Sytuacja na Ukrainie ....

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • westwi78
    RS
    • 2008
    • 2940

O taki "dojazd" już był w naszej historii spór.

Komentarz

• krolmacius1
      Classic
      • 2013
      • 2

Trudno się nie martwić patrząc na to, co dzieje się na Krymie i co wyprawia Rosja. Śp. Prezydent Lech Kaczyński nie był z mojej bajki raczej, ale to co mówił przy okazji konfliktu w Gruzji wydaje się sprawdzać. Teraz Ukraina, a potem...?
      Sprawdzona dieta

Komentarz

• Alonzo_
        RS
        • 2009
        • 2460
        • Hyundai

małe deja vu mam jak na to patrzę.
        Najpierw naród ukraiński zatęsknił za Unią odrwócił się dupą i pogryzł rękę co go karmiła (Rosja). Zrobili przewrót. Vładka krew zalewała bo od razu zrobiłby tam porządek ale te cholerne Igrzyska się trafiły....
        No to teraz mamy sytuację podobną ale odwrotną.
        Ludnośś Krymu (przynajmniej większość) chce do Rosji a że sami nic nie zrobią bo w przeciwieństwie do wczećniejszego przewrotu jest ich garstka to zebrawszy laury po super hiper igrzyskach Vładek już może się zając problemem po swojemu. Skoro Ukraińcy mogli wywalić stary porządek do góry kopytami to Ludzie z Krymu tez mają do tego prawo.Europa pomagała Ukrainie "myśląc o niej i będąc z nią w modlitwie" tak i Vładek też pomaga Krymowi - swoim braciom ale jak widać jest bardziej żarliwie.
        Sam jestem ciekaw jak to się skończy. Wg mnie prawdą jest, że ani europy ani Rosji teraz nie stać na kosztowną wojnę.
        Ale Rosja, któa sama przyznaje się , ze dotychczasowy styl polityki i życie na surowcach nie sprawdzi się w przyszłości staje przed wielką niewiadomą. Gdy trudno będzie trzymać za mordę UE surowcami pozostaną takie właśnie desperackie akcje w rejonie na demonstrowanie siły . A któraś z takich "zabaw" może wymknąć się spod kontroli.
        Rosja tracąca swoje wpływy i kontrole w swoim "mateczniku" jest nieobliczalna. Wszelkie interwencje zbrojne Putina w tej części Europy będą miały przyklask i błogosławieństwo Rosjan. Podobnie jak Bush miał zielone światło na najeżdżanie Bliskiego Wschodu po WTC. Tylko, ze Bush miał trudniej bo musiał przekupić "obcych z terenów roponośnych" żeby wysadzili amerykańskie to i owo i zabili trochę narodu a Putin tego nie musi robić. Wystarczy że będzie twardą ręką walił w stół i może robić co mu się podoba w imię Imperialistycznej Rosji , o której coraz bardziej marzą Rosjanie
        Rano czytając, że się Angela z Vładkiem dogadują od razu przyszła mi na myśl scenka - Angela do Vładka:" Władziu, nie będziemy dnia marnować na pitolenie. Najwyższa pora przywrócić porządek. Każdy niech weźmie na czym mu zawsze zależało - ja Polskę, Ty Ukrainę i wszyscy będą zadowoleni. Baracowi obieca się dalej przymykac oczy na te jego rajdy na Bliskim wchodzie. Islamiści zajmą go na parę lat to nie będzie sie wpieprzał nam tutaj. Posiedzimy też cicho jak najdzie Zatokę Meksykańską i Wenezuele, dostanie te swoją ropę i będzie happy end. Jego się kupi wyjdzie trochę drogo ale grunt, że nie naszym kosztem. Playboja z Paryża i niezadowolonych fajfokloków zostaw mi, a jak nie dam rady pomożecie mi z Czarnym i też się nimi podzielimy. Plany dawno temu dziadek opracował tylko mu nie wyszło bo chcieliśmy się nawzajem wyruchać. Nie popełnijmy znowu tamtego błędu i teraz trzymajmy się naprawdę razem. Pozostają tylko te cale nieszczęsne Chiny. Na nich jeszcze nie mam planu...Ty ich znasz lepiej, pomyśl co z nimi a jak przylecę coś wymyślimy razem i to opijemy. "

Ot cała polityka. UE i Ameryki - wszystko o nas BEZ nas.
        Zawsze silne kraje europejskie miały nas w dupie, liczy się tylko interes. Widac to było w przypadku Ukrainy. Czcza paplanina i tyle. Oni wiedzą dobrze, że nie musza się udzielać bo Polaczki zaczną krzyczeć pierwsi, namachają szabelkami , Putina wkurwią do żywego a ten zaraz da im prztyczka. Jak już nasi przygotują odpowiedni dla Uni grunt wtedy oni wchodzą ubić z Rosją dobre interesy. A my jak zawsze z poczuciem że wszyscy nas wydymali. Nikt nigdy nam nie pomoże, tak samo jak Ukrainie. Dopóty da się będą stwarzać pozory bo jak Ukraina wejdzie do Unii to jest zajebisty kąsek do zagrabienia przez zachodnie banki i wielki rynek zbytu dla Unijnych firm. Ale nikt na zachodzie nie będzie ginąć za Ukrainę. Jak i za Polskę.

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na miejscu Turcji (NATO) zamknąłbym Bosfor/Dardanele dla okrętów rosyjkich i by sobie popływali jak na jeziorze (Morze Czarne) :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez sebastian7905
          Putin zgodził się też na misję Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie (OBWE), ..
          OBWE g...o zrobi - jak w Nadniestrzu

Zamieszczone przez sazad
          ... Natomiast z punktu widzenia Putina i każdego właściciela działki - działka (czytaj Krym) bez dojazdu to lipa więc przydało by się wschodnią część Ukrainy też "wykupić".
          Miedwiediew ostatnio mówił że chce budować most na przesmyku Kerczeńskim.
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No i będzie okazja żeby ceny paliw, gazu itp do góry szły....
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• kylo76
              Rider
              • 2013
              • 743
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
              Ot cała polityka. UE i Ameryki - wszystko o nas BEZ nas.
              Jak bez nas, my będziemy pierwsi popierać Ukrainę, występować jako obrońca ucieśnionych i zapraszać ich do nas. A właściwie to już to robimy. Oczywiście ku uciesze, przepraszam chciałem napisać pełnej aprobacie UE. A potem tak jak pisze kolega Alonzo, siądą sobie wielcy tego świata w atmosferze wzajemnego zrozumienia, podzielą co jest do podziału i pieniądz będzie dalej krążył. Wcześniej powymieniają noty dyplomatyczne, zagrożą embargiem na produkty, VI flota USA uda się z kurtuazyjnym rejsem w okolice Bosforu, przy okazji można zbombardować coś w Iranie.

[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 17:40 ]
              Zamieszczone przez piotrek_os
              No i będzie okazja żeby ceny paliw, gazu itp do góry szły...
              Ale za to państwa OPEC się ucieszą.
              O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Alonzo_
                RS
                • 2009
                • 2460
                • Hyundai

kylo76
                Mamy jednym słowem przesrane. Będziemy siedzieć cicho źle, będziemy po swojemu się awanturować też źle.
                Zawsze kibel. Bo w takim miejscu żyjemy. Mimo, że nie znam niemieckiego a z sąsiednich uczyłem się tylko ruskiego jakby miało dojść do bezkrawawego "rozbioru" niech będzie w/w scenariusz Angeli i deklaruję chęć bycia polskim Niemcem. Prędzej czy później i tak jakiś bałagan będzie i pewnie u nas znowu rozpierducha będzie (oby później, duuuużo później) Ale gdyby przez to mieli ginąć Polacy/moi bliscy oddaję się dobrowolnie w niemieckie ręce. Niemcy zawsze jakoś się z największego dołka (samemu sobie wykopanego - ostatnio 2 razy) potrafią podnieść i stać się potęga bo umieją dbać o swoje interesy a nasi? Wszystko wyprzedać i nie dbać o swoje tylko krzyczeć.
                A żeby nie było OT - myślę/mam nadzieję, że na razie nic złego dla nas z tego nie będzie. Putin znowu testuje na ile może sobie pozwolić. Będzie chciał sporo ugrać w zamian za święty spokój i teraz bardziej test jest dla "świata" niż dla Rosji. Bo czego po Putinie można się spodziewać to raczej wiadomo. Pytanie bardziej czy świat utwierdzi go że może fikać bezkarnie. Jeśli tak to zapowiadają się ciężkie czasy. Jak kmink pisał, sprzedawać co się ma i co się da , wypłacać kasę i spier...ć z tego gównianego kraju.
                A swoją drogą niech zrobią referendum na Ukrainie i jak chcą niech ją podzielą, kto do ruskich na wschód niech się przeprowadzi, kto nie to na zachód, albo niech ten Krym sobie biorą jak większość chce do ruskich i koniec. Po cholerę ja mam nerwowo spać? Ich cyrk niech sobie rozwiązują problemy. Jak uda się zażegnać konflikt zaraz będą wołać abyśmy pokazali nasze wparcie i dali miliardy $ pomocy/pożyczyli. Z czego? Pożyczając od innych na większy % niż my Ukrainie? I znowu ja/Ty za to wszystko zapłacimy?

Komentarz

• kylo76
                  Rider
                  • 2013
                  • 743
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Owszem jesteśmy w czarnej d.... Świat nam nie pomoże, bo niby dlaczego, pozostaje nam zręczne lawirowanie między wschodem i zachodem. Ale kłaniając się jednemu trzeba się wypiąć na drugiego. Problem polega na tym, że i wschodni i zachodni sąsiedzi szybciej się dogadają ze sobą niż z nami (potwierdzone w wieloletniej praktyce).
                  O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez sazad
                    Krym i tak pewnie w wyniku referendum przyłączyłby się do Rosji (2/3 ludności to Rosjanie - do kogo im bliżej Natomiast z punktu widzenia Putina i każdego właściciela działki - działka (czytaj Krym) bez dojazdu to lipa więc przydało by się wschodnią część Ukrainy też "wykupić".
                    Fachowo mówiąc - ustanowić służebność drogi koniecznej :wink:

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Panowie, czas zacząć uczyć nasze dzieci niemieckiego :wink:
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• hubert78
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 1576

W skali makro zrobiłbym "jako zachód" następująco
                        Jako że jestem z branży załatwiłbym Marketingowo Rosję poprzez :
                        - wykluczenie Piłkaży RU z eliminacji (FIFA)
                        - wywalenie siatkarzy RU siatkarzy z mistrzostw w Polsce (FIBA)
                        - wywalenie zespołów RU z LM i LE (FIFA)
                        - F1 - Bernie powinien pokazać środkowy palec na wyścig w Soczi
                        - medaliści z igrzysk powinni odesłać medale na wschód (i tak my wszyscy będziemy pamiętać kto i gdzie był w trójce)
                        I tak dalej i tak dalej .....
                        Wizerunkowo Car Wladimir I straciłby moim zdaniem Bardzo dużo jeśli na całej lini wszelkiego rodzaju "igrzysk" Narod nie miałby przedstawicieli to byłby zły i niebezpieczny dla władzy.

A tym co chcą jednak grać/uprawiać sport na światowym poziomie , rozdawałbym (wzorem rosji) paszporty i robił z tego duży szum medialny jak poniżej

pokazując jak to w Rosji jest źle (troszkę to będzie kosztować ale w skali makro bardzo mało)

W skali Mikro robię:
                        - dzisiaj kupiłem 100 litrów paliwa (nie popsuję się a starcić raczej nie stracą a będzie rezerwa) do diesla załatwie niebawem bo lód odpuścił i barki zaczynają pływać :wink:
                        - w przyszłym tygodniu uruchamiam alternatywę do ogrzewania gazowego (jednak trzeci komin w domu się może przydać) mały piec z fajerami do gotowoania na górze wrazie jakby z gazem poszło na ostro.
                        - z sąsiadem zamierzamy "wykopać" wykonać odwiert do studni na wodę (raczej ręczna niezależna )
                        - piły siekiery itp do pozyskania drewna w lepszej gotowości niż Specnaz
                        - szkoda że giwery legalnie nie można kupić

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

hubert78, Putina tylko i wyłącznie mozna załatwić gospodarczo, embargo na wszystko co sie da, wstrzymać wizy, pozrywać umowy pomiędzy kontrahentami i tak ugotowani oligarchowie szybciutko wpłyneli by na decyzję Putina a Putin niech sobie zakręca kurek, zobaczymy jak długo pociągnie...

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• bzyq_74
                            RS
                            • 2008
                            • 3467
                            • Volkswagen
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

piramida, jak ma 70 mld $ to się okopie na Kremlu i spokojnie dożyje starości
                            MARCIN
                            Mój szkodnik

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

bzyq_74, a Krym jest piękny

P.S. 70mld Putina to tylko majątek szacowany, nie ma dowodu na tak duże bogactwo Putina

Komentarz

• hubert78
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1576

piramida,
                                Oligarchowie są mocno "spokrewnieni" z władzą jak któryś fiknie ( jak Chodorkowski) to szybko go wydziedziczą.
                                Moim zdanie w Rosji tylko duże niezadowolenie ludzi może coś zmienić a jak lud nie ma igrzysk to jest zły.
                                Sankcje gospodarczte niewiele zmienią bo paliw złota i węgla rosji nie zabraknie jeszcze długo, a jak zabraknie jedzenia (wprowadzimy blokadę) to władza będzie miała jeszcze więcej argumentów przeciw "złym" ukraińcom , polakom i innym którzy chcą poprzez "brudne" mieso i warzywa zatruć naród ruski.

Komentarz

• sazad
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1520
                                  • Rapid Spaceback (NH1)

Jeżeli chodzi o oligarchów na Ukrainie, a jest wysoce prawdopodobne, że to oni rozpoczęli zadymę na majdanie, to mają głęboko w dupie czy Ukraina wejdzie do UE czy zostanie włączona do Rosji bo tu i tu interesy można robić. Znudziło im się handlowanie z ruskimi to zapragnęli sojuszu z UE bo byłaby okazja do wydymania krawaciarzy na niezłą kasę. Problem w tym, że chyba lekko przedobrzyli i nie docenili Władka. Byłem około 10 razy na Ukrainie tej zachodniej (okręg Lwowski, Chmielnicki, Zakarpacki) , ale również w Kijowie, Winnicy - ludzie wszędzie mówili to samo - Ukrainą rządzą oligarchowie, nikt inny.

Sytuacja staje się napięta jak skóra na baranich jajach i jeżeli komuś na przykład na krymie puszczą nerwy i zadrży palec na spuście to może dojść do mega rozpierduchy. Niestety jak poprzednicy napisali zostaniemy najprawdopodobniej sami z ręką w nocniku.
                                  Jak kmink pisał, sprzedawać co się ma i co się da , wypłacać kasę i spier...ć z tego gównianego kraju
                                  - w rzeczy samej tylko gdzie ja kur.. podziałem te walizki
                                  Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Zamieszczone przez sazad
                                    Jak kmink pisał, sprzedawać co się ma i co się da , wypłacać kasę i spier...ć z tego gównianego kraju
                                    - w rzeczy samej tylko gdzie ja kur.. podziałem te walizki
                                    No właśnie e temacie kasy i majątku... Należy bać się o swoje pieniądze? Wymieniać je na dolary czy euro?
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sazad
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 1520
                                      • Rapid Spaceback (NH1)

Agamek12, - złoto, bo ropę w dużej ilości trudniej przewieźć a tak na poważnie to nie popadajmy w panikę
                                      Sebastian

Komentarz

• Agamek12
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 9935
                                        • Ford

sazad, no właśnie kuźwa... nie popadam (chyba?) jeszcze...
                                        Ale jak tak sobie pomyślę, że ukisiłem troszkę kapusty (rezygnując z wydania jej na coś sprawiającego mi przyjemność) z zamiarem wydania jej na coś pożytecznego, a przez niezrozumiały dla mnie ruch jednego z przywódców krajów europejskich(?) ta kapusta może stać się bezwartościowym gównem, to tak troszkę mnie to stresuje... :?
                                        Adam... Używam:

Komentarz

• sazad
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1520
                                          • Rapid Spaceback (NH1)

Agamek12, jestem w podobnej sytuacji - chyba jednak bardziej opłaca się hedonistyczny styl życia niż ciułanie;

[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 21:48 ]
                                          Zamieszczone przez piramida
                                          Putin niech sobie zakręca kurek, zobaczymy jak długo pociągnie
                                          co do ropy to można z innych kierunków ją ciągnąć, ale gorsza sprawa jest z gazem, a UE na gazie opiera swoją gospodarkę - mówili że atom (głównie Niemcy) i węgiel jest bee to teraz mają za swoje
                                          Sebastian

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez sazad
                                            Agamek12, jestem w podobnej sytuacji - chyba jednak bardziej opłaca się hedonistyczny styl życia niż ciułanie;
                                            Dlatego ja sobie kredycik strzeliłem na O3 i tylko czekam na wojnę :diabelski_usmiech W razie czego jadę sobie do mojej jednostki i siedzę pośród leków.

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9935
                                              • Ford

Zamieszczone przez mac_aaron
                                              strzeliłem
                                              W obecnej sytuacji należałoby uważać na używanie takich wyrazów :szeroki_usmiech
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• BANDIT
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 164

Witam
                                                Tak się zastanawiam co to się wydarzyło na Ukrainie i naprawdę dziwię się putkowi że nie rozegrał tego w inny sposób tylko po staremu z szabelką jedzie bronić swoich wszędzie gdzie są - dobrze że największe targowisko europy u nas zaorali bo inaczej już i u nas wylądowałby żeby bronić swoich obywateli.

Scenariusz altermatywny który się nie zrealizował:
                                                - na Ukrainie bunt przeciwko janukowi - jak to się mówi 'niósł wilk razy kilka ponieśli i wilka', poprzednia ekipa też kradła ale ten przegiał pałe i w końcu kilku się wkur... i go wywaliło
                                                - ruscy wyrażają zaniepokojenie sutuacją na ukrainie
                                                - januko ucieka do przyjaciół rosjan
                                                - rosjanie w imię dobrej współpracy internuja januko , zamrażają jego konta, internują też oligarchów ukraińskich przebywających na ich terytorium wraz z ich majątkami
                                                - pomagają stablilizowac sytuację gospdarczą na ukrainie wraz z mfw - pożyczki, gaz jeszcze tańszy

Co by to dało putkowi ?
                                                - bez wymachiwania szabelką dostałby całą ukrainę poprzez jeszcze większe uzależnienie gospodarcze - nowe kredyty
                                                - rząd ukraiński na kolanach podpisałby mu dzierżawę bazy na krymie na następne setki lat
                                                - jednocześnie rząd ukraiński wyrosły na nastrojach antyrosyjskich wyszedłby na durnia gdyż to właśnie rosja byłaby głównym ratującym ten kraj

Powidzcie mi czemu ruscy nie poszli tą drogą ? - za spokojnie na świecie było ? czy jak pozazdroślili amerykańcom że ci opróżnili magazyny bomb w iraku, afganistanie = chcą poćwiczyć nie na sucho w symulatorze tylko w realu ?

No kurde nie kumam.
                                                pozdr
                                                Krzysztof
                                                4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Agamek12, kasę wymień na .... ruble :szeroki_usmiech
                                                  sazad, gaz ze stanów :wink: mają go dość z łupków a przy okazji moze nasi urzędasy wzieli by się za własne złoża?

Komentarz

• sazad
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 1520
                                                    • Rapid Spaceback (NH1)

piramida, niby tak, ale tylu gazowców, żeby zaspokoić potrzeby europy to chyba jeszcze nie zbudowali

kasę wymień na .... ruble
                                                    - widziałeś jak rubel na wartości traci

[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 22:19 ]
                                                    mają go dość z łupków
                                                    a propos łupków to chyba jednak dobrze, że w u nas z tego lipa wyszła inaczej my byśmy byli na celowniku

[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 22:22 ]
                                                    BANDIT, bo do tego trzeba być pragmatykiem a nie Казачок'iem

[ Dodano: Pon 03 Mar, 14 22:26 ]
                                                    Zamieszczone przez mac_aaron
                                                    pośród leków
                                                    jak to będą zioło-leki to jakoś da się przeżyć tę zawieruchę :lol:
                                                    Sebastian

Komentarz

Pracuję...