Pytanie o nasze wojsko

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • looker
    RS
    • 2008
    • 1886
    • Octavia II (1Z3)
    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

jakiemu watażkowi ? Putinowi ?
    Eee - za cwany jest...
    Jedyne co mu trzeba przyznać to że świetnie przetestował niemoc NATO i ONZ. Jak zwykle zresztą... Potępianie i pseudo-sankcje...
    Też mi kara !
    Po raz kolejny poświęca się inny kraj dla własnego, względnego spokoju...
    Coś mi to przypomina z historii...
    OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
    SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez likoss
      Przyklad Rosjanie w awganistanie puścili "wielka machine na gasienicach" w miasta z malo doswiadczonymi zolnierzami i co bylo ? wycieli ich w pien
      poczytaj sobie o planie modernizacji rosyjskiej armii - jest przewidziany na 14 lat, są w 7 roku.

Teraz to jedna z najbardziej mobilnych armii, oparta już nie na czołgach a na szybkich wojskach powietrznodesantowych.

Komentarz

• WIELKIBONGO
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1594
        • Superb II (3T4)

Dokładnie
        Nie wiem dlaczego u nas ciagle pokutuje mit "głupiego i tępego Rusa" ściągnietego z Syberii i biegajacego jeszcze w płaszczu z białego misia :lol:
        Od zawsze Rosja była potega wojskowa i nie mam na myśli broni masowego rażenia
        Ludzie umierali tam z głodu i chłodu a na badania wojskowe zawsze było
        W całej historii nowoczesnej jest wiele typów broni, która weszła do uzbrojenia zachodu długo długo po ruskach, przykład?? chocby sterowanie ciągiem silników w nowoczesnych mysliwcach :lol: Na rakiety Iskander rozmieszczone w Obwodzie kaliningradzkim praktycznie całe Nato nie ma odpowiedzi i mozliwości obrony wieć wysoce prawdopodobne jest że nasze F-16 nawet by nie wystartowały z lotnisk :lol:
        NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
        BYŁA TEŻ CEGA
        A TERAZ JEST SUPERB CBBB
        MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
          Na rakiety Iskander rozmieszczone w Obwodzie kaliningradzkim praktycznie całe Nato nie ma odpowiedzi
          Czyli Rusowie, mogą dajmy na to podpłynąć pod US - odpalić Iskandery - zniszczyć dowolne instalacje US Army i dokonać inwazji ? Czy te opinie, że Putin jakby chciał to zmiecie US Army z ziemi w 24 h są prawdziwe ?

[ Dodano: Nie 20 Kwi, 14 18:06 ]
          PS - to po co nam w ogóle wojsko i to całe NATO - skoro Rusowie mogą wszystkich roz....ć w pięć minut ?

Czy naprawdę państwo o gospodarce Włoch jest takim monstrum wojskowym ?

Komentarz

• Nexus6
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4847
            • Volkswagen

Zamieszczone przez loyd
            Czyli Rusowie, mogą dajmy na to podpłynąć pod US - odpalić Iskandery - zniszczyć dowolne instalacje US Army i dokonać inwazji ?
            nie są w stanie ponieważ ich marynarka wojenna niemal nie istnieje,
            większość jednostek pływających pamięta czasy Związku Radzieckiego;

Nowe jednostki są wprowadzane jedynie w kategoriach podwodnych nosicieli pocisków balistycznych (po blisko 20 letnim okresie budowy) i jednostkach eskortowych - korwety/fregaty (tylko dzięki kasie z kontraktów eksportowych do Indii).
            Brak nawodnych jednostek uderzeniowych - nosicieli pocisków manewrujących.

Iskandery sa naziemnymi pociskami balistycznymi KRÓTKIEGO zasięgu <500 km.

Odnośnie siły i możliwości to armia rosyjska liczy sie tylko jako masa, niestety ustępuje państwom NATO zaawansowaniem technicznym, ale przewyższa je liczbą.

Kolejna sprawa - jakość, armia rosyjska jest armią poborową. przez ostatnie 20 lat mocno niedoinwestowaną. Konflikty w ktorych uczestniczyla po rozpadzie ZSRR wyraźnie pokazały jej nieprzygotowanie do działania w nowych realiach geopolitycznych. To cały czas jest armia nastawiona na niesienie komunizmu na gąsienicach przestarzałych czołgów do europejskich brzegów oceanu atlantyckiego.
            With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Zamieszczone przez Nexus6
              Konflikty w ktorych uczestniczyla po rozpadzie ZSRR wyraźnie pokazały jej nieprzygotowanie do działania w nowych realiach geopolitycznych.
              noo... zwłaszcza raid na lotnisko podczas konfliktu w Kosowie, gdzie się wszyscy zdziwili co oni tam robią.

a i trzeba dołączyć do tego prawdopodobnie siły Białorusi.

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

westwi78, sily specjalne ZAWSZE stanowią elitę armii :diabelski_usmiech
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• looker
                  RS
                  • 2008
                  • 1886
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                  wieć wysoce prawdopodobne jest że nasze F-16 nawet by nie wystartowały z lotnisk :lol:
                  Daj chociaż szansę "parze dyżurnej" ;-)

Komentarz

• westwi78
                    RS
                    • 2008
                    • 2940

looker, a f-16 już pełnią dyżury, czy tylko mig-29?

Zamieszczone przez Nexus6
                    westwi78, sily specjalne ZAWSZE stanowią elitę armii :diabelski_usmiech
                    to nie były siły specjalne.

Komentarz

• przemo9
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 228
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak tak sobie myślę, że w razie jakiejś awantury militarnej ze strony Rosji, to powinniśmy się jak naszybciej poddać Chinom i popoczekać, aż te parę mln żołnierzy wojsk chińskich do nas dotrze.....

A tak na poważnie, to raczej żadnej akcji militarnej - w której miałaby się wykazać aktywnie i jawnie którakolwiek armia - to nie należy się spodziewać.
                      Zaczęła się wojna gospodarcza Rosja = EU, takie podchody: blokada na to czy tamto - w ktorej na razie dostajemy w dupę od Rosjan, jak to się nasili to jeszcze bardziej dostaniemy w dupę = Rosjanie odetną Nas od gazu: Europa na zachód od Odry z tym sobie poradzi.
                      Na Ukrainie, Moładwi Naddniestrzu, konflikt bedzie się nadal tlił, podsycanyprzez różnych "separatystów" z ktorych prawdopodobnie większość jest aktywnie wspieranych przez wywiad rosyjski.
                      O II fl kombi elegance

Komentarz

• likoss
                        Elegance
                        • 2010
                        • 753
                        • Superb II combi (3T5)

Optymizm w polskim spoleczenstwie . Za kazdym razem dziwie sie na nowo, w kosciele KS zamiast skupic sie na radosci zmartwychwstania straszy o nagace ateistow na kosciol, o zlej "EU" bo ta daje pieniadze. Ja p. co za narod. Z lekcji historii pamietam ze Polacy dopiero w obliczu zaglady sie budza z letargu. Wow... wiec powinienem sie przyzwyczaic ze ludzie w Staren Ojczyznie w ciaglym strachu zyja ze zli sasiedzi ciagle chychaja na nas, ze wszysc sa lepsi od nas...
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                        http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• kmink
                          L&K
                          • 2007
                          • 1360
                          • Superb III (3V3)

Mi to lotto ;-)
                          Tak czy siak nie mamy żadnego wpływu na nic, w razie W pakuje walizki i ewakuję rodzinę .... kropli krwi za tych %}%^}{%* nie przeleje...
                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• westwi78
                            RS
                            • 2008
                            • 2940

Tak czy siak nie mamy żadnego wpływu na nic, w razie W pakuje walizki i ewakuję rodzinę
                            zakładając, że zdążysz.

Komentarz

• likoss
                              Elegance
                              • 2010
                              • 753
                              • Superb II combi (3T5)

To sie nazywa patriotyzm.
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81807
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ghlight=likoss
                              http://www.jiu-jitsu-gruppe-heinrich-jansen.de/

Komentarz

• looker
                                RS
                                • 2008
                                • 1886
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

kmink, a myślisz, że wszyscy walczący w II W.Ś. to za Rząd przelewali ?
                                Co za ignorancja... :evil:

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez kmink
                                  Mi to lotto ;-)
                                  Tak czy siak nie mamy żadnego wpływu na nic, w razie W pakuje walizki i ewakuję rodzinę .... kropli krwi za tych %}%^}{%* nie przeleje...
                                  Dokładnie. Jak by tylko było tak, że ogłaszają powszechną mobilizację to mnie tu nie ma.
                                  Żebym ja jeszcze ku#$%wa przelewał krew za tych którzy ze mnie krew co miesiąc wypijają???

Nie będę bronił chorego systemu w którym najbardziej premiowane przez państwo jest nie robienie niczego!!!

Komentarz

• looker
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 1886
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

kazik4x4, nas szczęście takich jak Ty i kolega kmink, jest znakomita mniejszość.
                                    Nie rozumiecie podstawowych zasad tożsamości narodowej czy choćby pojęcia Ojczyzna. Wydaje wam się, że to to samo co nielubiana partia polityczna, polityk czy system rządzenia... Nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze, korzyści, podatki czy inne doraźne sprawy.
                                    Poza tym - o czym ta rozmowa ? Art. 85, pkt. 1 Konstytucji RP nie daje wam koledzy wyboru.
                                    A w czasie ew. zawieruchy takich dezerterów jak wy nie traktuje się zbyt przyjemnie - wiecie o tym, prawda ?
                                    No i na koniec. Jak jest wam tak źle w tym ucisku - cóż, droga wolna. Przecież nikt was tu "pod pistoletem nie trzyma", że zacytuję klasyka... Czego brakuje ? Jaj? Umiejętności? Wykształcenia?
                                    Taka postawa przypomina mi jako żywo część polskich kibiców sportowych: jak idzie dobrze to "brawo, brawo" a jak porażka to dawaj psy wieszać - czyt. wyjazd z kraju.
                                    W sumie dość rzadko odpowiadam na takie bezrefleksyjne wpisy ale wolałbym aby w tym temacie była jednak jasność.

Komentarz

• BADYL
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2396
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

a ja nie wiem jak bym postąpił...i to nie zależnie czy miał bym wybór czy nie...

Człowiek ma wpojone jakieś poczucie wartości, obowiązku czy też szeroko rozumianego patriotyzmu.

Możemy wkurzać się na polityków...ba mamy do tego pełne prawo poniważ oni wszyscy jak leą mają zwykłego obywatela w Za nich bym, życia nie oddał to jest pewik!
                                      Za co bym oddal życie?
                                      - za rodzinę - tak!
                                      - za ojczyznę - prawdopodobnie tak!

Konkretna sytuacja pokazuje nam jakimi jesteśmy ludźmi i co sobą reprezentujemy.

Nie obrażając nikogo, ale postawa kazik4x4, kmink, jest delikatnie mówiąc "pragmatyczna". Ludzie posiadający jakiś tam kapitał, którzy mogą swój biznes rozkręcić w każdym miejscu na ziemi MOGĄ/nie musżą mieć taką a nie inną postawę...smutne, ale prawdziwe :|

Tak jak wcześniej napisałem nie wiem jak bym piostąpił....może wszytsko bym spieniężył i wysłał rodzinę do rodziny na zachód, a sam bym został? Nie wiem :wink: ale znając siebie pewnie tak bym zrobił :roll:
                                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Zamieszczone przez looker
                                        kazik4x4, nas szczęście takich jak Ty i kolega kmink, jest znakomita mniejszość.
                                        Nie rozumiecie podstawowych zasad tożsamości narodowej czy choćby pojęcia Ojczyzna. Wydaje wam się, że to to samo co nielubiana partia polityczna, polityk czy system rządzenia... Nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze, korzyści, podatki czy inne doraźne sprawy.
                                        Poza tym - o czym ta rozmowa ? Art. 85, pkt. 1 Konstytucji RP nie daje wam koledzy wyboru.
                                        A w czasie ew. zawieruchy takich dezerterów jak wy nie traktuje się zbyt przyjemnie - wiecie o tym, prawda ?
                                        No i na koniec. Jak jest wam tak źle w tym ucisku - cóż, droga wolna. Przecież nikt was tu "pod pistoletem nie trzyma", że zacytuję klasyka... Czego brakuje ? Jaj? Umiejętności? Wykształcenia?
                                        Taka postawa przypomina mi jako żywo część polskich kibiców sportowych: jak idzie dobrze to "brawo, brawo" a jak porażka to dawaj psy wieszać - czyt. wyjazd z kraju.
                                        W sumie dość rzadko odpowiadam na takie bezrefleksyjne wpisy ale wolałbym aby w tym temacie była jednak jasność.
                                        Wiem, wiem, zza kompa sami patrioci... Każdy za ojczyznę krew przeleje i życie odda, ale jak przyjdzie co do czego, to wychodzi inaczej.
                                        Ja z góry mówię: mnie tu nie ma. Niech idą się napierd..lać Ci z ciepłych stołków w budżetówce bo to bezpośrednio ich państwo żywi.

Tożsamość narodowa?? Dla mnie to tyle samo co nazwisko - jestem z rodu takiego i tyle.

Ojczyzna - dla mnie to każde miejsce gdzie się dobrze czuję, gdzie mógłbym mieszkać, np. .... ale do tego wrócimy.

Art. 85, pkt. 1 - mam to tak samo w dupie jak w dupie Państwo ma inne artykuły konstytucji - np. równość obywateli wobec prawa. Dezerterów?? Najpierw trzeba do armii zostać wcielonym

Źle mi w tym ucisku? Faktycznie, nikt mnie tu nie trzyma. Powiem wprost - jak na stosunek włożonej pracy do stanu posiadania to jest zajebiście dobrze. I dopóki tak będzie to tu sobie będę siedział.
                                        Jaj chyba nie brakuje, umiejętności jakieś są, wykształcenie w postaci ukończonych dwóch politechnik tez jest podparte trzema językami w mowie i piśmie.
                                        Co mnie tu trzyma? Oprócz pracy np. rodzice w wieku emerytalnym, którzy za parę lat zapewne będą potrzebować opieki a ja jako jedyny który pozostał na miejscu czuję się zobowiązany wobec nich.

Nie będę życia i zdrowia narażać za kraj, który człowiekowi z rakiem każe czekać rok w kolejce a na endoprotezę czekać 8 lat. Nie będę też bronić kraju, gdzie za nic nierobienie nie płacisz nic, (np. podatek gruntowy od nieużytków) a jak ktoś wyda np. na utwardzenie placu 100kpln (z których już wcześniej zapłacił 19% dochodowego), dał pracę ludziom przy układaniu, dał zarobić fabryce kostki brukowej która też dała robotę ludziom i płaciła podatki - w tym kraju taki ktoś ma corocznie płacić ok. 70gr z metra za to, że "sobie poprawił) oraz w niektórych gminach jeszcze od 0,50-1,25 podatku deszczowego :shock: :shock: :shock:

Ja sam w dupie mam to, co się ze mną dzieje - dla mnie najważniejsza jest rodzina. Jeżeli nie potrafiłbym tu zapewnić godnego życia moim dzieciom na pewno szukałbym miejsca w jakimś innym kraju.

Komentarz

• kmink
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1360
                                          • Superb III (3V3)

looker, widzisz...takie coś jak patriotyzm podobnie jak kilka innych rzeczy zostało wymyślone dla tępych ludzi, żeby łatwiej ich było można zmusić do udziału w wojnie/bitwie w imię wyimaginowanych zasad...
                                          Ja jestem obywatelem świata, a nie Polski...teraz mieszkam tutaj, a jutro gdzie indziej...jest mi to wsio ryba...ważne, żebym miał jak wykarmić rodzinę...

Co do historii...poczytaj dobrze to sobie uświadomisz, że zawsze rządziła banda sprzedawczyków, która myślała tylko o własnej d.. .... wymyślali ideały, a głupi ludzie dawali się nabrać...no przy okazji mogli pokazać jakimi są zwierzętami, coś ukraść, kogoś zgwałcić...no bo wojna to fajna okazja żeby się nachapać i skorzystać na nieszczęściu innych...

Jesteś nieszczęśliwy, rodzina Cie nie kocha, masz kijową pracę...spoko walcz za rudego...ja nie jestem desperatem i mam inne priorytety...
                                          Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                          https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                          www.dpfserwis.pl

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

I nie mówcie mi ku#$%wa, że nie jestem patriotą. Ja nie wyjechałem jak 10% społeczeństwa za granicę "bo tu mi było ciężko" tylko własną pracą doszedłem do tego co mam i ze mnie Polska ma większy pożytek niż ze stu polaków w Londynie.
                                            To ja tu płacę co miesiac kilka-kilkanaście tysi PIT, podobne kwoty VAT, a podatki od nieruchomości pięciocyfrowe. O zasranym ZUS nie wspomnę.

[ Dodano: Sro 23 Kwi, 14 09:04 ]
                                            Zamieszczone przez kmink
                                            l
                                            Co do historii...poczytaj dobrze to sobie uświadomisz, że zawsze rządziła banda sprzedawczyków, która myślała tylko o własnej d.. .... wymyślali ideały, a głupi ludzie dawali się nabrać...no przy okazji mogli pokazać jakimi są zwierzętami, coś ukraść, kogoś zgwałcić...no bo wojna to fajna okazja żeby się nachapać i skorzystać na nieszczęściu innych...
                                            Dokładnie... Tak gloryfikowany przez niektórych rząd na uchodźstwie z czasów II WŚ to nic innego jak banda tchórzy która miała możliwość stąd uciec. Inni nie mieli.
                                            Brat mojego dziadka po mieczu, w czasie wojny też żył szczytnymi ideami, chciał walczyć za ojczyznę, po kampanii wrześniowej nie uciekł z armią do Rumunii tylko został tu w podziemiu i partyzantce - w 1942 roku jebnął mundurem i powiedział, że on nie będzie życia narażać za tych którzy z Londynu przysyłają swoich ludzi i każą im ginąć a sami palą cygara na Baker Street.
                                            O tym się nie mówi, ale masa żołnierzy ówczesnego podziemia zrzuciła mundur z tych powodów. Na to jest spuszczana zasłona milczenia, bo to jest plamą na nieskazitelnym wizerunku Armii Krajowej.

Weźmy taki np. ś.p. Kaczorowski który zginął w katastrofie smoleńskiej - za co gloryfikować faceta, który całe życie przesiedział w Londynie i tam "prezydentował" na uchodźstwie'??? Za tchórzostwo?? Co on zrobił dla kraju?? Dużo mniej niż robotnik w Nowej Hucie lub spekulant handlujący skórą na bazarze w latach 50-tych.

Komentarz

• alxxx
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1823
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Temat się rozwija ładnie :P za chwilę ktoś wymyśli listę chętnych na wojnę w razie W. Nie rozumiem tylko naskoku na kmink, i kazik4x4, goście wiedzą czego chcą i otwarcie o tym mówią! Większość tych którzy teraz mówią, że szli by bronić kraju to w sytuacji konkretnej duży ich odsetek też by się wykruszył. A kto by bronił naszego kraju? Młodzi o wojsku pojęcia nie mają bo albo nie musieli iść albo się jakoś wykręcali i Ci którzy są w kraju to studenci (zdecydowana większość).. reszta za granicą i w razie czego na pewno by się nie wrócili :P
                                              VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• westwi78
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2940

Panowie, nie napinajmy się bo nie ma o co.

Dobrze Pietrzak pisał "nie ma co pytać czy ktoś chce czy nie zginać za Polskę, bo każdy odpisze że nie i to jest normalne. Trzeba pytać, co byś zrobił, gdyby ktoś przyszedł i chciał podpalić twój dom, zgwałcić żonę i zabić dzieci."

Pytanie trudne jak cholera i sam nie wiem co bym zrobił.

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

Zamieszczone przez westwi78
                                                  Dobrze Pietrzak pisał "nie ma co pytać czy ktoś chce czy nie zginać za Polskę, bo każdy odpisze że nie i to jest normalne. Trzeba pytać, co byś zrobił, gdyby ktoś przyszedł i chciał podpalić twój dom, zgwałcić żonę i zabić dzieci."

Pytanie trudne jak cholera i sam nie wiem co bym zrobił.
                                                  Za Polskę nie zamierzam i nigdy tego nie zrobię.
                                                  A jak ktoś będzie mieć coś do mojej rodziny, to niech będzie pewny, że z legalnie posiadanej broni kulasy mu przestrzelę.

Komentarz

• BADYL
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2396
                                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

kazik4x4, no widzisz Ty to jesteś taki facet (tak myślę), że gdybyś posiadał 100% wiedzę, że za np. stacjonujące przy granicy wojska agresora wejdą za tydzień dwa do Polski to wziął byś spakował rodzinę, dostępny dobytek i nie oglądaąc się za siebie w pizdu byś wyemigrował...Niemniej jednak (tak myślę), że gdybyś się spóźnił i te wojska już by weszły do Kraju, a ty nie miał byś wyjścia to tak jak Twój krewniak wział byś jednak te "szabelkę"... :P
                                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

Pracuję...