Pierwsza klasa, ale nie w rejonie...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

OK, mój stary aku dziś odmówił współpracy, definitywny koniec. Gdzie można nabyć porządny nowy aku w rozsądnej cenie na terenie trójmiasta?? Wpadł mi taki przymusowy mało inspirujący mod :wink:
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9941
    • Ford

Sorry za kolejny pokrewny temat, ale do rzeczy...
    Moja córa w tym roku rusza do pierwszej klasy. Szkoła podstawowa (budynek!) dla mojego rejonu znajduje się blisko miejsca zamieszkania (idzie się kilka minut spacerkiem). Ale ostatnio pojawiła się informacja o tym, że z uwagi na przepełnienie tej rejonowej szkoły urząd miasta prowadzi rozmowy z sąsiednią szkołą w innej miejscowości, aby część dzieci uczyła się w tej innej szkole (na zasadzie filii). Szkoła znajduje się około 4km od mojego miejsca zamieszkania.
    Pytanie jest takie: czy mogę odmówić wysłania córki do tej oddalonej od miejsca zamieszkania szkoły i wymusić jej naukę w szkole blisko mnie?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• maly2st
      Ambiente
      • 2013
      • 245

To jest szkola rejonowa to musza przyjac Ci dziecko do 1wszej klasy jak nie to niech gimbusa koluja i woza dzieci od drzwi pod drzwi bo chodzi o bezpieczenstwo 6czy7 latka, ktory ma mase pomyslow.
      do szkoly rejonowej musza przyjac dzieciaka tak mi powiedzialy panie w sekretariacie jak w zeszlym roku zapisywalem core do szkoly
      moze w 4tej i wyzszej klasie przeniosa dzieciaki do gminy obok

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Agamek12, w mojej opinii będzie się liczyła kolejność zgłoszeń jak równeiż idnywidualne podejście do sprawy. Tzn weź udaj się do szkoły przedstaw sprawę. Pewnie będzie rejonizacja tzn. to tej filii powinny uczęszczać dzieci zameldwane bliżej tej nowej placówki :wink:
        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Nie wiem czy tak ma byc w kazdym miescie, ale u nas padlo haslo, ze klasy maja byc po 25 osob max. Do tej pory to bywali po 30-35 w klasie

Do tego w zwiazku z tym, ze idzie 1,5 rocznika to otwieraja na pewno jedna dodatkowa klase, a moze i dwie, bo nie wiedza ile dokladnie bedzie tych dzieci
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9941
            • Ford

maly2st, kwestia gimbusa nie ma tu nic do rzeczy - ja po prostu nie chcę, żeby dziecko było gdziekolwiek wywożone.
            BADYL, dziecko zostało zgłoszone do szkoły już na samym początku przyjmowania zgłoszeń. Klasy mają być tworzone na podstawie miesiąca urodzenia. No i finalnie wywożone mają być dzieci z całą klasą.
            Maicroft, w moim rejonie ma być w tym roku 10 klas 1-klasistów :shock:
            Adam... Używam:

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Agamek12
              w moim rejonie ma być w tym roku 10 klas 1-klasistów :shock:
              Sorry za OT, ale podobno mamy niż demograficzny i starzejące się społeczeństwo :roll: jak się ma jedno do drugiego? GUS nas robi w ....? :?
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• westwi78
                RS
                • 2008
                • 2940

Zamieszczone przez Maicroft
                ze klasy maja byc po 25 osob max
                taki wchodzi przepis od 1 wrzesnia.

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9941
                  • Ford

Zamieszczone przez rafiki
                  w moim rejonie ma być w tym roku 10 klas 1-klasistów :shock:
                  Sorry za OT, ale podobno mamy niż demograficzny i starzejące się społeczeństwo :roll: jak się ma jedno do drugiego? GUS nas robi w ....? :?
                  Do mojego miasta z powodu biedy i tanich mieszkań przeprowadzają się młodzi ludzie, tu się rozmnażają i zapełniają szkoły i przychodnie lekarskie. W tym samym czasie wyludniają się osiedla w Warszawie i zamykane są szkoły.
                  Adam... Używam:

Komentarz

• BADYL
                    RS
                    • 2011
                    • 2396
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Klasy mają być tworzone na podstawie miesiąca urodzenia. No i finalnie wywożone mają być dzieci z całą klasą.
                    to bardzo dziwny tok postępowania.

Na moje pod przedmiotową szkołę/filę powinien być utworzony nowy rejon/obwód adresowy. Do tego rejonu przypisane być ulice lub miejcowości. Wszytsko załatwioone uchwałą rady i złatwione. Ale co kraj to obyczaj więc co gmina to gmina. Każdy robi po swojemu
                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• maly2st
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 245

Rafiki ludzie migruja
                      W lodzi tez tak jest ze centrum sie wyludnia a ludzie szukaja "lepszych" warunkow mieszkaniowych na obrzezach badz gminach osciennych.
                      Przezco powstaje problem braku a zarazem nadmiaru szkol, nowe osiedla badz gminy oscienne nieprzygotowane sa na tak szybki rozrost mieszkanow a obecne przepisy budowlano-sanitarne znaczaco podnosza koszty budowy/adaptacju budynkow dla nowych zlobkow i przedszkoli oraz szkol te same przepisy skutecznie tez zniechecaja do otwierania takich placowek "prywaciarzy"

Komentarz

• kuncfot
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 191

jestem takim przypadkiem, wyprowadziłem się z Łodzi na wieś :lol: z tym, że chciał bym dzieciaki zapisać do przedszkola w Łodzi a możliwość taka jest tylko w przypadku wolnych miejsc po zakończonej rekrutacji - raczej nie prawdopodobne co ? :szeroki_usmiech

Komentarz

• maly2st
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 245

Kuncwot a ze zlobkami jest jeszcze lepiej niemasz meldunku w lodzi nie masz zlobka niech Ci Twoja gmina zlobek buduje/organizuje skoro w niej placisz podatki (tak to ma niby wygladac) a gdzie mieszkasz konkretnie

Komentarz

• kuncfot
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 191

Czyżeminek k.Rzgowa.

Komentarz

Pracuję...