Leasing - u dealera czy w banku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bumbercik
    Classic
    • 2008
    • 19

Zamieszczone przez sew1981
    grzegorz_, apartament sobie poszukaj, jak z rodziną:
    Apartamenty w Warszawie do wynajmu na doby. Sprawdź noclegi Warszawa w dobrej lokalizacji ! Apartamenty na dni i godziny Warszawa. Zapraszamy.

ja byłem w lutym na grzybowskiej w centrum, cena była dobra, ale linka nie mogę znaleźc (minusem był brak parkingu - musialem na ulicy bulic w tygodniu), ale jak jedziesz w weekend, to masz problem z głowy.
    Dzięki ciekawe. Właśnie cos takiego szukam

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 15 20:42 ]
    Może ktoś ma coś godnego polecenia na weekend w centrum Warszawy dla 4 osobowej rodziny z parkingiem dla naszej SKODY.

[ Dodano: Pon 12 Paź, 15 19:06 ]
    Może ktoś mi jeszcze coś ciekawego poleci.Tanio w centrum W-wy (za rozsądną cenę).
  • tomikt
    Rider
    • 2007
    • 391

Koledzy!
    Rozglądam się za nowym samochodem i zacząłem rozgryzać oferty leasingu.
    W związku z tym ma pytanie - czy ktoś z Was przechodził ten temat ? Czy lepiej wziąć leasing u dealera , czy może lepsze warunki da mi bank jak przyjdę do nich po ofertę??
    ech...
    TomikT

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

To zależy od powodów z jakich chcesz w leasing wziąć:
      - chcesz wziąć w leasing, bo to forma kredytowania auta
      a może
      - chcesz wziąć w leasing dlatego, żeby nie płacić absurdalnych podatków.

???

Raczej odradzam brokerów leasingowych. Większość z nich zachowuje się jak sępy krążące nad padliną.
      Jakiś czas temu miałem kupić samochody do firmy, ale po konsultacji z księgowymi wyszło, że lepiej będzie je leasingować.
      Rozesłałem kilkanaście zapytań o oferty leasingowe. Wszyscy leasingodawcy (banki/firmy leasingowe) przedstawili w miarę konkretne oferty. A 5 na 8 brokerów zapytało jaką mam już ofertę, żebym im przesłał to oni mi zrobią lepszą. Poprosiłem o oferty - nie dostałem, dalej chcieli najpierw zobaczyć to co mi zaoferowano. Potem były telefony od nich: "no i co wybrał Pan już, zdecydował się Pan, podpisał już Pan umowę"

Komentarz

• instal-gaz
        Classic
        • 2009
        • 17

Ja kilka lat temu brałem w Europejskim Funduszu Leasingowym. Mieli lepszą ofertę niż VW Bank ale latania z papierami było więcej. Są też różnice w podejściu do ubezpieczenia samochodu w późniejszych latach eksploatacji.
        Pozdrawiam Piotr

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

tomikt, musi być leasing? Leasing łatwiej otrzymać, leasing nie zmniejsza zdolności kredytowej i wychodzi trochę lepiej finansowo w stosunku do kredytu ale za to w razie problemów z samochodem, fotoradarami itp jest wiecej roboty niż przy samochodzie zakupionym w kredycie.
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• tomikt
            Rider
            • 2007
            • 391

kazik4x4,
            chcę wziąć leasing bo to forma kredytowania która ułatwia wrzucenie samochodów w koszty i unikniecie podatków.
            Mieliśmy już w firmie kilka leasingów i generalnie jestem z nich zadowolony.
            Teraz szukam nowego leasingu i to co przedstawia mi np. Getin to jakieś kuriozum - musisz założyć u nich kont firmowe i tylko z tego konta można opłacać leasing, wciskają ubezpieczenia i inne cuda wianki.

piramida,
            no z tego co widziałem każdy z leasingodawców kasuje 100 za to że ujawnił twoje dane policji
            ech...
            TomikT

Komentarz

• greszczyn
              Elegance
              • 2005
              • 893
              • Nissan

tomikt,

Poszukaj lepiej samemu ,wyślij zapytania ofertowe do kilku firm leasingowych,poproś o przykładowe umowy ,regulaminy itp. opcje dodatkowe :twisted: . albo wejdż na stronę np. tu :Portal FmLeasing.pl .
              Ja wybrałem EFL(bo mogę ubezpieczyć samemu,nie muszę korzystać z pakietu serwisowego,nie muszę mieć zgody leasingodawcy na korzystanie z samochodu przez osoby trzecie) ,bo banki na przykład ,czy to Reiffeisen,czy Millenium ,czy Pekao będą Ci oferowały super ofertę ,ale będzie sie to wiązało najczęściej z założeniem rachunku z kartą w tymże banku ,bądż jakąs inną nieatrakcyjną ofertą finansową . :diabelski_usmiech

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

Często jest tak że dealer może zaproponować lepsze warunki niż dostaniesz jako osobny podmiot w banku, ponieważ sprzedają dużo umów leasingowych i dostają lepsze warunki a przy tak dużej konkurencji na rynku samochodów rezygnują ze swojej prowizji od zawartej umowy (nie każdy) aby oferta na auto była jak najbardziej atrakcyjna dla klienta.
                Zauważyłem że marki które mają "własne" instytucje bankowe (Fiat VW) ich oferty leasingowe nie są zbyt atrakcyjne (też nie zawsze) ponieważ traktują to jako dodatkowe źródło dochodów a nie jako narzędzie do sprzedaży samochodów.
                W kilku przypadkach miałem tak że leasing u dealera był bardziej atrakcyjny niż oferta banków.

Komentarz

• kazik4x4
                  RS
                  • 2008
                  • 2728

Zamieszczone przez tomikt
                  kazik4x4,
                  chcę wziąć leasing bo to forma kredytowania która ułatwia wrzucenie samochodów w koszty i unikniecie podatków.
                  Mieliśmy już w firmie kilka leasingów i generalnie jestem z nich zadowolony.
                  Teraz szukam nowego leasingu i to co przedstawia mi np. Getin to jakieś kuriozum - musisz założyć u nich kont firmowe i tylko z tego konta można opłacać leasing, wciskają ubezpieczenia i inne cuda wianki.
                  Nigdy nie miałem i nie chcę mieć nic wspólnego z firmami p. Czarneckiego czyli m.in. Getin, IdeaBank, taxcare itp. Jedna wielka haczykownia z dobrze przygotowanymi sprzedawcami.
                  Kiedyś w pewniej instytucji finansowej by Czarnecki namawiano nas (mnie i żonę) na partycypowanie w pewnej inwestycji - oczywiście wszystko lux, a nawet lepiej a fakty są takie, że na dzień dzisiejszy bylibyśmy 0,5-0,6mln w plecy.

Realne koszty to nie wszystko - najważniejszy jest wybór rodzaju leasingu.
                  Jeśli jesteś VAT-owcem, to pogadaj z księgowym jaki lepszy będzie rodzaj leasingu, bo tam są różne sposoby odliczania i płacenia VAT - w finansowym płacisz VAT z góry, a w operacyjnym co miesiąc. No i też w dochodowym jest różnica bo w finansowym sobie amortyzujesz auto, a w operacyjnym amortyzuje go leasingodawca.

Komentarz

• SS
                    RS
                    • 2010
                    • 16209
                    • Superb III (3V3)

ja w 2010 porównywałem kilku leasingodawców i ostatecznie stanęło na Raiffeisen. Tylko trzeba uważać na ubezpieczenie bo można się zdziwić, ręka na pulsie i jest dobrze Jedyna wada to kontakt z osobami kompetentnymi w sprawie faktur, do dzisiaj mi się nie udało wyjaśnić reklamacji na 36zł :roll: A na infolini czekasz i czekasz, a później na rachunku podliczają :x
                    Pisał Sebastian

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

kazik4x4,

Kiedyś w pewniej instytucji finansowej by Czarnecki namawiano nas (mnie i żonę) na partycypowanie w pewnej inwestycji - oczywiście wszystko lux, a nawet lepiej a fakty są takie, że na dzień dzisiejszy bylibyśmy 0,5-0,6mln w plecy.
                      ale miły Pan by był tak z 20 000 do przodu.
                      Podzielam twoją niechęć do instytucji czarneckiego, jest to niechęć platoniczna bo nie mam z nimi nic wspólnego.
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• Leniwiec
                        Rider
                        • 2009
                        • 624
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

tomikt, jeśli jak piszesz mieliście już w firmie kilka leasingów, to jeśli były one w większości od jednego leasingodawcy to w pierwszej kolejności uderzałbym do niego. Nowy leasingodawca, jak nie zna twojej firmy, potraktuje cię jak każdego nowego - z góry. Leasing dealera zrobi to samo - miałem oferty z Getinu dla Hondy i firmowy leasing dla Skody/VW - pole manewru praktycznie żadne. Piszę o własnych doświadczeniach z tego roku.

Osobiście jeśli chodzi o cenę to polecam Raiffeisen, EFL, BZWBK (w tej kolejności). W kwestii "obsługi" to dużo jak zawsze zależy od człowieka - jak trafisz na odpowiedniego przedstawiciela to bardzo to pomaga. Ja pod tym względem chwalę sobie Raiffeisen - są bardzo elastyczni, ale bez pomocy rzeczywiście zaangażowanego PH wielu rzeczy faktycznie nie dałoby się załatwić lub byłoby ciężko.
                        Jak już szukasz leasingu to zwróć moim zdaniem uwagę na kilka rzeczy:
                        - prawie każda firma próbuje obecnie wciskać tzw. GAP i stertę innych platnych dodatków, które trzeba wyłapać już na wstępie. Sam GAP nie jest głupi, ale jego cena w pewnych widełkach jest też do negocjacji.
                        - jeśli chcesz auto ubezpieczać we własnym zakresie, to nie każda firma chce się zgodzić tak od razu, a jak już się zgodzi to wymaga składki płatnej jednorazowo. Ten temat wg mnie też trzeba załatwić przed podpisaniem umowy, by później nie narażać się na dodatkowe koszta za wydanie jakiejś zgody. Tu wskazany jest mocno zaprzyjaźniony agent ubezpieczeniowy, który polisę wypisze jako płatną jednorazowo dla leasingu, a faktycznie będzie rozbita na raty.
                        - przy podpisywaniu czytać wszystko dokładnie (banał, wiem :lol: ) czasem się trafiają dziwne zapisy, szczególnie te wiążące się z jakimiś dodatkowymi opłatami comiesięcznymi. Warto to wyłapać i powykreślać z umowy/regulaminu.
                        Pozdro

Komentarz

• SS
                          RS
                          • 2010
                          • 16209
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Leniwiec
                          W kwestii "obsługi" to dużo jak zawsze zależy od człowieka - jak trafisz na odpowiedniego przedstawiciela to bardzo to pomaga. Ja pod tym względem chwalę sobie Raiffeisen - są bardzo elastyczni, ale bez pomocy rzeczywiście zaangażowanego PH wielu rzeczy faktycznie nie dałoby się załatwić lub byłoby ciężko.
                          zgadzam się z Tobą. Telefonicznie lub mailem nic mi się nie udało załatwić. Dopiero kontakt na miejscu w oddziale rozwiązał problemy. A najlepsze było to, że nastawiony bojowo poszedłem do filii a tam bardzo fajni ludzie I koniec końców to oni zaczęli do mnie wydzwaniać więc można
                          Pisał Sebastian

Komentarz

• skipper.u
                            Rider
                            • 2011
                            • 480
                            • Superb III (3V3)
                            • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez kazik4x4
                            a może
                            a jaka jest różnica
                            właśnie rozgryzam temat leasingu i chciałbym się dowiedzieć...
                            ja w sumie to drugie biorę pod uwagę.

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Zamieszczone przez skipper.u
                              a może
                              a jaka jest różnica
                              właśnie rozgryzam temat leasingu i chciałbym się dowiedzieć...
                              ja w sumie to drugie biorę pod uwagę.
                              Raty leasingowe wrzucasz w koszty i co miesiąc odpisujesz od podatku dochodowego i vatu. Po 3 latach wykupując np za 1% masz odliczone wszystko co możesz (czyli np na liniówce 19% od wartości netto i Vat - w stopniu takim jaki uwzględniasz wg ostatnich wytycznych MF) ale musisz być vatowcem i np na książce - płacić PIT co miesiąc czyli dochodówkę.
                              A jeśli jesteś np na ryczałcie to chyba tylko kwestia taniego względem kredytu finansowania zakupu auta. O to Kazikowi kilka miesięcy temu chodziło IMO.

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Jak już odświeżono temat to zapytam z ciekawości czy chodzi może o inwestycję we Władysławowie, którą realizował pewien gentelmen z Łodzi ? :wink:

Komentarz

• Milord
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1258
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez loyd
                                  Jak już odświeżono temat to zapytam z ciekawości czy chodzi może o inwestycję we Władysławowie, którą realizował pewien gentelmen z Łodzi ? :wink:
                                  HomeBr(a)ker wciskał to każdemu kto miał większe środki jako inwestycję życia... Cztery Pory Roku czy jak to się tam nazywało wtedy.
                                  Rafał

Komentarz

• skipper.u
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 480
                                    • Superb III (3V3)
                                    • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Zamieszczone przez Alonzo_
                                    musisz być vatowcem i np na książce - płacić PIT co miesiąc czyli dochodówkę.
                                    jestem vatowcem, działalność jednoosobowa,
                                    dzięki Alonzo_,

Komentarz

• Nest
                                      Classic
                                      • 2017
                                      • 8

Zastanawiam się właśnie nad leasingiem, tylko trudno mi przewidzieć obroty firmy na najbliższe 5 lat, z jednej strony może się okazać, że będzie spoko, a z drugiej różnie to bywa. Z tego co wiem to banki jako takie rzadko udzielają leasing, są to oddzielne spółki działające pod logo banków. Nie wiem czy lepiej poszukać samodzielnie ofert, czy uderzyć do jakiegoś brokera, który mi wyszuka dla mnie najtańszy i najlepszy leasing.
                                      Ostatnio edytowany przez Nest; 43665.

Komentarz

• Nest
                                        Classic
                                        • 2017
                                        • 8

W ogóle co myślicie o tych brokerach zewnętrznych, wyszukują najlepsze oferty, czy proponują te gdzie mają największą prowizje, zamiast wybrać najtańszy i najlepszy leasing?
                                        Tani Leasing ➡️Który najlepszy, najtańszy ➡️Gdzie najlepiej wziąć leasing na samochód. Który wybrać, na co zwrócić uwagę? Jak uzyskać lepszą ofertę leasingu samochodowego lub na inne rzeczy? Jaki bank lub firmę leasingową wybrać? W którym banku najtaniej? Na co zwrócić uwagę wybierając leasing?

Komentarz

Pracuję...