czym wiecej wiem tym ...mniej wiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • likoss
    Elegance
    • 2010
    • 753
    • Superb II combi (3T5)

rob555, wspominasz wyzej o teorii darwina - to jak sama nazwa wskazuje tylko teoria z wieloma lukami ale dosc dobrze opisuje prawdopodobna linie rozwoju, nie zgadza sie z Biblia bo i jak w Bibli Bog stworzyl wszystko w 6 dni a naukowo potwierdzonym jest rozwoj w wyniku ewolucji , ktora trwa i trwa wyjasnienie jest proste Biblia nasza katolicka jest Ksiega dla nas wierzacych swieta ale nie naukowa! Opisuje ona swiat tak jakim go owczesni ludzie widzieli (a wlasciwie jak go babilonczycy wiedzieli bo w sporej czesci jest "przepisana" z pism babilonskich. Pisma Swietego nie wolno brac doslownie bo to jeszcze raz nie jest praca naukowa.
    ketivv, wyjasniamy co mozemy podales dwa ciekawe przyklady -pamietam nawet film o tych indianach podane przyklady wyjasnic sie da bardzo prosto - zderzenie dwóch swiatow wysoko rozwinietejcywilizacji i "malych ludzikow" stad ci indianie mysleli ze amerykanie i ich latajace rydwany to bogowie i tak moglobyc przed wiekami z "nami".Przeciez gdyby w starozytnosci przylecial samolot z dziwnie ubranym"kims" pewnie tez by go wzieli za boga.Jestem silnie przekonany ze tak moglo byc i na to jest spor dowodow na calym swwiecie , chocby nawet te z opisow "wojen" w tych wspomnianych rob555, indyjskich freskach.
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
    http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• rob555
      Rider
      • 2006
      • 748

Zamieszczone przez likoss
      Biblia nasza katolicka jest Ksiega dla nas wierzacych swieta ale nie naukowa! Opisuje ona swiat tak jakim go owczesni ludzie widzieli .
      No dokladnie...ale sam przyznasz ze raczej latwiej jest uwierzyc ze to wyzsza cywilizacja "bawila" sie nami robiac potop, krzyzujac rasy boskie z ludzka itd... niz w to ze to Bog Wszechmogacy pare razy sie pomylil i musial zalac nas potopem by zle ziarno wyplenic

A co do indyjskich wed to jest jeszcze pare ciekawostek
      Np sa tam dokladne opisy aparatow latajacych jakie byly rodzaje jakie mialy uzbrojenie itd
      pozdrawiam

Diagnostyka i tuning
      hybrydowe wtryski i turbiny
      programy na ulice jak i do sportu

Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
      www.tune-up.pl

HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

Pisma Swietego nie wolno brac doslownie bo to jeszcze raz nie jest praca naukowa
        której części nie można brać dosłownie ?

"Wtedy wypowiedział Bóg wszystkie te słowa:
        «Ja jestem Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli.
        Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie!" Wj, 20, 1-3

czy "wierzący" mam sam decydować który werset jest słowem bożym a który nie ?

Komentarz

• likoss
          Elegance
          • 2010
          • 753
          • Superb II combi (3T5)

rob555, masz racje ta indyjska historia jest super ciekawa moze bede mial kiedys wiecej czasu by ja dokladniej poznac bo do tej pory znam ja tylko z programow tv
          ketivv, nie mowilem o dekalogu lecz o poszczegolnych ksiegach (ST)i ewangeliach (NT) no chyba nie musze przypominac ze nie jestesmy centrum swiata wokol ktorego wszystko sie kreci i ze to jednak nie kreacjonizm a ewolucjonizm tlumaczy rozwoj zycia (rozwoj a nie powstanie)
          PS no tak przed kilkoma laty slaszalem ze co niektorzy polscy politycy byli jednak za kreacjonizmem :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 09 Sie, 13 22:13 ]
          Biblia jest Pismem Swietym opowiadajacym nam o naszej wierze i o tym jak powinnismy zyc (nowy testament) a wydarzenia w niej opisane mozna roznie interpretowac nawet wielki potop .
          Pomijam juz fakt ze mogl byc tenze potop wlasnie rozwiazaniem "czyszczaco-uczacym"nadanym przez Boga czy tez Obcych-bogow.
          PS, ja wierze w Boga i wierze w ewolucyjny rozwoj zycia i w to ze moglo ono przyjsc od obcych ktorych przeciez tez musial ktos stworzyc-Stworca = Bog

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

PS, ja wierze w Boga i wierze w ewolucyjny rozwoj zycia i w to ze moglo ono przyjsc od obcych ktorych przeciez tez musial ktos stworzyc-Stworca = Bog
            idąc dalej...to kto stworzył Boga ?
            Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
            => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
            => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
            "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• rob555
              Rider
              • 2006
              • 748

Ja tez...w Boga jako sile sprawcza tego ze wszystko sie kreci w ta strone co powinno
              Natomiast tez wierze w "bogow" ktorzy dali ewolucyjnego kopa naszej rasie ... i mieli swoje lepsze i gorsze dni
              Jedno nie wyklucza drugiego :wink:
              pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• likoss
                Elegance
                • 2010
                • 753
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Wally
                idąc dalej...to kto stworzył Boga ?
                Bog z definicji nie porzebuje stworzenia bo byl jest i bedzie - to przekracza nasze zdolnosci poznawcze. Nie potrafie ani ja ani chyba nikt inny tego wytłumaczyć.

[ Dodano: Sob 10 Sie, 13 21:55 ]
                rob555, masz racje jedno nie wyklucza drugiego

[ Dodano: Sob 10 Sie, 13 21:57 ]
                trójkąt bermudzki ico myslicie o tym?

Komentarz

• kmink
                  L&K
                  • 2007
                  • 1360
                  • Superb III (3V3)

Fajny temat poruszyliście...ja też jestem z tych co rozkminiają kto i po co to wszystko tak poukładał. Czy czasami nie bierzemy udziału w jakimś show nie jesteśmy 15wydaniem Simsów ;-) Ale tak naprawdę od dzieciństwa myślę tylko o jednym co mi spokoju nie daje...dlaczego człowiek jest taki fizycznie/biologicznie beznadziejny i słaby, głupi konik polny skacze na odległości dużo większe niż ma wzrostu, mrówka udźwignie z palcem w nosie 10 innych mrówek, pies ma mega słuch, węch i całkiem szybko się rany na nim goją...a człowiek...spadniesz z 10metrów i wózek, wpadniesz pod auto i wózek...

Kiedyś rysowałem schemat "specjalnego" szkieletu, który można by było wszczepiać ludziom żeby jakoś ich wzmacniać...ale to były czasy podstawówki więc wszystko wtedy brałem za dobra monetę :lol:

A co powiecie o teoriach spiskowych i tym że to co oglądaliśmy na amerykańskich produkcjach z 10-15lat temu zaczyna wkraczać w naszą rzeczywistość...czy na pewno naturalna kolej rzeczy że co człowiek wymyśli w swojej głowie to prędzej czy później to stworzy? Czy to czasami nie jest jakieś umyślne działanie? Imprezy techno pełne jakiś zboczeńców*, homo* i innych nienaturalnych odszczepieńców* ... teraz powoli staje się to normą...jeszcze parę lat i pojawią się pierwsze mutanty, dzieci nieudanych eksperymentów genetycznych ... itd

*,- wychodzę z założenia, że w.w zachowania są sprzeczne z naturą(kopulują ze sobą tylko samiec i samica bo inaczej gatunek by nie przetrwał), dlatego uważam że to nie jest coś naturalnego co należy zaakceptować
                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• ketivv
                    L&K
                    • 2011
                    • 1155

ketivv, nie mowilem o dekalogu lecz o poszczegolnych ksiegach
                    użyłeś stwierdzenia "Pisma Swietego nie wolno brac doslownie" wiec tylko zapytałem,
                    którą część i z jaką powagą należy traktować
                    oraz kto ma o tym decydować

przyznasz jednak, że wybiórcze traktowanie "dzieła boga" to sprzeciwianie się jego woli ?

nie chodzi mi o konkretny werset tylko całość "publikacji" jeśli pozwalasz sobie na wykluczenie, dowolne interpretowanie jakiejkolwiek części całość powoduje to utratę wiarygodności do całości

[ Dodano: Nie 11 Sie, 13 09:59 ]
                    Zamieszczone przez kmink
                    *,- wychodzę z założenia, że w.w zachowania są sprzeczne z naturą(kopulują ze sobą tylko samiec i samica bo inaczej gatunek by nie przetrwał), dlatego uważam że to nie jest coś naturalnego co należy zaakceptować
                    skąd więc zachowania homoseksualne w świecie zwierząt ?
                    czy obcinanie napletka lub wycinanie łechtaczki w imię "zachowań cywilizacyjnych" jest bardziej naturalne ?

Zamieszczone przez kmink
                    pełne jakiś zboczeńców*, homo* i innych nienaturalnych odszczepieńców*
                    co w takim razie z Watykanem ?

"Watykanem trzęsie lobby homoseksualne"

"Gejowskie lobby" na najwyższych szczeblach Watykanu. Papież potwierdza"
                    - Gejowskie lobby, o którym się mówi, istnieje, to prawda - te słowa miał powiedzieć papież Franciszek podczas spotkania ze stowarzyszeniem CLAR - poinformowała agencja AFP. Doniesienia o "homoseksualnej klice" w Watykanie pojawiły się już w zeszłym roku. Według czołowej włoskiej gazety "La Repubblica", to było prawdziwym powodem rezygnacji z urzędu Benedykta XVI.

Zamieszczone przez kmink
                    jeszcze parę lat i pojawią się pierwsze mutanty, dzieci nieudanych eksperymentów genetycznych
                    wszyscy jesteśmy mutantami, czy tego chcemy czy nie zmiany cały czas postępują
                    zarówno u nas jak i u naszych wrogów (np. bakterie czy wirusy)
                    gdyby nie ludzki intelekt nie doszło by do mutacji jak z nimi walczyć, patrz metody leczenia dzięki antybiotykom

czemu więc inżynieria genetyczna ma być tylko złem

są tacy, którzy do dzisiaj wierzą, że transfuzja krwi (lub użycie substancji krwiopochodnych) jest niedopuszczalna a przecież prawidłowo zaaplikowane bezsprzecznie ratuje życie

Komentarz

• likoss
                      Elegance
                      • 2010
                      • 753
                      • Superb II combi (3T5)

ketivv, no to mamy dyskusje
                      Bibli nie traktujemy doslownie to nie jest ksiega naukowa a dzielo zawierajace "wytyczne" do naszej wiary.Nauka i religia to nie to samo.
                      O tym jak mamy interpretowac ( interpretowac! ) Pismo Swiete uczy sie dzieci na religii ( ok ja mialem tez na studiach)
                      kmink, wieszfakt ja wcale nie uwazam ze jestesmy tacy slabi, fakt jesli chodzi o sile fizyczna to masz racje slabiaki znas ale my mamy umysl przy pomocy ktorego zawladnelismy nad cala reszta
                      i faktycznie jestesmy mutantami bo wlasnie na mutacjach opiera sie ewolucja ale Ty miales na mysli chyba inne mutanty hm...ja tez chcialbym byc nadczlowiekiem no ale....

Komentarz

• loru
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4286
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

i w to ze moglo ono przyjsc od obcych ktorych przeciez tez musial ktos stworzyc-Stworca = Bog
                        obejrzyj początek filmu Prometeusz, tak to mogło wyglądać http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230

tu do obejrzenia : http://www.cda.pl/video/5641167/Prom...L-HD-Caly-Film
                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• ketivv
                          L&K
                          • 2011
                          • 1155

ketivv, no to mamy dyskusje
                          Bibli nie traktujemy doslownie to nie jest ksiega naukowa a dzielo zawierajace "wytyczne" do naszej wiary.Nauka i religia to nie to samo.
                          nie zrozumieliśmy się, skąd mamy wiedzieć które wytyczne są właściwe które nie ?

O tym jak mamy interpretowac ( interpretowac! ) Pismo Swiete uczy sie dzieci na religii ( ok ja mialem tez na studiach)
                          interpretować - rozumieć coś na swój sposób, analizować przekaz pod kątem jego zrozumienia

dzielo zawierajace "wytyczne" do naszej wiary
                          czy wytyczne nie powinny być przekazywane w formie wyraźniej nie budzącej wątpliwości bez pozostawiania miejsca na interpretację ?

jak wyjaśnić dziecku, że bóg jednocześnie zakazuje i nakazuje zabijać przekazując to w sposób nie budzący wątpliwości co do intencji w ramach jednej "natchnionej" publikacji ?

Komentarz

• krzysn
                            Rider
                            • 2007
                            • 515

ketivv, co do zachowań homo - moim zdaniem odnoszenie problemu do zwierząt u których obserwuje się podobne zboczenie jest bez sensu. Chyba stoimy ewolucyjne wyżej. Bóg po to dał rozum, aby go używać. Czyli tak jak ogrodnik usuwa uschnięte gałęzie aby krzew lepiej rósł tak zboczenie należy, w duchu tolerancji, usuwać ze zdrowego społeczeństwa. Leczyć, edukować a nie wspierać rozwój bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Dewiacja nie może stawać się normą i nie należy nazywać jej postępem.

Prawdziwy Bóg, Jezus, nie nakazuje zabijać :-) Natomiast Biblia pełna jest przypowieści aby miała uniwersalny sens. Inaczej mogłaby być, podobnie jak Koran, uzasadnieniem religijnej przemocy.

Komentarz

• likoss
                              Elegance
                              • 2010
                              • 753
                              • Superb II combi (3T5)

koran nie usprawiedliwia przemocy !!! to zla wlasnie interpretacja
                              ketivv, widze ze stosujesz kryteria stosowane w nauce do wiary a to jest błąd metodologiczny.
                              a jesli o homozwiaski czy wogole zachowania nawet u zwierząt hm normalne to niejes natura jest tak ułożona by wystepujace w niej gatunki sie rozwijaly ale jak wiadomo od kazdej reguly sa wyjatki - w tym wypadku znowu mutacje genowe prowadzace do takich a nie innych upodoban - w swiecei zwierzecym taie osobniki skazane sa na wymarcie a wsrod ludzi hm nie mam nic przeciwko wyznaje zasade żyj i daj żyć

[ Dodano: Nie 11 Sie, 13 13:10 ]
                              ketivv, o tym jak rozumieć Biblie mowia pisma papieskie, ksieza na kazaniach(co niektórzy no i katecheta....z wolnej interpretacji mielismy 30 letnia wojne w Europie. Nasza wiara to nie tylko Biblia - no ale to tylko moje zdanie a ja sie pewnie nie znam

[ Dodano: Nie 11 Sie, 13 13:38 ]
                              loru, moglo i tak byc tylko i ich musial ktos stworzyc (

Komentarz

• kmink
                                L&K
                                • 2007
                                • 1360
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ketivv

skąd więc zachowania homoseksualne w świecie zwierząt ?
                                czy obcinanie napletka lub wycinanie łechtaczki w imię "zachowań cywilizacyjnych" jest bardziej naturalne ?
                                hehehe dobre...długo nad tym myślałeś?

1. chyba jesteśmy na trochę wyższym poziomie ewolucji niż ogólnie pojmowane zwierzęta

2. ja akceptuje to że facet d..a drugiego faceta...bo co mnie to obchodzi co ktoś robi u siebie w domu...niemniej jednak nie uważam to za coś normalnego...dziwią mnie też jakieś fanaberie i protesty homo ... przecież mają dokładnie takie same prawa jak reszta, nie są dyskryminowani jak chociażby czarni w USA kilkadziesiąt lat temu(zakaz wejścia do hotelu, restauracji, podejmowania lepszej pracy itd itd)...mają dokładnie takie same prawa jak hetero czy zoofile. .

o w takim razie z Watykanem ?

"Watykanem trzęsie lobby homoseksualne"
                                Wiadomości WP z Polski i ze Świata - Wszystko co ważne. Prasa. Ciekawostki. Kultura. Gospodarka. Polityka. Nauka. Relig…

"Gejowskie lobby" na najwyższych szczeblach Watykanu. Papież potwierdza"
                                http://wiadomosci.onet.pl...otwierdza/k62vh
                                Tym tekstem to mnie już rozwaliłeś na maxa...
                                Co za różnica gdzie są homo czy w Watykanie, Mediolanie, policji, czy sejmie? Jakie to ma znaczenie dla mojego poglądu z jakiego kręgu kulturowego pochodzi homoseksualista? Kim był nie był to ma po prostu problem, którego mu nie zazdroszczę...

Nie rozumiem ludzi, którzy myślą że tekstem obśmiewającym wiarę(kościół, księży itd) mogą kontrargumentować każdą jedną wypowiedź obojętnie na jaki temat...Zapamiętaj też, że wiara w Boga to nie wiara w księdza...

wszyscy jesteśmy mutantami, czy tego chcemy czy nie zmiany cały czas postępują
                                zarówno u nas jak i u naszych wrogów (np. bakterie czy wirusy)
                                gdyby nie ludzki intelekt nie doszło by do mutacji jak z nimi walczyć, patrz metody leczenia dzięki antybiotykom

czemu więc inżynieria genetyczna ma być tylko złem
                                Zacytuj fragment, w którym napisałem że inżynieria genetyczna to zło..bo ja nic takiego nie znalazłem...aczkolwiek człowiek z dwoma głowami czy trzema oczami wygląda co najmniej dziwnie...więc wolałbym żeby poszli w wzmacnianie człowieka, produkcję części zamiennych, przedłużanie młodości niż w tworzenie potworów...

są tacy, którzy do dzisiaj wierzą, że transfuzja krwi (lub użycie substancji krwiopochodnych) jest niedopuszczalna a przecież prawidłowo zaaplikowane bezsprzecznie ratuje życie
                                no są...są też tacy co popełniają samobójstwo bo myślą że przyleci statek kosmiczny i zabierze ich na planetę X ... można tak wymieniać bez liku ale nijak się to ma do mojej wypowiedzi...
                                Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                www.dpfserwis.pl

Komentarz

• rob555
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 748

Jesli chodzi o nasza egzystencje to tez powoli sklaniam sie ze to takie polaczenie simsow i matrixa + cos czego jeszcze nie znamy
                                  Tlumaczylo by to wiele...od reinkarnacji poprzez dejavu kontakty ze zmarlymi itd...

Co do homoseksualizmu to zawsze bylem tolerancyjny (kazdego sprawa) ale w obecnych czasach niedlugo bede musial przepraszac za to ze nie jestem homo (bo skoro nie jestem to znaczy sie ze ich dyskryminuje) a pozatym uczenie dzieci ze 2 tatusiow to norma z lekka mnie wkur..ia. Komus sie doslownie w d... poprzewracalo.

Trojkat Bermudzki...hmm troche legendy troche naciagane ale w sumie sporo dziwnych rzeczy tam sie dzialo. Pozatym teraz znaleziono tam dziwne szklane piramidy na glebokosci 2tys m 8)
                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• likoss
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 753
                                    • Superb II combi (3T5)

rob555, o tych piramidach nic nie wiem poczytam
                                    konczmy dyskusje o homoseksualizmie nie to bylo moim zamiarem nie chcilem problemow tego typu to rozstrzacac

Komentarz

• Mariusz87
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1286
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez rob555
                                      Trojkat Bermudzki...hmm troche legendy troche naciagane ale w sumie sporo dziwnych rzeczy tam sie dzialo. Pozatym teraz znaleziono tam dziwne szklane piramidy na glebokosci 2tys m 8)
                                      http://newearthdaily.com/pyramids-of...da-triangle-2/
                                      Po polsku: http://forum.przyszloscwprzeszlosci....ecie-t292.html
                                      moje stare auto
                                      jest scout

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

Panowie, większość takich"newsów" to moim zdaniem wyssane z palca sensacje. Media przestają pełnić rolę źródła informacji, chodzi głównie o nakład/ilość kliknięć. Stąd albo katastrofalne upały, albo niezwykle zimne lato, niespotykane burze, dziwne dźwięki jakie wydaje ziemia itp ;-)
                                        Ostatnia wiadomość z wp:
                                        U wybrzeży Danii grasuje ryba z rodziny piraniowatych, uwielbia gryźć w męskie jądra :-D

Komentarz

• ketivv
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1155

Zamieszczone przez kmink
                                          jeszcze parę lat i pojawią się pierwsze mutanty, dzieci nieudanych eksperymentów genetycznych ... itd
                                          Zamieszczone przez kmink
                                          Zacytuj fragment, w którym napisałem że inżynieria genetyczna to zło..bo ja nic takiego nie znalazłem
                                          każdy eksperyment niesie ze sobą ryzyko tego, że coś się nie powiedzie

Zamieszczone przez krzysn
                                          Chyba stoimy ewolucyjne wyżej. Bóg po to dał rozum, aby go używać.
                                          Zamieszczone przez kmink
                                          chyba jesteśmy na trochę wyższym poziomie ewolucji niż ogólnie pojmowane zwierzęta
                                          w świecie zwierząt praktycznie tylko u ludzi występuje zjawisko zwane masowym ludobójstwem,
                                          czy także po to "bóg dał nam rozum" żeby tylko dla określonej idei w obrębie jednego gatunku mordować innych ?

Zamieszczone przez kmink
                                          Zapamiętaj też, że wiara w Boga to nie wiara w księdza...
                                          o tym jak rozumieć Biblie mowia pisma papieskie, ksieza na kazaniach(co niektórzy no i katecheta
                                          czy wierząc w interpretację wierzę w "księdza" czy w "boga" ?

Komentarz

• likoss
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 753
                                            • Superb II combi (3T5)

ketivv, widze ze idziesz w zaparte i nie chcesz zrozumieć.
                                            ludzie obdarzeni sa wolna wola - zauważyli to juz starożytni filozofowie a najladniej okresla to stwierdzenie:
                                            "widzę dobro a idę ku złu"

Komentarz

• sew1981
                                              RS
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2009
                                              • 10918
                                              • Fiat

likoss, to też powiedział sw paweł - "nie czynie tego dobra, które chce, ale to zło, którego nie chce"
                                              rob555, likoss, ja powiem tak co do sprawy Boga. Podejście do tej Istoty Nadprzyrodzonej zależy od poziomu wiary w Jego istnienie i ingerencje w losy człowieka. To dotyczy każdego człowieka, żyjącego kiedyś, dziś i jutro. "Teolgia" jakiejkolwiek religii zakłada, że człowiek wierzy. Wiara pozwala przyjąc rozumem pewne treści i je nim pogłebic i zweryfikowac do czasów dzisiejszego poziomu naukowego. Może takze byc na odwrot to rozum prowadzic moze do wiary - to droga poprostu dłuzsza. Polecam Encyklike Jana Pawla "Fides et Ratio" z 1998 roku - wiara i rozum, ktora wyjasnia te zagadnienia szczegolowo, także problematykę teorii ewolucji. Ateista przyjmie, ze to mżonki sprzedawane nam przez jakies wyznanie w celu "trzymania ludzi" przy sobie. Agnostyk (a takich jest dzis najwiecej) bedzie zył w świecie ciągłych spekulacji i niepewnosci, widze ,mam wrażenie że wielu z was przychyla sie do koncepcji deistycznej - że Bóg stworzył świat i zostawił go "samopas". Każdy musi miec swoje indywidualne podejscie do Boga, bo wlasnie w taki sposob szuka Jego obecnosci. Z tymze dodam cos waznego, co mam wrazenie zostalo tu przeoczone. Cos co jest obecne w kazdej religii monoteistycznej (i nie tylko zreszta), cos co mowi o wyzszosci Boga nad stworzeniem i jest bardzo logiczne. Cos co pozwala mi zrozumiec, ze nigdy do konca nie zrozumiem dziejow tego swiata i Boga w pelni i wcale nie rowna sie z tym, ze poddaje sie "praniu" mozgu przez jakies wyznanie. A mianowiecie przymioty - cechy Boga, zaczerpnięte na podstawie fragmentow z całej Biblii. Są to: wszechmoc, wszechobecnosc,wszechwiedza,nieskonczonosc,swietos c, dobroc,milosierdzie. Sa one zaczerpniete akurat z teologii protestanckiej, ale odnosza sie do kazdej odmiany katolicyzmu. Jak istnieje potrzeba wyjasnie szczegolowo kazda z nich. Co do czasu odnosza sie najbardziej wszechobecnosc, wszechwiedza i nieskonczonosc.
                                              Tak wiec po krótce uważam, że człowiek robi wiele błędów interpretacyjnych w odczytywaniu świata, poprostu dlatego, że ma wypaczony, nieprawdziwy (bardzo daleki od realnego) obraz Boga. Wprawdzie dzięki swoim ograniczeniom poznawczym nigdy Go w pełni nie pozna i nie pojmie, to może się zbliżac do fundamentalnej wiedzy o Nim, a to pozwoli mu odczytac lepiej swiat, który jest jakby nie patrzec Jego stworzeniem.
                                              To moje 5 groszy od stony religijnej problemu, ktory poruszamy :wink:

Komentarz

• ketivv
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1155

ketivv, widze ze idziesz w zaparte i nie chcesz zrozumieć.
                                                czy muszę rozumieć realia świata w ten sam sposób jak ty je widzisz ?

przecież

ludzie obdarzeni sa wolna wola
                                                i gdy jeden postąpi tak
                                                "widzę dobro a idę ku złu"
                                                drugi odpowie

"Jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi" (Mt 5,39)
                                                "A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują" (Mt 5,44)
                                                "Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią?" (Mt 5,46)

Komentarz

• rob555
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 748

Zamieszczone przez sew1981
                                                  cechy Boga, zaczerpnięte na podstawie fragmentow z całej Biblii. Są to: wszechmoc, wszechobecnosc,wszechwiedza,nieskonczonosc,swietos c, dobroc,milosierdzie.
                                                  Ha...widzisz jako ze jestem upierdliwy to zadalem juz w podstawowce pytanie na religi :
                                                  jak to jest ze majac ww przymioty Bog robi bledy tworzac ludzi (jak widac istoty niedoskonale, nastepnie kaze ich popotem (gdzie milosierdzie?), zrzuca plagi, zmusza do wyniszczajacych wojen w imie religi a co najwazniejsze morduje własnego syna rekami tych ktorych stworzyl w imie czego?

Istota o takich "parametrach" stworzyla by idealny uklad pozbawiony wojen bólu - po prostu EDEN -przeciez ma mozliwosc dowolnej kreacji bytow i otoczenia ich!.

I pisze to jako osoba wierza w Boga - czyli "stworzyciela swiata". Ale czy jest on nadal zainteresowany i doglada tak naprawde to co stworzyl smiem watpic. No chyba ze nie jest milosciwy i nie jest wszechwiedzacy...inaczej by nie bylo tylu kurestw na swiecie.

Sorry ale jak czytam o malym Danielku z anglii co go mamusia sola karmila to wiesz co...przestaje wierzyc. I nie zadowala mnie bardzo wygodne stwierdzenie ze to jest boski plan i w niebie ma teraz lepiej.
                                                  Mogl miec lepiej juz tutaj. :evil: :evil: :evil:
                                                  pozdrawiam

Diagnostyka i tuning

www.tune-up.pl

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2009
                                                    • 10918
                                                    • Fiat

rob555, wygląda na to że z tym deizmem trafiłem :wink:
                                                    "robi bledy" - tu tkwi sedno według mnie. Ja nie interpretuje kataklizmów, wojen etc, jako błędów Boga, tylko to już inny szeroki temat powiązany niejako z tą ścieżką - temat obecności i celowości cierpienia w historii dziejów.
                                                    Wszystko o czym tu piszemy także dotyczy kolejnego tematu - historii zbawienia człowieka, nie zapominajmy że my jako stworzenie nie znamy w przód tego scenariusza, a i czasem nie rozumiemy dlaczego dokonuje się to w taki niezrozumiały dla nas sposób, tymbardziej jeśli dochodzi do niezawinionego cierpienia. Jak sam zauważasz te tematy oscylują naturalnie w około cech Boga, które wymieniłem, których człowiek nie jest w stanie posiąśc sam i dlatego nie jest w stanie do końca tego zrozumiec (to już zadanie ufności wpisanej w wiarę).Przykład zdobycia tych cech przez człowieka, nawet wykluczając i negując Boga mamy w historii i teraźniejszości – np. Hitler. Uważam, że m.in. tu lepiej szukac przyczyny masowych nieszczęść ludzkich, a nie w Bogu i Jego za to winic. W tym wypadku w pokusie i ludziach chcących przez nia posiadac boską władzę i dominacje. Matka owego dziecka z UK, przez pokuse lub chorobe, wymierzyla mu smierc, a wiec wlasnie ona weszla w "kompetencje" Boga jak Hitler, a dlaczego Bog to dopuscił, nie wiem, wiem tylko ze jakies dobro z tego wyprowadzi.Taka smierc dla Boga nie jest obojetna (dzieci, cierpiacych, ofiar przemocy, wojen etc), w to wierze, a celem naszego zycia nie jest tylko ten padół. Więc ja bardzo gorąco wierze, ze takie dziecko ma juz duzo lepiej niz my,co nie oznacza ze tak powinno zginac. Czy Jezus nie stawiał nam dzieci za wzór ufnosci i milosci? :wink:
                                                    Oczywiście możesz mi zarzucic ze cechy Boga mogą być tylko ludzka próba zobrazowania Jego istoty i nie sa pelne. Pewnie tak i jest, ale Biblie jednak trzeba traktowac jako wiarygodna księgę o Bogu i stad one sa „wyciągnięte”.

Komentarz

Pracuję...