Upgrade laptopa - czy jest sens?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg.ko
    Drive
    • 2014
    • 59

aniol, To zamiast po piwo to ty po colę? Nie wiesz że na upały najlepsze piwo lub woda mineralna? :szeroki_usmiech
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15975
    • Superb III (3V3)

Chciałbym co nieco zmienić na lepsze w swoim lapku, konkretnie dysk i RAM. Tylko zastanawiam się czy ma to sens czy lepiej odłożyć kasę na nowy. Jak uważacie? Dysk i pamięć będą mnie kosztować w granicach 350-400 zł, a lapek ma już +/- 4,5 roku. Przyzwoity (jak na moje potrzeby) laptop to minimum 2000 zł więc sporo więcej, ale nie to jest największym minusem. Najgorszą dla mnie rzeczą jest, że w tym momencie chyba wszystkie laptopy mają już Windows 8, do którego jakoś nie jestem zbytnio przekonany delikatnie mówiąc. Jeśli ktoś chciałby mnie tu przekonać jednak do najnowszej Windy to szkoda klawiatury Czy wg Was taka zabawa ma sens? Dysk wymienić muszę, bo to już jego ostatnie tchnienia (poza tym zaczyna go brakować) a co do RAMu to jednak dostępne 2,74 z 3 GB to dość mało, wystarczy, że otworzę ze 2 okna przeglądarki i mam wykorzystanie pamięci na poziomie 70-85%. Pacjent to Toshiba Satellite C650D-10D PSC16E-00700QPL. A może macie propozycje na ewentualnego nowego lapka, który nie kosztuje tyle co używana Octavia? :lol: Warunki dla nowego: dysk min. 750 GB (jak będzie 1 TB to się nie obrażę), RAM min. 4 GB, ekran 15,6".
    Niewątpliwą zaletą obecnego sprzętu jest to, że wymianę RAMu i dysku mogę zrobić w domu i nie muszę go oddawać do żadnego serwisu, bo wystarczy odkręcić kilka śrubek i wszystko co trzeba jest na wierzchu :szeroki_usmiech
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• samtech84
      Elegance
      • 2008
      • 988
      • Octavia I (1U2)
      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ściągnij i zainstaluj program HD Tune Pro i zapodaj screena zakładki Health, zobaczymy co z obecnym dyskiem.

Bo jeśli jest OK to można wyrzucić Napęd DVD i tam wstawić drugi dysk.

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15975
        • Superb III (3V3)

samtech84, dysk jest już na wykończeniu z resztą nawalał już rok temu jak włączyłem skanowanie antywirem przed startem systemu to po jakiejś godzinie przeskanowane było chyba z 5% (z 250 GB) a do tego czasu wywalił tyle świństw ulokowanych w najgłębszych miejscach partycji systemowej, że nigdy tyle nie widziałem i części po prostu nie da się usunąć. A DVD nie wywalę, bo przydaje mi się i nawet nie szwankuje (kolega miał kiedyś chyba Fujitsu i DVD wysiadło 2 dni po upływie gwarancji :diabelski_usmiech ) program mogę ściągnąć i screena zrobić, ale dysk i tak idzie na śmietnik kilka razy miałem tak, że niby normalnie się włączał, ale jak się pokazało logo windy to był koniec i łapał dopiero za którymś razem (ok. 10).
        Załączone pliki
        رافال
        Spoty

Komentarz

• pascal
          Rider
          • 2009
          • 510
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nie prosciej zrobic format ?

Komentarz

• 4tech
            RS
            • 2008
            • 4199
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

pascal, format w tym przypadku może już nie pomóc

rafiki, spróbuj jeszcze chkdsk'a - czyli w napraw błędy systemu plików:
            Na ikonie dysku systemowego prawy klik -> właściwości, zakładka narzędzia i sprawdź system plików, zaznacz napraw automatycznie, po czym powie że nie może, bo uruchomiony, więc zgoda na zaplanowane i uruchom ponownie.
            Wtedy podczas uruchamiania przeskanuje dysk i pousuwa ewentualne błędy.
            Jeśli to jednak w niczym nie pomoże, to zmiany.

A zmiany, to szkoda, że nie ma w tym lapku miejsca na 2-gi HDD, bo bym ci zaproponował dostawienie SSD jako systemowy, ale niestety, brak miejsca...
            Twój lapek obsługuje DDR3 1066, zatem ja bym zaszalał i wstawił 2 kości po 4GB (będzie 8 w dualu) i nowy dysk hybrydowy - taki jak ten, tylko trzeba poszukać o większej pojemności, bo ten ma "tylko" 500 GB:
            Oferujemy Seagate ST500LM000 • Dyski twarde ˙Seagate Laptop Thin SSHD 500GB 8GB SSD ST500LM000.

Będziesz miał 8GB na "SSD" i 500 GB na dane (w tym konretnym przypadku), to już da niezłego kopa :diabelski_usmiech

Za wiele już niego nie wyciśniesz, no chyba, że jeszcze zaszalejesz i procka podmienisz, ale to już większa rzeźba, bo trzeba go będzie całego rozbierać a procka trzeba dobrać, żeby nie był za bardzo łapczywy na prąd :wink:

Dysk co masz, to faktycznie ma dosyć, więc zamiana na nowszy (100% sprawny) na pewno już przyspieszy, a więcej ramu da wytchnąć przy wielu otwartych aplikacjach

Jedna rzecz o której trzeba pamiętać, to żeby po zmianie gratów odpowiednio skonfigurować Windozę, żeby w pełni wykorzystała zasoby systemowe :twisted:

No i Winda musi być 64 bitowa, bo nie użyje tych 8GB ramu :wink:

Owszem, jest parę PLNów do wydania, ale to i tak mniej niż używana Octa :twisted:
            O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
            Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
            Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

4tech, może wieczorem spróbuję się poprawić. O wymianie procka w tym lapku to czytałem i niestety wybór jest ograniczony do 3 innych AMD niby dwurdzeniowych ale 2,1 GHz. Poza tym jak miałbym zmieniać dysk, RAM, i procka to już chyba wolałbym wymienić całą płytę główną - mniej kombinowania :diabelski_usmiech 8 GB fajna perspektywa - obecnie mam 2+1 i myślałem nad wymianą 1 GB na 4 GB, co już dałoby 6 i myślę, że to by wystarczyło. Winda 7 Home Premium 64 bit.
              A tak w ogóle to jakie dyski brać pod uwagę? Seagate to na pewno. Co jeszcze? WD, Hitachi?
              رافال
              Spoty

Komentarz

• 4tech
                RS
                • 2008
                • 4199
                • Octavia II combi (1Z5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Całej płyty to chyba nie ma sensu, szkoda kasy na pierdoły
                Po za tym przy wymianie płyty głównej wcale nie będzie mniej kombinowania, bo to nie jest komp stacjonarny tylko lapeć...

Dyski w zasadzie bez różnicy, chyba że będzie ci zależało na wynikach benchmarków i wstawienie najszybszego co się da, to tu masz kilka "debeściaków", ale zwróć uwagę tylko na te 2,5" :
                Jaki dysk HDD wybrać? Dyski magnetyczne pomimo, że nie są tak szybkie jak SSD, to jednak oferują znacznie większą pojemność w bardzo atrakcyjnych cenach. W naszym zestawieniu polecanych HDD prezentujemy najciekawsze konstrukcje na rynku.

lub tutaj ciut starsze w testach:

Ciekawym rozwiązaniem jest WD Black2 Dual Drive, ale cena dość zaporowa :lol:
                A producent dysku - no cóż, według uznania i renomy produktu :lol:

Jeśli chodzi o zmianę kości 1GB na 4 GB - ok, ale tylko i wyłącznie w takim przypadku, kiedy ta 2GB będzie miała takie same parametry co ta nowa 4.
                To już lepiej prawdopodobnie będzie zostawić tylko nową 4 niż te 4+2 :wink:
                Z bardzo prostej przyczyny, bowiem pamięci oprócz pojemności cechują się różnymi czasami dostępu i pozostałymi "drobiazgami", które rzadko chcą iść w parze i przez to taka szybsza dostawiona musi zwolnić, żeby działać w kompatybilnych parametrach w stosunku do drugiej :evil:
                Zatem jak wstawiać, to albo samą nową 4 no chyba że ta kość 2GB co jest, będzie też taka szybka ja ta nowa 4.

Procek po prostu olej i zostaw taki jaki jest :szeroki_usmiech

Niestety całość i tak będzie wymagała już i tak sporego wydatku, więc trzeba liczyć zamiary na grubość portfela 8)

Komentarz

• rafiki
                  RS
                  • 2012
                  • 15975
                  • Superb III (3V3)

4tech, dość zaporowa cena? W amazonie znalazłem za 195 USD...w promocji - oszczędzasz 145 USD :lol: chyba podziękuję :lol: samej 4 GB nie zostawię, te 6 GB musi być. RAM mam 1033 MHz, bo szybszych ten laptop nie obsługuje ale w sumie, 8 zawsze lepsze niż 6 :szeroki_usmiech
                  رافال
                  Spoty

Komentarz

• 4tech
                    RS
                    • 2008
                    • 4199
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

RAM ma nie tylko prędkość te 1066, mają jeszcze RAS, CAS i inne drobiazgi...
                    Po za tym DDR3 to aktualnie najtańsze pamięci na rynku :wink:

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

4tech, dobra, to nie będę kombinował tylko kupię 2x4 GB :diabelski_usmiech
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• 4tech
                        RS
                        • 2008
                        • 4199
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

rafiki, no i to słuszna decyzja :diabelski_usmiech
                        Jak modzić, to modzić

Tylko pamiętaj jeszcze o twardzielu :wink:

[ Dodano: Nie 03 Sie, 14 21:59 ]
                        No to masz:
                        Oferujemy Kingston KHX1600C9S3P1K2/8G • Pamięci RAM ˙Kingston HyperX Plug and Play 8GB (2x4GB) KHX1600C9S3P1K2/8G.

lub

Do koloru, do wyboru :diabelski_usmiech

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez 4tech
                          rafiki, no i to słuszna decyzja :diabelski_usmiech
                          Jak modzić, to modzić
                          co do modzenia, to pierwotnie miałem zamiar nic w aucie nie ruszać...ale przy tym forum się nie da :diabelski_usmiech zachorowałem na fotele z RSa :diabelski_usmiech tylko ciężko znaleźć z poduszkami
                          رافال
                          Spoty

Komentarz

• andrzej-tdi
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 209
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Ja ci powiem tak zmień dysk na SSD a nie poznasz kompa.
                            dokup kieszeń na HDD zamiast DVD i masz zwykly dysk na dane, zdjecia filmy itp.
                            I masz lapka który jeszcze da ci radość.
                            I zalezy co na kompie jeszcze robisz??
                            bo rozszerzenie ramu pomoze jezeli go duzo potrzebujesz.

Komentarz

• rafiki
                              RS
                              • 2012
                              • 15975
                              • Superb III (3V3)

andrzej-tdi, obecnie mam dostępne 2,74 GB RAMu. Wystarczy, że otworzę ze 2 okna przeglądarki i razem z flash playerem wykorzystuje między 80 a 90%. Więc rozszerzenie pamięci jest konieczne. Co do dysku to już pisałem wcześniej, że nie pozbędę się DVD.
                              رافال
                              Spoty

Komentarz

• dudek_t
                                L&K
                                • 2008
                                • 1421

Rafiki, zrobisz jak uważasz. Dysk SSD to zupełnie inny świat... nie wyobrażam sobie powrotu do HDD.

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

dudek_t, ja rozumiem. Hybryda ok, ale 2 dyski odpadają, bo nie pozbędę się DVD a poza tym to już nie te fundusze.

[ Dodano: Pon 04 Sie, 14 16:39 ]
                                  Chyba jednak zostanie zwykły HDD Nigdzie nie udało mi się znaleźć SSHD 2,5" SATA II, gdzie będzie min. 20 GB SSD na system (Windows 7 Home Premium - wymaga min. 20 GB), wszystkie mają po 8 GB SSD a to raczej nie przejdzie...
                                  رافال
                                  Spoty

Komentarz

• 4tech
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 4199
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

20 GB i tak by było mało - 40 ledwo, ledwo :twisted:
                                    Taka hybryda np 8GB da radę, tylko te 8GB ustawia się - cholera nie pamiętam jak to się nazywa - Windows Ready Boost :?: :diabelski_usmiech

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

4tech, wolę nie kombinować. 20 GB podaje Microsoft :twisted:
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• Oktawiusz202
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 121

Użytkuj, aż padnie. Zbieraj fundusze na nowy.
                                        Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.

Komentarz

• rafiki
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 15975
                                          • Superb III (3V3)

Oktawiusz202, tylko, że przy tym dysku i ilości pamięci już się ledwo da go użytkować. Niekiedy ma zwiechy po 20-30 minut
                                          رافال
                                          Spoty

Komentarz

• SS
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 16209
                                            • Superb III (3V3)

rafiki, nie jestem informatykiem i w tych sprawach nie siedzę. Jednakże pomyśl może o czymś co schodzi z rynku. Ja kupowałem lapka w 2008 jeszcze z tfu, tfu Vistą i lapek działa do dzisiaj tyle że z Win7. Katowany na max, wymieniona kość grafiki (partia trefna), może uda się znaleźć coś z Win7 64bit, sprzedać obecny i niedużo dołożyć... Bo jak czytam, że masz zwiechy na 30 minut to podziwiam Twoją cierpliwość, że jeszcze go masz w domu w całości :wink:
                                            Pisał Sebastian

Komentarz

• rafiki
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 15975
                                              • Superb III (3V3)

SS, czasami jak odpalę taskmgr.exe to mam użycie procka w granicach ~ 90% i użycie pamięci 95-100% i wtedy to mogę sobie co najwyżej popatrzeć na wykresy użycia (jeśli odpowiednio szybko włączę menedżera zadań) i poruszać kursorem po ekranie. Teraz nie mam $ na nowego lapka. Poza tym wkurza mnie 64 bit. Czy nie mogą do lapków dawać 32? :?
                                              رافال
                                              Spoty

Komentarz

• SS
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 16209
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez rafiki
                                                Czy nie mogą do lapków dawać 32? :?
                                                a nie chciałbyś za dużo? 32bit nie obsłuży więcej niż 2MB RAMu :wink: Pamiętam, że o to zrobiłem raban w Komputroniku, bo mi do 4GB RAM dali 32bit Vistę Decyzja należy do Ciebie
                                                Pisał Sebastian

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15975
                                                  • Superb III (3V3)

SS, ja bym chciał żeby były poprawnie obsługiwane programy 32 bit, a takich jest większość. Ale nie o tym ten temat.
                                                  رافال
                                                  Spoty

Komentarz

Pracuję...