią udowodnić Ci że wystarcza na rok kalendarzowy gazu za 6 tyś zł na nowy dom dobrze docieplony powiedzmy 180m2.
Ja widze, ze ludzie placza i placa. :|
Sam przez chwile sie zastanawialem nad takim rozwiazaniem, ale juz wiem ze sie nie zdecyduje."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Jadna butla gazu nie wystarczy mam znajomych i tez z tego co pamiętam uciekli z tego po pierwszym sezonie grzewczym.
Ja osobiście mam piec Gazowy kondensacyjny i gaz z sieci - miesięcznie place za gaz w okresie grzewczym średnio 550zł. razy około 7 miesięcy ogrzewania + woda+ kuchnia 3850 tysiąca + reszta miesięcy płace za gaz około 200 zł co dwa miesiące za grzanie wody i kuchnia 3850+500 zł= 4350 zł przy domu 180 m2 nie liczę piwnicy.
[ Dodano: Pią 23 Lip, 10 08:30 ]
Zamieszczone przez shokMam nadzieje ,że nikogo nie uraziłem ale patrząc na tego elementa mam wrażenie ,że on żyje dla domu a nie dom dla niego.I jak mu mówię chłopie jak Cię nie stać na dom to kup mieszkanie i żyj jak człowiek... To się obraża
A utrzymanie domu wychodzi jak widać wyżej 4350 + 800 prąd+1800 woda + 150 podatek za działkę = 7100
Mając dylemat po przeprowadzce do innego miasta tez zastanawiałem się nad mieszkaniem ale za 300 tysi na mieszkanie które bym wydał wybudowałem dom razem z kupnem działką gdzie działka kosztowała 100 zł za metr i ma około 500 m2
Ale każdy lubi i ma na co go stać.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Ale słyszałem też że lepsze to piec na trociny podobno śmieszne koszty ogrzewania.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
A ja mam obecnie piec na olej opałowy + kominek bez rozprowadzenia ciepła. Zastanawiam się nad zmianą kominka na wersję z płaszczem wodnym integrując razem w system z piecem O.O . Czyli gdy kominek wygasa lub nie ma nas w domu automatycznie załącza się piec.
Czy ktoś z Was przerabiał juz taki temat ?BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
CR-V 2,2 i-ctdi
Perfectservice by Dobrygrześwawa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EmilZastanawiam się nad zmianą kominka na wersję z płaszczem wodnym integrując razem w system z piecem O.O . Czyli gdy kominek wygasa lub nie ma nas w domu automatycznie załącza się piec.
Nie lepiej zmienić kocioł ??
Zamień olejaka na kocioł na pelety np. Atmosa z systemem automatycznego podawania peletu. Jako zasobnik na pelet możesz wykorzystać baniaki na olej (po przeróbce). Zamiast Atmosa możesz zakupić Granpala, tyle, że tu dokladka co kilka dni. :wink:
pzdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EmilCzyli gdy kominek wygasa lub nie ma nas w domu automatycznie załącza się piec.
Czy ktoś z Was przerabiał juz taki temat ?
A piec jak ma automatyke pogodową i spadnie temperatura w mieszkaniu po niżej zadanej to to się włączy.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Doradzam do kominka zpłaszczem wodnym oczywiście dołożenie UPS bo jak nie daj bóg prąd wyłączą pompa przestaje działać zawory mogą nie nadążyć z dopuszczeniem zimnej wody i wyrzuceniem ciepłej do kanalizy, i mamy parowóz i kominek prawie na środku pokoju. Znam temat bo widziałem u kolegi który nie posłuchał i UPS niepostawił już nie mówiąc że kanaliza przy samym płaszczu pod kominkiem to juz była by rewelacja.
Paliwo stałe - drewno, węgiel itp muszą pracować w obiegu OTWARTYM, czyli z naczynkiem wzbiorczym na strychu
Jak ktoś wepnie taki kominek z płaszczem wodnym bezpośrednio do instalacji zamkniętej - z naczynkiem przeponowym, czyli do kotła na gaz/prąd/olej, to nie dość, że traci gwarancję na wszystko, to jeszcze ma prawdziwą BOMBĘ w domu :evil:
[ Dodano: Pią 23 Lip, 10 16:16 ]
poza tym, nie wiem co się tak ludzie upierają na te kominki z płaszczem wodnym. Kominek ma ładnie wyglądać, a nie być źródłem ciepła. Kotłownia jest w piwnicy, a nie w najlepszym salonie w mieszkaniu. Potem będzie gadanie, że nie palę w kominku bo co nie włożę, to zaraz muszę dokładać, bo ciepło idzie w grzejniki, a to się za każdym razem brudzi, a popiół to już szczególnie kurzy. Skończy się na tym, że kominek będzie cały czas odcięty zaworami od instalacji, żeby osiągnąć cel w którym jest stworzony - ładnie wyglądać, długo się palić i ogrzewać wyciągnięte nóżkiO2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EmilA ja mam obecnie piec na olej opałowy + kominek bez rozprowadzenia ciepła.
Zamieszczone przez tomekto jeszcze ma prawdziwą BOMBĘ w domu
Dokładanie masz racje, sie ludzie upierają na te płaszcze. a po co się i ja pytam????
Komentarz
-
-
Żaden UPS To oznacza źle zrobioną instalację
Paliwo stałe - drewno, węgiel itp muszą pracować w obiegu OTWARTYM, czyli z naczynkiem wzbiorczym na strychu
Jak ktoś wepnie taki kominek z płaszczem wodnym bezpośrednio do instalacji zamkniętej - z naczynkiem przeponowym, czyli do kotła na gaz/prąd/olej, to nie dość, że traci gwarancję na wszystko, to jeszcze ma prawdziwą BOMBĘ w domu[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
Komentarz