Narzedzia warsztatowe
Zwiń
X
-
barteq, takie narzędzia kupuję się na lata, z reguły nie powinno się na tym oszczędzać. Dołóż do wspomnianego już tutaj Proxxon'a 23040. W zestawie masz wszystko co potrzeba podczas rozkręcania auta, Nawet już masz nasadkę do wykręcania świec
Do tego kup sobie jakiś wkrętak udarowy i pokrętło do odkręcenia śrub zapieczonych mocno. Tym sposobem będziesz miał mega warsztat
Dołożysz 100 zł a będzie dużo bardziej zadowolony niż z tych Yato. Pamiętaj tylko, że grzechotka nie służy do odkręcania dużych momentów, bo do tego celu są przedłużki. W taki sposób jak niektórzy piszą, że stają na grzechotce i odkręcają zapieczone śruby to nawet nie skomentuje, bo tego to i Facom czy Beta nie wytrzyma...
Używam narzędzi Proxxon klucze odgięte, płasko-oczkowe i ten zestaw zalinkowany przeze mnie. Póki co jest zadowolony.Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Kupiłem kiedyś taki zestaw. Polecał go ktoś na innym forum motoryzacyjnym. Solidne grzechotki, całość ze stali chromowo-wanadowej, sporo różnych bitów.Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
barteq
Używam PROXXONA dość intensywnie, jak na razie się nic nie popsuło.
Minusy to, powierzchnia do której przyczepia się brud i trochę trzeba się pobawić aby utrzymywać je w czystości.Stanleya posiadałem w ala chromie, to wystarczyło przetrzeć szmatką i wszystko złaziło, tu trzeba użyć chemii.
Grzechotki, plusem są że mają małe łepki/grzechotki, minusem jest, że czasami w ciaśniejszych miejscach zawadzając o coś przekręca się mechanizm na główce.
Jeżeli masz ograniczony budżet, to myślę, że z YATO będziesz zadowolony.
Ogólnie posiadam sporo dodatkowych kluczy YATO i naprawdę jestem mega zadowolony.
Grzechotka z przedłużaną rączką, dawała radę przy odkręcaniu śrub przy ciężarówce, przy dużych śrubach przy osobówce, po prostu bajka.
Klucze typu T, kilka płaskich z grzechotką, klucz do odkręcania/luzowania łamany 40cm,
kilka nasadek udarowych, komplet bitów.
Trzeba pamiętać, że po czasie możesz zacząć wydawać kaskę na dodatków klucze i rozszerzać swój zestaw, bo może zacząć czegoś brakować :wink:
COVAL też powinien spełnić swoją rolę, nie miałem okazji używać, kilka kluczy płaskich i może jakieś nasadki. Widziałem raz jak koleś używał ich na szrocie ciężarówek i raczej dawały radę.
[ Dodano: Sro 29 Sty, 14 09:00 ]
Zamieszczone przez vazKupiłem kiedyś taki zestaw. Polecał go ktoś na innym forum motoryzacyjnym. Solidne grzechotki, całość ze stali chromowo-wanadowej, sporo różnych bitów.
Nie wszedłbym w taki zestaw. :roll:
[ Dodano: Sro 29 Sty, 14 09:17 ]
Dodatkowym zestawem na start może być również STANLEY np. taki :
Dużo gratów, nasadki również 12kątne, tego w PROXXONIE brakuje i musiałem sobie dokupić takie YATO.
Sporo osób powie, że stanley to tylko linia profesionalna, ale taki zestaw jak wyżej użytkowałem przez jakieś 8-10 lat wraz z ojcem i używany był do naprawy busów, ciężarówek i osobówek. Grzechotki nie puściły, problem pojawił się dopiero po naprawach deszczowych jak grzechotki zostały utopione i nie wysuszone później.
W grzechotce po czasie pojawiła się rdza i grzechotka zaczęła omykać, trzeba było je rozebrać oczyścić, nasmarować i dalej działają do tej pory.
Uszkodzone jedna przedłużka i 2 nasadki z winy użytkownika :P
Komentarz
-
-
Ja taki ten zestaw no-name mam. Bedzie juz dobre kilka lat. Co jakis czas sie kreci, mlotek tez jest uzyciu. Poukrecane generalnie z tego pudelka sa jakies torxy, ale te poukrecalem rowniez z Jonneswaya. Z grzechotki odchodzi tylko ta kolorowa guma, same nasadki daja rade, przedluzka mim uzywaniu drugiej przedluzki rurkowej tez daje rade.
Moze jakby to mialo byc uzywane w warsztacie na codzien, to bylby problem, ale tak to daja rade.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez barteqvaz, i jak sprawuje się ten zestaw ? długo go używasz ?Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Osobiście nie polecam zestawów YATO, jakieś takie niepewne jeśli o mnie chodzi, nie czuje "trwałości" tych narzędzi :/
Pracuje na FACOM'ie, i złego słowa nie dam powiedzieć, przeżyły chyba wszystko, cała skrzynka jest generalnie dość wypasiona, i wytrzymuje poważne obciążenia.
Mam też zestaw nasadowych kluczy z firmy SATA, fajne nie mogę powiedzieć, ale przedłużki z nasadkami jakby nie z tego samego filmuAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FicuOsobiście nie polecam zestawów YATO, jakieś takie niepewne jeśli o mnie chodzi, nie czuje "trwałości" tych narzędzi :/
Pracuje na FACOM'ie, i złego słowa nie dam powiedzieć, przeżyły chyba wszystko, cała skrzynka jest generalnie dość wypasiona, i wytrzymuje poważne obciążenia.
Mam też zestaw nasadowych kluczy z firmy SATA, fajne nie mogę powiedzieć, ale przedłużki z nasadkami jakby nie z tego samego filmu
A porównanie FACOMa do YATO, to tak jakby porównywać Mercedesa do Malucha :P
Jaki masz zestaw FACOMa i jaki SATA?
Komentarz
-
-
z SATA akurat dostałem w prezencie zestaw podobny do tego http://allegro.pl/sata-zestaw-24-cze...875327387.html
Całkiem fajnie się spisuje, tylko faktycznie, jak używa się przedłużek to jakieś to wszystko rozklekotane się robi.
Zapomniałem, że na ścianie jeszcze wisi http://allegro.pl/zestaw-kluczy-plas...886429306.html
Co do Facom'a pracuje przy współpracy z takim wózkiem http://allegro.pl/wozek-warsztatowy-...920044793.html
Trochę sie wyposażenie różni, ale złego słowa nie dam powiedzieć
Jakiś starszy model chyba mamyNa stronie producenta pewnie by się coś znalazło
Na wyjazdy zabieramy jeszcze takie cuś http://allegro.pl/torba-walizka-serw...906855832.html jeden minus, zalana wodą suszy się wieczność..Auto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
Pojechałem do sklepu z zaopatrzeniem warsztatowym, i BHP, powiedziałem co potrzebuje i dostałemStyrałem aktualnie swój strój do granic możliwości, i musiałbym wybrać się po nowy
Najlepiej jechać do takiego sklepu i przymierzyćAuto-shop4x4
Klinika4x4.com
Komentarz
-
-
Generalnie co ubrań możesz kupic Beta bo ona króluje na rynku
Obecnie w sieciach casto i L.M BHP jest głównie z importu własnego (chiny lub inny Tajwan)
Zastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato ,przeciż to jest tylko lepsza Toya
a granica między Yato a proxonem czy Sata jest długa niczym mur Chiński.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RALFZastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato ,przeciż to jest tylko lepsza Toya
a granica między Yato a proxonem czy Sata jest długa niczym mur Chiński.Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RALFZastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato
Kupiłem tej firmy pompkę nożną dwucylindrową i się rozleciała. Powycierały się przeguby oraz puściły zgrzewy na cylindrach co skutkowało ich rozszczelnieniem. Kupiłem w jakiś czas po niej drugą pompkę nożną jednocylindrową firmy Start i w porównując do niej Yato to szmelc jest z Yato.Pokpką Start napompowałem cztry tylne koła ciągnikowe od C-330 :diabelski_usmiech w bardzo krótkim czasie i nadal działa i bardzo dobrze pompuje. Pompką Yato z biedą parę razy koło od przyczepki samochodowej 13".
Mam też sekator do gałęzi tej firmy który też specjalnie jakoś trwały nie jest.
Mam tez klucz do rur YT-2494 i jest OK, ale specjalnie go nie katuję.
Mam też klucz do rur jakiś targowy odpowiednik Yato YT-2215 i przy odkręcaniu rur 2" z przedłużeniem jedno metrowym wytrzymał tą próbę.
Więc Yato d...y nie urywa.Zamieszczone przez PixonStąd się bierze przekonanie, że te tańsze odpowiedniki również spełniają wymagania lub muszę spełnić.
[ Dodano: Czw 20 Lut, 14 10:22 ]
Zamieszczone przez PixonPonieważ w Polsce jest masa ludzi którzy zarabiają tyle ile zarabiają i nie stać ich na kupno takich narzędzi jak Facom, Beta, Wera czy tańszy Proxxon.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Według mnie każdy klucz nasadowy nawet ten najtańszy wytrzyma długo w domowym zastosowaniu. Tam po prostu nie ma co się popsuć. Gorzej jest w przypadku trzymania wymiarowania w tych najtańszych zestawach.
Są narzędzia które można kupić tańsze, ale są też akie gdzie się to nie opłaca.Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!
Komentarz
-
-
Co do zestawów kluczy za 200zł czy 2000zł dla normalnego użytkowania "amator" raczej różnicy nie zauważy w użytkowaniu.
Problemy zaczynają się dopiero w tedy kiedy śruby są zapieczone, w tedy dopiero poznajemy jakie klucze posiadamy.
Jak pod dużym obciążeniem wytrzymują i nie pękają to jest git.
Miałem w garażu jakieś "chińskie" tanie klucze nasadowe, do odkręcenia nakrętki 10tki pękły 3 szt. nasadka Stanleya bez problemu dała radę.
Dobrym rozwiązaniem może być kupienie do takich śrub nasadek udarowych i dobrej grzechotki.
Co do kombinezonu zobaczę ofertę Bety, ale boję się zobaczyć ich cenę :roll:
Komentarz
-
-
Głównie chodziło mi o to że yato tak jak Neo jest rozreklamowane. a jest kupa firm które sprowadzają narzędzia w takiej samej jakości a cena jest o wiele niższa lub cena ta sama a jakość wyższa.
Ps. Samiec tego Stanleya chyba nie kupiłeś w sieciówce.
Ja mogę powiedzieć na przykładzie wierteł że w marketach wielkopowierzchniowych tylko jeden rodzaj wierteł SDS+ produkowany jest w europie. wszystkie inne robione są dla firm europejskich w chinach lub na Tajwanie , Większość kluczy płaskich/oczkowych natomiast prod. są w Indiach.
Komentarz
-
-
a dzisiaj mi przedłużka stanleya pękła przy odkręceniu półosi
za to IRWIN (to dobra firma? ) dał radę->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
Komentarz