A u mnie wygląda to tak:
Rejestracja samochodu w trakcie przemeldowania!
Zwiń
X
-
Rejestracja samochodu w trakcie przemeldowania!
Szukałem u wujka google, ale chyba nikt nie miał takiego problemu jak ja. Mam ofertę, aby zakupić ciekawe auto - niestety mam mały problem. Mój dowód osobisty i prawo jazdy są jeszcze na stary adres, tj. wtedy kiedy mieszkałem w Zabrzu. Obecnie mieszkam w Chudowie i co prawda nie jestem jeszcze zameldowany, ale chciałem to zrobić dzisiaj. Teraz pytanie - mam czekać aż wyrobią mi nowy dowód osobisty, aby kupić to auto? Myślałem, żeby spisać umowę kupna na starym i wstrzymać się z zameldowaniem, ale tym samym w WK w Zabrzu otrzymam rejestrację SZ w momencie, kiedy w WK Gliwice powinienem otrzymać SGL, czyli musiałbym rejestrować dwa razy.
Co zrobić w takiej sytuacji? Dać zaliczkę i poprosić o cierpliwość...?
-
-
Mickul, czy z poprzedniego adresu się wymeldowałeś?
[ Dodano: Pią 28 Cze, 13 10:38 ]
Jeżeli dokonasz zameldowania w nowym miejscu pobytu stałego to dowód osobisty straci ważność po upływie 3 miesięcy od daty zameldowania...do tego czasu sam dowód będzie ważny, ale adres na nim nie....niemniej jednak wpodczas dokonania zameldowania otrzymasz potwierdzenie zameldownia na podstawie którego możesz załatwić sprawy w wydziale komunikacji
Komentarz
-
-
Mickul, jak się zameldujesz w nowym miejscu to dostajesz kwitek o zameldowaniu, składasz wniosek o dowód równolegle, stary zdajesz. Z tym idziesz do wydz. komunikacji i dostajesz blachy zgodne z nowym miejscem zameldow.
Umowę kupna-sprzedaży możesz spisać z tym kwitem o zameldowaniu + np. dane z paszportu (dok. ze zdjęciem).
Komentarz
-
Komentarz