Rejestracja samochodu w trakcie przemeldowania!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toro102
    Drive
    • 2011
    • 72

A u mnie wygląda to tak:

Grunge is not death
  • Mickul
    RS
    • 2010
    • 2847

Szukałem u wujka google, ale chyba nikt nie miał takiego problemu jak ja. Mam ofertę, aby zakupić ciekawe auto - niestety mam mały problem. Mój dowód osobisty i prawo jazdy są jeszcze na stary adres, tj. wtedy kiedy mieszkałem w Zabrzu. Obecnie mieszkam w Chudowie i co prawda nie jestem jeszcze zameldowany, ale chciałem to zrobić dzisiaj. Teraz pytanie - mam czekać aż wyrobią mi nowy dowód osobisty, aby kupić to auto? Myślałem, żeby spisać umowę kupna na starym i wstrzymać się z zameldowaniem, ale tym samym w WK w Zabrzu otrzymam rejestrację SZ w momencie, kiedy w WK Gliwice powinienem otrzymać SGL, czyli musiałbym rejestrować dwa razy.

Co zrobić w takiej sytuacji? Dać zaliczkę i poprosić o cierpliwość...?

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mickul, czy z poprzedniego adresu się wymeldowałeś?

[ Dodano: Pią 28 Cze, 13 10:38 ]
      Jeżeli dokonasz zameldowania w nowym miejscu pobytu stałego to dowód osobisty straci ważność po upływie 3 miesięcy od daty zameldowania...do tego czasu sam dowód będzie ważny, ale adres na nim nie....niemniej jednak wpodczas dokonania zameldowania otrzymasz potwierdzenie zameldownia na podstawie którego możesz załatwić sprawy w wydziale komunikacji
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• cysterniarz
        RS
        • 2008
        • 1887
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Mickul, jak się zameldujesz w nowym miejscu to dostajesz kwitek o zameldowaniu, składasz wniosek o dowód równolegle, stary zdajesz. Z tym idziesz do wydz. komunikacji i dostajesz blachy zgodne z nowym miejscem zameldow.
        Umowę kupna-sprzedaży możesz spisać z tym kwitem o zameldowaniu + np. dane z paszportu (dok. ze zdjęciem).

Komentarz

• BADYL
          RS
          • 2011
          • 2396
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

po przemeldowani starym dowodem sosobistym można posługiwac się jeszcze 3 miejsiące od daty przemeldowania, lub do momentu odebrania nowego dowodu. W stuacji odbioru nowego dowodu "stary" zostaje fizycznie unieważniony jednak nie jest on zabierany...
          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...