aniol, To zamiast po piwo to ty po colę? Nie wiesz że na upały najlepsze piwo lub woda mineralna? :szeroki_usmiech
Upgrade laptopa - czy jest sens?
Zwiń
X
-
Upgrade laptopa - czy jest sens?
Chciałbym co nieco zmienić na lepsze w swoim lapku, konkretnie dysk i RAM. Tylko zastanawiam się czy ma to sens czy lepiej odłożyć kasę na nowy. Jak uważacie? Dysk i pamięć będą mnie kosztować w granicach 350-400 zł, a lapek ma już +/- 4,5 roku. Przyzwoity (jak na moje potrzeby) laptop to minimum 2000 zł więc sporo więcej, ale nie to jest największym minusem. Najgorszą dla mnie rzeczą jest, że w tym momencie chyba wszystkie laptopy mają już Windows 8, do którego jakoś nie jestem zbytnio przekonany delikatnie mówiąc. Jeśli ktoś chciałby mnie tu przekonać jednak do najnowszej Windy to szkoda klawiatury Czy wg Was taka zabawa ma sens? Dysk wymienić muszę, bo to już jego ostatnie tchnienia (poza tym zaczyna go brakować) a co do RAMu to jednak dostępne 2,74 z 3 GB to dość mało, wystarczy, że otworzę ze 2 okna przeglądarki i mam wykorzystanie pamięci na poziomie 70-85%. Pacjent to Toshiba Satellite C650D-10D PSC16E-00700QPL. A może macie propozycje na ewentualnego nowego lapka, który nie kosztuje tyle co używana Octavia? :lol: Warunki dla nowego: dysk min. 750 GB (jak będzie 1 TB to się nie obrażę), RAM min. 4 GB, ekran 15,6".
Niewątpliwą zaletą obecnego sprzętu jest to, że wymianę RAMu i dysku mogę zrobić w domu i nie muszę go oddawać do żadnego serwisu, bo wystarczy odkręcić kilka śrubek i wszystko co trzeba jest na wierzchu :szeroki_usmiech
-
-
samtech84, dysk jest już na wykończeniu z resztą nawalał już rok temu jak włączyłem skanowanie antywirem przed startem systemu to po jakiejś godzinie przeskanowane było chyba z 5% (z 250 GB) a do tego czasu wywalił tyle świństw ulokowanych w najgłębszych miejscach partycji systemowej, że nigdy tyle nie widziałem i części po prostu nie da się usunąć. A DVD nie wywalę, bo przydaje mi się i nawet nie szwankuje (kolega miał kiedyś chyba Fujitsu i DVD wysiadło 2 dni po upływie gwarancji :diabelski_usmiech ) program mogę ściągnąć i screena zrobić, ale dysk i tak idzie na śmietnik kilka razy miałem tak, że niby normalnie się włączał, ale jak się pokazało logo windy to był koniec i łapał dopiero za którymś razem (ok. 10).Załączone pliki
Komentarz
-
-
pascal, format w tym przypadku może już nie pomóc
rafiki, spróbuj jeszcze chkdsk'a - czyli w napraw błędy systemu plików:
Na ikonie dysku systemowego prawy klik -> właściwości, zakładka narzędzia i sprawdź system plików, zaznacz napraw automatycznie, po czym powie że nie może, bo uruchomiony, więc zgoda na zaplanowane i uruchom ponownie.
Wtedy podczas uruchamiania przeskanuje dysk i pousuwa ewentualne błędy.
Jeśli to jednak w niczym nie pomoże, to zmiany.
A zmiany, to szkoda, że nie ma w tym lapku miejsca na 2-gi HDD, bo bym ci zaproponował dostawienie SSD jako systemowy, ale niestety, brak miejsca...
Twój lapek obsługuje DDR3 1066, zatem ja bym zaszalał i wstawił 2 kości po 4GB (będzie 8 w dualu) i nowy dysk hybrydowy - taki jak ten, tylko trzeba poszukać o większej pojemności, bo ten ma "tylko" 500 GB:
Będziesz miał 8GB na "SSD" i 500 GB na dane (w tym konretnym przypadku), to już da niezłego kopa :diabelski_usmiech
Za wiele już niego nie wyciśniesz, no chyba, że jeszcze zaszalejesz i procka podmienisz, ale to już większa rzeźba, bo trzeba go będzie całego rozbierać a procka trzeba dobrać, żeby nie był za bardzo łapczywy na prąd :wink:
Dysk co masz, to faktycznie ma dosyć, więc zamiana na nowszy (100% sprawny) na pewno już przyspieszy, a więcej ramu da wytchnąć przy wielu otwartych aplikacjach
Jedna rzecz o której trzeba pamiętać, to żeby po zmianie gratów odpowiednio skonfigurować Windozę, żeby w pełni wykorzystała zasoby systemowe :twisted:
No i Winda musi być 64 bitowa, bo nie użyje tych 8GB ramu :wink:
Owszem, jest parę PLNów do wydania, ale to i tak mniej niż używana Octa :twisted:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
4tech, może wieczorem spróbuję się poprawić. O wymianie procka w tym lapku to czytałem i niestety wybór jest ograniczony do 3 innych AMD niby dwurdzeniowych ale 2,1 GHz. Poza tym jak miałbym zmieniać dysk, RAM, i procka to już chyba wolałbym wymienić całą płytę główną - mniej kombinowania :diabelski_usmiech 8 GB fajna perspektywa - obecnie mam 2+1 i myślałem nad wymianą 1 GB na 4 GB, co już dałoby 6 i myślę, że to by wystarczyło. Winda 7 Home Premium 64 bit.
A tak w ogóle to jakie dyski brać pod uwagę? Seagate to na pewno. Co jeszcze? WD, Hitachi?
Komentarz
-
-
Całej płyty to chyba nie ma sensu, szkoda kasy na pierdoły
Po za tym przy wymianie płyty głównej wcale nie będzie mniej kombinowania, bo to nie jest komp stacjonarny tylko lapeć...
Dyski w zasadzie bez różnicy, chyba że będzie ci zależało na wynikach benchmarków i wstawienie najszybszego co się da, to tu masz kilka "debeściaków", ale zwróć uwagę tylko na te 2,5" :
Jaki dysk HDD wybrać? Dyski magnetyczne pomimo, że nie są tak szybkie jak SSD, to jednak oferują znacznie większą pojemność w bardzo atrakcyjnych cenach. W naszym zestawieniu polecanych HDD prezentujemy najciekawsze konstrukcje na rynku.
lub tutaj ciut starsze w testach:
Ciekawym rozwiązaniem jest WD Black2 Dual Drive, ale cena dość zaporowa :lol:
A producent dysku - no cóż, według uznania i renomy produktu :lol:
Jeśli chodzi o zmianę kości 1GB na 4 GB - ok, ale tylko i wyłącznie w takim przypadku, kiedy ta 2GB będzie miała takie same parametry co ta nowa 4.
To już lepiej prawdopodobnie będzie zostawić tylko nową 4 niż te 4+2 :wink:
Z bardzo prostej przyczyny, bowiem pamięci oprócz pojemności cechują się różnymi czasami dostępu i pozostałymi "drobiazgami", które rzadko chcą iść w parze i przez to taka szybsza dostawiona musi zwolnić, żeby działać w kompatybilnych parametrach w stosunku do drugiej :evil:
Zatem jak wstawiać, to albo samą nową 4 no chyba że ta kość 2GB co jest, będzie też taka szybka ja ta nowa 4.
Procek po prostu olej i zostaw taki jaki jest :szeroki_usmiech
Niestety całość i tak będzie wymagała już i tak sporego wydatku, więc trzeba liczyć zamiary na grubość portfela 8)O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
RAM ma nie tylko prędkość te 1066, mają jeszcze RAS, CAS i inne drobiazgi...
Po za tym DDR3 to aktualnie najtańsze pamięci na rynku :wink:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
rafiki, no i to słuszna decyzja :diabelski_usmiech
Jak modzić, to modzić
Tylko pamiętaj jeszcze o twardzielu :wink:
[ Dodano: Nie 03 Sie, 14 21:59 ]
No to masz:
Oferujemy Kingston KHX1600C9S3P1K2/8G • Pamięci RAM ˙Kingston HyperX Plug and Play 8GB (2x4GB) KHX1600C9S3P1K2/8G.
lub
Do koloru, do wyboru :diabelski_usmiechO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4techrafiki, no i to słuszna decyzja :diabelski_usmiech
Jak modzić, to modzić
Komentarz
-
-
dudek_t, ja rozumiem. Hybryda ok, ale 2 dyski odpadają, bo nie pozbędę się DVD a poza tym to już nie te fundusze.
[ Dodano: Pon 04 Sie, 14 16:39 ]
Chyba jednak zostanie zwykły HDD Nigdzie nie udało mi się znaleźć SSHD 2,5" SATA II, gdzie będzie min. 20 GB SSD na system (Windows 7 Home Premium - wymaga min. 20 GB), wszystkie mają po 8 GB SSD a to raczej nie przejdzie...
Komentarz
-
-
20 GB i tak by było mało - 40 ledwo, ledwo :twisted:
Taka hybryda np 8GB da radę, tylko te 8GB ustawia się - cholera nie pamiętam jak to się nazywa - Windows Ready Boost :?: :diabelski_usmiechO2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
rafiki, nie jestem informatykiem i w tych sprawach nie siedzę. Jednakże pomyśl może o czymś co schodzi z rynku. Ja kupowałem lapka w 2008 jeszcze z tfu, tfu Vistą i lapek działa do dzisiaj tyle że z Win7. Katowany na max, wymieniona kość grafiki (partia trefna), może uda się znaleźć coś z Win7 64bit, sprzedać obecny i niedużo dołożyć... Bo jak czytam, że masz zwiechy na 30 minut to podziwiam Twoją cierpliwość, że jeszcze go masz w domu w całości :wink:Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
SS, czasami jak odpalę taskmgr.exe to mam użycie procka w granicach ~ 90% i użycie pamięci 95-100% i wtedy to mogę sobie co najwyżej popatrzeć na wykresy użycia (jeśli odpowiednio szybko włączę menedżera zadań) i poruszać kursorem po ekranie. Teraz nie mam $ na nowego lapka. Poza tym wkurza mnie 64 bit. Czy nie mogą do lapków dawać 32? :?
Komentarz
-
Komentarz