Narzedzia warsztatowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barteq
    Rider
    • 2011
    • 309
    • Opel

Odgrzewam kotleta bo rozglądam się za zestawem narzędzi do domowego użytku i grzebaniu przy aucie.
    Znalazłem 2 zestawy

Który zestaw będzie lepszy ? w szczególności zależy mi na tym aby grzechotka nie rozsypała się po kilku razach. Może są inne lepsze zestawy w cenie do 170 zł

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• Pixon
      Rider
      • 2013
      • 541
      • Fabia (NJ3)

barteq, takie narzędzia kupuję się na lata, z reguły nie powinno się na tym oszczędzać. Dołóż do wspomnianego już tutaj Proxxon'a 23040. W zestawie masz wszystko co potrzeba podczas rozkręcania auta, Nawet już masz nasadkę do wykręcania świec

Do tego kup sobie jakiś wkrętak udarowy i pokrętło do odkręcenia śrub zapieczonych mocno. Tym sposobem będziesz miał mega warsztat

Dołożysz 100 zł a będzie dużo bardziej zadowolony niż z tych Yato. Pamiętaj tylko, że grzechotka nie służy do odkręcania dużych momentów, bo do tego celu są przedłużki. W taki sposób jak niektórzy piszą, że stają na grzechotce i odkręcają zapieczone śruby to nawet nie skomentuje, bo tego to i Facom czy Beta nie wytrzyma...

Używam narzędzi Proxxon klucze odgięte, płasko-oczkowe i ten zestaw zalinkowany przeze mnie. Póki co jest zadowolony.
      Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• barteq
        Rider
        • 2011
        • 309
        • Opel

Z chęcią bym kupił tego Proxxon'a 23040 ale mam ograniczony budżet i niestety muszę zamknąć się w tych 170 zł
        Zdaje sobie sprawę, że grzechotka nie służy do odkręcania zapieczonych śrub, do tego mam inne klucze :wink:

Jeśli Yato się nie nadaje to może ten Coval będzie lepszy, ktoś używa?

Komentarz

• kiki
          Rider
          • 2010
          • 359

a jakieś dobre wkrętaki polecacie?

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kupiłem kiedyś taki zestaw. Polecał go ktoś na innym forum motoryzacyjnym. Solidne grzechotki, całość ze stali chromowo-wanadowej, sporo różnych bitów.
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Pixon
              Rider
              • 2013
              • 541
              • Fabia (NJ3)

Z wkrętaków to używam Wiha z izolacją dla elektryków. Jak Cię stać to możesz poszaleć i wziąć WERA.

Komentarz

• barteq
                Rider
                • 2011
                • 309
                • Opel

vaz, i jak sprawuje się ten zestaw ? długo go używasz ?

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Zamieszczone przez barteq
                  Mam identyczny jak vaz (znaczy z wyglądu bo inny Brand) od 2 lat i spokojnie daje rade, a sporo kręcę grzechotkami.

Komentarz

• Samiec
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4287
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

barteq
                    Używam PROXXONA dość intensywnie, jak na razie się nic nie popsuło.
                    Minusy to, powierzchnia do której przyczepia się brud i trochę trzeba się pobawić aby utrzymywać je w czystości.Stanleya posiadałem w ala chromie, to wystarczyło przetrzeć szmatką i wszystko złaziło, tu trzeba użyć chemii.
                    Grzechotki, plusem są że mają małe łepki/grzechotki, minusem jest, że czasami w ciaśniejszych miejscach zawadzając o coś przekręca się mechanizm na główce.

Jeżeli masz ograniczony budżet, to myślę, że z YATO będziesz zadowolony.
                    Ogólnie posiadam sporo dodatkowych kluczy YATO i naprawdę jestem mega zadowolony.
                    Grzechotka z przedłużaną rączką, dawała radę przy odkręcaniu śrub przy ciężarówce, przy dużych śrubach przy osobówce, po prostu bajka.
                    Klucze typu T, kilka płaskich z grzechotką, klucz do odkręcania/luzowania łamany 40cm,
                    kilka nasadek udarowych, komplet bitów.
                    Trzeba pamiętać, że po czasie możesz zacząć wydawać kaskę na dodatków klucze i rozszerzać swój zestaw, bo może zacząć czegoś brakować :wink:

COVAL też powinien spełnić swoją rolę, nie miałem okazji używać, kilka kluczy płaskich i może jakieś nasadki. Widziałem raz jak koleś używał ich na szrocie ciężarówek i raczej dawały radę.

[ Dodano: Sro 29 Sty, 14 09:00 ]
                    Zamieszczone przez vaz
                    Kupiłem kiedyś taki zestaw. Polecał go ktoś na innym forum motoryzacyjnym. Solidne grzechotki, całość ze stali chromowo-wanadowej, sporo różnych bitów.
                    Ja takiego bym nie kupił, na zdjęciach nie wygląda jak tandetny zestaw, ale nie widać w ogóle "marki", a więc może być problem z gwarancją jak się coś sypnie itd.
                    Nie wszedłbym w taki zestaw. :roll:

[ Dodano: Sro 29 Sty, 14 09:17 ]
                    Dodatkowym zestawem na start może być również STANLEY np. taki :

Dużo gratów, nasadki również 12kątne, tego w PROXXONIE brakuje i musiałem sobie dokupić takie YATO.
                    Sporo osób powie, że stanley to tylko linia profesionalna, ale taki zestaw jak wyżej użytkowałem przez jakieś 8-10 lat wraz z ojcem i używany był do naprawy busów, ciężarówek i osobówek. Grzechotki nie puściły, problem pojawił się dopiero po naprawach deszczowych jak grzechotki zostały utopione i nie wysuszone później.
                    W grzechotce po czasie pojawiła się rdza i grzechotka zaczęła omykać, trzeba było je rozebrać oczyścić, nasmarować i dalej działają do tej pory.
                    Uszkodzone jedna przedłużka i 2 nasadki z winy użytkownika :P
                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratoRS
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Ja taki ten zestaw no-name mam. Bedzie juz dobre kilka lat. Co jakis czas sie kreci, mlotek tez jest uzyciu. Poukrecane generalnie z tego pudelka sa jakies torxy, ale te poukrecalem rowniez z Jonneswaya. Z grzechotki odchodzi tylko ta kolorowa guma, same nasadki daja rade, przedluzka mim uzywaniu drugiej przedluzki rurkowej tez daje rade.

Moze jakby to mialo byc uzywane w warsztacie na codzien, to bylby problem, ale tak to daja rade.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• vaz
                        Elegance
                        • 2010
                        • 799
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez barteq
                        kupiłem jakieś 5 lat temu; w zestawie z aukcji grzechotki mają ładniejsze uchwyty, poza tym jest to samo. Poszczególne końcówki w razie uszkodzenia (mi się to nie zdarzyło) można kupić osobno od innego producenta (Jonneysway, Coval). Używałem zestawu do prostych prac przy poprzednim aucie ale bez walki np. z zapieczonymi śrubami bo na takie jakoś nie natrafiałem. OII na razie nie daje mi pretekstu do zabawy tym zestawem ale dzisiaj z kolei użyłem go do rozkręcenia kuchenki mikrofalowej. Tak prz okazji, czy może ktoś wie co może być zepsute jeśli w kuchence nie działa wiatrak, nie ma mikrofal a wyświetlacz pokazuje błędne informacje? :niewiem :spin:
                        Antyfotoradar Valentine1
                        Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Ficu
                          Rider
                          • 2010
                          • 395

Osobiście nie polecam zestawów YATO, jakieś takie niepewne jeśli o mnie chodzi, nie czuje "trwałości" tych narzędzi :/
                          Pracuje na FACOM'ie, i złego słowa nie dam powiedzieć, przeżyły chyba wszystko, cała skrzynka jest generalnie dość wypasiona, i wytrzymuje poważne obciążenia.
                          Mam też zestaw nasadowych kluczy z firmy SATA, fajne nie mogę powiedzieć, ale przedłużki z nasadkami jakby nie z tego samego filmu
                          Auto-shop4x4
                          Klinika4x4.com

NOWE OPONY WSZYSTKICH MAREK! Okazyjne ceny! info PW.

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Ficu
                            Osobiście nie polecam zestawów YATO, jakieś takie niepewne jeśli o mnie chodzi, nie czuje "trwałości" tych narzędzi :/
                            Pracuje na FACOM'ie, i złego słowa nie dam powiedzieć, przeżyły chyba wszystko, cała skrzynka jest generalnie dość wypasiona, i wytrzymuje poważne obciążenia.
                            Mam też zestaw nasadowych kluczy z firmy SATA, fajne nie mogę powiedzieć, ale przedłużki z nasadkami jakby nie z tego samego filmu
                            Jeżeli chodzi o YATO, to zapraszam do mnie na testy grzechotki z teleskopową rączką, naprawdę daje radę, używana była z udarowymi nasadkami BETA do rozkręcenia całej ciężarówki na części. Często dopychana nogą, więc na tą grzechotkę złego słowa nie powiem.
                            A porównanie FACOMa do YATO, to tak jakby porównywać Mercedesa do Malucha :P
                            Jaki masz zestaw FACOMa i jaki SATA?

Komentarz

• kiki
                              Rider
                              • 2010
                              • 359

Zamieszczone przez Samiec
                              A porównanie FACOMa do YATO, to tak jakby porównywać Mercedesa do Malucha
                              Dokładnie, Facom to narzędzia z najwyższej półki, ale z jakością też idzie cena niestety.

Komentarz

• Ficu
                                Rider
                                • 2010
                                • 395

z SATA akurat dostałem w prezencie zestaw podobny do tego http://allegro.pl/sata-zestaw-24-cze...875327387.html
                                Całkiem fajnie się spisuje, tylko faktycznie, jak używa się przedłużek to jakieś to wszystko rozklekotane się robi.
                                Zapomniałem, że na ścianie jeszcze wisi http://allegro.pl/zestaw-kluczy-plas...886429306.html

Co do Facom'a pracuje przy współpracy z takim wózkiem http://allegro.pl/wozek-warsztatowy-...920044793.html
                                Trochę sie wyposażenie różni, ale złego słowa nie dam powiedzieć
                                Jakiś starszy model chyba mamy Na stronie producenta pewnie by się coś znalazło
                                Na wyjazdy zabieramy jeszcze takie cuś http://allegro.pl/torba-walizka-serw...906855832.html jeden minus, zalana wodą suszy się wieczność..
                                Auto-shop4x4
                                Klinika4x4.com

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Było już sporo o narzędziach, a jakie ubranie robocze wybrać?
                                  W sumie nigdy nie miałem, ale tak jakoś mnie naszło i zastanawiam się nad kombinezonem.
                                  Powinien być w sumie wygodny i łatwy w czyszczeniu. Dobrze by było aby się nie palił przy używaniu kątówki.

Komentarz

• Ficu
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 395

Pojechałem do sklepu z zaopatrzeniem warsztatowym, i BHP, powiedziałem co potrzebuje i dostałem Styrałem aktualnie swój strój do granic możliwości, i musiałbym wybrać się po nowy

Najlepiej jechać do takiego sklepu i przymierzyć
                                    Auto-shop4x4
                                    Klinika4x4.com

Komentarz

• RALF
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 974

Generalnie co ubrań możesz kupic Beta bo ona króluje na rynku
                                      Obecnie w sieciach casto i L.M BHP jest głównie z importu własnego (chiny lub inny Tajwan)
                                      Zastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato ,przeciż to jest tylko lepsza Toya
                                      a granica między Yato a proxonem czy Sata jest długa niczym mur Chiński.

Komentarz

• Pixon
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 541
                                        • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez RALF
                                        Zastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato ,przeciż to jest tylko lepsza Toya
                                        a granica między Yato a proxonem czy Sata jest długa niczym mur Chiński.
                                        Ponieważ w Polsce jest masa ludzi którzy zarabiają tyle ile zarabiają i nie stać ich na kupno takich narzędzi jak Facom, Beta, Wera czy tańszy Proxxon. Stąd się bierze przekonanie, że te tańsze odpowiedniki również spełniają wymagania lub muszę spełnić.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

A problem jest taki, jak te narzedzia w zupelnosci wystarczaja.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8039
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez RALF
                                            Zastanawia mnie tylko czemu wszyscy wychwalają Yato
                                            Ja należę do osób które raczej nie wychwalają marki Yato.
                                            Kupiłem tej firmy pompkę nożną dwucylindrową i się rozleciała. Powycierały się przeguby oraz puściły zgrzewy na cylindrach co skutkowało ich rozszczelnieniem. Kupiłem w jakiś czas po niej drugą pompkę nożną jednocylindrową firmy Start i w porównując do niej Yato to szmelc jest z Yato. Pokpką Start napompowałem cztry tylne koła ciągnikowe od C-330 :diabelski_usmiech w bardzo krótkim czasie i nadal działa i bardzo dobrze pompuje. Pompką Yato z biedą parę razy koło od przyczepki samochodowej 13".

Mam też sekator do gałęzi tej firmy który też specjalnie jakoś trwały nie jest.
                                            Mam tez klucz do rur YT-2494 i jest OK, ale specjalnie go nie katuję.
                                            Mam też klucz do rur jakiś targowy odpowiednik Yato YT-2215 i przy odkręcaniu rur 2" z przedłużeniem jedno metrowym wytrzymał tą próbę.

Więc Yato d...y nie urywa.
                                            Zamieszczone przez Pixon
                                            Stąd się bierze przekonanie, że te tańsze odpowiedniki również spełniają wymagania lub muszę spełnić.
                                            Bo nie muszą spełniać, tylko spełniają. Sam mam kpl jakiś kluczy nasadowych (chyba 94 elementy) za 160zł kupiony parę lat temu i jeszcze mi się nic nie popsuło. Do domowego użytkowania jest OK.

[ Dodano: Czw 20 Lut, 14 10:22 ]
                                            Zamieszczone przez Pixon
                                            Ponieważ w Polsce jest masa ludzi którzy zarabiają tyle ile zarabiają i nie stać ich na kupno takich narzędzi jak Facom, Beta, Wera czy tańszy Proxxon.
                                            A po co mi taki zestaw do majsterkowania w domu od czasu do czasu? Skoro taki za 160zł w zupełności wystarcza. Tak samo jakbyś kupił piłę spalinową za 2000zł zamiast za 400zł do obcięcia czterech gałęzi na wiosnę.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Pixon
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 541
                                              • Fabia (NJ3)

Według mnie każdy klucz nasadowy nawet ten najtańszy wytrzyma długo w domowym zastosowaniu. Tam po prostu nie ma co się popsuć. Gorzej jest w przypadku trzymania wymiarowania w tych najtańszych zestawach.
                                              Są narzędzia które można kupić tańsze, ale są też akie gdzie się to nie opłaca.

Komentarz

• Samiec
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 4287
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Co do zestawów kluczy za 200zł czy 2000zł dla normalnego użytkowania "amator" raczej różnicy nie zauważy w użytkowaniu.
                                                Problemy zaczynają się dopiero w tedy kiedy śruby są zapieczone, w tedy dopiero poznajemy jakie klucze posiadamy.
                                                Jak pod dużym obciążeniem wytrzymują i nie pękają to jest git.
                                                Miałem w garażu jakieś "chińskie" tanie klucze nasadowe, do odkręcenia nakrętki 10tki pękły 3 szt. nasadka Stanleya bez problemu dała radę.
                                                Dobrym rozwiązaniem może być kupienie do takich śrub nasadek udarowych i dobrej grzechotki.
                                                Co do kombinezonu zobaczę ofertę Bety, ale boję się zobaczyć ich cenę :roll:

Komentarz

• RALF
                                                  Elegance
                                                  • 2008
                                                  • 974

Głównie chodziło mi o to że yato tak jak Neo jest rozreklamowane. a jest kupa firm które sprowadzają narzędzia w takiej samej jakości a cena jest o wiele niższa lub cena ta sama a jakość wyższa.
                                                  Ps. Samiec tego Stanleya chyba nie kupiłeś w sieciówce.
                                                  Ja mogę powiedzieć na przykładzie wierteł że w marketach wielkopowierzchniowych tylko jeden rodzaj wierteł SDS+ produkowany jest w europie. wszystkie inne robione są dla firm europejskich w chinach lub na Tajwanie , Większość kluczy płaskich/oczkowych natomiast prod. są w Indiach.

Komentarz

• krzynol
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 11195
                                                    • Superb II combi (3T5)
                                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

a dzisiaj mi przedłużka stanleya pękła przy odkręceniu półosi
                                                    za to IRWIN (to dobra firma? ) dał radę
                                                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                                    poprzednie modele:
                                                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...