Zamieszczone przez sazad
Sytuacja na Ukrainie ....
Zwiń
X
-
no własnie z tym gazem jest największy problem. bo można Rosjan stracić ale jak oni zakręcą kurek to pół Europy nie ma gazu. Unia sama sobie w stopę strzeliła nakładając takie a nie inne ograniczenia do wydobycia np z łupków. i teraz głównym dostawcą jest Rosja. A nikt nie pomyślał, ze jak pójdzie coś nie tak to będzie lipa. I teraz maja wielki problem bo jak by nie to to pewnie już wcześniej byłyby mocniejsze reakcje. Stateczkiem ropy i gazu na całą Europę ze Stanów czy Kataru nie nawiozą. USA c jak sie okazało, że można wydobywać i gaz i ropę z łupków to w 10 lat tak się rozwinęła, że mają i dla siebie i na sprzedaż. Ale taka to polityka jest jak wchodzą w nią potężne pieniądze to zawsze będzie coś nie tak. Jedyny ratunek w tym, że Putin zobaczy jak jego gospodarka traci wystarczy spojrzeć co się dziś na giełdzie u nich działo. Niestety i u nas spadki bardzo duże mimo że nasza gospodarka ruszyła do przodu My tylko możemy czekać i nie panikować bo panika jak sie rozleje to ciężko będzie to ogarnąć.BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sazada propos łupków to chyba jednak dobrze, że w u nas z tego lipa wyszła inaczej my byśmy byli na celownikuSebastian
Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
Była Black ELEGANCE by sebastian7905
Wczasy nad morzem - klik
Komentarz
-
-
Panowie, dla mnie to nie wygląda ciekawie. Putin przy całym swoim szaleństwie jest w stanie za wszelką cenę pokazać kto tu rządzi - stać go na to i politycznie i finansowo, żeby zakręcić na kwartał ropociągi i gazociągi.
I co?? Ruskie zęby zacisną bo Car jest wielki i Car tak kazał. Putin swoim ludziom jest w stanie wmówić, że wpierdzielanie przez pół roku ziemniaków z zsiadłym mlekiem to sprawa konieczna bo nikt Rosji w kaszę pluć nie będzie. I ruskie to zrozumieją.
A w Europie zacznie się sraczka, wyrąb lasów, kopalnie węgla uruchomią 6, 7 i 8 zmianę, a rowery znikną ze sklepów bo paliwo będzie przywożone tankowcami tylko dla wojska, straży i karetek. No i dla ryżej ekipy jaśnie nam rządzącej która tak się wpierd...la na Ukrainę, że tylko patrzeć jak po całej tej zawierusze Ruskie podniosą ceny surowców.
Teraz jeszcze Turcja rości sobie prawo do zabrania głosu w zakresie nowego ładu w basenie Morza Czarnego i jasne , jakby nie było to mocarstwo które jako jedyne w regionie może się skutecznie postawić Ruskim.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4która tak się wpierdala na Ukrainę, że tylko patrzeć jak po całej tej zawierusze Ruskie podniosą ceny surowcówO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Jak się ma kiepskie położenie geopolityczne to trzeba uważać co się mówi, co się robi i z kim, a nie wymachiwanie szabelką
sebastian7905, no tak w naszych okolicach jeszcze czegoś szukają bo z innych miejsc już się wynieśli
Komentarz
-
-
Panowie, jak na razie to my nie mamy się co bać o nasze granice.
No bo tak na prawdę to u nas nie ma nawet co zaje..bać.
Ropy ni ma, węgiel trzeba spod ziemi wyciągać (u Ruskich czy na Ukrainie koparkami kopią). Gazu łupkowego może i mamy ale gdzie do niego jeszcze.
Ale to dupa. Głównym powodem odstraszającym Ruskich czy Niemców od naszej ziemi jest to, że musieli by się nauczyć żyć z tak pretensjonalnym, roszczeniowym i w ..uja walącym narodem pod sobą.
Jesteśmy pracowici ja Grecy.
Uczciwi jak Cyganie.
Handlujemy jak Żydzi.
Pijemy jak Ruscyx2.
Zarabiać chcemy jak Norwegowie.
Sąsiadów kochamy jak okupanta.
Sami z sobą wytrzymać nie możemy, to kto z nami wytrzyma.
Już przecież pod zaborami musieli nas podzielić na dwie/trzy podgrupy bo jeden okupant by z nami <WYMODEROWANO> po 24 godzinach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BANDITPowidzcie mi czemu ruscy nie poszli tą drogą ? - za spokojnie na świecie było ? czy jak pozazdroślili amerykańcom że ci opróżnili magazyny bomb w iraku, afganistanie = chcą poćwiczyć nie na sucho w symulatorze tylko w realu ?
No kurde nie kumam.
Cztery rosyjska polityka zagraniczna zawsze mnie fascynowała. Marzy mi się taka profeska w naszym wykonaniu ale do tego trzeba oprócz jaj mieć jeszcze rzeczywiście siłę za plecami. Ławrow dla mnie to jest gość. Zobaczcie, ze jak Rosja coś chce ugrać to nigdy nie skamle, nie piszczy, nie prosi, nie lata tu i tam nie włazi w dupę. Oni mają w tych sprawach przekonanie o słuszności własnych poczynań, pokerową minę, silne nerwy i ...są skuteczni. Jak jest cel to przed każdym spotkaniem zaognia się stosunki o byle gówno aby zmiękczyć klienta jedzie się i się ugrywa zawsze więcej niż klient chciał dać - zawsze pozycję negocjacyjną odpowiednio wcześniej przygotowują. Nawet gdy wydaje się , że sprawa jest oczywista i prosta, bzdurami z poważną miną opowiadanymi konsekwentnie potrafią obrócić bieg na swoją korzyść sytuacji odwrócić. To ze światu wydaje się często coś niedorzeczne Rosjanie mają w dupie. Są silni i z każdą głupota , nie wiem jak duża ale powiedzianą z powagą Ławrowa czy Putina świat się prędzej czy później liczy. Najważniejsze że te metody często są skuteczne.
Unia Europejska to bardzo słaby, mało skuteczny, nielojalny względem siebie i bardziej papierowy twór. Nie ma tu jedności i pod przykrywką szlachetnych idei silniejsi słabszych wykorzystują. Kraje Europy wielokrotnie wcześniej zdradzały sojuszników w konfliktach jak nie było im to na rękę, albo udawały , że pomagają co w żaden sposób nie przeszkadzało jakoś mocno agresorom. Honor i lojalność, patriotyzm, poświęcenie - to hasła bliskie Polakom, Rosjanom, Słowianom. Europa to zgniła, lisem podszyta, fałszywa nacja, która chce tylko brać a nie dawać. W obliczu kryzysu prędzej można liczyć na Amerykę ze swymi "bohaterskimi synami" (której nie szanuję w ogóle),że pomoże gdy jej się obieca ogromne korzyści (z czystego biznesowego podejścia) i pozamiata to i owo ze swoją armią. Bo Francja czy Anglia będą deliberować miesiącami i robić analizy na ile się to im opłaca. A Niemcy w konflikcie jakoś mi nie pasują jako nasi sprzymierzeńcy/obrońcy- ....no nie wiem jakbym miał bogatą wyobraźnie tego nie mogę sobie wyobrazić. Putin z ekipą to doskonale wie. Powtarza się to nie raz ale to prawda, ze siła Rosji jest w słabości Unii. I to jest szczera prawda. Goście z Kremla wiedzą, że przy powiązaniu biznesów UE-Rosja Unia ma związane ręce, może nawet nie tyle związane - nie ma woli działania, pomocy -Unia nic nie zrobi bo zawsze patrzy tylko na czubek własnego nosa i korzyści, rachuje i liczy. Troska w mediach to tylko pozór, płaszczyk. Pod spodem jest bezwzględne wyrachowanie, liczy się kasa i korzyści.
Unia to koledzy z Putinem i za Polskę czy Ukrainę nikt tam nie będzie sobie towarzyskich układów psuł. Kto liczy w takich przypadkach na Unie jest wg mnie oderwany od realiów.
Mnie bardziej zastanawia jakie kroki mogą być poczynione w ramach NATO?
Dalej inne pytanie - które kurki ruscy zakręcą?
Mają nas w garści i jak zakręcą nasz to Niemcy i zachód spokojnie śpią bo mają gaz. Byle siedzieli cicho - i tak tez widać to odbierają.
Gdy nie było rury na Bałtyku było troszkę inaczej. Zakręcenie kurka robiło problem nie tylko u nas. Jednak gdy Schroeder pokazał dokładnie na czym polega jedność w Unii i wobec sprzeciwu naszego i kilku państw dogadał się z ruskimi i położyli rurę mamy przesrane. Jak zawsze pragmatycznie Niemcy zrobili swoje , nie raz wykorzystując nas czy innych świadomie manipulując. Zabezpieczyli swoje interesy. Mają ropę/gaz ze Skandynawii, Rosji , z południa, mają wiatraki i śpią spokojnie.W tym temacie zawsze sobie poradzą. Czy to, że dopiero teraz - w tej dość komfortowej sytuacji w jakiej sami są chcą narzucić zakazy stosowania energetyki atomowej czy wydobywania łupków w UE to nie działanie pro-rosyjskie? Przecież to świadome dożynanie słabszych w Unii. Duszenie z zarodku możliwości uniezależnienia się częściowego takich gospodarek jak np nasza od Ruskich. Czy podobnie z tym całym szwindlem pod hasłem ochrony środowiska. Szlachetne idee i słowa a cel jeden - doić, zniewolić ekonomicznie/gospodarczo i nie dopuścić aby dać się innym rozwinąć. Bardziej zadłużać słabsze kraje aby zawsze były ich dłużnikami i wiecznie były od nich zależne. Ale o to właśnie chodzi. W tym zadanie np Niemiec w porozumieniu z Ruskimi abyśmy nigdy nie wstali z kolan. Niemcy przez dywersyfikację źródeł energii mogą tym bardziej pozwolić teraz sobie na stanowcze veto względem poczynań Rosji ale tego nie robią. Bo są inne duże interesy kolejne do zrobienia. Po co się szarpać jak można sie dogadać i załatwić sobie jeszcze tańszy gaz np.
U nas zawsze odpowiednie lobby potrafiło przekupić kogo trzeba (byłych komunistów się zna) a młodych, głodnych zawsze się kupi i blokować pomysły rurociągów z dołu czy z góry. Wszyscy wszystko rozgrywają wokół a konsekwencje dla nas mogą być coraz boleśniejsze.
Tak moi drodzy. Jesteśmy w ciemnej dupie. Nie dość, że z przyczyn od nas niezależnych - położenie - to i jeszcze sami przez dziesiątki lat nic nie potrafiliśmy zrobić aby nasze dzieci były bezpieczniejsze.
Ja się raczej nie obawiam dzisiejszej sytuacji. Obserwuję spokojnie. 3 WŚ teraz raczej nie będzie....na razie. ALe nie sposób się nie zgodzić z tymi , których nikt nie słucha, że jeśli się nie powstrzyma dziś Ruskich za chwile zechcą więcej, potem jakiś oszołom rozbudzi neofaszystowskie uśpione bandy za Odrą i będzie źle. Czego nie zrobimy będzie źle dla nas. Nie ma dla nas dobrego rozwiązania. Tyle, że jeśli nie chcemy za 10/20/30 lat stać się krojonym tortem musimy dziś głośno jednak się przeciwstawiać i próbować wszystkiego co się da dyplomatycznymi drogami aby nie dopuścić do zagrabienia tej nieszczęsnej Ukrainy. Teraz ona jest dla nas jak wrzód na dupie. Czy się go wyciśnie czy wytnie - boli. Zachciał sie Ukraińcom przewrotu i teraz wszyscy mam niezły syf. IMO
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Alonzo_ALe nie sposób się nie zgodzić z tymi , których nikt nie słucha, że jeśli się nie powstrzyma dziś Ruskich za chwile zechcą więcej
W tym wątku też był już podany cytat ale nie wiem czemu tylko inicjały autora... o kogo chodzi kto miał rację? To jakaś tajemnica czy co.
Co do sytuacji na Ukrainie to moim zdaniem Rosja zrobi to na co ma ochotę i jajko mu zrobią. Po drugie gdyby zrobili referendum to w demokratyczny sposób część Ukrainy przejdzie w ręce Rosji i to żadną tajemnicą nie jest.
Komentarz
-
-
shok, bez konkretnego autora u mnie akurat. Są podnoszone takie głosy przez polityków, politologów, historyków i wg mnie jest w nich wiele racji bo zapędy Putina widać są spore i najchętniej odbudowałby CCCP. Chodzi mi o ludzi, którzy publicznie takie obawy o rosnący apetyt Putina głoszą. Akurat się zgadzam z tym.
pierwszy z brzegu z netu
Biszczu +1
A po tym co gada teraz Putin może finał będzie taki, że za tydzień wszyscy będą się z tego śmiać przy jednym stole oprócz nas....bo nas jak zwykle nigdzie się nie zaprosi. My wtedy będziemy łapać się za głowę i gasić protesty rolników itp po embargu Ruskich na nasze wszystko co szło na wschód.... bo pojedzie tam teraz wszystko angielskie, holenderskie, duńskie czy niemieckie
Komentarz
-
-
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
rob555
ciekawy blog, nie powiem, zagłębie się bardziej w to bo mnie takie rzeczy interesują. Tak na pierwszy rzut oka cała zabawa z Krymem ma sens w tym co tu piszą. Ale ...właśnie, zwykły śmiertelnik tego nie zweryfikuje zakresem swojej wiedzy co piszą. To podobnie jak piszą sami autorzy w tym blogu o współczesnych mediach - ta ich tu podawana wiedza to rzeczywiście wydaje się ciekawa "karma" dla zainteresowanych ale czy prawdziwa? Czy tez manipulowana? Bogata wiedza jest też w komentarzach. Warto takie coś poczytać ale pamiętając o tym być otwartym na inne opinie, wnioski i analizy bo to jest pewien punkt widzenia ale czy aby w 100% obiektywny i najsłuszniejszy, i zgodny z prawdą? Te gry pod hasłem NWO są bardzo ciekawą lekturą.
Co by o tym tu nie sądzić wiele interesujących wiadomości z tego bloga płynie, które można próbować samemu potwierdzać, weryfikować, poszerzać przez przytoczone źródła. Swoją drogą muszę te książkę Brzezińskiego przeczytać.
Komentarz
-
-
Alonzo Pan Brzezinski to wogule ciekawa postac...warto znac jego poglady bo generalnie maja duzy wplyw na swiat.
A co do linku powyzszego...calkiem skladnie i sensownie sie to uklada. I tylko naiwni wierza ze tu chodzi o walke z dyktatura czy jak to tam zwac...pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rob555Pan Brzezinski to wogule ciekawa postac...warto znac jego poglady bo generalnie maja duzy wplyw na swiat.
a tutaj kompilacja :
Komentarz
-
-
Szczerze mówiąc to ja jestem już zmęczony tym "szumem". Ciągle tylko słyszymy o jakiś wojnach, atakach, wybuchach...tak jakby komuś zależało na tym żeby ludzie ciągle żyli w strachu i niepokoju....wychodzę z założenia, że i tak nie ma na nic wpływu więc po co się stresować?
O niemieckich planach opowiadał mi już mój teść chyba z 12e lat temu, w blogu zapomniano napisać, że w planie założono redukcję ludności na terenie Polski do jakiś 5-10mln...jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie ale pewnie kiedyś tak się stanie, że zostanie nas garstka ;-) bo jak na razie wszystko się sprawdza...
W czasie II wojny światowej było tak jak teraz np. w Syrii...tzn. gdzieś tam na świecie się napierd..ją a panowie "monarchowie" siedzieli sobie w ciepłym domku i rozkminiali co tu zrobić żeby się nie narobić a zarobić...zastanawia mnie dlaczego tej bandy nigdy nikt nie ukatrupił...dlaczego jesteśmy takimi tępakami(my ludzie), że słuchamy jakiś dyrdymałów, wymyślonych specjalnie dla nas i wierzymy w nie...w tej chwili jeszcze naród Rosyjski po cichu myśli sobie "po co to robisz debilu?" ale wiecie, że za jakiś czas media zmienia ich światopogląd....zaczną wierzyć że putin to dobry wujek a to my jesteśmy wszystkiemu winni, że to nasza wina, że musieli zając Krym, że to my mąciliśmy i spiskowaliśmy....zaczną nas nienawidzić...zwłaszcza jak dojdą jakieś sankcje, które(o to się postara "el presidente") uderzą w przeciętnego Rosjanina...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kminkdlaczego jesteśmy takimi tępakami(my ludzie), że słuchamy jakiś dyrdymałów
- Panowie, dlaczego my spier*my? On jest jeden a nas dużo!
Na co odpowiedzieli:
- A bo to wiadomo, któremu z nas po mordzie da?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hubert78Z całym szacunkiem ale strona z której zlinkowałeś jest tak samo "obiektywna" jak blog podany przez rob555,
Komentarz
-
-
Biszczu rysuneczek z demotywatorów super wyszperałeś Tam wystarczy tylko zmieniać flagi i jest to świetne podsumowanie naszej polityki zagranicznej.
A w ogóle to może, przy okazji bałaganu na Ukrainie, czas się upomnieć o Lwów. Przecież jeszcze przed 2WW był nasz, doświadczenia w zajmowaniu terenów przygranicznych nabraliśmy zabierając Czechom w 1938 Zaolzie (jakoś to sie zbiegło z działaniami Adolfa H.). Możemy wzorem USA zakomunikować, że będziemy tam wprowadzać demokrację, albo idziemy przyłączyć do macierzy to co nasze, albo idziemy bronić ludności polskiej w obawie przed czystkami etnicznymi.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Kilkaset lat temu Polska rozciągała się od morze do morza
Upomnijmy się o wszystkie ziemie jakie wtedy mieliśmy :diabelski_usmiech
Niestety ale za dużo w naszym narodzie złodziejstwa i cwaniactwa i nigdy nie będziemy silnym państwem...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
Komentarz